wymiarach 33 x 20 cm wlać najpierw jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, na wierzch wiśnie. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić. Składniki na krem: 4oo ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 1 opalowanie cukru wanilowego 2 łyżki cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Ugotować budyń. Gorący przykryc folią żeby się(...)korzuch, Wystudzić. Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Z podanych składników zrobic polewę czekoladową. Gotową polewę wylać na masę budyniową
Na słodko lub wytrawniedodaję do niej kaszę mannę i ubite na sztywno białka, dzięki temu masa jest bardziej zwarta. Jeśli po upieczeniu powierzchnia rolady makowej pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą czekoladową. Polecam zawijać roladę makową przed pieczeniem w papier do pieczenia co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Najlepsze ciasta z makiem na święta: Makowiec krucho-drożdżowy Świąteczny makowiec z kruchymi(...)cukrem pudrem. świąteczna strucla z makiem , makowiec z kruszonką Makowiec zawijany, czyli Świąteczna strucla makowo-orzechowa makowiec japoński, czyli mak z jabłkami seromakowiec na kruchym spodzie. Makowe babeczki z kremem Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami Ciasteczka kruche z makiem Strucla makowa z posmakiem cynamonu Na Wigilię przygotowuję też inne potrawy z makiem: – kutia – kluski z makiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchoć zdania na ten temat są podzielone. Podobnie jak w przypadku innych ciast, także i tu przepisy na wykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie jest to czekoladowy biszkopt przełożony dość grubą warstwą bitej śmietany i polany czekoladą. Na wierzchu nie może oczywiście zabraknąć rozetek z bitej śmietany. A oto wuzetka w mojej wersji: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt(...)150g cukru 200g masła 200g mąki pszennej tortowej 40g budyniu śmietankowego bez cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao ok. 0,5szkl mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: 800ml śmietany 30% 2 śmietan-fixy 32g cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny kilka łyżek frużeliny wiśniowej (może być też dżem wiśniowy) ok. 200ml zaparzonej i posłodzonej
Waniliowe Improwizacjekolory współgrają ze sobą idealnie :-) Praliny są bez dodatku sztucznych barwników. Pralines Panna Cotta Praliny Panna Cotta to czekoladki z dwuwarstwowym nadzieniem idealnie przypominające smak popularnego deseru. Warstwa malinowa, krem i czekolada tworzą pyszny smak. Czekoladki występują w opakowaniach 127 g i 129 g. Każda pralina zapakowana osobno, w opakowaniu widocznym na zdjęciu czyli 127 g jest(...)praliny możemy potraktować jako niezobowiązujący prezent lub pyszną przekąskę :-) Praliny Coffe&Cream Coffe&cream to praliny z kremowym nadzieniem, które urzekają smakiem włoskiego espresso z wyrazistą czekoladową nutą. Dla mnie połączenie idealne, takie które lubię w czekoladkach z dodatkiem kawy. Tak jak w poprzednim wariancie występuję w gramaturach 127 g i 129 g a w opakowaniu
kruche babeczkiSłodycze goszczą u nas rzadko, gdyż za słodkim nie przepadamy. Jeśli już zdecyduję się coś przygotować to coś prostszego bez kremów itd. Muffinki są świetnym sposobem na szybką małą zachciankę. A pełne bakalii świetnie pasują do kubka kawy czy gorącego kakao. Składniki (ok. 12szt.) -2 szkl. mąki -1/2 szkl. cukru brązowego -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl. mleka(...)oleju -2 jajka -szczypta soli -2-3 garście ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, suszona żurawina, pokruszone orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczowa, kuleczki czekoladowe) Opcjonalnie - polewa -100 g mlecznej czekolady -50ml mleka Przygotowanie Blachę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mokre składniki (mleko, jajka, olej) umieścić w 1 misce. Dokładnie wymieszać. Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, bakalie) umieścić
Zielona Kuchniaułożyłam warstwę herbatników. Znów krem mleczny i herbatniki. Resztę kajmaku i na niego krem i herbatniki. Można zrobić mniej warstw herbatników- to już zależy od Was. Jeśli chcecie grubiej kremu wystarczą 3 warstwy ciastek. Tak jak pisałam, ja nie zrobiłam polewy. Ale jak chcecie ładnie wykończyć ciasto to czekoladę białą lub ciemną należy roztopić w mleku. Do przestygniętej polewy wsypcie(...)resztą orzeszków. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki. Schłodzić przez około 3 godziny. Jest wtedy twarde i łatwo się kroi. Smacznego! Polecam bez pieczenia, słodki BLOK CZEKOLADOWY Z HERBATNIKAMI I BAKALIAMI
potrawyregionalnekomentarzy. Facebookowy fanpage strony śledzi 837 osób. Najpopularniejsze przepisy to: 1. zielony mus owocowy z jarmużem 2. domowe lody bananowe 3. omlet owsiany Najczęściej wyszukiwane frazy to: " lody bananowe ", " krem z batatów " i " frytki z pietruszki " Najczęściej odwiedana zakładka: " Fit ". Wspaniałe statystyki :) Chciałabym Wam z całego serca podziękować za to, że jesteście, że czytacie i że wspieracie. Pamiętajcie, że liczy(...)Wasza opinia, więc nie bójcie się komentować (również krytykować, jeśli trzeba), podzielić się swoimi ulubionymi przepisami i zdjęciami. A teraz zapraszam wszystkich na lampkę urodzinowego szampana i pyszny torcik czekoladowy! :) Dzisiejszy trocik nie jest fit, bezglutenowy czy wegański. Jest w 100% grzeszny, kaloryczny i obłędnie pyszny. No cóż, urodziny ma się raz w roku...a jak świętować, to z przytupem
Zawsze głodna!deserek idealny na każdą porę roku, bo można je zrobić na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Jednymi z moich ulubionych są te z owocami, które ułożone na kremie czy budyniu nie dość, że świetnie smakują to też zachęcająco wyglądają. U Nas dziś kolorowo i owocowo czyli takie babeczki wspominające lato w jesienne dni. Tartaletki z budyniem i owocami(...)mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli 1 budyń śmietankowy 400 ml mleka dowolne owoce ( u mnie kiwi, truskawki, mandarynki, winogrona) czekoladowe ozdoby PRZYGOTOWANIE: Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią bardzo słodkich kremów. Jest delikatnie kwaskowa (ale nie kwaśna) ze słodką nutą czekolady i orzeźwiającą skórką z limonki. Nadaje się zarówno na elegancki deser jak i na codzienne ciasto do kawy czy herbaty. Osoby, które oglądały amerykański serial „Dexter” na pewno pamiętają, jak jedna z bohaterek marzyła przed(...)śmiercią o spróbowaniu idealnej tarty limonkowej – myślę, że ta miałaby szansę spełnić to marzenie. Polecam wszystkim fanom czekoladowo-cytrusowych smaków. Tarta limonkowa – spód: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 100 g pokrojonego masła (pół kostki) 2 i 1/2 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 duże, ekologiczne jajko szczypta soli Tarta limonkowa – nadzienie
Poezja smakuwyglądał mój krem: Wersja z samym mlekiem Przygotuj tylko 300 ml mleka. Krem należy przyrządzić według 1 i 2 punktu powyższego przepisu. Tak przygotowany krem nakładać na biszkopt. Porcja kremu wystarcza na przełożenie, pokrycie i udekorowanie tortu o średnicy 24cm. Do dekoracji mojego tortu wykorzystałam: 1. Motylki cukrowe Dr.Oetker. 2. Perełki srebrne Dr. Oetker. 3. Listki i cyferki(...)produkty mają zastosowanie do dekoracji ciast, lodów i deserów. Literki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker: opakowanie zawiera: kompletny polski alfabet oraz cyfry od 0 do 9. Zestaw 63 czekoladowych liter i znaków interpunkcyjnych oraz 19 cyfr umożliwia ułożenie efektownych krótkich napisów, słodkich życzeń i dedykacji. Szukaj informacji także na: www.oetker.pl Inne produkty przedstawię przy okazji kolejnych wypieków
kolorowotorcikowoDługo zajęło mi przygotowanie tego przepisu. Podchodziłam do niego dość sceptycznie bo nie jestem zwolennikiem bananów w masie. Postanowiłam jednak zaryzykować i powiem Wam szczerze efekt
PatiGotujeKuchnia francuska w kontekście deserów nasuwa natychmiastowo dwa skojarzenia. Po pierwsze suflet - danie przedstawiane jako zwieńczenie wszelkich umiejętności kucharskich, najtrudniejsze z najtrudniejszych, kapryśne i złośliwe, ale
Życie zamknięte w smakuNic nadzwyczajnego … nic szałowego … Proste i smaczne! Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście. Lekkie … mięciutkie …
Ostra na SłodkoNiezwykłe ciasto kruche przełożone kremem budyniowym z roladkami śliwkowymi z orzechami. Ciasto " Pawi ogon " wygląda nieziemsko i zaskakuje przeróżnymi smakami. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu , ale jak ktoś lubi piec wyśmienite smakołyki to będzie zachwycony :) Wymiary blaszki : 29 x 24 cm Czas pieczenia : 15 - 20 minut Temp. pieczenia 195 C źródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/ Składniki : 4 szklanki(...)masła 1 l mleka 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 80 g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 duża paczka biszkoptów Polewa czekoladowa : 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki margaryny Cukier , kakao i mleko mieszamy w garnuszku. Gdy cukier się rozpuści dodajemy margarynę i mieszamy na małym ogniu
Słodkości i nie tylkoMoje nowe ulubione ciasto – przepysznie pomarańczowe i sycące! Ciasto bez mąki, które wcale nie smaku ciecierzycy. Do tej pory uwielbiałem ciasta czekoladowe, ale teraz ich pozycja jest zagrożona, odkąd znam pomarańczowe ciasto z ciecierzycy. Ciasto pomarańczowe z ciecierzycą – bez mąki (bez glutenu), bez nabiału (laktozy i kazeiny): ciecierzyca (gotowana albo z puszki) – 2 szklanki jajka(...)sztuka cynamon – 2 łyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki Zetrzyj skórkę z pomarańczy, a następnie wyciśnij z niej sok. Zmieszaj ciecierzycę z sokiem pomarańczowym i zblenduj do konsystencji kremu bez grudek. Zanim przejdę dalej, to ważna uwaga – powyższy przepis dotyczy ciecierzycy zaraz po ugotowaniu w wodzie albo z puszki. Zawiera ona dużo wody i przez to nie można
PaleoSMAK