Tort chałwowy Tort chałwowy dzisiaj Wam przynoszę Puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy o smaku waniliowej chałwy... Całość słodka, ale nie mdła i nie przesłodzona Taki pyszny tort chałwowy będzie idealny na wyjątkowe okazje, ale i bez okazji sprawdzi się świetnie Ja częstuję, bo... dziś mam urodzinki to wielki dzień, raz na rok, tylko raz Oczywiście urodziny(...)nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć drugą część kremu. Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć wodą z dodatkiem cytryny. Całość przesmarować pozostałą częścią kremu. Chałwę waniliowo-kakaową rozdrobnić i udekorować wierzch tortu. Tort chałwowy włożyć do lodówki na minimum kilka godzin - optymalnie na całą noc. Artykuł Tort chałwowy pochodzi z serwisu WSZYSTKO SMACZNE
WSZYSTKO SMACZNEsię nim z Wami podzielić. Mam nadzieję, że nie ominę żadnego składnika;)) Wiedziałam, że pasją solenizanta jest gra na gitarze, dlatego postanowiłam to jakoś wykorzystać i upiekłam takie właśnie tort. Mam nadzieję, że smakował:)) Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia(...)mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Masę zabarwić odpowiednimi kolorami. Tort posmarować kremem maślanym i nałożyć wyciętą masę plastyczną. Udekorować. Odstawić, by masa zastygła
Z miłości do słodkościTort z dwukolorowym biszkoptem i kremem(...)maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2 łyżeczki orzechy włoskie 50 g … Czytaj dalej Tort z kremem kakaowym
czarrna od kuchnimąki ziemniaczanej 170 g drobnego cukru szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki (36%) 250 g serka maskarpone 2 łyżeczki cukru pudru 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej Do nasączenia: ¾ szklanki wody sok z połowy cytryny 1 łyżeczka cukru Do przybrania tortu: 300 ml śmietanki kremówki (36%) 200 g serka maskarpone 1 łyżeczka cukru pudru odrobina(...)wierzchu położyłam ostatni biszkoptowy krążek. Nasączyłam go ponczem. Do dekoracji tortu ubiłam 300 ml kremówki z serkiem maskarpone i cukrem pudrem. Tym kremem posmarowałam wierzch i boki tortu. 2 łyżki kremu odłożyłam i dodałam odrobinę żółtego barwnika (do dekoracji). Boki "obsypałam" rozkruszonymi biszkoptami a wierzch udekorowałam rozetkami kremu śmietanowego wyciśniętego ze szprycy. Dookoła rozłożyłam brzoskwinie pokrojone
Kuchnia u KrysiTorty z domowego wypieku są moim zdaniem najlepsze. Ja chociaż nie mam zdolności dekoracyjnych staram się na uroczystości rodzinne upiec tort. Torty znikają więc po cichu myślę że gościom smakują. Tym razem zrobiłam orzechowo kokosowy z czekoladowym kremem który jak dla mnie jest rewelacyjny. Składniki: Biszkopt orzechowy razy 25 jajek5 łyżek cukru3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1(...)czekoladową cały czas ucierając.Jeden biszkopt orzechowy przekroić wzdłuż.Warstwy tortu;część biszkoptu orzechowegoposmarować dżemem brzoskwiniowymdruga część biszkoptu orzechowegokrem czekoladowyblat kokosowykrem czekoladowybiszkopt orzechowyCały tort obsmarować i udekorować kremem. Boki tortu obsypać mielonymi orzechami włoskimi. Schłodzić, najlepiej tort smakuje na drugi dzień jak się "przegryzą smaki
Ala piecze i gotujebardzo szczególne okazje. Tort węgierski był przeznaczony wyłącznie dla dorosłych, my dzieci mogliśmy tylko łyżeczkę skubnąć od mamy, pewnie dlatego tak bardzo mi smakował. Tort jest z dużą ilością alkoholu, z maślanym czekoladowym kremem i kakaowym biszkoptem. Babcie strzegła swojego przepisu aż do śmierci, a przepis, pobieżnie napisany, dostałam od cioci, która go potajemnie spisała. Długo zbierałam się aby przygotować(...)połowę kremu, tak żeby wiśnie zostały przykryte. Wstawić do lodówki na 1 lub 2 godziny. Wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz, delikatnie odkleić folię, przełożyć na paterę. Częścią pozostałego kremu posmarować boki tortu, bardzo cienko. Resztą kremu przełożyć do rękawa cukierniczego (u mnie tylka 1 M Wiltona), przyozdobić tort rozetkami, w każdą rozetkę wetknąć wiśnię z nalewki. Czekoladę zetrzeć na dużych
moj przepis naWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem pomarańczowy to połączenie pysznego curdu pomarańczowego z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy głównie od ilości
Słodki Pomysłproszkiem i barwnik, wymieszaj na bardzo małych obrotach - piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku 50 minut - biszkopt studzimy całkowicie, po tym czasie kroimy na 4 blaty SKŁADNIKI NA KREMY DO TORTU: - 2 małe słoiczku konfitury malinowej NA BITĄ ŚMIETANĘ: - 0,5 l śmietany 36% - 1 śmietan- fix - 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: - schłodź śmietanę w lodówce minimum przez 5 godzin (najlepiej(...)wyczerpania składników - dodajemy mleko, ucieramy jeszcze około 3 minuty - krem jest gotowy KOLEJNOŚĆ BLATÓW I KREMÓW OD GÓRY DO DOŁU 1. NA SAMĄ GÓRĘ I DOOKOŁA TORTU BITA ŚMIETANA 2. BLAT BISZKOPTU 3. KREM Z MLEKA W PROSZKU 4. WARSTWA KONFITURY MALINOWEJ 5. BLAT BISZKOPTU 6. KREM Z MLEKA W PROSZKU 7. BITA ŚMIETANA 8. KONFITURA MALINOWA 9. BLAT BISZKOPTU
SMYKWKUCHNItort w środku przełożony jest kremem z bitej śmietany połączonej z serem mascarpone i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Boki i wierzch zostały pokryte kremem maślanym . Tort zdobią storczyki z masy cukrowej , którą możemy przygotować domowym sposobem. Kwiaty zachowują nadany im kształt i jednocześnie są na tyle miękkie, że tort wygodnie się kroi - nie musimy do krojenia ściągać storczyków. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnewystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować krem. Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem i śmietan-fixami ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Z kremu odebrać kilka łyżek na wysmarowanie wierzchu i boków, a resztę podzielić na 2 równe części. Tort. Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować(...)odłożonym kremem, aby ciastka z opłatkiem mogły się trzymać. Tort dookoła obłożyć biszkoptami, a na wierzchu umieścić opłatek. (W skrócie: biszkopt - nasączenie - dżem - krem - biszkopt - nasączenie - dżem - krem - biszkopt - nasączenie - krem - opłatek.) Gotowy tort obwiązać wstążką oraz dodatkowo udekorować według uznania
Di gotujeświątecznej kawy. Jest pyszny, delikatny, słodki smak kremu przełamuje kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki. Mojej rodzinie i gościom bardzo posmakował. A córka po wylizaniu wszystkich misek z kremów, zanim jeszcze skosztowała gotowego tortu, stwierdziła, że jest to najlepszy tort na świecie. I ja też tak myślę. Polecam, naprawdę warto! :) Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania i robi się(...)łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami
Smakołyki Asijuż przeze mnie książce Dr Oetkera. Stał się on ulubionym tortem moich dzieci. W ostatnim miesiącu piekłam go już chyba ze trzy razy. Może dlatego, że smakiem przypomina batonik Kinder Delice . W oryginalnym przepisie jest to czekoladowy biszkopt przełożony masą z gorzkiej czekolady i obłożony warstwą kremu z mascarpone. Ja nieco zmodyfikowałam ten przepis. Zrezygnowałam z czekoladowej masy , która(...)poziomie na pół. Spodnią warstwę tortu nasączyć kawą. Rozsmarować na niej masę serową z polewą czekoladową. Przykryć drugą polową ciasta. Również nasączyć ją kawą. Boki i wierzch tortu posmarować kremem mascarpne. Nanieść na tort polewę. Rozprowadzić łyżką tak , aby się przelała po bokach. Zostawić do zastygnięcia
Wiem co jembiszkopt rozkroić na 3 krążki. Na pierwszym rozsmarować połowę białego kremu, przykryć dugim krążkiem i rozsmarować pozostały biały krem. Na tym położyć trzeci krążek ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować ciemnym kremem i dokładnie wygładzić. Wstawić tort do lodówki żeby się schłodził, a w tym czasie przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Czekoladę drobno posiekać, przełożyć do miseczki i zalać gorącą(...)spływała i tworzyła na bokach ,,zacieki''. Następnie polać cały wierzch i ładnie wyrównać. Zanim polewa zastygnie, udekorować tort czekoladkami i połówkami czekoladowych jajek Kinder. Gotowy tort przechowywać w lodówce. * Dobrze jest przed położeniem kremu każdy krążek ciasta nasączyć. Najprościej można w 3/4 szklanki gorącej wody rozpuścić około pół małej paczki landrynek owocowych, dodać trochę soku z cytryny żeby nie było
kuchnia doskiwyglądu miałam wolną rękę, a że nie znam jubilatów postawiłam na nutkę elegancji i kwiaty. Smak czekoladowo kawowy z jasnymi biszkoptami. Poniżej znajdziecie przepisy na biszkopt i kremy których użyłam do tortu. Przepis na biszkopt Przepis na krem kawowy Przepis na krem czekoladowy - w tym torcie bez wiśni
Krakowskie smaki Anisklepie, że również starsi ludzie chcieliby kupić choć jedno opakowanie raz na jakiś czas... Mam nadzieję, że uśmiechniecie się na widok tortu choć trochę, a nie poczujecie zgorszeni, bo to tylko.... tort w kształcie papieru... 😉 I do tego PRZEPYSZNY, i z tanich, oraz łatwo dostępnych składników. Chciałabym dziś napisać Wam również o moich(...)biszkopt. Wyłóż na niego pierwszą cześć kremu (40 %). Drugi biszkopt posmaruj od dołu 3 pełnymi łyżkami dżemu i połóż go na pierwszy blat z kremem. Na wierzch drugiego blatu wyłóż drugą porcję kemu (kolejne 40%), a następnie trzeci blat posmaruj od dołu kolejnymi 3 łyżkami dżemu i przykryj nim poprzedni blat. Wierzch tortu posmaruj pozostałą częścią kremu
Słodko-Słony Świat Ilony