250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki 2 białka mąka do podsypania Wykonanie: - ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy duże kwadraty o boku około 13 cm - serek mascarpone mieszamy z mąką, cukrem i białkami do uzyskania gładkiej masy, będzie ona miała dość rzadką konsystencję, po przygotowaniu możemy ją schłodzić w lodówce lub zamrażarce - formę na muffiny smarujemy niewielką(...)przez 30-40 minut Wykorzystanie formy na muffiny sprawia, że sakiewka pod wpływem temperatury nie rozlewa się na boki, tylko utrzymuje zwarty kształt, po wyjęciu przypominający babeczkę. Do kremu z mascarpone można dodać więcej cukru, jeżeli ktoś lubi słodkie nadzienia, moje sakiewki mają delikatny w smaku, lekko kremowy środek. Najlepiej przechowywać je w lodówce
Smakołyki Berenikizatem nadrobić! Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru pudru 1 opakowanie utrwalacza do bitej śmietany 100 ml musu truskawkowego (zmiksowane truskawki) czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Składniki na polewę(...)jest nieco szybciej. Ostudzony biszkopt przekrawamy na 4 spody. Truskawki miksujemy na mus, będziemy go potrzebować ok. 1 szklanki: na polewę, do nasączenia ciasta i do kremu. Schłodzoną śmietanę kremówkę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem do uzyskania w miarę sztywnego kremu (nie za długo, żeby krem nie zaczął się rozwarstwiać). Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, można
Ciastkozercycukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem do tynkowania tortu 250 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Polewa drip 210 g białej czekolady 100 ml śmietany kremówki różowy barwnik Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek(...)dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na bok. Krem do tynkowania tortu Do schłodzonej śmietany dodajemy schłodzone mascarpone i ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt z wanilii. Polewa drip Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia
Wędrówki po kuchnikawałku na pewno nie poprzestaniecie ;) SKŁADNIKI kruche ciasto 1 szklanka mąki pszennej 100g zimnego masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka jaj krem 500g serka mascarpone 100g mlecznej czekolady 2 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżka ekstraktu waniliowego sok z 1/2 cytryny (można więcej) dodatkowo 100g białej czekolady maliny borówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie ugnieść w formie). Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Serek mascarpone ubijamy z cukrem i sokiem z cytryny. Czekoladę mleczną ścieramy na tarce z grubymi oczkami i łączymy delikatnie z kremem. Na wystudzone ciasto wykładamy krem, wyrównujemy. Na kremie w dowolny sposób układamy owoce. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej
DefinicjaSmakupochwala prostoty, bo przeciez takie sa wloskie smaki, najlepsze, nieskomplikowane. Zapraszam. Tort tiramisu Biszkopt tradycyjnie upieklam ze sprawdzonego juz nie raz przepisu , nie dodalam jedynie kakao. skladniki na krem: 750ml mascarpone 250ml smietany kremowki 30% 100g cukru pudru do nasaczenia biszkoptu: 150ml mocnej kawy 60ml likieru Amaretto gorzkie kakako do dekoracji wykonanie: Biszkopt pieczemy wedlug przepisu, po calkowitym wystudzeniu przecinamy
Przysmaki Karolkijest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł przepyszny! Przepięknie się prezentuje. Wszystkim smakuje. W szczególności tym, którzy
Moja Delicjapyszny krem, którym wypełniłam tartaletki. Polecam Składniki (na około 11 tartaletek): Kruche ciasto: 1 szklanka mąki 2 żółtka 120 g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Krem: 450 g serka mascarpone sok z 1 limonki 4 łyżki cukru pudru 1 pitaja (smoczy owoc) Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder i żółtka. Dokładamy masło(...)Krem: Pitaję myjemy i przekrawamy na pół. Z jednej połówki wydrążamy miąższ, rozgniatamy widelcem i przekładamy do miseczki. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i sok z limonki. Wszystko dokładnie miksujemy. Ostudzone tartaletki wypełniamy gotowym kremem. Z drugiej połówki pitaji, malutką łyżeczką wydrążamy kuleczki miąższu i dekorujemy nimi tartaletki. Smacznego
Oryginalny smakNajlepsza tarta czekoladowa w sieci na bazie batoników czekoladowych Lusette z pysznym, delikatnie wytrawnym, musem czekoladowym i kremem czekoladowym na bazie serka mascarpone i rozpuszczonej czekolady mlecznej. Do tego najlepsza dekoracja z posypki czekoladowej, truskawkowej oraz pokrojonych w kostkę czekoladowych batoników. Chyba nie ma lepszej propozycji na Walentynkowy deser. Uwierzcie! Składniki (na tarte o średnicy 10- 12 cm): Ciasteczkowy(...)spód kruchy: 2 batoniki Lusette o smaku czekoladowym 50 gram masła Mus czekoladowy: 100 gram czekolady deserowej 50 ml śmietany 36% 1 białko jaja Krem czekoladowy: 100 gram serka mascarpone 100 gram czekolady mlecznej Dodatkowo: wiśnie z syropu posypka czekoladowa i truskawkowa/ wiśniowa 1 batonik czekoladowy Lusette do dekoracji W malakserze umieszczam pokrojone drobno batoniki i masło
Mango PapajaSkładniki na galaretkę z malinami: 900 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 galaretki truskawkowe (każda na 500 ml wody) 1 litr wrzącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml gorącej wody Składniki na bezę z migdałami: 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze(...)wymieszać, ostudzić, połączyć z owocami. Wstawić do lodówki, by galaretka lekko stężała. Gdy galaretka będzie już nieco gęstniała, wylać ją na kruchy spód, wyrównać, schłodzić w lodówce. Przygotować krem: Śmietanka i mascarpone powinny być porządnie schłodzone (najlepiej kilka godzin). Śmietankę ubijać wraz z cukrem pudrem na najwyższych obrotach, a gdy zacznie gęstnieć, zmniejszyć nieco obroty i dodawać po łyżce mascarpone
Kulinarne PrzebojeCiasto: 160g mąki 100g masła 82% 60g drobno zmielonych orzechów laskowych 30g cukru pudru 1 żółtko Szczypta soli Krem czekoladowy: 150ml słodkiej śmietanki 30% 1230g czekolady deserowej (60% kakao) Garść orzechów laskowych Krem z likierem "Słony karmel" 100g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50ml likieru "Słony karmel" Dodatkowo: maliny, mięta, złoty barwnik w proszku Normal 0 21 false(...)upływie 2 minut mieszamy do całkowitego połączenia. Kremem uzupełniamy ostudzone babeczki, pozostawiając ok 2mm od góry. W krem wkładamy po kilka orzechów laskowych. Pozostałym kremem smarujemy listki. Ja zrobiłam to przy pomocy sylikonowego pędzelka. Odstawiamy do lodówki by całkowicie stężały- zarówno babeczki jak i listki. Krem z likierem: Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy likier „Słony
Kuchnia w czekoladziemarchwi 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli Krem: 500 g serka mascarpone 100 g masła 0/5 szklanki cukru garść orzechów włoskich do posypania wierzchu Sposób wykonania: Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem(...)termoobiegiem przez 50 minut. Upieczone ciasto odstawiamy w formie na około 15 minut. Następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy z serkiem mascarpone oraz cukrem na gładką masę. Ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy je 3/4 ilością kremu. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch. Ciasto posypujemy lekko rozdrobnionymi orzechami. Całość chłodzimy
Qchnia po prostuWitajcie po świętach.😙Jak tam Wasze brzuszki, najedzone czy może przejedzone?😛 U mnie korzystając z ładnej pogody (+5 stopni, taka to zima😆) na szczęście nie doszło
Zdrowie i pysznie na talerzuczymś ożywiam. Bardzo lubię je jeść w deserach. Kiedyś prezentowałam na blogu panna cotte z kaki klik , dziś coś innego, ale równie dobrego. Mus z kaki z kremem z mascarpone składniki: 2 owoce kaki 250 g mascarpone 250 ml jogurtu naturalnego kawałek świeżego imbiru miód sok z 1 cytryny ciasteczka owsiane wykonanie Owoce obieramy ze skórki i miksujemy. Doprawiamy
Przysmaki KarolkiOderwać tylko małe kwiatki i dodać do galaretki, wymieszać. Rozlać galaretkę do pucharków. Wstawić do zamrażarki co przyspieszy zagęszczenie galaretki. Uważajcie żeby nie zapomnieć, bo Wam zamarznie. Przygotowanie kremu z mascarpone – serek lekko utrzeć z cukrem. Galaretkę malinową rozmieszać we wrzącej wodzie. Odstawić do ostudzenia i zgęstnienia, ale nie całkowicie. Za pomocą blendera wmieszać do serka gęstniejącą galaretkę. Wlać
Kuchnia Pokoleńwilgotny i aromatyczny, z kremem serowym. Oryginalnie krem do ciasta przygotowuje się z sera „cream cheese”, mnie nie udało się go kupić, więc użyłam serka mascarpone i gotowego sera na sernik. Przez to mój krem jest w smaku jakby bardziej „serowy”. Tort wygląda pięknie i wspaniale smakuje. Proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)200ml maślanki 1 i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego 1 łyżeczka octu (jabłkowego lub winnego) Do nasączenia: 200ml wody sok wyciśnięty z 1 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru Krem: 500g serka mascarpone 450g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 200g jogurtu greckiego 4 łyżki cukru pudru Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą. 2. Do drugiej
Mała Cukierenka