pierś z kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym. fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina
bistro mamawarzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami, Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym Byłem w grupie, której opiekunem był Grzegorz Łapanowski. Rozpoczęliśmy pracę od zrobienia pysznego kaszotto i już od przygotowywania tego dania mieliśmy pełny obraz
Plate of Joycudo, cudo z którego jestem nawet zadowolona ;) Ale przecież wnętrze jest najważniejsze :) W środku mamy jasny biszkopt, nasączony sokiem z cytryny z odrobiną cukru, przekładany kremem typu ganache z mascarpone o smaku czekoladowym z nutką pomarańczy, z dodatkiem własnoręcznie zrobionego w sezonie dżemu malinowego dla kontrastu smakowego
Cakes By Kejtnabieram ciasto. Wlewam na środek i rozprowadzam po tafli patelni. Gdy spód się przyrumieni przewracam na drugą stronę – ja podważam łopatką, bo tak mi wygodniej. Przepis na krem : 125 g. serka mascarpone 100 ml. śmietany kremówki opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru pudru Składniki miksuję do uzyskania gęstej masy. Trzeba uważać by nie ubijać za długo, gdyż z kremówki zrobi
apetytnapieczeniemoim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość spontanicznie. Robiłam wczoraj mus truskawkowy do słoiczków na zimę
Wiem co jemwysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki na krem: 750 g serka mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej
Domowy Smak JedzeniaNajsłynniejszy deser świata w małej porcji do pucharków - tylko dla osób, które się nie odchudzają :) Biszkopty zanurzone w kawie z dodatkiem amaretto a do tego pyszny krem na bazie sera mascarpone. Z pozoru prosty do wykonania wymaga jednak sporo uwagi i staranności. Nie zrażajcie się jeżeli nie wyjdzie za pierwszym razem. W końcu się uda a efekt zrekompensuje trudy
Milion SmakówCiasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam
Domowa cukiernia EwyJeszcze przed świętami upiekłam duże cytrynowe babeczki. Udekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i kwiatków ułożonych z czekoladowych drażetek. Składniki na 5-6 dużych muffin lub 10-12 małych: 100 g masła 200 g mąki 80 g płatków jaglanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g drobnego cukru
Czerwień i błękitjednolitą masę serek mascarpone przełożyć do mieseczki, dodać puree bananowe oraz cukier i przy pomocy ręcznego miksera zmiksować na puszystą masę. Miksować kilka minut, aż mascarpone wyraźnie zwiększy objętość. Krem podzielić na 2 części, jedną pozostawić białą, natomiest do drugiej dodać przesypane przez sitko kakao i zmiksować powtórnie na dno pucharków włożyć po kilka ciasteczek i dowolnie nakładać krem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!takie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego A jak to zrobić: Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić i zdjąć z nich skórkę naciskając palcami. Przed zmieleniem migdały wysuszyć
Kuchnia w opałachKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere,mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :)Czytaj więcej
bistro mamaostudzi się wino maczamy w nim biszkopty i układamy pierwszą warstwę na formie, dodajemy też truskawki na wierzch i następnie smarujemy biszkopty masą z mascarpone i marcepanu. Na krem ponownie układamy biszkopty nasączone winem a na nie ponownie masę. Z wierzchu posypujemy kakao sitkiem. 4/ Zabezpieczamy folią formę i wkładamy do lodówki na sześć godzin - potrzebne to jest
Kuchnia PROzdrowotnakawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy
Bon Appetit Małgorzatywariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany smakiem kawy. Idealny nie tylko na urodziny, ale też na każdą inną okazję, ale też bez okazji. Słodycze
Pora coś zjeść