bawełnianą czystą ściereczkę. Posypcie cukrem lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Krem bazyliowy 320 śmietany kremówki 220 g mascarpone 2-3 łyżki cukru spora garść listków bazylii oraz 1/2 szklanki czerwonych porzeczek Listki bazylii utrzyjcie z 1 łyżką cukru (idealnie byłoby ucierać w moździerzu(...)zieloną papkę. Wymieszajcie ze śmietaną, dodajcie mascarpone i resztę cukru i ubijcie mikserem do otrzymania gęstego kremu. Nie ubijajcie za długo - zrobi się masło. Frużelina porzeczkowa 330 g czerwonych porzeczek 6 czubatych łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek cynamonu (opcjonalnie) Porzeczki z cukrem, zielem angielskim i cynamonem włóżcie do garnka i zagotujcie( 3-4 minuty
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmnie za bardzo wyczuwalna). Ciasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest to już prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości
coolinarnastrefa.blogspot.comzielono-biało-pomarańczowe to dodatek Guiness’a w cieście zdecydowanie to rekompensuje. Babeczki są czekoladowe, mocno wilgotne, rozpływające się w ustach. Przyozdobione pysznym kremem czekoladowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone smakują obłędnie. A wisienką nad i jest okrągłe toffifee. Polecam Wam bardzo. Są pyszne, nie wymagają nakładu pracy a ucieszą niejednego. Składniki na 12 sztuk(...)wysokości. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem śmietankowo-czekoladowy: 150 g czekolady mlecznej 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 12 toffifee Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Serek i śmietanę umieszczamy w misie miksera i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Wlewamy
Made By Mom And Sondrobno zmielone migdały bez skórki ( można rownież użyć mąki migdałowej) 3 białka jaj 200 g cukru pudru 30 g cukru barwnik spożywczy / niekoniecznie Na krem: 150 g białej czekolady 250 g serka mascarpone Sposób przygotowania : Zmielone migdały zmieszać z cukrem pudrem (najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki). Białka ubić. Gdy masa zacznie osiągać sztywność, stopniowo dodawać cukier(...)palca. Makaroniki pieczemy w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem można również bez termoobiegu ale wtedy pieczemy o kilka minut dłużej. Od 13 do 15 min. Krem : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z serkiem mascarpone . Przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na połówki makaroników. Moje spostrzeżenia : Pękanie makaroników powstaje gdy makaroniki za krótko leżakowały zawsze lepiej zostawić
Wypieki Ulicukru waniliowego 1/2 szkl mąki pszennej tortowej, przesianej 3 łyżki naturalnego kakao Poncz: kompot gruszkowy (lub dowolnie, może być alkohol, herbata z cytryną itp.) Krem czekoladowy: 250 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady 1 kopiasta łyżka naturalnego kakao Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 36% 80 g czekolady deserowej Do dekoracji: 2 jajka niespodzianki(...)przeczytać w tej notce ), przestudzić. W misce zmiksować serek mascarpone stopniowo wlewając przestudzoną, ale nadal płynną czekoladę. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą oraz przesiane kakao. Zmiksować do uzyskania jednolitego czekoladowego kremu. Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kompotem, wysmarować kremem czekoladowym i przykryć II blatem kakaowego biszkoptu. Ponownie nasączyć biszkopt ponczem, wysmarować kremem i przykryć ostatnim biszkoptem
Nastoletnie Wypiekaniektórych wyjdzie 25-30 rurek. Oto one: 500 g mąki pszennej 250 g masła 250 g śmietany 18% szczypta soli A na krem śmietanowy potrzeba będzie: 500 ml śmietanki 36% 125 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Masło, mąkę, śmietanę i szczyptę soli miksujemy na jednolitą masę. Na desce podsypanej mąką zagniatamy nasze ciasto chwilę. Owijamy folią(...)Wierzch rurek smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 20 minut w temp. 200 C, aż się zarumienią na złoto. Zostawiamy na kratce do wystygnięcia. W tym czasie robimy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, dodajemy cukier puder i miksujemy. Z wystudzonych ciastek wyjmujemy foremki do rurek. […] Artykuł Rurki z bitą śmietaną pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
NiuniokiChrupiące ciasto filo, świeże borówki i aksamitny fioletowym krem – pyszny, prosty letni deser. Na dodatek bardzo praktyczny, ponieważ ciasto i krem możemy przygotować dzień wcześniej. Gotowy krem przechowujemy w lodówce, a upieczone koszyczki w suchym miejscu. Tuż przed podaniem wypełniamy kremem koszyczki i obkładamy borówkami. Jeżeli komuś za mało słodkości całość możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym(...)tyle ile lubimy i ile zmieści się w koszyczkach SYROP Z BORÓWEK 100 g borówek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody 1 łyżka soku z cytryny KREM 300 g ricotta 300 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 -3 łyżki syropu z borówek Wykonanie SYROP z BORÓWEK Do małego rondelka przekładamy wszystkie składniki na syrop. Podgrzewamy
Tajemnice Smakuobranej pietruszki 2 łyżki masła 1 szkl. wody kilkanaście listków bazylii 1 łyżeczka cukru 1 niepełna łyżeczka soli świeżo mielony pieprz Mus z awokado 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżeczka mascarpone 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrój w większą kostkę, czosnek w plasterki. Pomidory podziel na cząstki. W garnku rozpuść masło. Wrzuć pietruszkę, marchewkę, cebulę(...)ognia i zblenduj na krem. Możesz przetrzeć zupę przez sito, ale nie jest to konieczne. Dojrzałe awokado rozdrobnij dobrze widelcem, dodaj sok z cytryny i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Krem podawaj z musem z awokado, skrop oliwą z oliwek. Ingredients: (4 servings) 800 g peeled from the skin of ripe tomatoes 1 large onion 2 cloves of garlic
Delicious Placełyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja 200 g cukru 225 ml oleju roślinnego sok z 1 pomarańczy laska wanilii 0,5 szklanki cukru pudru 250 g serka mascarpone 125 g serka śmietankowego 400ml śmietany 36% truskawki (do dekoracji) świeże listki mięty (do dekoracji) Sposób przygotowania: Do startej marchewki dodajemy wiórki kokosowe,drobno pokrojonego ananasa,posiekane migdały.W drugim naczyniu(...)łyżki.Ciasto wlewamy do tortownicy grubo wysmarowanej masłem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok.70 minut. Po upieczeniu ciasto przecinamy delikatnie na pół. Krem: Mieszamy ze sobą serek śmietanowy,mascarpone,sok z pomarańczy środek z laski wanilii i śmietanę ubitą z cukrem pudrem,delikatnie łączymy.Kremem przekładamy tort. Ciasto dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami mięty. Smacznego
Wielki apetytszklanki pozostawić do białek ) 1,5 łyżki kakao,(Wedel ) 1/3 szklanki wody, 1 i 2/3 szklanki mąki (Basia) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, Krem : 1 szklanka śmietany kremówki 30 %, 250 g serka mascarpone, 3 łyżki pudru cukru, 1 puszka brzoskwiń w syropie. Przygotować ciasto : masło, cukier, wodę i kakao rozpuszczamy w garnku do uzyskania jednolitej masy ( nie zagotować(...)części, otrzymując w ten sposób 12 trójkącików. Jeśli w środku się trochę pokruszy , to nic nie szkodzi -zostanie zakryte dekoracją. Przygotowujemy krem : cukier puder przesiewamy, Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier puder z serkiem mascarpone na przemian i dokładnie miksujemy. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Dwie połówki odkładamy, a resztę kroimy w kostkę , dodajemy do kremu i mieszamy . dolny
Pysznosci Babci BasiWlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka. Krem kajmakowy 500 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 400 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone, kajmak i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody
O kuchni z uczuciemPrzepis na 6 sztuk. Muffinki: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju szczypta soli Krem: 300g śmietanki 30% 300g mascarpone 2 łyżki cukru pudru zielony barwnik spożywczy w płynie lub proszku cukrowe ozdoby 1. W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)minut. Studzimy. 2.. W misce ubijamy śmietanę 30% wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodajemy mascarpone i barwnik spożywczy w preferowanej ilości, nadal miksujemy do dokładnego połączenia składników. Jeśli uznamy, że kolor jest zbyt mało intensywny, możemy dodać więcej barwnika. Krem chłodzimy w lodówce przez minimum 30 minut. 3. Za pomocą szprycy z ozdobną końcówką lub rękawa cukierniczego
Szefowa kuchnipiankowa, chrupiąca struktura blatów, i smak sprawia idealny efekt.... Składniki: 8 schłodzonych białek 440 g cukru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem: 1 kubek (330ml) śmietany 30% lub 36% 2 łyżki cukru pudru serek mascarpone (250 g) dowolne owoce świeże, mrożone, z puszki np. brzoskwinie 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Białka przelać do miski miksera, ubić sztywną pianę, dodawać(...)minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec 2 i 1/2 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, wystawić, ostudzić. Krem Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać wmieszać mascarpone, dosypać cukier puder. Blaty bezowe zdjąć z papieru, wyłożyć na paterę pierwszy blat, wyłożyć masę śmietanową, powkładać owoce, np. pokrojone brzoskwinie z puszki, mrożone maliny itp., następnie przykryć drugim blatem
kgwjanczewonastępnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyz nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 – 5 łyżek cukru pudru lub do smaku wykonanie: Śmietankę ubijamy na pół sztywno dodając stopniowo cukier puder. Serek rozmikowujemy. Dodajemy do niego śmietankę(...)słoiczka dżemu brzoskwiniowego 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki ok. 200-250 g podłużnych biszkoptów wstążka opcjonalnie dodatkowy krem do dekoracji wierzchu (zmiksowałam 250 g śmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki) składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane z 1 łyżeczką soku z cytryny wykonanie tortu: Pierwszy blat biszkoptu
Domowy Smak Jedzenianastępnie przekrawamy na trzy równe blaty. (Ja podzieliłam składniki na trzy równe części i upiekłam osobno trzy blaty, gdyz nie przepadam za przekrawaniem ) składniki na krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 – 5 łyżek cukru pudru lub do smaku wykonanie: Śmietankę ubijamy na pół sztywno dodając stopniowo cukier puder. Serek rozmikowujemy. Dodajemy do niego śmietankę(...)słoiczka dżemu brzoskwiniowego 2 pomarańcze, obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki ok. 200-250 g podłużnych biszkoptów wstążka opcjonalnie dodatkowy krem do dekoracji wierzchu (zmiksowałam 250 g śmietanki kremówki z 125 g serkiem mascarpone oraz cukrem do smaku + barwniki) składniki na nasączenie: ok. 200 ml naparu z herbaty wymieszane z 1 łyżeczką soku z cytryny wykonanie tortu: Pierwszy blat biszkoptu
Domowy Smak Jedzeniatabliczka mlecznej czekolady Dodatkowo: 24 orzechy laskowe Krem orzechowy: 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru 200 g Nutelli 1 łyżeczka kakao Krem śmietankowy: 150 ml śmietany kremówki 36% 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru * PRZYGOTOWANIE Babeczki Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i podziel na dwie porcje po 1,5 szklanki. Masło utrzyj na biały(...)kakao i zmiksuj do połączenia. Masę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i ozdób kremem wystudzone babeczki. Krem śmietankowy Zimną kremówkę ubij na sztywno, następnie dodaj cukier puder i połącz ze śmietaną. Zacznij dodawać po łyżce mascarpone, nieprzerywając miksowania. Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na krem orzechowy
Food Square