kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g serka mascarpone 5 łyżek(...)gotujemy, dodajemy połamaną białą czekoladę , odczekamy chwilę i mieszamy do rozpuszczenia.Zimną masę wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia miksujemy do uzyskania puszystego kremu MASA KOKOSOWA: Dobrze schłodzoną kremówkę łączymy z serkiem mascarpone cukrem pudrem i likierem kokosowym, miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec wsypujemy wiórka i mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat biszkopta nasączamy połową ponczu, smarujemy kokosowym
Wanilia i Kardamonszczypta soli Biszkopt makowo-kokosowy 4 białka 3/4 szklanki cukru 100 g wiórek kokosowych 100 g maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30 % 100 -150 g czekolady (w zależności jak gęsta ma być polewa) Poncz: 100 ml wódki(...)pieczenia o identycznych wymiarach co pierwsza aby blaty były jednakowej wielkości. Pieczemy przez 40 minut w temp. 160*C Kremówkę na krem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy dalej miksując na mniejszych obrotach cukier puder, a następnie serek mascarpone. Pierwszy blat nasączamy ponczem (woda + alkohol). Smarujemy biszkopt dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy wszystko blatem makowo-kokosowym, nasączamy ponownie ponczem
W Moim Magicznym DomuCzekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem miętowo-czekoladowy: 200 g cukierków miętowych w czekoladzie 250 ml śmietanki 30% 50 g mascarpone Cukierki miętowe rozpuszczam na małym ogniu w 50 ml śmietanki, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. 200 ml śmietanki ubijam, dodaję do niej(...)lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny. Tynk do tortu: 250 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Mieszam do połączenia składników. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do dekoracji (bok i kwiatek) wykorzystałam 2 czekolady roztopione w kąpieli wodnej. Ażurowy bok wykonałam
Słodki sentymentCzekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję na 3 raty do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem miętowo-czekoladowy: 200 g cukierków miętowych w czekoladzie 250 ml śmietanki 30% 50 g mascarpone Cukierki miętowe rozpuszczam na małym ogniu w 50 ml śmietanki, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. 200 ml śmietanki ubijam, dodaję do niej(...)lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny. Tynk do tortu: 250 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Mieszam do połączenia składników. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do dekoracji (bok i kwiatek) wykorzystałam 2 czekolady roztopione w kąpieli wodnej. Smacznego Artykuł Tort czekoladowo
Słodki sentymentostrożnie wymieszać z dżemem. Na dnie pucharków układamy po parę biszkopcików i nasączamy je kawą oraz likierem. Na nasączone biszkopciki układamy krem. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi (czekoladę trzemy na tarce), cukiereczkami, wiórkami kokosowymi oraz dżemem.deser z mascarpone
Bon Appetit MałgorzatyCake pops to ciastka na patykach, które wyglądają jak lizaki. W smaku i wykonaniu przypominają bajaderki. Podstawowy przepis składa się z pokruszonego ciasta połączonego ze spoiwem w postaci dowolnego kremu do tortu, nutelli, masła orzechowego lub dżemu. Wszystko oblane jest czekoladą i udekorowane kolorowymi posypkami. Świat oszalał na punkcie słodkości na patykach, które rozsławiła Bakerella, autorka książki w całości poświęconej(...)czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 2 łyżki oleju kolorowe posypki patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce. Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy
Smakowity Blog Kulinarnykomponował się z jasnym biszkoptem i słodkimi owocami np.: gruszka, ananas. Składniki: 450 g serka mascarpone 400 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżeczki cynamonu 4 – 6 łyżek cukru pudru/miodu lub więcej, do smaku W misce Więcej... Artykuł Krem cynamonowy pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki Pomysłcukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżki kakao Poncz: 60 ml likieru adwokat Dalkowski 150 ml przegotowanej zimnej wody Krem miodowy: 3 żółtka 100 g miodu lipowego płynnego ½ kg sera mascarpone 60 ml likieru adwokat Pianka czekoladowa: 350 ml śmietany kremowej 1 tabliczka deserowej czekolady Kakao naturalne do oprószenia Ażurki czekoladowe do dekoracji Sposób wykonania(...)Całkiem zimne kroimy wzdłuż na połowę. Ciasto najlepiej upiec dzień przed złożeniem ciasta wtedy równo się przekroi. Poncz: Likier mieszamy z wodą. Masa miodowa: Ser mascarpone miksujemy z likierem do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy. W drugiej misce łączymy żółtka z płynnym miodem stawiamy miskę nad parą wodną i miksujemy około 6 minut, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca
Wanilia i Kardamonspód: 180 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 szklanki mąki Warstwa owocowa: 500 g malin 4 łyżki cukru Krem Tiramisu: 4 żółtka + 2 białka 120 g (1 szklanka) cukru pudru 500 g serka mascarpone 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: kakao do posypania Zaczynamy od przygotowania spodu Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić w temperaturze pokojowej(...)cukru pudru (ok. 7 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca). Do miski z żółtkami dodawać stopniowo, ale w krótkich odstępach czasu, po czubatej łyżce mascarpone, cały czas ubijając na mniejszych obrotach miksera, aż krem będzie gęsty i jednolity. Na koniec dodać likier i zmiksować. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką (fot.2) . 1/3 część malin lekko rozdrobnić widelcem
Świat Ciastabiałka szczypta soli 200 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny 250 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 400 g truskawek Przepisy Thermomix. Beza z kremem i owocami. Wykonanie bezy: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i wbijamy same białka. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę czas 5 min/obr.4 . Następnie nastawiamy(...)masy formujemy 8 bez. Bezy wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140 stopni na ok 1 godziny. Bezy zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Wykonanie kremu: Do naczynia Thermomix zakładamy motylek i dodajemy mocno schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijamy czas 30s/obr.3 (w zależności od stanu ubicia zwiększmy lub zmniejszamy czas). Masa powinna być sztywna. Masę przekładamy do rękawa
Themo przepisySkładniki: Ciasto: 250 g margaryny 250 ml wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku do pieczenia 4 jajka Krem adwokatowy: 250 ml kremówki 30% 125 g mascarpone 200 ml adwokatu 2 łyżki żelatyny ale-raj Bita śmietana: 400 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Polewa adwokatowa(...)nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30 minut. D o suchego patyczka. Po upieczeniu zimne ciasto przekroić wzdłuż. Krem adwokatowy: Żelatynę wsypać do adwokatu i podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny . Zimną kremówk ę i mascarpone ubić na sztywno. Wolnym stru m ien iem wlewać letni adwokat i miksować na wolnych obrotach. T emperatura adwokatu taka jak wlewamy
Ala piecze i gotujełyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej świeże maliny, do dekoracji cukier puder, kakao i wiórki czekoladowe do udekorowania Składniki na krem: 1 puszka mleka kokosowego, mocno schłodzonego 100 gramów mascarpone 2 łyżki cukru pudru D aktyle zalać wrzątkiem i po 30 minutach odsączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C (grzanie góra- dół). W misce umieścić(...)Uważać, aby nie przepiec babeczek, aby nie stały się suche i twarde. Wystudzić babeczki na kratce. Aby przygotować krem, oddzielić stałą część dobrze schłodzonego mleczka kokosowego od części płynnej. W pojemniku blendera umieścić 250 gramów oddzielonej śmietanki kokosowej, 100 gramów mascarpone. Miksować, aż masa ładnie się połączy i będzie gładka i aksamitna. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i krótko
olalacookingoleju 2 jajka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem miętowy: 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 30 g świeżej mięty (zwykle wystarcza 1 duża doniczka) 2 łyżeczki miętowych kropli* * Dobre i niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu(...)kratce. Wykonanie kremu: Listki mięty wrzucić do blendera, dodać trochę śmietany i zmiksować by powstała gładka, jednolita masa. Pozostałą śmietanę i serek mascarpone lekko ubić, dodać zmiksowaną miętę i cukier puder. Ubić masę na sztywno. Schłodzić powstały krem w lodówce przez około 30 minut. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do dekoracji w kształcie ostro wciętej gwiazdki
maniapieczenia