czekolady, jednak nie należy przesadzić z jej dodatkiem- ma to być niewielka szczypta! ;) Zachęcam do wypróbowania obydwu kombinacji smakowych i dajcie znać która jest Waszym faworytem- waniliowa czy czekoladowa? :) 2-3 porcje * mleko- 2 szklanki * cukier- 3 łyżki * żółtka- 2 szt. * kakao- 2 lekko czubate łyżki * skrobia kukurydziana- 2 płaskie łyżki * masło- 2 łyżeczki * aromat migdałowy- 2-3 kropelki(...)zagotować. W pozostałym mleku bardzo dokładnie (najlepiej rózgą) wymieszać żółtka, kakao, sól oraz skrobię kukurydzianą i połączyć z gotującym się mlekiem. Całość szybko i energicznie mieszać, aż powstanie gęsty krem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącarozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy partiami ostudzoną żelatynę. Miksujemy przez 2 minuty po dodaniu całej żelatyny. Dla wersji z małą ilością kremu użyłam 1 łyżki żelatyny (1/4 szklanki wrzątku) i 400g kremówki. Dla wersji klasycznej użyjcie 2,5 łyżki żelatyny (1/2 szklanki wrzątku) i 1000g kremówki. W foremce umieszczamy spód ciasta, nasączamy(...)nasączamy go resztą ponczu. Lekko dociskamy. W rondelku podgrzewamy 200g kremówki, dodajemy pokruszoną tabliczkę czekolady (użyłam z orzeszkami) i mieszamy do uzyskania gładkiej czekolady. Ciasto oblewamy przygotowaną polewą czekoladową, wstawiamy do lodówki. Po 20 minutach dekorujemy wierzch ciasta małymi różyczkami, wkładamy ponownie do lodówki na około 4 godziny. Najlepiej na całą
Gotowanie i blogowanieprzepada za nutellą, tą zajada z przyjemnością. Do tego jest tak prosta że każde dziecko może ją zrobić samo. Przepis pochodzi z książki Ciasta i desery czekoladowe. Składniki : 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 tabliczki gorzkiej czekolady 20 dag zemlonych orzechów laskowych najlepiej bez skórki (nam się na najczęściej nie chce ich obierać, bo to dużo zabawy(...)Zestawiamy i dodajemy połamane kawałki czekolady, mieszamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy na chwilę, aż masa przestygnie i dodajemy do niej orzechy. Po dodaniu orzechów miksujemy aż powstanie gęsty krem, który przelewamy do słoików. SMACZNEGO
Lili w kuchniDawno mnie nie było, ale to dlatego, że w okresie przedświątecznym było bardzo dużo pracy. Czas więc nadrobić zaległości. Z nowym rokiem przepis na bardzo szybkie i proste ciasto czekoladowe. Do ciasta można dodawać przeróżne dodatki, bakalie, orzechy, daktyle albo tak jak ja, drylowane, mrożone wiśnie, wyszło naprawdę pyszne. Przepis pochodzi z serwisu Wielkie żarcie, udostępniony przez mulfon83(...)małe łyżeczki sody oczyszczonej 2 duże czubate łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżka cukru waniliowego słoik dżemu (ja zwykle używam śliwkowego ale można dodać każdego) opcjonalnie: bakalie, drylowane wiśnie, krem, polewa Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać, stopniowo zwiększając prędkość miksowania. Powstałe ciasto wylać do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz można dodać bakalie lub inne
Złote przepisyciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem CIASTO MARCHEWKOWE Przygotowanie : 2 h 30 minut Składniki ciasto: 300 g startej marchewki (na małych oczkach) 250 g mąki pszennej(...)oleju 4 duże jajka 300 g brązowego cukru 100 g cukru pudru 125 g niesłodzonego musu jabłkowego (w przypadku słodzonego dodaj mniej cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki krem: 250 g mascarponne 200 g śmietany 36% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g cukru pudru (to dość spora ilość, jeśli chcesz mniej słodki krem zmniejsz ilość nawet o połowę) Przygotowanie : Rozgrzej
nietylkopasta.plChyba nie muszę pisać o cieście “Kopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz bananów. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi. Można kupić to ciasto w sklepie w wersji pudełkowej, ale uważam że jego wykonanie jest tak proste, że każdy da radę przygotować je własnoręcznie Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość(...)jajka ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ½ kostki masła ¾ szklanki mąki pszennej (100 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao Krem: 500 ml śmietanki kremówki 30 % – 36 % 2 usztywniacze do śmietany 4 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej Dodatkowo: 6 sztuk bardzo dojrzałych bananów średniej wielkości Przygotowanie: Ciasto : Masło rozpuścić
KuchniaWeDwoje.plminut. Po tym czasie śliwki osączyć na sicie ( można je nawet rozłożyć na ręczniku papierowym aby wchłonął nadmiar wody ) i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć je na kremie. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce *** . Smacznego :) * biszkopt można nasączyć, np. likierem(...)śliwki można zalać alkoholem, np. wódką, należy to jednak uczynić dużo wcześniej, co najmniej kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby śliwki zdążyły wchłonąć alkohol *** po dłuższym pobycie w lodówce czekoladowa warstwa staje się dość twarda, warto zatem mniej więcej pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki aby czekolada nieco zmiękła, ciasto będzie się wówczas lepiej kroiło ( i jadło
Opowieści z piekarnikanależą do nas. No i bardzo dobrze. Zamówimy takie ciasta i w takiej cukierni, które lubimy najbardziej. Ciasta powinny być zróżnicowane gatunkowo( nie powinno być np. ciast tylko z kremem ). Upewnijmy się również co do gatunku kawy i herbaty podanej nam przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa(...)piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego, czy też stołu wiejskiego, jest zamówienie fontanny czekoladowej . W Polsce jest to nowość, która zaczyna królować na różnych imprezach. W Stanach Zjednoczonych fontanna znana jest od dawna. Fontanna czekoladowa wygląda jak kilkupiętrowy tort. Gorąca czekolada spływa kolejno
Kulinarny karnet ChristopheraTort peanut butter cake- przepyszny tort, który wymyśliłam w sobotę. Wyszedł mi obłędny, polecam każdemu miłośnikowi: orzechów ziemnych, masła orzechowego czy czekolady. Tort składa się z
SMYKWKUCHNIZłośliwy piekarnik odmówił posłuszeństwa i niespodziewanie się zepsuł. A ,że weekend nie mógł sie obyć bez czegoś słodkiego , dlatego też powstało to ciasto . Bez
Malinowa Kawiarenkasałatka ziemniaczana ze szpinakiem i burakiem Obiad: dorsz z zielonym pesto, fasolką i kaszą Deser: pieczone jabłko cynamonowe z orzechami (znacie je w poprzedniego tygodnia) Kolacja: zupa krem z zielonego groszku i fasoli Dzień drugi : Śniadanie: kanapki z hummusem i jajkiem na twardo II Śniadanie: ziemniaczana sałatka z poprzedniego dnia Obiad: tacosy z kurczakiem(...)Obiad: kaszotto meksykańskie z kurczakiem, fasolą i kukurydzą Deser: banan Kolacja: ostatnia porcja zupy z poprzednich dni Dzień czwarty : Śniadanie: kokosowy omlet z granatem i polewą czekoladową II Śniadanie: kawałek ciasta z batata Obiad: druga porcja kaszotto z poprzedniego dnia Deser: koktajl owocowy Kolacja: zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie: jajko zapiekane
Powiedz dietom niegodzin do lodówki. Krem z mascarpone: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodawać po łyżce mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników. Krem wyłożyć na ciasto. Czereśnie z galaretką: Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć z cukrem i sokiem z cytryny do garnuszka i gotować około 10 - 15 minut, aż puszczą sok. Jeśli soku jest mało(...)stopnia kwaśności czereśni. Po zagotowaniu czereśnie zdjąć z palnika i wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia się galaretek. Masę wystudzić i lekko tężejącą przełożyć ciasto. Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kuchcik gotujewłożyć w pyszne ciacho. I oto nadszedł ten dzień. W tym sezonie debiut truskawek w cieście uznaję za bardzo udany, NAJLEPSZY! Pewnie zastanawiacie się dlaczego dla uzyskania czekoladowego smaku wykorzystuję karob zamiast kakao. Powodem jest słodycz karobu. Dzięki temu nie muszę dodawać dużej ilości słodziku w celu uzyskania słodkiego deseru. Karob w przeciwieństwie do kakao nie zawiera(...)Polecamy! Składniki na 3 małe tortownice o średnicy 15 cm: Spód: 3/4 szklanki migdałów, 1/2 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 10 sztuk suszonych daktyli, 1 łyżka karobu. Krem: 1 szklanka płatków kokosowych, 1 puszka mleka kokosowego (stała część powstała po schłodzeniu mleka), 70 ml oleju kokosowego RAW, 4 łyżki karobu, 1,5 łyżki melasy karobowej, 1 łyżeczka wanilii
Jeść, by żyć w zdrowiuZapraszam na małe co nieco. Składniki: 100 ml śmietanki 36% schłodzonej 150 g deseru czekoladowo-pistacjowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/4 szkl gorącej wody kilka biszkoptów polewa: 4 ząbki białej czekolady 2 ząbki mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła kilka pistacji Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Dwie metalowe obręcze ustawiamy(...)dnie biszkopty. Śmietankę przelewamy do miseczki i dodajemy cukier puder. Miksujemy na sztywno, dodajemy deser i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i chwilę miksujemy. Napełniamy obręcze kremem i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki. Po 30 minutach roztapiamy obie czekolady z olejem w mikrofalówce (ok. 20 sekund i mieszamy). Wyjmujemy serniczki z obręczy( najlepiej odciąć je delikatnie nożem). Sosem
słodkie i nie tylko historie kulinarneCiasto to jest bardzo czekoladowe, a do tego pokryte grubą warstwą okruszków. Od razu jest pyszne, ale najlepsze jest dopiero po 2 dniach. Polecam, u mnie trafia do czołówki moich ulubionych ciast. forma: 2 tortownice o średnicy ok. 20 cm. Składniki: ciasto: 140 g masła 100 ml oleju 140 g maślanki 100 ml mocnej kawy 2 duże jajka 1 opakowanie(...)cukru z prawdziwą wanilią 250 g cukru muscovado 250 g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao ¼ łyżeczki soli krem: 250 g drobnego cukru trzcinowego 500 ml pełnotłustego mleka 140 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki 50 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki mielonej kawy olejek waniliowy szczypta soli Wykonanie: Krem: Wszystkie składniki oprócz olejka waniliowego
Mama Gotuje