Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Mus śliwkowy to mój słodki pomysł na jesienne torty. Mus ze śliwkami idealnie pasuje do kremu orzechowego lub czekoladowego. Z biszkoptów najlepszy będzie orzechowy. Do musu zamiast cynamonu można dodać kardamon lub trochę soku pomarańczowego. Składniki: 300 g świeżych/mrożonych śliwek (bez pestek) 40-50 g cukru trzcinowego lub więcej
Słodki Pomysłprzykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Drugi blat: nasączamy, nakładamy warstwę masy krówkowej, a na masę nakładamy krem- przykrywamy trzecim blatem. Trzeci blat: nasączamy , smarujemy kremem- wygłądzamy. Kremem smarujemy również boki naszego tortu. Przydatne wskazówki : Jeżeli wasza masa krówkowa jest zbyt gęsta i ciężko ją rozsmarować- podgrzejcie ją troszkę przed nakładaniem, a znacznie ułatwi to wam zadanie. Masę krówkową nakładamy(...)całej puszki- ale w przeciwnym razie tort mógłby być zbyt słodki nawet dla mega łasuchów!. DEKOROWANIE: Z czwartego blatu biszkoptowego wycinamy kształt serduszka- i umieszczamy go na środku tortu. Przekładamy 1/3 kremu do oddzielnego naczynia, a do pozostałej ilości, dodajemy czerwony barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy. Biszkoptowe serduszko nasączamy i smarujemy czerwonym kremem- nie tylko góre, ale również jego boki
Domowe TortyTort ten zrobiłam wczoraj na przyjęcie urodzinowe w rodzinie. Nie był to klasyczny tort przekładany kremem ale zwijany tort z warstwami malin w galaretce i kremu malinowego. Całość była lekko kwaskowata i niezbyt słodka. Po rozkrojeniu tort prezentuje się ciekawie, bo warstwy nie są ułożone poziomo ale pionowo i tworzą pasy w różnych odcieniach różowego koloru. Niestety
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie(...)czekoladowym, powciskać resztę wiśni. Przykryć czwartym blatem, nasączyć. Rozsmarować resztę kremu kokosowego. Przykryć piątym blatem, nasączyć. Posmarować kremem czekoladowym. Następnie nałożyć ostatni blat, lekko nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem czekoladowym. Boki tortu obłożyć na przemian czekoladkami Merci i wyższymi czekoladkami. Wierzch udekorować borówkami. Biały krem nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką 1M i wycisnąć kwiatuszki wokół tortu
maniapieczeniaPrzepyszny krem do tortów i ciast o smaku moich ulubionych cukierków Trufle! Robiłam go kilka razy, gdyż zależało mi, aby smak nie odbiegał od oryginalnego smaku cukierków. W kremie brakuje tylko odrobiny rumu, ale ze względu na dzieci unikam alkoholu w wypiekach. Dlatego jeśli nie masz takiego
Słodki Pomysłmące pełnoziarnistej. Bez sody (bo jest dla mnie za bardzo wyczuwalna). Ciasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest to już prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego. A krem przygotowany wg tego przepisu smakuje jak bita śmietana (jest(...)bardzo delikatny). :) Chociaż pasowało mi do całości polanie tortu polewą czekoladową to tym razem z niej zrezygnowałam. Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS Temperatura pieczenia: 180oCCzas pieczenia: ok. 45 min. Ciasto /inspiracja:MW, ø18cm/ 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru
coolinarnastrefa.blogspot.comTort ze Świnką Peppą powstał specjalnie na drugie urodziny mojej córki, szukałam przepisu na ciasto, które bez problemów utrzymałoby dużą ilość kremu, dżem i sporo truskawek :) Zrezygnowałam z biszkoptów, bo tort miał być wysoki, więc dolne warstwy pewnie za bardzo by się zgniotły. Postanowiłam nieco zmodyfikować przepis na proste ciasto czekoladowe . Czy był to strzał w 10? Raczej nie. Gdybym(...)nakładanie warstw z resztą blatów ciasta. Tort pokrywamy cienką warstwą kremu, która ma za zadanie chwycenie wszystkich okruchów ciasta. Chłodzimy całość przez 15 minut i nakładamy kolejną warstwę kremu. Boki tortu chciała udekorować różowymi cukrowymi koralikami, zamiast koralików można użyć startej na tarce białej czekolady, kokosu lub płatków migdałowych. Tort razem z paterą lub talerzem wkładamy do wysokiej blaszki
CiastkozercyNajpyszniejszy krem czekoladowy do tortów, ciast i deserów. Można go jeść łyżkami, dlatego na wszelki wypadek radzę zrobić trochę więcej kremu ;). Składniki: 180 ml śmietany kremówki 36% 120 g mlecznej czekolady, połamanej 25 g gorzkiej czekolady, połamanej 70 g serka mascarpone, schłodzonego W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia(...)przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20-21cm. Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki, aby trochę zgęstniał. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz
Słodki Pomysłobrusie po lewej stronie. Nigdy nie robimy kanapek! Kawałki pieczywa odrywamy małymi kawałkami, ewentualnie nakładamy odrobinę masła i wkładamy do ust. Zdjęcie: aldi.pl/aldi_bulka_wiejska_z_ziarnami_711_486_472_14500.html Ciasta Ciasta suche jemy widelczykiem, torty, kremy, desery „budyniowe” (np. creme brulee) jemy łyżeczką. Drobne ciasteczka, ptysie, pączki jemy rękami. Gdy pojawiają się torty z ciasta francuskiego powinien zostać podany specjalny nożyk. Drób Jeśli drób jest
Kate's Kitchenjego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria Lemnis, Henryk Vitry). Ja wykorzystałam sam pomysł na biszkopt orzechowy i przełożyłam tort prostym kremem kawowym – bowiem kawa i orzechy to doskonałe połączenie. To też jedne z ulubionych składników małża. A to właśnie z okazji jego 30 urodzin powstał torcik. Można zrezygnować(...)likier orzechowy, amaretto lub spirytus albo zaparzona kawa / herbata – do nasączenia (u mnie amaretto) opcjonalnie: gorzka czekolada (100 g) jako polewa opcjonalnie: orzechy do przybrania Staropolski tort orzechowo-kawowy – krem: 1 szklanka mleka 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy instant / rozpuszczalnej 100 g masła w temp
Poezja smakuWitam Kochani Październik to miesiąc urodzin w mojej rodzinie. Kończą je urodziny mojej mamy :) A wiadomo-jak urodziny to tort .W tym roku przygotowałam dla mamy bardzo efektowny tort szachownica z kremem kawowym i prażonym słonecznikiem. Tort wygląda i smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. SKŁADNIKI *TORTOWNICA 21 cm CIASTO JASNE -5 jajek -0,5 szkl cukru (szklanka(...)odwrót. Każdy spód ponczujemy i cienko smarujemy kremem. Gdy na dole jest spód zaczynający sie od ciemnego koloru na nim kładziemy ten zaczynający sie od jasnego. Tort smarujemy dookoła kremem i obtaczamy boki słonecznikiem Dekorujemy według własnej inwencji :) Po przekrojeniu tort zachwyca pięknym wzorem szachownicy. Jest wilgotny,kawowy z cudowną nutką prażonego słonecznika :) Polecam gorąco
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutruskawki, które solenizantka uwielbia.Nie zabrakło też przygód! Taszczyłam owy tort do miejscowości 45 km dalej, pociągiem, gdzietemperatura sięgała chyba ze czterdzieści stopni! Jechałam cała zestrachana, by dostarczyć dow całości. Szybka reanimacja w lodówce po dotarciu do celu i nikt już nie o tym pamiętał. RED VELVET CAKE Z KREMEM SEROWYM. /ciasto - przepis stąd; krem - inwencja własna;/ spody(...)spód wykładam jeden blat, nakładam krem i przyciskam drugim Zostawiam na jakiś czas, aby masa zaczęła delikatnie gęstnieć, a spody się połączyły. Następnie wyjmuję z tortownicy. Pokrywam kremem tort dookoła, a resztę, grubą warstwą, rozsmarowuję na szczycie. Boki, dodatkowo, okładam cienkimi plasterkami świeżych truskawek, dociskając je delikatnie, by się przykleiły. Na górze układam połówki truskawek oraz małe
W kuchni Karmel-itkiKażde ciasto ma u mnie ogromnego plusa za świeże owoce sezonowe – są pyszne i wyglądają przepięknie na talerzach :) Dziś idealny letni tort z delikatnym kremem śmietankowym i świeżymi malinami. Spody biszkoptowe piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki na 1 spód biszkop tu (będą potrzebne 2) Składniki na krem śmietankowy: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki(...)tortu. Powtarzamy z kolejnymi dwoma spodami. Na ostatnią warstwę tortu nie nakładamy musu malinowego, dzięki temu łatwiej będzie nam wygładzić krem i uzyskać proste krawędzie. Nakładamy cienką warstwę kremu na cały tort wypełniając dokładnie luki i szpary między blatami. Schładzamy w lodówce przez ok. 1 godzinę lub w zamrażarce przez 10-15 minut. W czasie, kiedy tort chłodzi się
Ciastkozercygrosz), przekładany pokruszoną bezą i borówkami Tort sam w sobie nie jest za słodki, a wręcz panuje idealna równowaga między słodkimi dodatkami, a samym ciastem i kremem. Tort świetnie komponowałby się również z wiśniami w spirytusie, ale ponieważ był przygotowany dla dzieci, zamiast nich dodałam borówek, które wciąż w czeluściach mojej zamrażarki przypominają nam o lecie. Góra
gutfutWszystkie składniki zmiksować na jednolity krem. Poncz: W wodzie lub herbacie rozpuścić cukier. Przestudzić i dodać sok z cytryny. Dekoracja: Kremówkę ubić z cukrem i śmietan fixem na krem. Składanie tortu: Każdy z biszkoptów przeciąć na dwa płaty. Następnie przekroić na pół i można jeszcze każdą połówkę na pół. Ciemny biszkopt ułożyć w kształcie motyla, nasączyć ponczem i wyłożyć połowę(...)masy kajmakowej. Położyć biały biszkopt, nasączyć i wyłożyć masę śmietanową. Położyć ciemny biszkopt, nasączyć i wyłożyć resztę kremu kajmakowego. Położyć jasny biszkopt, nasączyć i kremem z dekoracji pokryć cały tort (zostawić kilka łyżek do udekorowania wierzchu). Startą czekoladą udekorować boki tortu - ja zrobiłam to w formie pasków. Z odłożonego kremu zrobić wzorek na około tortu. Środek każdego skrzydła dowolnie udekorować
Ewusiowe Smaki