Ciasto z jabłkami bez pieczenia składa się z małej ilości składników i jest bardzo łatwe do wykonania. Pyszne ciasto na prosty deser z jabłkami i kremem z serka mascarpone na pewno posmakuje osobom, które lubią niezbyt słodkie ciasta. Uwielbiam ciasta z jabłkami i jesienią robię je bardzo często, gdyż o tej porze roku jabłka są najsmaczniejsze i w miarę tanie(...)mascarpone. Miksować tylko do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej struktury. Pod koniec miksowania wlewać cienką stróżką zimną żelatynę i krótko miksować, aby połączyła się z kremem z serka. Masę z mascarpone wyłożyć na herbatniki i przykryć następną ich warstwą (mogą być kakaowe). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki. Składniki polewy rozdrobnić i rozpuścić w misce ustawionej na garnku
Kuchcik gotujedaktylami i orzechami Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Krem 250 g mascarpone 300 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajmakowej z puszki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 10 suszonych daktyli Do dekoracji(...)przy delikatnie uchylonych drzwiczkach przez kilka godzin, najlepiej jest zostawić ją na noc. Gdy beza jest już całkowicie wystudzona możemy zacząć przygotowywać krem. Daktyle kroimy w kostkę. Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając
Kulinarne przygody Gatitymojemu mężowi tort cappuccino. Właśnie jesteśmy po pierwszej rundzie, bardzo zadowoleni. Tort cappuccino to tort kawowy. Kawę cappuccino dodałam do jednego ze spodów jak również do kremu. Krem to bita śmietana z mascarpone, który podzieliłam na trzy porcje. Do jednej dodałam cappuccino w proszku, do drugiej dulce de leche, a do trzeciej fusy z espresso. Tort udekorowałam czekoladowymi wiórami(...)soli Biszkopt cappuccino 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej mąki 50 g cukru 2 łyżki cappuccino bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem śmietankowy z mascarpone 600 ml śmietanki, 36% tł. 500 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki dulce de leche 2 łyżki cappuccino w proszku + 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka
codojedzeniaokoło 22-24 cm) 2 jajka 75 g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Krem: 250 g mascarpone 200 g śmieany 36% -ubitej na sztywno polecam firmę Piątnica- śmietana w kubeczku z tej firmy jest przeważnie już bardzo gęsta i nie trzeba jej wtedy ubijać(...)mniej truskawek Przygotowanie: Ciasto: Kliknij w baner/zdjęcie po przepis: Przestudzony biszkopt przepołowić na 2 równe okrągłe części; będzie to: góra oraz spód naszego tortu Krem: 1. Ubić śmietanę 2. Połączyć śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem puderem na gładką masę 3. Układać krem na podzielonym na pół biszkopcie. 4. Na krem układać plasterki truskawek 5. Położyć drugą część biszkoptu
KreatywnePinyuznał, że niewielki dodatek maku do biszkoptu, właściwie niewyczuwalny w smaku i wyłącznie pełniący rolę dekoracyjną zasługuje by znaleźć się w nazwie ciasta! Ciasto jest pyszne; kawowy krem na bazie serka mascarpone, z dodatkiem likieru amaretto jest boski! Jego słodycz przełamuje dodatek konfitury z żurawiny. Całość okrywa aromatyczna polewa na bazie żurawinowej galaretki. U mnie będzie to więc delicja żurawinowa(...)wierzch wyłożyć nierównomiernie żurawinę. Żelatynę zalać zimną kawę, zaczekać do napęcznienia, podgrzać do rozpuszczenia (nie wolno zagotować!). Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder, następnie delikatnie wmieszać mascarpone, amaretto i kawę. Krem wyłożyć na ciasto, wygładzić wierzch. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 2-3 minuty, wymieszać na jednolitą masę (w razie potrzeby
6nieboróżnego rodzaju imprezy rodzinne. Jedną z nich były 27 urodziny Oli (jednej z nas : )) Z tej okazji przygotowałam jej przepyszny tort truskawkowy. Lekki, delikatny biszkopt przełożony kremem truskawkowo-śmietankowym, a boki obsypane prażonymi migdałami. Wyszło przepysznie. W przygotowywaniu całości towarzyszył mi mój starszy syn (spisał się na medal:)). Choć nie było łatwo (opanowanie przepisu, dziecka i aparatu w tym samym(...)śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy mikserem na niskich obrotach, tylko do momentu połączenia mascarpone z kremem (dosłownie kilka obrotów). Dodajemy rozmrożone truskawki i całość mieszamy szpatułką. Wykonanie tortu Jeden z blatów układamy na paterze i nasączamy 1/3 szklanki powstałego kompotu. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy
Kolizje Smakówkażdego uda się poderwać tym sposobem.Deser smakuje obłędnie!Delikatny krem przełożony biszkoptami wręcz rozpływa się w ustach.Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni!Ci, którzy za kawą nie przepadają – myślę, że w pucharku nie zostawią ani kęsa!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* żółtko – 3 szt* cukier – 3 łyżki* mascarpone – 300 g* śmietana kremówka – 100 g* biszkopty okrągłe(...)ucieramy wraz z cukrem w metalowej misce ( w kąpieli wodnej ) przez ok. 5 minut, studzimy.Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone i dokładnie miksujemy.Śmietanę ubijamy na sztywno.Do masy z żółtek dodajemy śmietanę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Pucharki wykładamy biszkoptami, nasączamy kawą, przykrywamy kremem , oprószamy kakao.Powtarzamy do wykończenia składników.Wkładamy na ok. 2-3 godziny do lodówki.Podajemy mocno schłodzone!Smacznego
Ostra na Słodkojajek 180 g cukru 120 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 200 g orzechów laskowych (dałam mniej) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem Ferrero Rocher: 400 g serka mascarpone 400 g Nutelli 100 g mlecznej czekolady, posiekanej ½ szkl drobno posiekanych orzechów laskowych (dałam mniej) Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% 100 g serka mascarpone(...)letniej dodać serek mascarpone, Nutellę oraz posiekane orzeszki, dobrze zmiksować. Masę odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia. Krem śmietankowy: Śmietankę kremówkę ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz serek mascarpone. Połączyć na wolnych obrotach miksera. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Nasączyć obydwa biszkopty. Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzać śmietankę z miodem
Nastoletnie Wypiekaniemąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 30 g kolorowej posypki cukrowej (użyłam takiej w kształcie kółeczek) Cytrynowy krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone (schłodzonego) 250 ml śmietany 30% (schłodzonej) 2 czubate łyżki cukru pudru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny Wykonanie: Ciasto: W misce ucieramy masło(...)ciasto pozostawiamy w formie przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy obręcz i wyjmujemy blat. Dalej studzimy na kratce. Tak samo postępujemy przy pieczeniu pozostałych 2 blatów. Cytrynowy krem śmietankowy: Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy aż otrzymamy gęsty krem. Na koniec ubijania dodajemy cukier puder, sok z cytryny oraz skórkę i jeszcze chwileczkę miksujemy (do połączenia). Gotowym kremem
MyCookBook.plmąki ziemniaczanej 400ml mleka 200ml śmietany kremówki 150g cukru 1 opak. cukru wanilinowego 200g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli Dodatkowo: ok. 170g herbatników 250g serka mascarpone 2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego 5 kostek gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka królowej bez pieczenia – Wykonanie: Obie mąki przesiać przez sitko, dodać żółtka i 200ml mleka, dobrze(...)już budyń i miksować dalej, by masa była jednolita. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą
Kulinarne PrzebojePuszysty, lekki blat bezowy udekorowany delikatnym kremem kokosowym przygotowanym na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone. Z nasączonymi w rumie lub likierze malibu wiórkami kokosowymi. Z cienko pokrojonymi plasterkami świeżego ananasa, które wcześniej macerowały się w limonkowo-cukrowym syropie. Prosty krem łatwo się przygotowuje a w połączeniu z kwaskowatym ananasem świetnie przełamuje słodycz bezy. Tort jest dobrze wyważony(...)wierzch przed samym podaniem. SKŁADNIKI BLAT BEZOWY 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli KREM KOKOSOWY 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% / mocno schłodzonej(min. 24 godziny w lodówce) 4-5 łyżek rumu lub likieru kokosowego np. Malibu ¹⁄₂ szklanki wiórków kokosowych 2 płaski łyżki cukru
cool and mintyciasta odciąć, wyrównać brzegi. Ponakłuwać widelcem (fot.1). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w temp. 180ºC. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.Teraz należy przygotować krem. Ser mascarpone wymieszać z cukrem i ekstraktem waniliowym (fot.2), a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową. Krem wyłożyć na spód tarty. Wyrównać (fot.3). Wstawić do lodówki.Truskawki umyć
Świat Ciastałyżki kakao 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na drobnej tarce 1 jajko 100 g cukru 80 ml oleju 300 ml maślanki lub kefiru Krem miętowy: 220 g serka mascarpone 1 duży pączek świeżej mięty (nie nadaje się mięta mrożona!) 1/2 limonki na sok 3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki mleka (ewentualnie, gdyby krem był za gęsty(...)Przygotowujemy krem: umytą i osuszoną (można w wirówce do sałaty) miętę drobno siekamy i miksujemy krótko (nie trzeba na papkę!), mieszamy z serkiem mascarpone i cukrem, dodajemy sok z limonki; jeśli krem jest zbyt zwarty, rozrzedzamy odrobiną mleka. Wstawiamy szczelnie przykryty do lodówki. 2. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Formę muffinkową smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Składniki suche mieszamy
Kuchnia Prezydentowejłyżeczka proszku do pieczenia Krem owocowy: 900g mrożonej mieszanki owoców leśnych 2 galaretki owoce leśne 2 łyżki cukru kryształu Diamant 150ml słodkiej 30% śmietanki Krem śmietankowy: 400g słodkiej 30% śmietany 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polski cukier 2 łyżki soku z limonki Do dekoracji: 6 kostek deserowej czekolady 50ml słodkiej 30% śmietanki Perełki Malinki Kwiaty róży Sposób przygotowania(...)cukier i mieszamy do momentu zagotowania. Miksujemy blenderem na gładki krem, Wsypujemy galaretki w proszku, delikatnie studzimy i dodajemy zahartowaną owocami śmietankę. Odstawiamy do lekkiego stężenia Krem śmietankowy- Śmietanę ubijamy z mascarpone na prędkości 6 przez ok 2miunty. Dodajemy cukier puder, miksujemy przy prędkości 4 przez 30 sekund. Dolewamy sok z limonki i włączamy urządzenie dosłownie na 10 sekund
Kuchnia w czekoladzietemu. Deser wyszedł po prostu bajeczny, i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze.Jeśli nie używacie w kuchni surowych jajek, można je zastąpić pasteryzowanymi. Można też przygotować krem z mascarpone i bitej śmietany - też będzie pyszny, ale to już jednak nie to samo...To tiramisu zrobiło u nas furorę, i choć sycące, zniknęło błyskawicznie. Jeśli macie w domu jeszcze(...)mocnej, ostudzonej kawy25 ml likieru kawowegododatkowo:150 g pierniczków2 łyżki kakaoŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Dodać przyprawę do piernika i wanilię, połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać do kremu, delikatnie mieszając łyżką.Kawę wymieszać z likierem. Zanurzać w niej pierniczki - powinny lekko nasiąknąć kawą, ale nie mogą się rozpadać.Do szklanek
Pożeraczka, czyli raz adobrze