krem mascarpone - 5274 przepisów (strona:165/352)

Babeczki cytrynowe nadziewane lemon curd 151

Pyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. W środku nadziewane są lemon curdem. Idealny przysmak dla miłośników cytryn. Składniki na 12 babeczek 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 2 duże jajka 1/2 szklanki mleka skórka starta z całej cytryny

AleTorcik
Urodzinowy sernik na zimno 182

Sernik wstawiamy do schłodzenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowy sernik wyciągamy z formy, żeby sobie pomóc brzegi można odciąć ciepłym nożem. Do dekoracji wykorzystałam prosty krem z kremówki i mascarpone, możecie zastąpić go ubitą na sztywno kremówką. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
torcik drażetkami 158

łyżeczka esencji waniliowej 3 duże jajka ( temperatura pokojowa ) 1 ¼ szklanki maślanki ( temperatura pokojowa ) 2/3 szklanki kakao 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Krem śmietankowy: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki kremowej 30 % 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 500 ml śmietany kremowej 30 % 2 łyżki cukru pudru półlitrowy słoik drylowanych wiśni w syropie dwa opakowania wafelków kakaowych

Darcia w kuchni
Kokosowe naleśniki a’la rafaello 192

mąki pszennej 20 g cukru( 1,5 łyżki) 2 jaja 1 op. cukru waniliowego 100 ml oleju 20 ml wody gazowanej 1 łyżeczka smalcu aromat migdałowy krem 250 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych 50 g migdałów w płatkach 50 g czekolady białej 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) dekoracja 50 g czekolady białej 50 g wiórków kokosowych Mąkę

Ciasta z tradycjami
Lemon Curd 99

między innymi jako dodatek do gofrów, deserów lodowych, naleśników, ale także wypełniać nim tarty, mazurki. Dzięki temu, że ma gęstą konsystencję, można z niego także tworzyć kremy na bazie serka mascarpone czy śmietanki, wystarczy dać się ponieść wyobraźni. Ja uwielbiam go sobie podjadać od tak łyżeczką.   * Przepraszam na błąd na słoiczku.  Składniki: 2 żółtka 1 jajko

My sweet a life
Czekoladowy sernik na zimno 174

zimno Składniki: 150 g pokruszonych ciastek waniliowych (ja miałam biszkopty herbatniki) 90g roztopionego masła 1 żelatyna deserowa 120ml gorącej wody 100g mlecznej czekolady 750 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Czekoladowy sernik na zimno Wykonanie: W misce mieszamy dokładnie pokruszone ciastka i roztopione masło. Masę rozprowadzamy na dnie tortownicy o średnicy

Pomysłowa kuchnia
Tiramisu piernikowe 216

gorącą wodą i mieszadłem do piany ubijamy mikserem aż stanie się gęsta, lśniąca a cukier się rozpuści. Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie razem z serkiem mascarpone, ubijamy na gęsty krem , dodajemy masę jajeczną, miksujemy krótko, tylko do połączenia. W szklanym pojemniku układamy pierwszą warstwę biszkoptów, skrapiamy równomiernie częścią naparu z kawy, posypujemy grubo przez sitko ciemnym kakao, wylewamy część

Wanilia i Kardamon
Słodkie Warsztaty z Małą Cukierenką 146

tylek – kul sferycznych i kolorowych bezików przygotowanych przez Małą Cukierenkę. Czego nauczą się uczestnicy szkolenia? 1. Przygotowania pysznego sernika z owocami na lato, bez pieczenia. 2. Wykonania kremu na bazie serka mascarpone. 3. Pracy z żelatyną. 4. Dekorowania ciasta przy użyciu rękawa cukierniczego zakończonego tylką. 5. Przygotowania pysznej i zdrowej przekąski. 6. Przygotowania żelu owocowego i udekorowania nim deseru

Mała Cukierenka
Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem 86

obficie rozmarynem, solą i pieprzem. Można całość skropić także octem balsamicznym. Piec ok. 30min w 170C z termoobiegiem. Upieczone warzywa przełożyć do bulionu, usunąć skrzydełko, dodać serek mascarpone, całość zmiksować na krem. Dodać tarty parmezan, doprawić do smaku. Gotowe!   Artykuł Zupa z pieczonych pomidorów z czerwoną soczewicą i parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
tort z figurką konika 196

kolejnych dni. Zrobiłam więc prostokątny tort złożony z dwóch właściwie osobnych udekorowanych tak, że można je swobodnie rozdzielić. Wewnątrz kryje się jasny biszkopt przełożony malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (z tego przepisu ). Wierzch udekorowany masą cukrową

6niebo
Tort dla Filipa 122

szklance w rzątku, wystudzić i prze lać do blaszki . Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Na pierwszy blat położyć galaretkę. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować niebies

Magiczne Życie Marty
Babeczki "Leśny Mech" 157

mrożonego szpinaku 190 g cukru 3 jajka 190 ml oleju rzepakowego 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 100 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: granat Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną(...)foremek na muffiny. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę, do uzyskania jednolitego kremu. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego. Z ostudzonych babeczek odcinamy wierzch i kruszymy. Na babeczkę wyciskamy krem za pomocą rękawa cukierniczego. Babeczki obsypujemy zielonymi okruszkami i dekorujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z kremem wafelkowym 497

tego łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na pewno zachwyci Waszych gości:).  Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem wafelkowy: 500g serka mascarpone 300g serka waniliowego homogenizowanego 4 łyżki cukru pudru 6 wafelków Lusette o smaku czekoladowym 1. Spód blaszki (30x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. Białka ubijamy na sztywną

Szefowa kuchni
Tort Kraina Lodu dla Wiktorii 137

tort * opcjonalnie ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z wrzątku, cukru i soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować białym kr emem . To rcik schłodzić. Boki ozdobić

Magiczne Życie Marty
Naleśniki z różanym mascarpone 110

gładkiej konsystencji (będzie dosyć rzadkie). Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki. Do misy miksera wlewamy schłodzoną śmietankę. Chwilkę miksujemy, po czym dodajemy serek mascarpone, miksujemy dalej. Gdy krem zacznie gęstnieć dodajemy kilka łyżek (ilość wg uznania) dżemu z dzikiej róży. Powstały krem nakładamy na naleśniki. Zawijamy dowolnie

Smaki Na Talerzu
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #15 Wilgotne ciasto cytrynowo-migdałowe 300

kolejny. Patyczek już nie był oblepiony surowym ciastem, ale dla pewności pozostawiłam ciasto jeszcze na 5 minut w piekarniku. Po wystudzeniu ciasta przygotowała krem cytrynowy. Krem cytrynowy : – 3 łyżki mascarpone zmieszałam z 5 łyżeczkami przyszykowanego wcześniej lemon curd (przepis tutaj ). Tak jak pisałam wcześniej, jeżeli nie macie pod ręką lemon curd, przyszykujcie po prostu bitą śmietanę i owoce

Relaxtime
Tort Monster High 113

tort * opcjonalnie ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z wrzątku, cukru i soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować różowym kr emem . To rcik schłodzić. Boki

Magiczne Życie Marty
Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi 136

serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady mlecznej Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski miksera dajemy śmietanę i serek mascarpone, ubijamy do momentu powstania gęstego kremu (musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo krem może się zważyć), dodajemy cukier puder i startą czekoladę, mieszamy. Nasączenie: 150 ml likieru kawowego (możemy zastąpić go naparem kawy

kruche babeczki
Brzoskwiniowy tort Soy Luna 103

spożywczy * opłatek na tort * brzoskwinie z puszki do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć sokiem z odsączonych brzoskwiń. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować pomarańczowym kr emem . To rcik schłodzić. Boki

Magiczne Życie Marty
ptysie z kremem malinowym 157

Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż mogą opaść. Wyciągamy gdy będą twarde. Po upieczeniu wykładamy na kratkę, przekrawamy i do zimnych nakładamy krem. składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 4-5 łyżki cukru pudru 150 ml malin wykonanie: Mascarpone miksujemy. Maliny blendujemy, dodajemy do serka i miksujemy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Włoski deser kremowy tiramisu 184

Tiramisu to kremowy deser z warstwami nasączonych mocną kawą biszkoptów przełożonych kremem z żółtek i mascarpone. Czytaj więcej

Przepisy Kulinarne
banoffee pie - pyszny deser karmelowy na ciasteczkowym spodzie 208

wtedy nie wyklejam brzegów, tylko dno formy). Masę krówkową wykładam na zastygnięty spód, na wierzchu układam pokrojone w grube plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubijam razem z serkiem mascarpone do uzyskania gęstego kremu i wykładam na ciasto. Całość dekoruję posypując wierzch przesianym przez sitko kakao

babka w formie
Urodzinowy torcik dla Laury 111

tort * różowy barwnik spożywczy  * maliny do dekoracji  Przygotowanie : Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć sokiem. Ubić kremówkę z cukrem i fix-em. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy blat dżemem i kremem. Boki i wierzch tortu wyrównać. Schłodzić. Położyć opłatek i udekorować malinami oraz różowym kremem. Torcik schłodzić. Podawać

Magiczne Życie Marty
tort z lalą. Elsa z Frozen 156

razem na specjalne zamówienie dla pewnej bardzo ważnej, pięcioletniej jubilatki wykonałam tort w kształcie bajkowej księżniczki Elsy. W środku kryje się biszkopt przekładany malinową frużeliną i kremem na bazie serka mascarpone (identyczny, jak ten, z tego przepisu). Kiedy robię torty z lalą biszkopt piekę w ... metalowej misce na sałatę:D Jubilatka - ogromna fanka Frozen, wypożyczyła na ten dzień lalę, którą

6niebo
NALEŚNIKI KAKAOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MALINAMI 126

naleśnikami i uciekam na balkon... SKŁADNIKI: ciasto 1 jajko 1 szkl mleka  3/4 szkl mąki szczypta soli 2 łyżeczki kakao 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju krem 200 g serka mascarpone 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu świeże maliny A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować lub połączyć mieszając trzepaczką. Smażyć cienkie naleśniki. Mascarpone

Kuchnia w opałach
Zdrowe muffinki czekoladowe z dietetycznym kremem (młody jęczmień) 193

więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. Dlatego wpadłam na pomysł, żeby połączyć go z czymś słodkim i tak powstał pomysł na zielony krem do muffinek. Krem postanowiłam dodatkowo odchudzić. Nie użyłam do niego mascarpone, jak to robię zazwyczaj, kiedy ozdabiam babeczki. Krem powstał z połączenia jogurtu naturalnego i mielonego siemienia lnianego - czyż to nie genialne? Otrzymana konsystencja pozwala na ozdabianie

two broke sisters
Walentynkowy tort tiramisu 94

przepis zobaczyłam na blogu  ilovebake , choć troszkę wprowadziłam swoje zmiany. Polecam Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml kremówki 4 łyżki cukru pudru barwnik różowy Poncz: 1 szklanka gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru Dodatkowo: 3/4 opakowania podłużnych biszkoptów ok. 4 łyżki

Ewusiowe Smaki
Ciasto Kinder Pingui 14257

przelać do formy o wym. 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem:  500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  4 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny,  laska wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem(...)cukru pudru, Następnie dodać serek mascarpone i ubijać krótko, do połączenia się składników. Żelatynę zahartować kilkoma łyżkami kremu, po czym dodać ją do reszty kremu. Krótko zmiksować. Polewa:   100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady,  50g masła,  3 łyżki mleka,  łyżeczka oleju. Czekolady połamać na kawałki, dodać resztę składników i stopić na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić

Z miłości do słodkości
Tort bezowy z powidłami i nutką cynamonu 104

śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g. serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżeczki cynamonu ja dałam płaskie W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serek mascarpone. Ubić do otrzymania kremu, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cynamon.  Wykonanie: Blaty bezowe układać na paterze. Każdy blat (oprócz ostatniego, z wierzchu) smarować powidłami i przekładać kremem śmietankowo - cynamonowym. Schłodzić

Kubki smaku
Pavlova z wiśniami i serkiem mascarpone 138

australijski, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami.  Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek cukier szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru Ponadto wypestkowane wiśnie 3 łyżki cukru Wykonanie: Białka wbić do szklanki następnie wziąć 2 razy tyle cukru ile zajmują białka. Białka przelać

Pychotkaaa
sernik z kawą i kardamonem 529

ciastach nawet ją lubię.  *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kawowy: 250 g mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny szczypta kardamonu ziarenka z 1/2 laski wanilii szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Białka? I co dalej? 155

daktyli 50 g żurawiny suszonj 50 g siekanej gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem 250 g serka mascarpone 6 łyżek nutelli 2 łyżki likieru cytrusowego - ja użyłam likieru migdałowego i odrobiny wódki - pasowało doskonale  Do dzieła!!! Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy

sierotka maRysia w kuchni
Bezowa rolada cytrynowa 175

masom budyniowym czy maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone (małe opakowanie) lemon curd z poprzedniego przepisu Do dzieła!!! Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier - ja to robiłam porcjami. Ubijamy aż cukier się całkowicie

sierotka maRysia w kuchni
Tort kawowy z musem gruszkowym… 258

Gdy Piotrek zaczynał urlop, mieliśmy całą listę rzeczy, które chcieliśmy przez ten tydzień zrobić. Zuzia też ma przerwę w przedszkolu … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 141

Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych 1 kg jabłek 2 opakowania galaretki pomarańczowej łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 70 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z gruszką i cukinią! 182

Krucha tarta z cukinią i gruszką z obłędnym kremem na bazie serka mascarpone! Przepyszna propozycja! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: NA CIASTO: -170 g mąki -80 g masła - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  - 1 jajko - przyprawa suszone pomidory z ziołami i czosnkiem - sól Z w/w składników zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut.  NA TARTĘ: - 1 dojrzała gruszka

SMYKWKUCHNI
Warsztaty Tefal Cuisine Companion 173

pierś z kaczki z pate, owocami i chałką Grupa III – deserowa, pod okiem Ady: krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną sorbet malinowy z verbeną i mascarpone cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym.   fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina Bareła, Filozofia Smaku fot. Malwina

bistro mama
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 357

warzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami,  Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym Byłem w grupie, której opiekunem był Grzegorz Łapanowski. Rozpoczęliśmy pracę od zrobienia pysznego kaszotto i już od przygotowywania tego dania mieliśmy pełny obraz

Plate of Joy
Chwalę się! 119

cudo, cudo z którego jestem nawet zadowolona ;)  Ale przecież wnętrze jest najważniejsze :) W środku mamy jasny biszkopt, nasączony sokiem z cytryny z odrobiną cukru, przekładany kremem typu ganache z mascarpone o smaku czekoladowym z nutką pomarańczy, z dodatkiem własnoręcznie zrobionego w sezonie dżemu malinowego dla kontrastu smakowego

Cakes By Kejt
Proste i szybkie naleśniki na słodko 126

nabieram ciasto. Wlewam na środek i rozprowadzam po tafli patelni. Gdy spód się przyrumieni przewracam na drugą stronę – ja podważam łopatką, bo tak mi wygodniej. Przepis na krem : 125 g. serka mascarpone 100 ml. śmietany kremówki opcjonalnie można dodać łyżeczkę cukru pudru   Składniki miksuję do uzyskania gęstej masy. Trzeba uważać by nie ubijać za długo, gdyż z kremówki zrobi

apetytnapieczenie
Czekoladowe babeczki ponczowe z musem truskawkowym i kremem mascarpone 125

moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę się nieskromnie przyznać, że jestem z niego dumna. Sam przepis powstał dość spontanicznie. Robiłam wczoraj mus truskawkowy do słoiczków na zimę

Wiem co jem
Pyszne ciasto tiramisu na Dzień Matki 606

wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy na 3 blaty. składniki na krem: 750 g serka mascarpone 3 żółtka 150 ml śmietanki kremówki 30 % 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka dodatkowo: kakao podłużne biszkopty ok. 200 g nasączenie: 150 ml mocnej kawy wystudzonej wymieszanej

Domowy Smak Jedzenia
Deserek tiramisu 78

Najsłynniejszy deser świata w małej porcji do pucharków - tylko dla osób, które się nie odchudzają :) Biszkopty zanurzone w kawie z dodatkiem amaretto a do tego pyszny krem na bazie sera mascarpone. Z pozoru prosty do wykonania wymaga jednak sporo uwagi i staranności. Nie zrażajcie się jeżeli nie wyjdzie za pierwszym razem. W końcu się uda a efekt zrekompensuje trudy

Milion Smaków
Zielona pokusa 163

Ciasto wzorowane na wiśniowej chmurce , jednak całkiem inne ;) Beza z prażonymi migdałami, krem na bazie serka mascarpone i śmietany oraz jabłka i szpinak(!) w galaretce. Smak nie do opisania słowami :) Warto też podkreślić, że mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego… często używam

Domowa cukiernia Ewy
Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym i morelami 129

Jeszcze przed świętami upiekłam duże cytrynowe babeczki. Udekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i kwiatków ułożonych z czekoladowych drażetek. Składniki na 5-6 dużych muffin lub 10-12 małych: 100 g masła 200 g mąki 80 g płatków jaglanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g drobnego cukru

Czerwień i błękit
Błyskawiczny deser bananowy 356

jednolitą masę serek mascarpone przełożyć do mieseczki, dodać puree bananowe oraz cukier i przy pomocy ręcznego miksera zmiksować na  puszystą masę. Miksować kilka minut, aż mascarpone wyraźnie zwiększy objętość. Krem podzielić na 2 części, jedną pozostawić białą, natomiest do drugiej dodać przesypane przez sitko kakao i zmiksować powtórnie na dno pucharków włożyć po kilka ciasteczek i dowolnie nakładać krem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MIGDAŁOWE MAKARONIKI 97

takie złe :) SKŁADNIKI: na ok. 15 ciastek 60 g migdałów 90 g cukru pudru szczypta proszku do pieczenia 1 duże białko szczypta soli 20 g cukru krem 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka dżemu czereśniowego A jak to zrobić: Migdały sparzyć we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedzić i zdjąć z nich skórkę naciskając palcami. Przed zmieleniem migdały wysuszyć

Kuchnia w opałach
Tarta z kremem czekoladowym i sezonowymi owocami 150

Kiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie pracochłonne kremy budyniowe czy ich eleganckie francuskie wersje creme patissiere,mogą się schować w kąt i długo nie wychodzić. Ale to moje zdanie i wiem, że ktoś może mieć zupełnie inne upodobania :)Czytaj więcej

bistro mama
Marcepanowe tiramisu z truskawkami na winie 253

ostudzi się wino maczamy w nim biszkopty i układamy pierwszą warstwę na formie, dodajemy też truskawki na wierzch i następnie smarujemy biszkopty masą z mascarpone i marcepanu. Na krem ponownie układamy biszkopty nasączone winem a na nie ponownie masę. Z wierzchu posypujemy kakao sitkiem. 4/ Zabezpieczamy folią formę i wkładamy do lodówki na sześć godzin - potrzebne to jest

Kuchnia PROzdrowotna
Tiramisu z whisky i z karmelizowanymi orzechami 196

kawy z alkoholem i serek mascarpone oraz 2 łyżki cappuccino w proszku. Całość miksujemy na puszystą masę. Następnie ubijamy białka dodaj do masy z serka mascarpone. Delikatnie mieszamy. Połowę kremu rozsmarowujemy na ułożonych wcześniej biszkoptach. Później układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i rozsmarowujemy na nich resztę kremu. Deser chłodzimy w lodówce na 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Tort z owocami lata 264

wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany smakiem kawy. Idealny nie tylko na urodziny, ale też na każdą inną okazję, ale też bez okazji. Słodycze

Pora coś zjeść
Tort w kształcie gitary 198

Piec ok. 35min w temp. 175st.  Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części. Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą. Krem:  600ml śmietanki 36%,  250g serka mascarpone,  100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady,  4 łyżki cukru pudru,  2 opakowania śmietan-fi. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec(...)ubijania dodają cukier puder i śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone oraz posiekaną czekoladę. Na sam koniec dodać likier z białej czekolady. Kremem przełożyć blaty ciasta. Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru,  100g glukozy,  4 łyżeczki żelatyny,  70ml wody,  kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać

Z miłości do słodkości
Krem (baza) do ciast i tortów 222

taki robot. Idealny do wielu „zadań” w kuchni A wracając do przepisu… Składniki: 200 g zimnej (!) śmietanki 30%-36% 200 g sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru Aby zmienić smak kremu wystarczy dodać (przykłady): roztopioną czekoladę lub kakao 2-3 łyżki masy kajmakowej owoce (maliny, jagody, borówki) sok i skórkę startą z cytryny 1-2 płatki żelatyny(...)wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium z założonym „ubijakiem”). Pod koniec dodajemy cukier puder, włączamy na chwilę. Następnie dodajemy mascarpone i chwilę miksujemy / włączamy robot na kilka chwil (do połączenia składników). Jeśli chcecie zmienić smak kremu na tym etapie dodajemy wybrany składnik i chwilę miksujemy. Krem można wykorzystać do przekładania tortów, ciast, tart, a także dekorowania muffinów

Słodkie okruszki
Tort Red Velvet 179

ozdoby jedynie orzeszków Składniki na tort: Biszkopt: 7 jaj w temp. pokojowej 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru odrobina czerwonego barwnika Krem: 500ml śmietanki 36% 375g mascarpone 375g serka ” Twój Smak ” lub ” Philadelphia „ 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny pół łyżeczki ekstraktu cytrynowego Pozostałe: około 300g posiekanych orzechów(...)tortownicy, wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika, energicznie odkładając go na blat. Ostudzony przekroić na 3 blaty. Krem: Śmietankę na wysokich obrotach miksera, ubijamy na sztywno, dodając następnie po 2 łyżki cukru pudru, aż do jego całego wykorzystania. W drugiej misce łączymy ze sobą obydwa rodzaje serka, miksując

NiePieprz.pl
Tort naleśnikowy z kajmakiem i owocami 334

Składniki: ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru olej do smażenia Krem: 750 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków) 1/2 puszki kajmaku 3 kiwi 2 banany 1 granat Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto(...)sztuk wystudzonych naleśników. Krem W misce ubić mocno schłodzoną śmietanę wraz z cukrem pudrem. Kiedy śmietana będzie już gęsta dodać serek mascarpone i chwilę ubijać. Ułożyć jeden naleśnik, posmarować go cieniutką warstwą kajmaku, a następnie warstwą kremu i przyłożyć drugim. Tak powtarzać aż zużyjemy wszystkie (9 szt) naleśniki. Kajmakiem smarować co drugi naleśnik. Całość posmarować kremem i udekorować owocami. Wstawić

O kuchni z uczuciem
Sernik z białą czekoladą i wiśniami 142

mascarpone 2 łyżki mleka w proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% 200 ml mleka 2% 6 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Krem z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 25 dag mascarpone 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka  wiśni ze słoika Sposób przygotowania: Ciasto kruche:  Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj żółtka, oraz posiekane zimne masło(...)dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2-3 minuty po czym wymieszaj dokładnie.  Do całkiem zimnej masy dodaj ser mascarpone i zmiksuj blenderem na mus, wstaw na kilka godzin lub  całą noc do lodówki. Następnego dnia ubij mikserem na sztywny krem, rozsmaruj na serniku, powciskaj w masę osączone z syropu wiśnie-(w sezonie używamy świeżych) posyp wiórkami z białej czekolady

Wanilia i Kardamon
Ciasto z kremem oreo. 1089

Uwielbiany ostatnio przez moich bliskich lekki biszkopt czekoladowy z kremem oreo .Bardzo smaczny ,rozpływa się w ustach ,Polecam i życzę smacznego. Składniki na biszkopt ,blaszka kwadratowa o boku 20 cm 4 jajka ,oddzielnie białka i żółtka 4 łyżki cukru ,płaskie 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ,płaska Białka(...)dałam ser z jogurtów greckich , zrobiony w domu dzień wcześniej) 150 gram śmietany kremówki 0,5 szklanki drobnego cukru 12 ciastek oreo ,pokruszonych ,razem z kremem Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem na sztywno ,dodajemy mascarpone i ubijamy do połączenia się składników.Dodajemy pokruszone ciastka z kremem i mieszamy .Masą przekładamy przekrojony biszkopt .Można polać polewą czekoladową. Ciasto przechowujemy w lodówce

Ladylaura.
Prosty torcik czekoladowo-śmietankowy z borówkami 187

wody Wymieszać składniki. Krem śmietankowy: 400 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr sera mascarpone schłodzonego 500 gr borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, zmiksować na sztywny krem, pod koniec dodać cukier, zmiksować. Wykonanie: W zamkniętej tortownicy (o wysokości minimum 8 cm) ułożyć pierwszy blat, nasączyć 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć 150 gr borówek, wyłożyć(...)jednolita masa, ostudzić, wstawić do lodówki, tak aby zaczęła lekko tężeć, ale ma być nadal płynna – około 30 min. Przełożyć do misy miksera i zmiksować na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Na blacie wycisnąć rozetki, udekorować borówkami. Tort wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, zdjąć obręcz

moj przepis na
Walentynkowy torcik z kremem czekoladowym 145

papierem do pieczenia (samo dno), a boki wysmarować masłem. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut. Wyjąć i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru Czekoladę rozpuścić na małym ogniu. Dodać do serka mascarpone i wymieszać łyżką, rozcierając(...)mieszać do rozpuszczenia i uzyskania jednolitej polewy.  Wykonanie :  Całkowicie wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty (dolny blat może być odrobinę wyższy*). Na dolny blat wyłożyć krem czekoladowy i równomiernie rozprowadzić (masa może lekko wystawać poza brzegi). Przyłożyć drugi blat i lekko docisnąć. Krem, który wystaje po bokach wyrównać. Polewę partiami wylać na tort i rozsmarować po wierzchu

Chocolate Muffin Blog
Wafle czekoladowe z migdałami i goji 281

innych po prostu zdrowsza alternatywa przemysłowych wafelków. Tak czy inaczej takie wafle domowe to połączenie czegoś naprawdę prostego z dobrym pomysłem na smak. Moja propozycja to naturalny zrobiony krem czekoladowy ze zmielonymi migdałami i drobno posiekanymi jagodami goji. Będzie pysznie i na zdrowszy sposób, sami zdecydujcie czy od razu zjecie je na chrupko czy wsadzicie do lodówki by zmiękły(...)pokrojonych suszonych jagód goji bita śmietana do dekoracji Przygotowanie: 1/ Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy mieszjąc. Dodajemy serek mascarpone i miód, zmielone migdały oraz jagody goji i jeszcze raz dokładnie mieszamy. 2/ Gotowym kremem smarujemy pierwszy wafel nakładając kolejny i tak aż do ostatniego. Kroimy, nakładamy bitą śmietanę i posypujemy całymi jagodami goji i podajemy

Kuchnia PROzdrowotna
Marchewkowe cupcakes z kremem ananasowym i kwiatami z ananasa 169

marchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam kwiatami zrobionymi również z ananasa. Musiało być pysznie prawda? I tak właśnie było! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu

Pora coś zjeść
Tort Czekoladowy z Kremem Limonkowym 144

jego ulubiony perełki cukrowe No to lecimy dalej. Jak widać na zdjęciu wyżej dolny blat zamiast pączowania posmarowałam musem truskawkowym ze słoika. Zabrałam się za krem. KREM LIMONKOWY: 500 g serka mascarpone 1 l śmietany kremówki 30% ok, 2 łyżki cukru pudru (dodajcie do smaku) 2 limonki (potrzebujemy i sok i skórkę) Limonki wyparzyłam i starłam skórkę na tarce(...)drobnych oczkach. Potem wycisnęłam z obydwóch sok. Do dużej miski włożyłam serek mascarpone i wlałam śmietankę kremówkę, oba składniki wyciągnięte prosto z lodówki, powinny być mocno schłodzone. Zaczęłam miksować do momentu mocnego zgęstnienia kremu. Podczas miksowania dodałam cukier puder, otartą skórkę z limonek i wlałam sok. Miksowałam do czasu, aż mieszadła zostawiały wyraźny ślad w masie. Nie wolno miksować zbyt

Blondynka Gotuje
Charlotte malinowa 1093

malinami gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy! Ten pyszny deser z pewnością będzie idealnym prezentem. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 18-20 cm Krem malinowy: 300 g malin* 500 ml śmietany kremówki 36% 200 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 4 płaskie łyżeczki żelatyny Malinowa galaretka: 200 g malin* 2 łyzki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie(...)napęcznienia. Następnie wlej 4 łyżki wrzątku i rozpuść w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée. Bitą śmietanę ubij na sztywno razem z mascarpone. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier puder. Kilka łyżek kremu odstaw i pozostaw do dekoracji. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i wlewaj powoli malinowe purée. Foremkę z wyjmowanym dnem wyłóż od spodu folią spożywczą. Biszkoptom przytnij

Food Square
Tort Walentynkowy - czekoladowy. 162

szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej i kakao (tak aby mąki i kakao było pół na pół) KREM: 100 g masła (temp. pokojowa) 250 g mascarpone 100 g dobrej czekolady z dużą zawartością kakao 2-3 łyżki ciemnego kakao do wypieków cukier puder do smaku (2-3 łyżki) odrobina aromatu migdałowego (naprawdę odrobina(...)papier - odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nasz biszkopt wycięłam dołączoną do tortownicy blaszką w kształcie serca. Kiedy już nam wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty. KREM Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i masło miksujemy na biały puch, dodajemy czekoladę, kakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy i jeszcze chwilę miksujemy. Pierwszy blat biszkoptu

Moje-pitraszenie

Proponowane wyszukiwania