Już samo połączenie puszystego, pachnącego wanilią biszkoptu ze śmietankowym kremem wzbogaconym serkiem mascarpone – sprawia, że tort smakuje po prostu pysznie! A jak jeszcze do tego zestawu smaków dodamy masę krówkową i kuleczki maltesers- nasz tort zamieni się w prawdziwą ucztę dla łasuchów…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej budyń waniliowy (proszek) szklanka(...)cukru łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej 2 op. kuleczek maltesers DO NASĄCZANIA: słaba, lekko posłodzona herbata, lub ( jeżeli wolicie wersję dla dorosłych ) woda z alkoholem np. rumem Nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną
Domowe Tortyblaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami *** *** Wszystkie składniki na masę powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy w mikserze na sztywno i stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy na sztywno, ale nie za długo aby krem się nie zważył *** *** Cukierki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** 3/4 startych cukierków dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy *** *** 3/4 kremu wykładamy
Blog z Apetytemkażdej galaretki wrzucić jedną przekrojoną na pół truskawkę. Włożyć do lodówki do stężenia. Pozostałe truskawki zmielić w blenderze, przelać do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować do jednolitej masy. Masę dosłodzić łyżką lub dwoma cukru. Gotowy krem rozlać po równo do pucharków (na stężałą już galaretkę) i włożyć ponownie do lodówki(...)miski wlać śmietanę i ubijać ją stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Na koniec, do ubitej śmietany dodać śmietan-fixy i krótko zmiksować. Pucharki z galaretką i kremem truskawkowym mascarpone wyciągnąć z lodówki, wycisnąć ozdobną szprycą nieco śmietany, na śmietanę wycisnąć dwie gałki lodów i ponownie nieco śmietany. Udekorować owocami (u mnie jagody) lub wiórkami czekoladowymi i podawać od razu
Passions hobbies lifemakaroników. Oryginalny przepis z paryskiego Le Cordon Bleu to chrupkie migdałowe spody (takie jak u mnie) i bardzo słodki krem maślany na bazie żółtek i masła. Ja zdecydowałam się na nieco lżejszą wersję z kawowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Tradycyjny dacquoise ma także dekorację w kształcie marcepanowej różyczki. Można pominąć ten punkt lub jeśli nie lubicie marcepanu zrobić(...)czekolady plastycznej :) Składniki na 2 spody migdałowe: 5 dużych białek 150 g cukru 50 g cukru pudru 75 g mielonych migdałów 30 g mąki pszennej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru waniliowego (jeśli wolicie słodsze kremy, można dać 3-4, najlepiej zacząć od mniejszej
CiastkozercyKlasyczny włoski deser skrywający w sobie nasączone mocną kawą z Amaretto biszkopty oraz krem z mascarpone, śmietanki, jajek i cukru. Wierzch ciasta obficie oprószony jest kakao lub startą gorzką czekoladą. Tiramisu to delikatny, leciutki i puszysty deser, wręcz stworzony dla fanów kawowych smaków. Ja nigdy nie byłam we Włoszech i nie jadłam prawdziwego włoskiego Tiramisu(...)innym naczyniu ubić żółtka z cukrem pudrem do jasności i puszystości. Do żółtek stopniowo dodać serek mascarpone i ubitą kremówkę, zmiksować. Biszkopty lekko namoczyć w kawie z likierem i ułożyć na dnie blaszki (ciasno koło siebie). Na biszkopty wyłożyć połowę kremu. Przykryć ponownie biszkoptami w kawie i resztą kremu. Tiramisu schłodzić w lodówce najlepiej całą noc, by łatwo
Nastoletnie WypiekaniePrzepis na klasyczny deser tiramisu w szklankach. Jest to jeden z najlepszych deserów jakie jadłam. Przełożony nasączonymi biszkoptami w kawie i amaretto, kremem jajeczno - serowym i kakao. Deser bardzo szybko się robi, jest delikatny, aksamitny i przepyszny . Zdecydowanie nada się na każde okazje. Jak zrobić taki deser tiramisu w szklankach(...)Poncz . Do szklanki wlewamy 80 ml. wrzątku, wsypujemy kawę, wlewamy amaretto, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 2.) Krem jajeczno serowy . Jajka zanurzamy we wrzątku na 10 sekund i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mascarpone i miksujemy krótko do połączenia się składników. Jedno białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Łączymy
RITA food channelLatem na gorące dni nie ma nic lepszego od schłodzonych babeczek z aromatycznym, cytrusowym kremem. W moim domu prym wiodą kruche babeczki wypełnione kremem z serka mascarpone z limonką i nutą mięty. Tylko komu chce się włączać piekarnik, gdy z nieba leje się żar? W takich sytuacjach korzystam z gotowych korpusów do babeczek. Tak zrobiłam i tym razem. Wy oczywiście(...)możecie zrobić je własnoręcznie, jeśli chcecie ;) Potrzebne nam: * na krem: - 250 g śmietanki 30% - 250 g serka mascarpone - odrobina miodu/brązowego cukru - sok i skórka starta z 2-3 limonek (zależnie od tego, jak bardzo intensywne w smaku kremy lubicie) - opcjonalnie - odrobina naturalnego zielonego barwnika w proszku *dodatkowo: - korpusy babeczek (około 16 szt.) - drobno pokrojona czekolada z nadzieniem miętowym Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjiwśród naszych gości. Lekkie blaty makowe tortu upieczone s ą bez m ą ki a przełożone są aksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób mu odmówić ;) SKŁADNIKI Biszkopt 150 g suchego maku (zmielonego) 100 g cukru(...)instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy w rumie ok. 30 minut, następnie odcedzamy. Ostudzony budyń miksujemy z miękkim masłem i mascarpone. Jeżeli budyń był bez dodatku cukru, krem dosładzamy cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Biszkopt przekrawamy na pół, przekładamy kremem, dekorujemy rodzynkami i drobno posiekanymi orzechami, następnie przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch
La grande e la piccola cuocaCiasto tort. Wilgotne ciasto zawdzięczamy dodatkowi jogurtu, który z dodatkiem masła nadaje ciastu ciężkości i wilgotności. Krem wykonany jest z kremowej śmietanki z dodatkiem serka mascarpone, a całość udekorowana karmelem. Pycha! Składniki na biszkopt: 250 g masła 320 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 4 jaja(...)mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki kakaa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 50 g kakao 1 szklanka ulubionego jogurtu lub maślanki Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki poza cukrami połączyć razem. Przesiać. Jogurt, cukry, roztopione wystudzone masło
Słodki Zakątekjajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego lub zwykłego 120 g mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki wody Na krem i galaretkę: 1 duża puszka brzoskwiń 250 g serka mascarpone 110 g masła 50 g cukru 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe WYKONANIE Biszkopt : Wszystkie wymienione składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać(...)można odłożyć i drobno pokroić do galaretki), po czym zblendować je ma rzadki mus. Do miski włożyć masło w temperaturze pokojowej i ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodać mascarpone i wlać mus brzoskwiniowy, wszystko razem zmiksować i włożyć do lodówki żeby krem już nieco stwardniał. Sok z brzoskwiń wlać do garnuszka i dolać wody, tak żeby razem
Passions hobbies lifeprzyrządzenia tiramisu całkowicie samemu. Nieporównywalny jest jego smak z kupnymi mieszankami. CYNAMONOWE TIRAMISU. / zmodyfikowany przepis podstawowy; / na 6-8 porcji: 1 opakowanie biszkoptów tiramisu kakao mielony cynamon krem: 1kg mascarpone 5 żółtek 5 łyżek cukru łyżeczka syropu cynamonowego (od MakroC&C) łyżeczka cynamonu mielonego (od Makro C&C) 40g cukru waniliowego poncz: 200ml mocnej kawy (od Makro(...)składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na parze tak, by powstał biały, jasny krem. Zdejmuję z garnka z gotującą się wodą, odstawiam do wystudzenia, mieszając co jakiś czas. Ucierając, dodaję ser mascarpone, cynamon i syrop, mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Z kawy, syropu i nalewki robię poncz, w którym namaczam biszkopty i układam
W kuchni Karmel-itkisobą w pary i przekładane najróżniejszymi kremami. W Paryżu dostać je można w różnych smakach, kolorach i wielkościach. Inspiracją do ich powstania była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru 3 łyżeczki kakao Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki nutelli(...)silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną marmoladę, syrop różany i ponownie miksujemy do osiągnięcia idealnej konsystencji. Upieczone ciasteczka odkładamy, a gdy się wystudzą, przekładamy kremem. Wkładamy do lodówki na 2 godz
Podróż w kulinariaciasta? Ja uwielbiam, co prawda jest to moje drugie takie ciasto i już mogę stwierdzić, że należy do moich ulubionych. Tym razem mam dla Was ciasto przełożone lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki, a samo ciasto jest udekorowane orzeszkami w kolorowej polewie cukrowej. Postawiłam na dwa kolory: zielony i żółty, żeby było tak wiosennie. Bardzo zachęcam(...)rozdrobnionego od Hortex 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku 2 lekko kopiaste łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: 10 dag cukierków orzeszków w cukrowej polewie 1. Ciasto
Izabelawkuchniczubate łyżki kremu czekoladowego, 200g serka mascarpone, 150g mlecznej czekolady, 2 łyżki śmietanki 30%, kolorowe posypki. Wykonanie Ciasto pokruszyć, dodać krem czekoladowy i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie odrywać porcje ciasta i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć na godzinę do lodówki. Czekolady połamać
Z miłości do słodkościbazie włoskiej bezy się jeszcze boję maślanych kremów nie znoszę, więc wybór padł na ganache....mmmm czekoladowe i tak pomyślałam, że pasowałoby przełamać te czekoladowe smaki, więc zrobiłam krem śmietankowy z mascarpone, który osłodziłam minimalnie, wyszło idealnie, jeśli chodzi o smak. Jeśli chodzi o wygląd, przyczepiłabym się, ale to normalne. Oczywiście jak już miałam tylki i rękaw w dłoniach(...)muffinki patyczkiem, bo moje tym razem nie potrzebowały aż 20 minut tylko około 15, ale kochani, każdy z Was ma inny piekarnik i dlatego sprawdźcie patyczkiem, ok? Krem Śmietankowy: 375 g serka mascarpone (1 i 1/2 opakowania) 350 ml śmietanki kremówki 1 płaska łyżka cukru pudru Tu już wszystko jasne. Wszystkie składniki zmiksowałam razem do momentu, w którym uzyskałam konsystencję
Blondynka Gotuje