krem do tortów - 4503 przepisów (strona:42/301)

Tort limonkowo-miętowy dla alergika 161

Wymyśliłam, że tort będzie z budyniem na mleku sojowym, a później troszkę pomyślałam i stwierdziłam że może lepszy będzie budyń limonkowy i tak powstał lime curd czyli limonkowy krem. Dekoracja i tort są mojego autorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki(...)miksować, aż krem wyraźnie zgęstnieje. Dodać ekstrakt/olejek cytrynowy (lub Wasz ulubiony). Gotowa masa będzie charakterystycznie ‚mlaskała’ o ścianki miksera. Film instruktażowy z przygotowania kremu na bazie szwajcarskiej bezy. Kremem obłożyć tort z każdej strony. Wyrównać szpatułką tak aby boki i wierzch były równe. Schłodzić w lodówce 5 godzin, tak żeby tort w dotyku był zimny. Lukier plastyczny (można przygotować

moj przepis na
Tort pralinowy z owocami 98

Pań, zrobiłam sobie na jutro dyspensę ;) Tylko wiecie co... tak odwykłam od słodyczy, że nawet na ten tort ochoty nie mam! Mam nadzieję, że mi do jutra przejdzie. Tymczasem Wam zostawiam przepis na tort, który przygotowałam na Walentynki. Mocno czekoladowy z warstwą kremu kawowego i śmietankowego z malinami. Efekt zdecydowanie najlepszy, jaki do tej pory "zmieszałam"!  Składniki na tort(...)wodnej. Łączymy z kawą. Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy kawę i krótko ubijamy. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy kolejnym. Krem śmietankowy z malinami: Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mascarpone ubijamy ze śmietanką, dodajemy krem z białej czekolady oraz płynną czekoladę. Krem wykładamy na biszkopt i dociskając do środka układamy maliny. Przykrywamy biszkoptem

Kuchnia w czekoladzie
Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą 172

zimny biszkopt przekroić na 3 blaty. Krem śmietanowy: Zimną śmietanę kremówkę umieścić w misce razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, zmiksować do gęstego kremu. Krem czekoladowy: Najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Śmietanę podgrzać, zestawić z ognia, dodać połamane na kawałki czekolady: mleczną i gorzką, po dwóch minutach wymieszać do uzyskania gęstej jednolitej czekoladowej masy. Schłodzoną wstawić(...)rozsypać szklankę wiśni osaczonych na sicie z syropu. Przykryć drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem rozłożyć resztę śmietanowego kremu, posypać resztą wiśni, przykryć trzecim blatem, nasączyć, całość tortu: górę i boki smarujemy czekoladowym kremem, z reszty robimy ozdobne rozetki na górze tortu, dekorujemy truflami i tartą czekoladą.   Schładzamy kilka godzin w lodówce.  Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Tort czekoladowy z adwokatowym kremem 189

smaki. Idealnie kruchy, cieniutki, razowy spód posmarowany dżemem z pigwy, blaty czekoladowe nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy przełożone kremem o smaku adwokata, a całość wieńczy gruba polewa czekoladowa. Smaki bardzo zrównoważone, harmonijnie się przenikają, a tort nie jest za słodki. Jeden kawałek to stanowczo za mało, bo od razu masz ochotę sięgać po następny. Tort jest lekki, ponieważ jego(...)posmarować dżemem i przykryć pierwszym blatem. Biszkopt nasączyć ponczem i rozłożyć pierwszą warstwę kremu. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, naponczować i rozsmarować krem. Nałożyć trzeci krążek biszkoptu, naponczować. Wysmarować kremem boki tortu i wyrównać. Trzecią, mniejszą porcję kremu zostawić do wykonania rozetek przygotować polewę czekoladową: śmietanę kremówkę umieścić w małym rondelku i doprowadzić do wrzenia. Dołożyć połamaną czekoladę i mieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort urodzinowy 237

tort... nawet nie wiem jakbym go zaplanowała i tak finał będzie zupełnie inny od wyobrażenia . Stres jest tym wielki, im bliższa osoba dla której tort jest dedykowany  Białe biszkopty.  Krem waniliowy, frużelina wiśniowa i dużo owoców  Biszkopt (Przepis na jeden... do tego tortu upiekłam takie dwa) Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki(...)cokolwiek zrobić.) Pierwszą część biszkoptu ułożyć na paterze, położyć część kremu na krem część frużeliny, następnie kolejna cześć biszkoptu - nasączyć i wyłożyć krem, na krem frużelinę. Gotowy przełożony tort wysmarować pozostałym kremem i ozdobić według własnego uznania. Użyłam do ozdoby owoców i rozpuszczonej czekolady.  Schłodzić przed podaniem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort z masą kawową 140

nadrabiam zaległości i zostawiam Wam tort bez okazyjny (jak widać nawet nie miałam pomysłu na jego dekorację!). Zdążyliście już zapewne zauważyć, że uwielbiam torty na ciężkich. czekoladowych lub przynajmniej kakaowych biszkoptach, więc i tym razem nie mogło być inaczej :) Obiecuję, że tort Adama będzie jasny, bo taki bardziej pasuje mi do dziecka ;) Składniki na tort o śr. 18cm Biszkopt(...)przed dodaniem do kremu. Mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Do kremu dodajemy kawę i krótko ubijamy. Dzielimy na 3 części. Wykładamy na biszkopt pierwszą i przykrywamy kolejnym. Krem malinowy: Maliny rozdrabniamy widelcem lub blenderem. Śmietankę, serek mascarpone i miód ubijamy do gęstości, powoli dodajemy owoce. Krem wykładamy na drugi biszkopt. Pozostałym kremem tynkujemy schłodzony tort, a następnie dekorujemy

Kuchnia w czekoladzie
Krem orzechowy 235

idealny do przełożenia ciasta lub tortu, udekorowania babeczek czy nadziania ptysiów. Pachnący prażonymi orzechami laskowymi, lekko słodki i bardzo aromatyczny. W cieście możecie zobaczyć go we francuskim deserze Paris Brest . Podane proporcje wystarczą do udekorowania 12 sztuk babeczek lub przełożenia niedużego tortu (max 18 cm średnicy, 4 blaty, bez tynku). Jeśli lubicie gładkie wykończenie kremów na tortach nie polecam tego

Ciastkozercy
Tort czarny bez 167

użyć. Do kremu dodałam syrop z czarnego bzu. Jaki wyszedł, puszysty, rozpływający się, trochę w stanie nieważkości ha. No może nie tak do końca, bo aż tak pijany nie jest. Na moje oko lekko wstawiony i fajnie nasączony. biszkopt: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru barwnik fioletowy krem czarny(...)syrop lekko tężejący, Saską i mieszam mikserem. Wstawiam do lodówki żeby krem lekko stężał. Biszkopt kroję na trzy blaty. Dolny nasączam Saską z wodą, smaruję 1/3 kremu, na to konfitura. Kolejny blat nakładam, nasączam, smaruje kremem z bzu. Układam ostatni blat który też lekko nasączam. Boki i górę tortu smaruję kremem białym który odłożyłam. Wstawiam tort do lodówki. Obręcz: Czekoladę

wesoła kuchnia
Król Julian, tort pomarańczowo - ananasowy na kolorowym biszkoptowym cieście 182

mieszamy i możemy przystąpić do przekładania ciasta. Spód ciasta delikatnie nasączamy sokiem lub alkoholem, następnie pokrywamy kremem, przykrywamy następną warstwą i znowu nasączamy i razem z bokami pokrywamy kremem. Na spód tortu kładziemy kolejną warstwę, głowę z koroną, którą także nasączamy i pokrywamy kremem, wraz z bokami. Kolejną warstwą jest pyszczek i czapka, które także nasączamy i pokrywamy kremem. Następnie(...)dajemy pyszczek, nos i rożki uszu, które nasączamy i pokrywamy kremem. Po zrobieniu wszystkich warstw, resztą kremu obrysowujemy cały tort, nadając mu kształt i wygładzając nierówności. Najlepiej zrobić tort do tego etapu jednego dnia i pozostawić go do wystygnięcia w lodówce, a następnego dnia zająć się dekoracją. Dekoracja najlepiej jak jest gotowa co najmniej 2 – 3 godziny przed podaniem tortu

Smakowy Raj
Lekki tort śmietankowo – kakaowy 285

TORT!Jeden z najłatwiejszych , a zarazem najsmaczniejszych jakie udało mi się robic! Ciasto jest niezwykle puszyste … delikatne … a krem lekki i absolutnie nie za słodki!Robi się go naprawdę ekspresowo a smak zadowoli nawet tych , którzy od tortów uciekają! Składniki:Biszkopt:( tortownica 22 cm )- jajko – 4 szt– cukier drobny – 3/4 szklanki– mąka pszenna

Ostra na Słodko
Tort motocyklisty 213

wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Krem Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej(...)ciemnym blatem biszkoptu, nasączamy i wykładamy porcje kremu równomiernie rozprowadzając go po powierzchni. Wierzch posypujemy obficie pokruszonymi wafelkami. Tak postępujemy z każdym blatem biszkoptu. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu. Wstawiamy do lodówki, aby tort przed dekorowaniem był dobrze schłodzony i stabilny. Na chwilę przed dekorowaniem należy go wyjąć z lodówki, aby krem lekko zmiękł. Masa cukrowa będzie

Wędrówki po kuchni
Czekoladowy tort z truskawkami 311

wystarczy Wam łyżka! Teraz wystarczy już tylko zaczekać, aż czekoladowe zdobienia dobrze zastygną i nasze truskawki bedą gotowe do poukładanie ich na torcie. TORT: PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem(...)kremie układamy pokrojone truskawki, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskamy. Drugi blat,podobnie: nasączamy, smarujemy kremem,układamy truskawki- przykrywamy kolejnym, ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki naszego tortu samrujemy pozostałym kremem- wszystko ładnie wygładzamy. Tak przygotowany tort jest gotowy do dekoracji. DEKOROWANIE: Dwa rodzaje kropelek czekoladowych, mieszamy ze soba w miseczce. Następnie obkładamy kropelkami boki tortu. Obtoczone w czekoladzie

Domowe Torty
TORT JEDNOROŻEC 159

sobą, mogę więc podzielić się z Wami przepisem i radami, które pomogą Wam w zrobieniu własnego jednorożca :). Na początek polecam do wysokiego tortu stabilniejszy biszkopt lub ciasto. Mój zwykły biszkopt nie do końca udźwignął ciężar kremów i dekoracji. Zwracajcie uwagę na jakość śmietanki. Ja dopiero przy musie wiśniowym zorientowałam się, że coś jest nie tak. Kremy w smaku wyszły pyszne(...)zdążyły wyschnąć. Więcej rad znajdziecie poniżej. Zapraszam na kawałek pysznego tortu! P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Kilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć. Dzień 1: Pieczemy biszkopt, rozpuszczamy cukierki z czekoladą w śmietance. Dzień 2: Robimy krem truflowy, mus wiśniowy i oreo, składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). Dzień

Słodki Pomysł
Keto tort malinowy – urodzinowy :) (Paleo, LowCarb) 352

Poza tym w końcu mi też się coś od życia należy… Tort malinowy Keto tort malinowy – kulisy powstawania Ale koniec tego biadolenia… Coś mi mówi, że wcale nie trafiliście tutaj, żeby wysłuchiwać (a raczej wyczytywać) moich żali na temat przemijania. Skupmy się więc na temacie dzisiejszego wpisu, czyli torcie urodzinowym. Od razu muszę zaznaczyć, że nie do końca miałam(...)czekoladę rozpuścić na niewielkim ogniu lub w mikrofali i ostudzić. Połączyć z kremem malinowym. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody i zalać 2 łyżkami wrzątku, po czym wmieszać w krem. Blaty nasączać wódką kokosową i przekładać kremem. Wstawić do lodówki do stężenia na 2 h. Dekoracja Wyjąć tort z lodówki. Czekoladę zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w malakserze i posypać

Modern Cave Girl
tort z Maszą i niedźwiedziem 139

się, że obrazek nie będzie wyglądał dobrze. W efekcie zrobiłam najprostszy krem maślany (masło utarte z cukrem pudrem), identyczny, jak ten, za pomocą którego przyklejam masę cukrową do tortu. Cienką warstwą kremu nasmarowałam wierzch tortu w obrębie, jaki miał zająć obrazek, przyłożyłam go i lekko docisnęłam. To było świetne rozwiązanie. Obrazek przylgnął idealnie, nie pomarszczył się, po chwili kolory nabrały(...)Naokoło obrazka ułożyłam girlandę z liści, kwiatów i owoców truskawki. Dodatkowo całość spryskałam specjalnym opalizującym sprejem z brokatem, tort nabrał blasku:) Wewnątrz kryje się pyszny tort brzoskwiniowy, identyczny jak ten ; jasny biszkopt, przełożony fantastycznym kremem maślano-budyniowym na soku z brzoskwiń, z dodatkiem krojonych owoców

6niebo

Proponowane wyszukiwania