Pomysł na pyszne ciasto sypane na herbatnikach - bez pieczenia. Łatwe i szybkie wykonanie, idealny przepis dla zapracowanych. Herbatniki i krem budyniowy, to zestaw dla lubiących szybkie i proste ciasta. Herbatnikowiec, budyniowiec? Nieważne, ważne że to ciasto bez pieczenia. Jeśli zadajesz sobie pytanie: co zrobić z ciastek; co zrobić z pokruszonych ciastek i co zrobić z suchych ciastek? Mam nadzieję(...)zrobić ciasto warstwowe bez piecznie, to bardziej wymagające słodkości jak np. 3 - BIT. Te proste ciasta bez pieczenia to zazwyczaj dwie warstwy ciastek przełożone masą. Masą budyniową, kremem karpatkowym, masą z serkiem mascarpone. Kiedyś bardzo popularne ciasto bez pieczenia to ciasto z kaszą manną, tzw. stefanka - szybkie ciasto bez pieczenia. Herbatniki przekładało się gorącą masą z kaszy manny i mleka
Dieta moja pasjavelo 1-2 cucchiaini di cacao PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dwa naczynia. W pierwszym ubijamy śmietanę na sztywno. W drugiej misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem. Do mascarpone stopniowo dodajemy ubitą śmietanę. Krem dokładnie mieszamy, stopniowo dolewając espresso. Mus przekładamy do szklanych miseczek lub pucharków i schładzamy w lod ó wce ok. 1-2 godz. Przed
La grande e la piccola cuocaWymarzyłam sobie deser czekoladowo-pomarańczowy na wzór popularnych delicji... chwila namysłu i tak powstała błyskawiczna tarta , bez pieczenia, na spodzie z ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo, z nadzieniem z kremowego serka mascarpone, likierem cytrynowym i skórką pomarańczową - całość jest wykończona pomarańczową galaretką. Muszę przyznać, że jak na całkowicie autorski przepis, to połączenie jest baaardzo udane :) Składniki na spód(...)ciasteczek czekoladowych z kremem np. Oreo lub dr.Gerard 30 g masła Składniki na nadzienie: 250 g serka mascarpone 100 ml likieru cytrynowego skórka otarta z pomarańczy sparzonej wrzątkiem sok z połowy pomarańczy Dodatkowo: 75 g galaretki pomarańczowej 300 ml wody Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy
Chocolate Muffin Blogtermoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 120ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc). Krem cytrynowy: 250 g serka mascarpone 300 g lemon curd 500 ml śmietany kremówki + truskawki do przełożenia i dekoracji kiwi plasterki cytryny płatki migdałowe Mascarpone połączyć z lemon curd, odłożyć. Kremówkę ubić
Domowa cukiernia Ewydodatkiem świeżych owoców. Przygotowanie takiego kremu czekoladowego zajmie Wam dosłownie chwilę i nie trzeba tu nawet używać miksera. Prosto, a jak smacznie. Spróbujcie. Składniki: Na krem: 50 g czekolady mlecznej 125 g mascarpone 2 markizy kakaowe Cukry Nyskie 2 łyżki zimnej śmietanki 30% Kruche spody (babeczki): przygotowałam z połowy składników z tego przepisu ( klik ) Dodatkowo: około 40-50 g gorzkiej(...)całość co jakiś czas mieszamy (palnik powinien być ustawiony na niewielki płomień). Do miski przekładamy ser mascarpone, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki śmietanki, dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy pokruszone markizy (ja markizy wkładam do woreczka, gniotę dokładnie), mieszamy składniki. Kremem napełniamy kruche spody. Całość wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby krem zgęstniał. Następnie
Słodkie okruszkitartę. Z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów i amatorów słodkości. To jak, kto wpada na imprezę urodzinową? Składniki 200 g herbatników pełnoziarnistych łyżka kakao 100 g rozpuszczonego masła 250 g mascarpone 400 ml śmietanki 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych – PRZEPIS ) 80 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 20 g deserowej czekolady do dekoracji: 3 batoniki Kinder(...)Czekoladę drobno siekamy. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, cukier puder i masło orzechowe. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy również do mascarpone. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania, kiedy śmietanka jest już sztywna, dodajemy partiami słodką masę orzechową. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód i wyrównujemy powierzchnię
Analiza SmakuBiszkopt: 4 jajka, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao Krem: 100 g czekolady gorzkiej, 300 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: biszkopty, 2 łyżki kawy mielonej, dżem z czarnej porzeczki, kakao WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)rondelku, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną masę ubijamy mikserem, dodajemy cukier puder, a na końcu mascarpone i fusy z kawy. Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy dżemem, następnie kremem. Na wierzchu układamy biszkopty nasączone w kawie. Całość posypujemy kakao
słodki bratekgruszka 200 g cukru 2 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli 100 g masła 1 jajko 250 g maślanki Składniki na krem cynamonowy 200 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Płaska łyżeczka cynamonu Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy na drobne cząstki. Posypujemy łyżką cukru i cynamonem. Mąkę mieszamy(...)dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni C (termoobieg). Przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem dodając stopniowo mascarpone oraz cynamon. Gdy muffiny ostygną dekorujemy śmietanką i gotowe
noteskulinarnyfigatrochę inny. Tort jest idealny na wszelakie uroczystości albo na komunie, chrzciny czy święta. Krem jest na bazie serka śmietankowego o twardej konsystencji lub można dodać mascarpone. Zachęcam do spróbowania. Red Velvet z kremem i marakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieLidlu widuję świeże maliny, które też by się nadały. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje mini babeczek czyli 24 sztuki. Składniki na ciasto + truskawki, serek mascarpone lub gęsty serek homogenizowany do dekoracji, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Jak zrobić mikołajowe brownie? Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę(...)truskawki i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby przeschły. Odcinamy szypułki. Po upieczeniu odstawiamy babeczki do ostudzenia, kiedy nie są już gorące smarujemy je kremem czekoladowym (u mnie Nutella) i przyklejamy truskawki. Gotowe babeczki udekorowałam serkiem mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem, można użyć też gęstego waniliowego serka homogenizowanego. Serek przełożyłam sobie do worka cukierniczego z ozdobna końcówką i wycisnęła na około
Ciastkozercypapieru do pieczenia tak aby przykrywał cały placek. Następnie energicznie przełożyć na drugą stronę. Zdjąć blachę i nie ściągając papieru pozostawić do ostygnięcia. Składniki na krem : 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 szkl. jagód jagód Przygotowanie : 1. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać mascarpone i cukier puder. Ubijać
Kubki smakuśmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki ajerkoniaku, łyżka serka mascarpone, 4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu, 4 łyżeczki kremu czekoladowego. Wykonanie Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, przestudzić. Do szklanek nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce w pochyłej pozycji(...)zastygło. Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ajerkoniak i przestudzone płatki ryżowe. Masę nałożyć do szklanek po przeciwnej stronie do galaretki. Wierzch udekorować kremem czekoladowym, posiekanymi orzeszkami i miętą
Z miłości do słodkościPołączenie smaków, któremu nie można się oprzeć. Prosto i pysznie Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Krem kawowy: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej przegotowanej wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 płaska łyżeczka kawy mielonej Przygotowanie: Blaty bezowe(...)nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut, potem temperaturę zmniejszyć do 140°C i piec przez 80-90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Pozostawić, aż do ostygnięcia. Krem kawowy: Kawę rozpuścić w gorącej i przegotowanej wodzie. Ostudzić. Następnie zmiksować razem z pozostałymi składnikami do uzyskania gęstego kremu. Na jednym blacie bezowym rozprowadzić przygotowany krem i przykryć drugim blatem
Oryginalny smakMINUT PIECZENIE BISZKOPTU) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-12 Składniki podstawowe: Biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty Przepis tutaj :) Składniki kremu: 350 g śmietany 30%, 250 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru. Nasączenie: kawa - 3 łyżeczki rozpuszczone w 120 ml wody (przestudzona). Dodatkowo: 400 g masy kajmakowej, śnieżynki i złote perełki do dekoracji. Przygotowanie(...)Każdy blat nasączam kawą. Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach). Pierwszy blat smaruję 1/2 kremu, kolejny masą kajmakową, ostatni blat pozostałym kremem. Biszkopt dekoruję złotymi perełkami i śnieżynkami. Chłodzę w lodówce
JejKuchniachrupiącym spodzie, z dodatkiem kawałków ciasteczek Oreo, zatopionych w masie serowej - wykończony delikatną warstwą bitej śmietany. Składniki na chrupiący spód: 80 g sucharów 140 g kremu czekoladowego Nutella Masa serowa: 1 kg serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 20 ciastek Oreo Ganasz czekoladowy: 35 g czekolady mlecznej 35 g czekolady gorzkiej(...)fot.7) . Wstawić całość do zamrażalnika na kilka minut. W tym czasie przygotować masę śmietanową. Schłodzoną śmietanę kremówkę i odłożone wcześniej 2 łyżki serka mascarpone umieścić w misie miksera. Ubijać do momentu otrzymania sztywnego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder. Wyjąć ciasto z zamrażalnika i na dobrze ściętą masę czekoladową, rozprowadzić warstwę masy śmietanowej (zostawiając część bitej śmietany
Świat Ciasta