Smaczne, kolorowe ciasto - słodycz kremu z mascarpone przełamana została wiśniowym dżemem, a całość uwieńczona galaretką :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: (rzucany) 5 jajek 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki suchego maku Masa: 250 g mascarpone 375 ml śmietanki 30% 2 śmietan-fixy 6-7 łyżek cukru pudru
Kto ugości moich gości?czekoladą, na spodzie browni z polewą z nutelli I. babka marmurkowa z kawałkami czekolady II. babka jogurtowa z lukrem ( dla cioci ^^) domowy "kopiec kreta" (biszkopt, banany, krem z mascarpone z kawałkami bananów i czekolady) długo wyczekiwany mój pierwszy w życiu blok czekoladowy, pierwsza próba wykonana z powodzeniem ^^ (z herbatnikami i słupkami migdałów
More food, love and dreamsśmietany kremówki 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 duże dojrzałe mango garść solonych pistacji Kremówkę ubij na sztywno , pod koniec dodając cukier puder i mascarpone . Gotowy krem wyłóż na ostudzoną bezę. (Należy to zrobić dopiero przed samym podaniem ). Mango pokrój w kostkę. Część owocu rozłóż równomiernie na kremie, a resztę zmiksuj blenderem na mus . Polej nim bezę
Food SquareCiasto nasączone sokiem wyciśniętym ze świeżych pomarańczy, a do tego lekki krem z mascarpone, niebo w gębie!. Babeczki są bardzo łatwe w wykonaniu, prezentują się bardzo elegancko, więc warto zrobić karnawałową porcję dla znajomych!. Składniki na 25 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 3/4 kostki masła lub margaryny, ok 18 dag 1 szklanka soku z pomarańczy
Apetyczna babeczkaNALEŚNIKI TIRAMISU Wzięło mnie coś ostatnio na tiramisu i tak oto powstała kolejna jego wariacja:) Naleśniki tiramisu: mocno czekoladowe z delikatnym kremem z mascarpone i waniliowego serka homogenizowanego oraz odrobiny kawy oraz brandy (amaretto jakimś cudem wyparowało mi z butelki!:D). Do tego mnóstwo pysznego sosu truskawkowego, który zrobiłam z mrożonych truskawek i mamy niebo w gębie!:)) Sos podałam
Słodko-Słony Świat Ilonysmaki ;) I nie sądziłam jak wiele szczęścia mogą dać zapomniane pokłady jagód w zamrażalniku, nawet te najmniejsze. ;) Najlepsze ciasto ostatnich czasów. (Marchewkowe z ananasem, pekanami i daktylami przełożone kremem z mascarpone) Faceb
More food, love and dreamsprzed świętami oglądałam odcinek programu Nigellissima pt. “Nigellissima Świątecznie” i natchnęło mnie. Zauroczył mnie przepis na tort puddingowy. W teorii cudowne połączenie drożdżowego ciasta panettone i crema di mascarpone, czyli kremu, jaki robi się do tiramisu. Dodatkowo do deseru dodaje się czekoladę, pistacje, wino marsala oraz kandyzowane kasztany. Ja jednak zrezygnowałam z dwóch ostatnich (nie znalazłam ich w sklepach
Wypieki i RumieńceKolejny przepis z cyklu łatwych, ekspresowych, robiących wrażenie i szybkoznikających :)Spód to sprawdzony już przeze mnie przepis, czyli skruszone Łakotki,krem z mascarpone to już klasyk, do tego letnie owoce i pyszne ciasto gotowe w kilkanaście minut :)Czytaj więcej
bistro mamaSzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną, lodami lub kremem z mascarpone. Co kto lubi. W taki sam sposób możemy robić ciasto na słono, z ulubionymi dodatkami. Łatwy i szybki sposób na deser.Składniki:ciasto1 szklanka mąki krupczatki1 łyżka cukruszypta soli
W kuchni wieczoremtort(ostatnimi czasami to ja przejęłam pałeczkę pieczenia w domu i jak to mama ostatnio stwierdziła "ja już zapomniałam jak się piecze") A co upiekłam? Tort przełożony kremem z mascarpone, dżemem śliwkowym(miał być wiśniowy -,-) i malinami ( a czym nasączyłam biszkopt, żeby nie było tak grzecznie? wódką cytrynową :P ) Zgadniecie które urodziny obchodzi
More food, love and dreamsdziwi, że dzisiaj nie ma już po nim śladu (tak, tak, ja wiem ta skromność xd) ;) Tort bezowy (blaty bezowe z kakao i kawą, przełożone kawowym kremem z mascarpone polane sosem czekoladowo-kawowym, posypane borówkami i granatem ) Czasami najprostsze rzeczy sprawiają najwięcej przyjemności, zwykłe słowa, gesty są lepsze od miliona prezentów
More food, love and dreamsokazję brać udział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem wina i postanowiliśmy je przetestować. Z małymi modyfikacjami powstały te oto babeczki z białym winem, udekorowane kremem z mascarpone, również z dodatkiem białego wina. Babeczki są słodkie i delikatne, rozpływają się w ustach. To nasza kolejna propozycja na nadchodzące Walentynki. Może chcesz zrobić niespodziankę swojej Ukochanej i upiec
Pora coś zjeśćlubię. Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki mąki pszennej 8 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Krem: 500 gram mascarpone 300 ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 200 gram kremu Nutella 400 gram chrupiących kulek czekoladowych 1/2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty(...)nagrzanym do 165 stopni przez 30 minut. Wystudź, wyjmij z formy i nasącz herbatą. Ubij śmietanę na sztywno z cukrem. Dodaj mascarpone, utrzyj. Ułóż jeden z biszkoptów na paterze i posmaruj całą Nutellą. Nałóż połowę kremu, połowę czekoladowych kulek i połowę owoców. Nałoż drugi biszkopt, przyciśnij mocno i posmaruj wierzch kremem. Udekoruj czekoladowymi kulkami, truskawkami i borówkami. Tort przed
Mango Papajaprzelaniem do słoika. Przechowujemy w lodówce. Do gotowego, zimnego kremu dodajemy kilka łyżek kremu śmietanowego, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Wtedy wyjdzie nam masa pomarańczowa. Składniki na krem śmietanowy: 500 gram mascarpone 600 ml śmietanki kremówki 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie kremu: W dużym naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy zaczyna gęstnieć dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijamy, aż masa osiągnie
Życie zaczyna się w kuchniMój maślany krem budyniowy z serkiem mascarpone - klik zyskał sporą popularność, więc tym razem prezentuję Wam szybkie, ale i bardzo smaczne ciasto z jego udziałem, o które tak bardzo prosiliście. Naprawdę wprost rozpływa się w ustach i znika ekspresowo. Polecam! A na końcu przepisu możecie przeczytać kilka słów o uroczej desce (*) lekko widocznej na powyższych zdjęciach. (Tortownica o średnicy(...)cukru; może też być śmietankowy) 75g cukru (5 płaskich łyżek) 300 ml mleka 100g masła (minimum 82%) 250g serka mascarpone Dodatkowo: około 150g biszkoptów na dwie warstwy 1 słoik (około 270g) dżemu z czarnej porzeczki Przygotować krem. Z 300 ml mleka odlać odrobinę i rozmieszać w nim budyń. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i połączyć z rozmieszanym
Di gotuje