krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:66/352)

Czyżby jeżyny? 133

zrobili to ciacho, bo jest pyszne! TARTA Z JEŻYNAMI I KAJMAKOWĄ MASĄ SEROWĄ   Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego około 250g jeżyn wiórki kokosowe do dekoracji   Formę do tarty (u mnie taka mniejsza- jakieś 21-22 cm) natłuszczamy. Piekarnik nagrzewamy(...)jajko i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone i mleko skondensowane (przed wlaniem trzeba je wymieszać, bo często jest bardziej gęste przy dnie). Miksujemy do otrzymania jednolitej masy (nie ubijamy). Jeżyny układamy na wyjętym z zamrażarki

les mirabelles
Torcik czekoladowy z karmelową polewą z cukierków 224

cukru 180-200g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 2 łyżki oleju 100ml maślanki lub jogurtu naturalnego Do nasączenia: około 1/2 szklanki delikatnie posłodzonej kawy Krem: 300ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Polewa karmelowa: 200g(...)około 10 minut (w międzyczasie przygotujemy krem). Krem: 7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem (fixem; z fixem krem będzie bardziej zbity) i wanilią. Dodać serek mascarpone, wymieszać mikserem. Krem przełożyć do foliowego woreczka z szeroką, okrągłą końcówką ( patrz FILM ). 8. Jeden krążek ciasta nasączamy połową kawy i smarujemy konfiturą porzeczkową. Na wierzch wykładamy połowę kremu, przy brzegu

Mała Cukierenka
Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy 148

czysty alkohol z sokiem cytrynowym.  Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty. Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego.  Polecam wypróbować ! Biszkopt pieczony jest w kwadratowej formie, ale możecie upiec okrągłą wersje w tortownicy średnicy 24 cm Biszkopt 5 jajek   (osobno(...)drugą częścią biszkoptu.  Nasączcie i posmarujcie pozostałym musem. Przykryjcie ostatnim kawałkiem biszkoptu i nasączcie . Odstawcie do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia. Schłodzony tort posmarujcie kremem ze śmietany i mascarpone. Ozdóbcie według pomysłu własnego. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym 152

szklanki ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki soli Mus truskawkowy: 260 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 40 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3 - 4 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku ) mus truskawkowy z powyższego przepisu - około 3 łyżki Wykonanie: Babeczki: Wszystkie(...)wystudzonych babeczkach wydrążyć otworki - ja zrobiłam to tylką do dekoracji, tą samą, którą wyciskałam krem na babeczki, jest to tylka marki Wilton o numerze 1M. Otworki można także wydrążyć łyżeczką. W każdy z otworków nałożyć po 1 małej łyżeczce truskawkowego musu. Krem truskawkowy: Serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania gęstego kremu

Opowieści z piekarnika
Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym 182

maślanki 1 1/2 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu waniliowego Nadzienie: 1 szklanka malin (mogą być mrożone) ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki żelatyny do wypieków Krem: 250 g serka mascarpone 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Blachę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W dużej(...)Dodać suche składniki do mokrych i zmiksować, tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy do ¾ wysokości. Pieczemy około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. W czasie pieczenia przygotowujemy krem i nadzienie. Mascarpone miksujemy z kawa, wanilią oraz cukrem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Maliny możecie przygotować na dwa sposoby. Jeśli używacie świeżych, to wystarczy je zblendować razem z cukrem

Mania Gotowania
Racuchy drożdżowe z kremem malinowym 217

Puszyste racuchy z mocno malinowym kremem na bazie serka mascarpone. Kładziony na gorących racuchach zaczyna się fantastycznie rozpuszczać. Do tego świeże maliny i pyszny letni obiad gotowy ;) CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 25g drożdży świeżych 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka KREM: 200g malin + 200g do dekoracji 1/4 szklanki cukru 125g serka mascarpone Maliny zasypać w garnuszku(...)stronę i zdjęłam metalową obręcz. Trochę to kłopotliwe, ale dzięki temu ciasto nie rozpływa się na boki i wyrastają puszyste racuchy. W między czasie zmiksować serek mascarpone razem z przetartymi, ostudzonymi malinami. Smarować kremem ciepłe racuchy i ozdabiając świeżymi malinami. Smacznego :) RADA dla zabieganych i zapracowanych: gotow e ciasto można przygotować wieczorem i wstawić w wysokim naczyniu do lodówki. Krem

https:KKuchniaMniam
PRZYJĘCIE URODZINOWE W STYLU PANDA DLA DZIEWCZYNKI - INSPIRACJA 181

przygotowałam: - tort Pandacorn - miniserniczki oreo Panda - maślane ciasteczka Panda z lukrem - panna cottę waniliową Panda na spodzie brownie - makaroniki Panda z mascarpone - sushi Panda - cake popsy Panda - czekoladowe babeczki Panda ze śmietankowym kremem  Dodatkowo podałam popcorn, cukierki, żelki, pianki, pizzę (którą Dzieci musiały samodzielnie upiec z przygotowanych wcześniej przeze mnie składników), sałatkę owocową i napoje owocowe. Całość utrzymałam(...)Przepyszne mini - serniczki oreo Panda... Ciasteczkowy spód, kremowa masa serowa z kawałeczkami ciasteczek oreo i dekoracja z masy cukrowej oraz pudrowych, gotowych oczek. Czekoladowe babeczki Panda ze śmietankowym kremem z mascarpone i śmietany kremówki, posypane grubym cukrem do dekoracji ciast i ciasteczek... Delikatna, waniliowa panna cotta Panda na wilgotnym, mocno czekoladowym spodzie brownie... Była pyszna, tylko masa cukrowa z lekka

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta ananasowa 130

składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki, 125 g margaryny, 1 jajko, 6 łyżek cukru, krem: 250 g mascarpone, 100 ml kremówki, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, dekoracja: 1 ananas w puszce, posypka czekoladowa, 1/2 kaki, płatki migdałów, wafelki czekoladowe. PRZYGOTOWANIE:  Z mąki, cukru, jajka i miękkiej margaryny zagniatamy ciasto. Takie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i wkładamy(...)pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. W tym czasie robi krem. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy serek mascarpone i żółtko- delikatnie mieszamy. Takim kremem smarujemy ciasto, układamy plasterki kaki, a na nie ananasa (tak by kaki były środkiem ananasa). Następnie posypujemy wkoło płatkami migdałowymi, po całości posypką czekoladową. Dekorujemy wafelkami

Aga w kuchni
Tort kokosowo-czekoladowy z truskawkami 170

zachwycić rodzinę? Na własnym przykładzie sprawdziłam, że ten tort trafia w gusta niemal każdego gościa :) Tort składa się z warstw czekoladowych biszkoptów, nasączonych likierem Malibu. Przełożony jest niezawodnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Wierzch to warstwa wiórków kokosowych i połówek truskawek. Taki właśnie tort uświetnił moje 18 urodziny :) Dekoracja tortu dla Mamy Mój tort urodzinowy był piętrowy(...)Ciasto przelać do formy (papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić. Krem : 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru malibu Schłodzoną śmietankę ubić. Dodać serek i likier, zmiksować. Odłożyć 1/3 masy

Chocolate Muffin Blog
Tiramisu 109

wspaniały włoski deser krąży u nas w rodzinie od około 2002 roku. Trzymając się ściśle przepisu zawsze wychodzi pyszne. Tajemnica tkwi w kremie z serka mascarpone oraz biszkoptach, podłużnych dobrej jakości. Deser wywodzi się z Włoch podawany najczęściej z kawą espresso. Legenda głosi że pierwowzorem tiramisu miał być deser zwany zuppa del duca, przygotowany na początku XVIII wieku przez sieneńskich(...)rumem, posłodzić do smaku, wlać do niskiej miseczki. Śmietankę ubić na sztywno dodając 50 g cukru, odłożyć. Ubić żółtka z pozostałym cukrem do białości , na krem. Cały czas ubijając dodawać porcjami serek mascarpone. Na koniec dodać śmietankę i wymieszać ręcznie aby krem nie stracił lekkości. Biszkopty maczać w kawie i układać warstwę na dnie naczynia, tak aby całe dno zakryć

gotuj ze mną
Tort cytrynowo miętowy- oldschoolowy 177

się zagotuje i zgęstnieje. Przetrzeć przez sito i gotowe. Można przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;) Krem cytrynowy 300 g lemon curd 200 g mascarpone  200 g śmietany kremówki oraz resztę lemon curd który pozostanie  Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony(...)cukierniczym - możecie użyć wysokiej tortownicy. Pierwszy blat biszkoptowy połóżcie na podstawce.  Nasączcie, ale nie za mocno -jest on naszą podstawą i musi być stabilny.  Posmarujcie kremem cytrynowym z mascarpone, następnie sam lemon curd i przykryjcie drugim blatem biszkoptowym. Nasączcie, posmarujcie kremem cytrynowym, następnie lemon curd i ułóżcie na tym ostatni blat biszkoptu. Nasączcie i posmarujcie resztą kremu

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ptysie z kremem śmietankowym i truskawkami 103

Ciasto ptysiowe 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 1 kostka margaryny (250 g) 5 jajek szczypta soli Krem śmietankowy 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Cukier puder do dekoracji W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z margaryną i solą. Do wrzątku wsypać całą mąkę i od razu energicznie mieszać

Gotujemy i jemy
KREM Z BOUNTY 163

miałam jeszcze okazji, aby ponownie przetestować krem w torcie. Dlatego na przepis bez żelatyny trzeba będzie trochę poczekać :). Jeśli potrzebujecie lekkiego kremu, to polecam ten na samej śmietance. Krem z dodatkiem mascarpone, który jest bardziej kremowy, polecam do cięższych ciast i kremów, które użyjecie w torcie. Składniki: 160 g batoników Bounty, pokrojonych 80 ml śmietanki kremówki 36% 7 g żelatyny

Słodki Pomysł
Słodkie środy - Tort pod czereśniową chmurką 156

Dzisiaj w cyklu Słodkie środy zapraszamy Was na pyszny czereśniowy torcik pod chmurką. Lubicie beziki ? Bo właśnie ta lekka chmurka to śmietankowy krem z mascarpone i małe, słodkie bezy... Kiedy przygotowałam go pierwszy raz zrobił wrażenie na naszych gościach .. po raz drugi również. Więc myślę, że jest on niebanalny a jednak prościutki w przygotowaniu.  Tort pod czereśniową chmurką(...)wkładamy owoce i odstawiamy do czasu,  aż galaretka z owocami zacznie tężeć. Kiedy galaretka z owocami zacznie tężeć przekładamy na kruchy spód.  Krem: schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. W wodzie namaczamy żelatynę, podgrzewamy do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę dodajemy do śmietany z mascarpone i szybo mieszamy. Masę przekładamy na stężoną warstwę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki