dumą wymalowaną na twarzy podałam na deser babeczki Red Velvet z owocową niespodzianką w środku i pysznym kremem na wierzchu. Babeczki okazały się strzałem w dziesiątkę - mięciutkie na wierzchu, z wnętrzem wypełnionym truskawką schowaną pod serkiem mascarpone. Potrzebne nam: Babeczki: - 1,75 szklanki mąki pszennej - niepełna łyżka kakao - 3/4 szklanki(...)cukru - 3/4 szklanki oleju - jajko - pół łyżeczki czerwonego barwnika w żelu - 1 łyżeczka octu - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - pół szklanki kefiru - 2 łyżeczki cukru waniliowego Krem: - 160 ml śmietany kremówki - 125 g serka mascarpone - 8 kropli czerwonego barwnika - 3 łyżeczki cukru pudru - fix do bitej śmietany Dodatkowo: - 12 ładnych, niezbyt dużych truskawek Przygotowanie: Olej i cukier zmiksować. Cały czas miksując
W poszukiwaniu inspiracjimasła 3 jaja 1 cytryna – sok i otarta skórka 200 g borówek świeżych lub mrożonych (mrożonych nie rozmrażamy) DODATKOWO masło do smarowania słoików KREM 300 g serka ricotta 300 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 -3 łyżki syropu z borówek SYROP Z BORÓWEK DO KREMU 100 g borówek 1 łyżka cukru 1 łyżka wody 1 łyżka soku
Tajemnice SmakuŚmietanFixem. Pod koniec ubijania dodajemy skórkę z limonki. Jeśli chcemy, żeby krem był bardzo stabilny albo nie chcemy używać utrwalaczy do bitej śmietany możemy wykorzystać serek mascarpone, który też bardzo dobrze utrzyma konsystencję kremu. Spód biszkoptowy nasączamy ponczem z limonki i nakładamy cienką warstwę kremu. Powtarzamy nakładanie ponczu i kremu z resztą spodów. Cały tort pokrywamy cienką warstwą kremu
Ciastkozercydowolnymi owocami.Krem:Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę miksujemy. Na sam koniec dodajemy ser mascarpone oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy ostrożnie drewnianą łyżką. Pavlova:Krem wykładamy na torcik bezowy i schładzamy w lodówce na minimum pół godziny. Przed samym podaniem dekorujemy ulubionymi owocami oraz piankami.beza podczas pieczenia
Bon Appetit Małgorzatyrurek waflowych - 500ml śmietany 36% - 2 fixy do ubijania śmietany - 250g serka mascarpone - 50g czekolady - 300g dżemu malinowego - 4 łyżki cukru pudru - 150g różowego lukru plastycznego - 5g klej spożywczy CMC - 20g niebieskiego maczku cukrowego - 9 kwiatuszków cukrowych - 10g zielonej posypki waflowej - 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś" - 250ml malinowej wódki "Soplica" - 100ml wody - 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: Wykładamy(...)rozpuszczamy w gorącej kąpieli i odstawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy na sztywno śmietanę połączoną z dwoma fixami oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i mieszamy do całkowitego połączenia. Połowę kremu śmietanowego odkładamy do lodówki, pozostałą połowę miksujemy z roztopioną czekoladą i również odkładamy do lodówki. Na przygotowany wcześniej spód biszkoptowy nakładamy warstwę kremu śmietanowego i przykrywamy
Mentor Smakuszklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy mielonej 1 szczypta soli krem: 350 ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 1 łyżka kawy mielonej dodatkowo: espresso do nasączenia biszkoptu dżem z czarnej porzeczki mielona kawa do dekoracji tłuszcz do wysmarowania blachy bułka(...)Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy espresso i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dojąc cukier puder oraz mascarpone. Na koniec dodajemy mielona kawę - mieszamy. 3/4 kremu wykładamy na blat posmarowany dżemem i przykryway drugim blatem. Na wierzch wykładamy pozostały krem. Oprószamy kawą. Wstawiamy na minimum godzinę do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybki krem malinowy z musem jogurtowym z serka Almette. Żałuję, że nie przywiózł go więcej dla nas Pani Ania mówiła, że był świetny, dlatego zostawiam na niego przepis. Krem malinowy: 3 jajka sok z 3 cytryn 3 łyżki cukru 25 g masła w temp. pokojowej 280 g mrożonych malin Mus: 100 g serka Almette jogurtowego 50 g mascarpone(...)rondelka. Dodaj mus malinowy i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem lekko zgęstnieje i konsystencją będzie przypominał sos beszamelowy. Dodaj masło i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy krem włóż do lodówki na 1 godzinę, by stężał. Mus: Wymieszaj serek jogurtowy z mascarpone oraz miąższem wanilii, cukrem i śmietanką. Na talerzykach ułóż warstwę musu, a następnie dodaj
Poezja smakuoleju, wlewamy ciasto i smażymy cienkie naleśniczki na jasny kolor. Na następne naleśniki nie dodajemy masła lub oleju na patelnię. Ja usmażyłam ok. 23 naleśniki. składniki na krem do przełożenia: 150 g mascarpone 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii dodatkowo: powidło(...)rulon, tniemy na kawałki, które użyjemy do dekoracji. Na talerzu lub paterze kładziemy jeden naleśnik smarujemy go powidłem lub dżemem, przykrywamy naleśnikiem. teraz np. dwie-trzy warstwy smarujemy kremem a następnie powidłem lub dżemem i tak do wyczerpania składników. Wierzch dowolnie dekorujemy. *Można użyć dowolnie innego przepisu na naleśniki czy krem inspiracja z Moje Wypieki.com
Domowy Smak Jedzeniakoniecznie musisz wypróbować czekoladowe muffinki . Najlepiej użyć czekolady gorzkiej– o minimum 70% zawartości kakao - jest najbardziej aromatyczna. Jeżeli ubóstwiasz ciastka nadziewane, twoje kulinarne oczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się(...)babeczki są gotowe najlepiej sprawdzać za pomocą drewnianej wykałaczki – jeśli po nakłuciu będzie sucha, zostawmy ciastka w środku na około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Czekolada + owoce Krem na bazie czekolady połączony ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny to małe arcydzieło. Do środka można dodać trochę czekoladowego kremu i ulubione owoce, np. wiśnie. Jeśli lubisz nie tylko niebanalny smak
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaoczyszczonej 200 g masła (można zastąpić margaryną) 200 g kwaśnej śmietany 1 jajko Nadzienie do rurek: ok 700 g wiśni mrożonych kilka łyżek bułki tartej Krem: 500 g śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany opcjonalnie do ozdoby: wiśnie migdały gorzka czekolada Do dzieła!!! Z podanych składników zagniotłam ciasto - schłodziłam w lodówce(...)delikatnie nabrały złotego koloru. Wystudziłam. Ciasto nie wyrasta więc spokojnie można ułożyć większą ilość ruloników na jednej blasze. Teraz przechodzimy do robienia kremu: Śmietanę ubiłam na sztywno pod koniec dodałam zagęstniki. Połączyłam śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem - dodatkowo do smaku dodałam 2 łyżeczki amaretto (deser bez alkoholu jest jakiś taki mało wyrazisty ;-D) Na tacy ułożyłam: 1 warstwa
sierotka maRysia w kuchnizostały tylko kolory blatów... ;) Po pierwsze - nie zrobiłam blatów z ciasta ucieranego, lecz z biszkoptowego. Torty jakoś zawsze kojarzą mi się z ciastem biszkoptowym ;) Po drugie - krem wykonałam z tłustego serka zamiast z mascarpone i kremówki. Żeby szukać mascarpone nie miałam czasu, a śmietany nie lubię...Ogólnie nie przepadam za nabiałem, co jest skutkiem moich alergii. To jest też jeden(...)białego (użyłam zwykłego twarogu, jeśli nie robicie tortu na ostatnią chwilę, poszukajcie w sklepach mascarpone ;)) ~220g cukru ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Ser zmiksować przez ok. 2 minuty aby był puszysty. Dodać cukier i ekstrakt, wymieszać. Na paterze kłaść blaty biszkoptowe i przekładać je kremem. W kolejności : fioletowy -> krem -> niebieski -> krem -> zielony -> krem -> żółty
chili & sugarmałej czarnej smakuje wyśmienicie...:) Składniki Ciasto: 5 jaj 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru zielony barwnik w żelu -opcjonalnie Krem: 350 ml śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona galaretka Dekoracja: 60 g wiórek kokosowych białych użyłam PIĄTNICA(...)ilości gorącej wody-około 30 ml. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy. Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki, przed
Wanilia i Kardamonopakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 60 ml oleju 50 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej typu 450 opakowanie serka mascarpone 2 łyżki cukru 3 garście truskawek (dwie do kremu, jedna do dekoracji) Przepis 1 Szpinak miksujemy z sokiem z cytryny. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy olej oraz roztopione(...)formy i odwracamy do góry dnem, aby widoczne było wgłębienie w cieście. 5 Dwie garście truskawek blendujemy z dwoma łyżkami cukru. Serek mascarpone miksujemy i stopniowo dodajemy do niego truskawkowy mus. Miksujemy do połączenia się składników. 6 Krem wyjdzie bardzo delikatny, mało zwarty. Jeżeli planujecie tartę postawić na stole w upały, polecam dodać do kremu odrobinę żelatyny wcześniej rozpuszczonej
Kuchnia BazyliiKrem cappuccino Gęsty, pyszny krem- bez dodatku żelatyny, na bazie śmietanki, białej czekolady i serka mascarpone. Możecie użyć go do ciast, tortów, bądź lodów, a umieszczony w pucharku, przyozdobiony czekoladowymi wiórkami- zamieni się w pyszny deser cappuccino. Wyjątkowy smak dla wielbicieli kawy, dla wielbicieli cappuccino i dla wszystkich wielbicieli pyszności Smacznego! SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO: [na 4 pucharki(...)cappuccino, śmietany i czekolady miksujemy, aż całość zgęstnieje. Przerywamy miksowanie- dodajemy serek mascarpone- mieszamy ręcznie, po czym tylko na chwilę używamy miksera na niskich obrotach by ładnie wszystko ze sobą połączyć. Przestajemy miksować w momencie uzyskania jednolitej, kremowej masy. Dla uzyskania ładnego efektu nakładamy krem do pucharków za pomocą rękawa do zdobienia tortów. Ozdabiamy motywami czekoladowymi- np. wiórkami z białej
Domowe Tortykwadratową blaszkę o boku 24cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem borówkowy: 330ml śmietanki 30% 1 serek mascarpone 1 szklanka cukru pudru 250g borówki amerykańskiej 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Dodatkowo: 4 duże lub 5 mniejszych bananów ok 10 śliwek (morelek) 2 galaretki agrestowe(...)wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, a następnie zblendowane borówki. Do gotowej masy dolewamy zimną, a nawet tężejącą już galaretkę jagodową lub wiśniową. Schładzamy w lodówce. 3. Przełożenie: Pierwszy płat biszkoptu włożyć z powrotem do formy. Wyłożyć ok 1/3 kremu borówkowego i poukładać koło siebie przecięte wzdłuż połówki bananów. (Nie muszą być
Kuchnia w czekoladzie