krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:77/352)

TORT CAPPUCCINO Z BEZĄ I LIKIEREM Z KUKUŁEK 108

pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 8 jajek, 8 łyżek cukru pudru do naponczowania 1 filiżanka mocnej kawy z 3 łyżkami rumu masa 500g serka mascarpone, 1/2 opakowania kawy cappuccino, 4 łyżki cukru, 250g śmietanki kremówki ponadto 5 -6 łyżek likieru o smaku kukułek ,200g małych bezików, 100g zmielonych migdałów (50g) Wykonanie biszkopt Białka oddzielić(...)żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać drewnianą łopatką. Ciasto przelać do dwóch tortownic (25cm) wyłożonych papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej po brzegach masłem. Piec w 170C ok.45-50min. krem Serek mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem i cappuccino. poncz Do świeżo zaparzonej kawy dolać rumu, zamieszać. tort Każdy blat biszkoptowy mocno naponczować. Pierwszy krążek biszkoptowy posmarować cieniutko likierem z kukułek ,wyłożyć

Raj dla Podniebienia
Na wysokim obcasie- tort urodzinowy 205

Schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmiksować aż się masa dobrze napowietrzy . Nie miksować za długo, aby się nie zważyło. Krem kawowy 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki ( do smaku) kawy rozpuszczalnej zmielonej na proszek 2 lub więcej łyżek cukru pudru .  Śmietanę i mascarpone włożyć do miski(...)dodać kawę, cukier puder i zmiksować na stabilny krem (posmakujcie czy nie trzeba dodać więcej kawy lub cukru) Krem waniliowy z malinami 250 g mascarpone 300 g śmietany kremówki  1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 200 g malin(mogą być zamrożone) 2 łyżki cukru pudru ( do smaku) Wszystkie składniki zmiksować na stabilny krem. Krem kawowy do posmarowania Tortu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
CZEKOLADOWA TARTA Z ORZESZKAMI 162

się tutaj nic zepsuć. Najlepiej przygotować ją w metalowej formie z wyjmowanym dnem lub tortownicy.  SKŁADNIKI SPÓD 250 g kruchych czekoladowych ciastek 75 g roztopionego masła KREM  250 g mascarpone 250 g masła orzechowego (bez cukru) 250 ml śmietany 30% ( schładzanej minimum 12 godzin) 5 łyżek cukru pudru CZEKOLADOWY GANACHE 90-100 ml śmietany(...)smarujemy masłem. Ciastka rozmiksowujemy z roztopionym masłem w malakserze. Wysypujemy na spód formy i uklepujemy na spodzie i bokach. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu. Do dzieży miksera wkładamy serek mascarpone i masło orzechowe. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i krótko miksujemy, do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę z 1 łyżką cukru pudru

cool and minty
Rolada piernikowa z kremem chałwowym 121

boku.  Krem: 250 g chałwy waniliowej 250 serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru pudru słoiczek konfitury pomarańczowej Chałwę kruszymy i miksujemy z serkiem mascarpone (jeśli chcemy by krem był idealnie gładki, proponuję użyć blendera). Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z chałwą i mascarpone delikatnie miksując tylko do momentu aż się wszystko połączy

Cynamonowe szczęście
,, PĄCZKI Z OREO’’ 74

mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Masa oreo: 250 g serka mascarpone 10 zmielonych ciasteczek Oreo Dodatkowo: polewa mleczna Helio 10 pokruszonych ciasteczek Oreo Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże(...)długo, by było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi ciasteczkami. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki.  Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia

Podróż w kulinaria
Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi 129

Pyszny świąteczny torcik o smaku cynamonowo-korzennym, przekładany powidłami śliwkowymi, delikatnym i aksamitnym kremem na bazie serka mascarpone, śmietanki kremówki oraz cynamonu. Nasączenie biszkoptu sokiem z pomarańczy doskonale wypełnia korzenny smak całego tortu. Tort cynamonowy z powidłami śliwkowymi -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
TORT NALEŚNIKOWY Z BORÓWKAMI 184

TORT NALEŚNIKOWY Z BORÓWKAMI, przekładany waniliowym kremem z mascarpone i... Artykuł TORT NALEŚNIKOWY Z BORÓWKAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
MALINOWA CHMURKA 136

białka 140g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na warstwę malinową: 3 malinowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych lub mrożonych malin Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto(...)szklanki wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z malinami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie.  Wykonanie kremu:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć  bezę. Chłodzić kilka godzin

Słodki Zakątek
Poprawiające nastrój ciastka na patyku, czyli cake pops 107

duchu. No bo w końcu musi być lepiej! Oto mój polepszacz, zainspirowany królową Cake pops Bakerellą .  Składniki na ok. 20 szt. 400g czekoladowego ciasta (gotowego, upieczonego) 100g mascarpone 100g kremu czekoladowego (np. nutella) 250g białej czekolady odrobina żółtego barwnika do czekolady lub żółte candy melts* 1 łyżka oleju kilka kostek gorzkiej czekolady do ozdoby Ciasto pokruszyć do miski. Mascarpone

Pełny talerz
Zielone ciasto z kiwi - cudownie cytrynowe 260

masła 2 jajka 120 ml mleka 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna (cały sok i cała skórka) zielony barwnik (tylko kilka kropel) KREM: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny + 5 owoców kiwi :) WYKONANIE: 1. Składniki przeznaczone na wykonanie ciasta powinny(...)pieczenia. Przełożyć ciasto i włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Do suchego patyczka. 10. Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do ostudzenia. 11. Następnie należy przygotować krem do ciasta: serek mascarpone przekładamy do miski razem ze śmietana kremówką i ubijamy na gładką, sztywną masę. 12. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny. 13. Wystudzone ciasto przekładamy na blat, większy talerz

Serce zamknięte w formie pyszności
TRUSKAWKOWA CHMURKA 372

łyżeczka octu szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50g płatków migdałowych Składniki na warstwę truskawkową: 3 truskawkowe galaretki 3,5 szklanki wrzątku 600g świeżych truskawek Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto(...)wrzątku. Zostawić do lekkiego stężenia, połączyć z pokrojonymi na pół truskawkami. Całość wyłożyć na kruche ciasto, schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcie.  Wykonanie kremu:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Ciasto wyjąć z lodówki, na warstwę galaretki wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłozyć migdałową bezę. Chłodzić kilka

Słodki Zakątek
Kostka Rocher 537

Biszkopt: 8 jajek 180 g drobnego cukru do wypieków 120 g mąki 40 g kakao 200 g mielonych orzechów laskowych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem orzechowy: 500 g serka mascarpone ok 350-400 g nutelli (dałam mniej) 100 g mlecznej czekolady 60 g drobno posiekanych, uprażonych orzechów laskowych Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej(...)masy wsypujemy podprażone i posiekane orzechy laskowe. Połowę przygotowanego kremu rozprowadzamy na jednym biszkoptowym blacie. Pozostały krem odkładamy na bok, lub do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z mascarpone aż do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Całą masę śmietanową rozprowadzamy na kremie orzechowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozprowadzamy odłożony krem orzechowy. Odstawiamy do schłodzenia

Smaki Na Talerzu
prowansalski tort 181

prowansalski tort. Bezowo-migdałowe, cienkie i zwarte blaty przełożone migdałowym kremem. Przepis oryginalny zakładał przygotowanie kremu na bazie masła, z dodatkiem migdałowego olejku. Zamieniłam go na delikatny krem na bazie serka mascarpone, aromatyzowany amaretto, leciutki i smaczny. Świetnie komponuje się z kruchymi, lekko gorzkimi migdałowymi blatami. składniki: blaty: 200 g migdałów 300 g cukru pudru 10 białek sok z jednej(...)cytryny krem: 250 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru 3 łyżki amaretto ponadto: 50 g ciemnej, gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka Wysuszone migdały zmielić dość drobno. wymieszać z połową cukru pudru. Białka ubić (dodałam szczyptę soli) na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie wymieszać z migdałami. Masę podzielić na pół

6niebo
Warsztaty kulinarne z makaronem Malma 161

warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą cielęcą, świeżymi pomidorami i bazylią, penne z zielonymi szparagami i sosem z mascarpone, a na deser zrobiliśmy krem na bazie mascarpone z owocami leśnymi.  W międzyczasie Andrea opowiadał nam o kuchni włoskiej, jej tradycjach i smakach. Zdradził nam także parę szczegółów odnośnie gotowania

Kulinarne przygody Gatity
Muffiny szpinakowe z kremem 209

łyżki soku z cytryny - 4 duże jaja - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Krem: - 2 serki mascarpone (po 250g) - 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4 łyżki cukru pudru - esencja cytrynowa - barwnik zielony Dodatkowo do dekoracji: - orzeszki pistacjowe - prażone płatki migdałowe - listki koniczyny * 50 sztuk(...)gotowe). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy barwnik zielony oraz esencję cytrynową, na koniec serki mascarpone. Mieszamy na najniższych obrotach do połączenia składników. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, ozdabiamy muffiny i dekorujemy posiekanymi orzeszkami pistacjowymi, uprażonymi migdałami oraz listkami koniczyny. Przepis znalazłam u Marty na blogu

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania