mnóstwo zdjęć z moich wypieków i nie tylko, mam nadzieję, że nie zapomnę jak to się robi ;-) Jeżeli o uroczystościach już mowa, to dzisiaj podam przepis na wspaniały czekoladowy tort. Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm. Składniki na biszkopt czekoladowy: 220 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczonej w małej ilości wrzącej wody 250 g cukru(...)przeciąć na pół i ułożyć z boku tortu, docisnąć. Odłożoną część białej śmietany ubić i szprycą dekorować tort. Małą ilość kremu rozrobić z barwnikiem ( dałam zielony) i kolorowym kremem udekorować tort. Po udekorowaniu tort przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewyjątkowo pyszny tort- to prawdziwa gratka dla wielbicieli likieru Baileys. Jego smak jest nie tylko głównym tematem kremu z dodatkiem mascarpone i smietany kremówki, ale jest również jednym ze składników biszkoptu, nasączonego kawą z dodatkiem cynamonu, a w elemencie zdobienia- marcepanowe kuleczki, obtoczone w ciemnym kakao ! Pycha! Tort ma dwie wady: po pierwsze- lepiej będzie, jeżeli po jego spożyciu(...)blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie środkowy blat: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Wierzch oraz boki naszego tortu smarujemy kremem, wszystko ładnie wygładzając. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE : Z marcepana lepimy trzy kuleczki różnej wielkości (małą, dużą i średnią). Z pozostałej ilości marcepana tworzymy małe kuleczki
Domowe Tortyposzczególne części - szczególnie krem ajerkoniakowy, mocno alkoholowy, bez dodatków był obłędny. Myślę, że całość też się nieźle komponuje. Jeśli macie czas i chęci - polecam. Satysfakcja gwarantowana.Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek400 g cukru180 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanej50 g kakaokrem ajerkoniakowy:250 g serka mascarpone75 g cukru200 ml ajerkoniaku3 łyżeczki(...)waniliowym, ucierać, aż całkowicie się rozpuszczą. Kakao dokłądnie wymieszać z mlekiem, żeby nie było grudek. Wlać do masy maślanej, zmiksować, żeby skłądniki dobrze się połaczyły.Kremem maślanym posmarować wierzch i brzegi tortu, wygładzić powierzchnię. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny, aż krem zastygnie, a masło stwardnieje.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z cukrem waniliowym, masłem i kremówką. Masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzefixy" do bitej śmietany cukier puder do smaku (około 4 łyżek) * na dekorację: duże opakowanie m&m's-ów dwa opakowania rurek z kremem wstążka Przygotowanie: Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli. Kiedy widziałam, że piana zaczyna robić się sztywna, dorzucałam po łyżce cukru, ciągle ubijając. Następnie dodałam żółtka (po jednym(...)tortu, zaś spód ciasta - jako wierzch tortu). Schłodzoną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem pudrem. Powstałym kremem przełożyłam blaty ciasta, każdy z nich nasączając herbatą. Wierzch i boki tortu również posmarowałam kremem. Boki obłożyłam rurkami, zaś na wierzch wysypałam m&m's-y. Tort obwiązałam tasiemką. Odstawiłam na całą noc do lodówki
Kulinarny PamiętnikOBŁĘDNY TORT CZEKOLADOWY Z KREMEM O SMAKU AJERKONIAKU I WAFELKÓW LUSETTE Ten tort je się oczami! Uwielbiam takie torty jak ten, jest on przygotowany nie na biszkopcie, ale na przepysznym wilgotnym i mocno czekoladowym cieście, którego smak wprowadza mnie od razu w dużo lepszy humor. Delikatny, lekko kremowy krem o smaku ajerkoniaku, przełamany chrupiącymi kawałeczkami wafelków mocno czekoladowych Lusette. Całość(...)proszku. Należy zwrócić uwagę aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę, najlepiej pokojową. Ciasto kroimy na 3 warstwy, każdą przekładamy kremem i posypujemy pokruszonymi wafelkami. Wierzch tortu i brzegi smarujemy dokładnie kremem. DEKORACJA - 2 wafelki Lusette o smaku czekoladowym - 1 tabliczka czekolady gorzkiej + 4 łyżki mleka Wafelki Lusette kroimy na trójkąty i układamy na wierzchu ciasta. Czekoladę rozpuszczamy
SMYKWKUCHNIwśród naszych gości. Lekkie blaty makowe tortu upieczone s ą bez m ą ki a przełożone są aksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób mu odmówić ;) SKŁADNIKI Biszkopt 150 g suchego maku (zmielonego) 100 g cukru(...)krem dosładzamy cukrem pudrem i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Biszkopt przekrawamy na pół, przekładamy kremem, dekorujemy rodzynkami i drobno posiekanymi orzechami, następnie przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch tortu dekorujemy reszta kremu i dekorujemy według uznania. Tort schładzamy ok. 2-3 godzin przed podaniem. **** PREPARAZIONE Cuocete i semi di papavero in acqua bollente per alcuni minuti, quindi lasciateli
La grande e la piccola cuocaroku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu czekolada i cytrusy to połączenie idealne! Dziś przedstawiamy Wam pyszny tort - ciasto pieczone z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a do kremu(...)dodaliśmy lekko kandyzowane plastry klementynki w syropie, którą dodatkowo wzbogaca aromat wanilii i woda z kwiatów pomarańczy! Jak smakuje tort? Jest bardzo bardzo czekoladowy, z delikatnym kremem i cytrusowymi aromatami! Smakuje wspaniale! Tort jest wyjątkowy z pewnością dlatego, że użyliśmy bardzo wysokiej jakości składników. Kakao, czekolada biała i gorzka, które dodaliśmy do tortu są z profesjonalnej serii MAKRO - Horeca Select
Plate of Joypieczenia. Pieczemy około 25-20 minut w piekarniku nagrzanym na 180-200 stopni. Podczas pieczenia wierch i brzegi tortu lekko się zarumienią i kolor będzie mniej widoczny. W czasie kiedy ciasto jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix i cukier puder. Na wolnych obrotach miksera dodajemy po łyżce(...)dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Spód nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Na tort nakładamy drugą warstwę kremu. Dekorujemy kolorowymi cukierkami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercywymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, powtórzyć czynności. Cały tort obłożyć kremem. Za pomocą szprycy dekorować dowolnie tort. Dekorować również wisienkami i cukrowymi ozdobami. Schłodzić porządnie w lodówce
Cakes By Kejtgorzkiej i białej. Tort nie jest skomplikowany. Przygotowanie zaczęłam dwa dni przed imprezą. Upiekłam wtedy biszkoptowe blaty kakaowe. Następnego dnia przygotowałam frużelinę gruszkową oraz kremy. Tego dnia złożyłam cały tort, żeby się dobrze przegryzł. Jeżeli nie jesteście fanami gorzkiej czekolady można ją zastąpić mleczną, jednak tort będzie wtedy dość słodki. W tej wersji tort jest słodki, ale nieprzesłodzony. Przepyszny(...)ponczem, wyłożyć połowę kremu z gorzkiej czekolady, wyrównać, wyłożyć pozostałą frużelinę, wyrównać. Pozostały krem przekłożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką z małą gwiazdką. Wycisnąć ozdobne rozetki na górze tortu. Resztą kremu wysmarować boki. Jeżeli mamy obrotową paterę przyłożyć nóż do dolnej części tortu, kręcąc paterą i powoli przesuwać nóż do góry, w ten sposób można wygładzić boki. Tort włożyć
moj przepis napieczenia 450 g szpinaku mrożonego I warstwa tortu : słoiczek konfitur truskawkowych 200 g mascarpone 250 ml śmietany 30 % 1-2 łyżki cukru pudru około 300 g truskawek wierzch tortu : 400 ml śmietany 30% 3-4 łyżki cukru pudru 2 opakowania fix do śmietany około 500 g świeżych truskawek PRZYGOTOWANIE : Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę(...)wykładamy na biszkopt, układamy świeże truskawki, przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Przygotowujmy krem do obłożenia tortu. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy fix do śmietany. Cały tort okładamy kremem. Na wierzch, na środek kruszymy leśny mech. Brzegi dekorujemy śmietaną, na mchu układamy świeże truskawki. Tort wkładamy na godzinę do lodówki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZostałam poproszona o przygotowanie tortu z wizerunkiem czarodziejek Winx. Pomyślałam, że przy jego przygotowaniu skorzystam z gotowego nadruku na opłatku. Opłatek przykleiłam na tort za pomocą cienkiej warstwy maślanego kremu, trzymał się bardzo dobrze. Polecam tę metodę. Wierzch opłatka pokryłam za pomocą pędzelka warstwą specjalnego żelu nabłyszczającego z brokatem - istotnie, zgodnie z opisem opłatek pod nim nabrał pięknych, wyrazistych barw(...)dzieci). Pierwszy krążek biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć syropem, ułożyć połowę wiśni, oraz 1/3 kremu śmietanowego. Identycznie postąpić z drugim krążkiem, przykryć ostatnim. Wierzch i boki tortu udekorować resztą śmietanowego kremu i czekoladą
6niebomusi być krzywdząca i nudna. Aby w gronie koleżanek napić się herbatki nie musisz podawać "zakazanego" ciasta czy jeszcze bardziej przeklętego tortu z bitą śmietaną i tuczącym kremem. Ten Tort kanapkowy do złudzenia wyglądający jak ciasto czekoladowe z kremem jagodowym jest idealny na lunch lub wieczorne spotkanie. To genialna alternatywa. Cieszy oko jak prawdziwy tort, jest zdrowy i do tego(...)górnej krawędzi i łyżeczką uformować dekorację np. ząbki przeciągając łyżeczkę w odstępach po serku. Posypać Tort odłożoną łyżką wiórków z czerwonej kapusty, posypać podprażonymi ziarnami słonecznika. Odstawić do lodówki do schłodzenia lub podać od razu gdy galaretka jest wystarczająco twarda. Przed podaniem polać kremem ze zredukowanego octu balsamicznego, który do złudzenia imituje czekoladę. Taki krem balsamiczny jest dostępny w handlu
Sztuka gotowania w/g SamiryTort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie. Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego(...)serek z mlekiem. Dodajemy cukier waniliowy całość dokładnie mieszamy. 9. Spód tortu smarujemy powidłami śliwkowymi, wykładamy część kremu, rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem nie zapominając o bokach tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tort wedle uznania. Boki możemy posypać wiórkami kokosowymi, a górę posypać płatkami migdałowymi
Mój pomysł naTort udekorowany w prosty sposób, a mimo to wygląda elegancko i bogato. Do jego przygotowania wystarczy masa do obłożenia tortu, waflowe rurki, kakaowy krem i biała czekolada. No i trochę chęci, choć przygotowanie takiego tortu wcale nie trwa długo :) To mój "najnowszy" tort, więc następne pomysły na dekorację pojawią się dopiero przy kolejnej rodzinnej uroczystości. Nie zamieszczam przepisu(...)tort, bo nie taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu - kakaowych rurek waflowych z kremem czekoladowym - kremu do wykonania kakaowych dekoracji - białej czekolady - wstążek do dekoracji Masa do obłożenia tortu średnicy 21- 23 cm Tort na zdjęciu ma dwie masy – jedna dookoła tortu, druga na wierzchu. Wynika to z tego
Trzeci talerz