gładki krem i przekładamy do jednej z miseczek. na daktylowy karmel opakowanie suszonych daktyli (150 g) 1,5 łyżki masła orzechowego woda Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na co najmniej 30 minut (można namaczać też dzień przed). Odcedzamy, przekładamy do malaksera, zalewamy ok. 1/2 szklanki wody, dodajemy masło orzechowe i miksujemy na gładki mus. na czekoladową polewę
Kuchnia Ellieczekoladowe i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy 35-45 minut, przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się upiekło. Studzimy. Przestudzone ciasto przecinamy na pół (nie jest to konieczne, często podaję bez nadzienia), smarujemy nadzieniem i składamy. Pozostały sos mieszamy z fistaszkami i polewamy nim ciasto. Odstawiamy do stężenia. Jeśli przygotowujemy ciasto z kremem
Rozpustne gotowaniekremie są malutkie kawałeczki niezmielonych orzechów, ale mi to wcale nie przeszkadza, wręcz przeciwnie :)). Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofalówce, łączymy ją ze zmielonymi orzechami. Mleko w płynie łączymy w garnuszku z mlekiem w proszku i zagotowujemy, po czym natychmiast zdejmujemy z ognia. Masę mleczną studzimy i łączymy z masą czekoladowo-orzechową. Przekładamy całość do słoiczka
chili & sugarOtrzymamy przepyszny krem. Chłodny biszkopt przekrajamy na pół. Pierwszą warstwę kładziemy na blachę. Układamy na niej masę jabłkowa i wstawiamy na około 2h do lodówki by masa całkowicie stężała. Po wyjęciu z lodówki nakładamy budyń i drugi biszkopt. Lekko dociskamy i umieszczamy ponownie w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli
Kolizje Smakówminimum 2-krotnie) 175g cukru (jeśli robisz sernik bez polewy czekoladowej to możesz dać 200g cukru) 200g masła ekstra82% 5 średnich jajek 5 kropel aromatu waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia mała szczypta soli Dodatkowo jeśli lubisz rodzynki (1 garść) oraz skórkę pomarańczy. Polewa czekoladowa: 100g czekolady 100 ml śmietanki 36% (kremówki) Zobacz jak zrobić sernik(...)200g masła z 175g cukru , aż do momentu powstania jednolitej masy. Do masy dodaję 5 żółtek, 5 kropel aromatu waniliowego i całość miksuję około 5 minut , aż powstanie puszysty krem. Następnie cały czas miksując na niskich obrotach, stopniowo dodaję zmielony twaróg . Pod koniec wsypuję 1 łyżkę proszku do pieczenia oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej . Całość miksuję do połączenia składników. Jeśli
Ania gotujeSkładniki: 240 g mąki 60 g odżywki białkowej (można zastąpić mąką) 4 jajka 1/2 szklanki erytrytolu 1 szklanka jogurtu naturalnego po pół łyżeczki proszku do pieczenia
czarrna od kuchniNo i znów poprowadziłam kolejny, nieziemsko słodki Kurs Cukierniczy I stopnia. Królowały drożdżówki, ciasta na bazie musów, mirror glaze , chrupiące ciasteczka, mono desery i pyszne tartaletki
Ostra na Słodkomalinowo czekoladowe upiekłam w silikonowej foremce w kształcie serca. Ale oczywiście ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 22-24 cm. ciasto: 120 g przecieru malinowego (zmiksowane, przegotowane maliny mrożone), 100 g cukru, 2 jajka, 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, krem
królestwo garówKrem orzechowy: 250 g orzechów włoskich 250 ml mleka 200 g masła 150 g cukru pudru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy zmielić w maszynce, zalać mlekiem i zagotować. Pogotować przez chwilę. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać masę orzechową, cały czas miksując, aż do dokładnego połączenia. Polewa czekoladowa
kulinarnyswiatdomiprzełożone kremem, konfiturą, dżemem. Smacznego:) Składniki: (prostokątna forma: 24x28) 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru (lub 1/2 szkl. cukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego) 1 szklanka maślanki 2 jaja sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego pół szklanki tartych orzechów włoskich opcjonalnie: polewa czekoladowa dodatkowo
Zasmakuj Kuchnimaliny! Lato w tym roku nie dostarczyło nam za dużej ilości owoców i warzyw, ale korzystajmy z tego co jednak jest. Na tę niedzielę chciałabym Wam przedstawić pyszny, mocno czekoladowy deser z delikatnym musem malinowym. Na pewno podbije serce niejednego z Was! Składniki na 2-3 porcje: 5 łyżek kaszy jaglanej 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki ksylitolu(...)Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczemy 2 razy w zimnej wodzie. Gotujemy z czekoladą i ksylitolem do momentu aż zgęstnieje (można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej). Studzimy i miksujemy na gładki krem. Krem malinowy: 2 garście malin 2 łyżki mascarpone 2 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Miksujemy. Przekładamy masy do szklanek i dekorujemy świeżymi malinami
Czarnawisienkapolewą czekoladową. Tym razem z brzoskwiniami,ale możecie wykorzystać inne owoce. Sama piekłam już kilka wersji i wszystkie były pyszne. Składniki na ciasto: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 szklanki maki 150 ml oleju 150 ml mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka kakao 2 łyżki mleka 1 puszka brzoskwiń w syropie. Składniki na krem
Agusiowe smakołykipolewą czekoladową i obsypać orzechami. Przepis ze strony BBC Good Food . Polecam! Kakaowe kruche ciasteczka Składniki na 20 sztuk: 125g miękkiego masła 85g cukru pudru 180g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 żółtko 1 łyżka mleka szczypta soli łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie) Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy
Smak mojej kuchnikrem waniliowy: 2 budynie waniliowe z dodatkiem cukru, 2 szklanki mleka, 200 g masła (nie margaryny!). Składniki na masę kawową: 2 opakowania bitej śmietany "Śnieżka", 1/2 szklanki wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny, 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodatkowo: mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki
JejKuchnia