krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:170/352)

Biszkoptowe z kremem dyniowym 201

Ciasto przelać do formy o wymiarach 25x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Krem dyniowy: 500 g serka mascarpone 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki żelatyny 30 ml wody Serek i puree z dyni powinny być(...)ogniu (nie doprowadzić do wrzenia), ciągle mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Wystudzić. Do miski przełożyć serek i puder, zmiksować. Dodać puree i cynamon, zmiksować. Do żelatyny dodać łyżkę kremu, połączyć a następnie całość przełożyć do reszty kremu. Zmiksować. Nasączenie: pół szklanki kawy Dodatkowo: 290g powideł śliwkowych 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich cynamon Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady

kulinarnyswiatdomi
Rolada żyrafa z kremem śmietanowymi i borówkami 413

Ciasto, które wywołuje uśmiech, a zarazem pięknie prezentuje się na rodzinnym spotkaniu - rolada biszkoptowa ("żyrafa") z kremem śmietanowym nadziana borówkami. Ciasto wbrew pozorom szybkie do przygotowania. Zachęcam Was do przygotowania poniższej rolady, ponieważ nie wymaga zbyt wyszukanych składników, a sam smak ciasta jest naprawdę rewelacyjny.  Składniki: ciasto 4 duże jajka  85 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru(...)delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie: schłodzoną śmietanę ubić na dosyć sztywną pianę. Pod koniec ubijania (partiami!) dodawać serek mascarpone i cukier puder. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Na samym końcu ułożyć umyte i osuszone borówki. Zrolować roladę. Najlepiej, aby zawinięcie ciasta było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się

Ugotować
rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym 222

upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzeni, usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. składniki na krem brzoskwiniowy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 1 słoiczek dżemy brzoskwiniowego z kawałkami owoców 1 galaretka brzoskwiniowa 10 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy(...)Serek miksujemy tak aby nie było grudek. Do serka dodajemy ubitą śmietanę oraz tężejącą galaretkę i chwilkę miksujemy, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy dżem i mieszamy. Jeśli krem wyszedł rzadki, wkładamy go do lodówki, aż lekko stężeje. Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywcą i odstawiamy do lodówki

Domowy Smak Jedzenia
Najlepszy sernik truskawkowy (pieczony) 281

przez ok. 60 min. Upieczony sernik powinien być zwarty i ścięty. Pozostawić w uchylonych piekarniku do wystudzenia. Schłodzić przez noc w lodówce. Krem 500 ml śmietanki 36% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru truskawki do dekoracji Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na gładki krem. Kilka łyżek kremu przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (u mnie gwiazdka

Słodkie inspiracje
Muffinki Reniferki 195

roztopionego masła 80 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao DODATKOWO: ok. 150 g. marcepana lub lukru plastycznego [oczy] 24 czekoladowe kropelki [oczy] 12 czekoladowych kuleczek np. maltesers(...)starajcie się unikać narzędzi typu nóz czy widelec! ]. Jeżeli babeczki uparcie nie chcą rozstać się z formą poruszajcie je delikatnie palcami. KREM: W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć- przerywamy miksowanie, dodajemy cukier puder, serek mascarpone i kakao. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy . DEKOROWANIE

Domowe Torty
Babeczki Milky Way 201

cukru 2,5 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 2 jajka 3 łyżki mleka 3 batoniki Milky Way Krem: 6 batoników Milky Way 400 ml kremówki 36% 250 serka mascarpone 1 fix do śmietany Dodatkowo do dekoracji: 2 batoniki Milky Way małe opakowanie Magic Stars Na początku każdy batonik dzielimy na 4 kawałki. Masło ucieramy(...)batoników. Ściągamy krem z ognia, przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ubijamy pozostałą część kremówki. Do ubitej śmietany dodajemy zimny krem z Milky Way i fix do śmietany. Chwilę ubijamy do połączenia składników. Następnie w drugiej misce ucieramy mascarpone. Kiedy pozbędziemy się grudek i serek będzie gładki dodajemy go do śmietany i delikatnie wszystko mieszamy. Na koniec wystudzone babeczki dekorujemy

PatiGotuje
Tort - piłka nożna 276

24cm. Piec około 30 minut w temp. 170-180st. Ostudzić i wyciąć kształt piłki, po czym przekroić na 3 części. Nasączyć herbatą z cukrem. Krem:  500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  100g mlecznej czekolady,  1/2 szklanki cukru pudru,  100g posiekanych orzechów laskowych,  dżem z czarnej porzeczki. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem(...)pudrem. Dodać serek mascarpone i ubijać chwilę do połączenia się składników. Dodać posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy, wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego, np. z tego przepisu i pokryć wyciętymi łatami z masy plastycznej

Z miłości do słodkości
Tort oreo z borówkami wg Aleex 121

dziwiły mnie te pochlebne opinie o torcie, bo naprawdę byłam z niego dumna. Wyobraźcie sobie puszysty, mocno czekoladowy biszkopt nasączony ponczem z odrobiną rumu, delikatną masę śmietanową z mascarpone, w której ukryły się pyszne ciasteczka oreo i kwaskowe borówki, przełamujące słodycz ciasta. Brzmi nieźle, prawda? Uwierzcie, jeszcze lepiej smakuje. A zresztą nie musicie wierzyć mi na słowo. Po prostu(...)przekroić na 3 blaty. 12. W czasie kiedy stygnie biszkopt, zacząć przygotowania kremu.  13. Do większej misy przelać dobrze schłodzoną śmietankę, włożyć do niej mascarpone i dodać cukier puder. Misę ze składnikami kremu wstawić do lodówki na godzinę. 14. Przygotować poncz: herbatę posłodzić do smaku, dodać sok z cytryny, ostudzić. Do ostudzonej herbaty dodać 1-2 łyżki rumu. Wymieszać

W mojej kuchni
Rolada kakaowa z kremem porzeczowym 162

kilka chwil. Składniki: Biszkopt na formę 33x43cm: 5 jajek 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki - 2 łyżki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 120 ml śmietany 30% 120 g serka mascarpone 1/2 słoika dżemu porzeczkowego 2/3 szkl. cukru 1 śmietan-fix Poncz: sok z 1 cytryny 1 łyżka miodu 3-4 łyżki ciepłej wody Sposób przygotowania: Biszkopt(...)ściereczkę, ściągamy papier i wraz ze ściereczką zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Odstawiamy tak do całkowitego wystudzenia. Krem: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno (uważając, aby nie przebić), dodajemy śmietan-fix i cukier, nadal ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i dżem porzeczkowy, całość dokładnie łączymy. Poncz: W ciepłej wodzie rozpuszczamy miód i łączymy z sokiem z cytryny. Wykonanie: Ostudzony biszkopt

Kolorowy Przepisownik
Naleśniki jaglane z kremem malinowym :) 173

STRACIATELLA ● NALEŚNIKI GRYCZANE   Składniki: 60 g mąki jaglanej (Look Food) 1 jajko 100 ml mleka lub napoju roślinnego  olej kokosowy w sprayu - optymalnie (Look Food) Krem malinowy: 1 łyżka serka mascarpone  1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego (Look Food) duża garść świeżych malin dodatkowo: maliny, borówki, ekspandowany amarantus (Look Food) Przygotowanie: Mąkę dokładnie wymieszaj(...)podziel je tak, aby wyszły przynajmniej 4 naleśniki; mi wyszło 5 sztuk) i smaż przez ok. 1-2 minuty. To samo powtórz z drugiej strony.  Naleśniki podawaj z kremem malinowym, który przygotujesz poprzez wymieszanie widelcem wszystkich składników, jednocześnie rozgniatając maliny.  Na wierzch naleśników ułóż dodatkową porcję owoców i posyp ekspandowanym amarantusem

Zdrowie na języku :P
Ciasto pietruszkowe z syropem klonowym i orzechami pekan 183

oprzeć gdy znalazłam ten przepis. Od razu znalazł się na mojej długiej liście wypieków do wypróbowania.  Upiekłam i się zakochałam. Wilgotne, miękkie ciasto i ta masa z serka mascarpone z syropem klonowym! Mniam! Dla kogo: dla fanów nowości dla lubiących odmianę od tradycyjnych ciast dla ceniących zdrowe zamienniki mąki pszennej Składniki na ciasto: 250g masła 300g cukru (brązowego) trzcinowego(...)łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 jabłka  360g obranej pietruszki (ok. 450g nieobranej) 75g orzechów pekan (lub włoskich) skórka i sok z jednej pomarańczy Składniki na krem i dekorację: 375g serka mascarpone (może być nawet 500g) 5 łyżek syropu klonowego kilka sztuk orzechów pekan (lub włoskich do dekoracji)  Wykonanie ciasta: Masło rozpuścić z cukrem, syropem klonowym i zostawić

Mania Wypiekania
Bezowo-migdałowe babeczki z kremem kawowym 189

białej czekolady 100 g płatków migdałowych 2 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub odrobina aromatu waniliowego Krem kawowy: 200 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier wymieszany(...)żyłam foremek silikonowych, które w wypadku tych babeczek sprawdzają się doskonale. Przekładamy ciasto do foremek. Pieczemy około 35-40 minut.  Studzimy babeczki w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Gotowym kremem dekorujemy wystudzone babeczki

Mania Gotowania
Kruche babeczki z kremem kokosowym 144

kruchych babeczek: 50 g cukru 100 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 160 g mąki pszennej 1 małe jajko szczypta soli składniki na krem kokosowy: 200 g śmietany 30% dodatkowo 30 g 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 100 g białej czekolady Przepisy Thermomix. Kruche babeczki z kremem kokosowym. Wykonanie: Do naczynia  Thermomix umieścić wszystkie składniki(...)myjemy naczynie Thermomix i wycieramy je do sucha. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Wlewamy śmietanę i ser mascarpone. Ubijamy na sztywną masę. Czas ok. 1-2 minut/obr.3 (czas ubijania zależy od śmietany jaką mamy, jej stopnia wychłodzenia). Do ubitej masy dodajemy krem kokosowy i rozpuszczoną białą czekoladę. Mieszamy całość czas 20s/obr.3. Masę schładzamy ok 15 minut. Masę przekładamy do rękawa

Themo przepisy
Leśny mech - tureckie ciasto ze szpinakiem 212

wlej do tortownicy (22-25 cm), przykrytej uprzednio papierem do pieczenia i piecz w 180 ºC przez 40 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Śmietankowy krem: 300 ml kremówki 36% 150 g mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na krem. Dodatkowo: ziarenka granatu do dekoracji Przygotowanie: Wierzch ciasta obciąć

Food Square
Bezy z kremem truskawkowym 305

tuż przed podaniem, aby zachować chrupkość bezy. BEZY: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny KREM TRUSKAWKOWY: 450 g truskawek mrożonych Hortex 1/4 szklanki cukru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 30% lub 36% Białka ubijać ze szczyptą soli. Kiedy zaczną sztywnieć, ustawić mikser na najwyższych obrotach(...)ognia i włożyć napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i odstawić truskawki do całkowitego wystudzenia. Należy kontrolować gęstość. Schłodzoną kremówkę ubić razem z serkiem mascarpone i za pomocą rózgi wmieszać delikatnie truskawki. Krem schłodzić i gęsty przełożyć do rękawa cukierniczego. Nakładać na bezę i przyklejać do kremu drugą bezę. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji zorganizowanej na Durszlaku

https:KKuchniaMniam