krem czekoladowy - 8005 przepisów (strona:406/534)

Tort, jakiego jeszcze nie widziałeś 215

mamy? Hm... Trzy rewelacyjne ciasta w jednym: brownie, chocolate chip cake (czyli waniliowe, ucierane ciasto z kawałkami mlecznej czekolady) i biszkoptowe ciasto oreo. Całość przełożyłam waniliowym kremem, oblałam gorzką czekoladą i udekorowałam różnymi dobrociami. Bomba kaloryczna, ale uwierzcie - warta grzechu. wszystkie składniki na ciasta powinny być w temp. pokojowej Składniki Brownie 100 g gorzkiej czekolady 100 g masła 3 jajka(...)szklanki cukru 2 jajka ziarenka z 1/2 laski wanilii 150 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej 100 g czekoladowych łezek lub posiekanej mlecznej czekolady Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajka, po jednym, dokładnie miksując poprzednie. Dodać ziarenka z wanilii. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem i dodać

Słodkie inspiracje
BISZKOPT NA TORT 127

Biszkopt na tort, wysoki i puszysty. Przepis na biszkopt na standardowy rozmiar tortu. Biszkopt jest pięknie puszysty i gąbczasty, idealny do tortu.  Biszkopt nie opada

SMYKWKUCHNI
Błonia Bistro 163

beza opalana (14zł), tarta na ciepło(18zł) oraz sorbet jabłkowy (16 zł). Warto zamówić bezę- miłośnicy tego rodzaju słodkości mogą być jedynie rozczarowani proporcjami bezy w stosunku do kremu chantilly z którym jest serwowana, ale wszystko rekompensuje świetny smak i połączenie owoców karmelizowanych z sosem z mango. Polecam. Beza opalana Deser, któy mnie rozczarował to tarta z owocami. Uwielbiam tarty(...)Niestety jedząc ten deser czułam, że był za krótko w piekarniku. Może tylko tego dnia tak trafiłam, ale czułam niedosyt mimo dobrego smaku achh… Plus dla pysznych lodów czekoladowo-piwnych z którymi podawana jest tarta.  Tarta na ciepło Bistro od jakiegoś czasu serwuje również śniadania co jest strzałem w dziesiątkę zwłaszcza, że jedzenie śniadań na mieście robi się

I LOVE LIFE
domowe trufle czekoladowe z odrobiną chili 147

składniki: 200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości 180 g śmietany kremówki 30% szczypta soli chilli w proszku wg własnego uznania kakao do obtoczenia wykonanie: Śmietankę podgrzewamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Delicja 235

Dzisiaj ciasto, które swoją nazwą i strukturą nawiązuje do pysznych ciastek z biszkoptem, galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam

Świat Ciasta
Ciasto śmietanowo-porzeczkowe z bezą 807

połączenia składników. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie zdjąć papier. Beza czekoladowa: 4 białka 170 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier. Gdy całkowicie się(...)wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i piec jeszcze 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z papierem z blaszki. Krem: 500 g mascarpone 300 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru W misce umieścić dobrze słodzoną śmietanę kremówkę, mascarpone i cukier puder. Ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu

Moja Galeria Smaku
Myszka Minnie - czekoladowy tort z wiśniową galaretką i bitą śmietaną 232

przepis na tortownicę o średnicy 26 cm) Przygotowanie Masło rozpuścić, dodać pokrszoną czekoladę, roztopić na wolnym ogniu i lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę czekoladową i dalej miksować aż składniki się połączą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Piec 60-75 minut w temperaturze 180 stopni. Warto sprawdzać patyczkiem(...)kawałków owoców (moje dziecko nie lubi kawałków owoców w dżemach, stąd pomysł). Dodajemy kilka kropel soku z  cytryny. Przecedzony dżem trzeba dobrze schłodzić. Śmietanę ubijamy na krem dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Można dodać też "śmietan fix." Po wystudzeniu ciasta można je pokroić na 3 warstwy - przyda się długi, ostry nóż. Z wierzchu ciasta zawsze robię

Kulinarne Inspiracje
Tarta z owocami przyniesionymi z lasu 183

Planowałam czekoladową tartę z malinami, a wyszło jednak inaczej. A wszystko przez zakupy i spacer po lesie. Najpierw w warzywniaku dowiedziałam się, że nie ma i nie będzie już jagód. Później wybrałam się na spacer po lesie i z zaskoczeniem odkryłam krzaczki pełne jagód. Z perspektywą, że to najprawdopodobniej ostatnia szansa na jagodzianki  zaczęłam po prostu zbierać. W drodze(...)powrotnej trafiłam jeszcze na małe leśne jeżyny. Wtedy koncepcja uległa zmianie i (oprócz jagodzianek) wyszła tarta z prawdziwie leśnymi owocami, bardzo kruchym spodem i pysznym waniliowym kremem, który pochodzi z książki M. Rouxa "Ciasta pikantne i słodkie", ale ja znalazłam go  tutaj . Zmniejszyłam tylko nieco ilość cukru. Kruche ciasto 220 g mąki krupczatki szczypta soli 110 g zimnego masła

Pełny talerz
Tort urodzinowy Honda 177

jest wyjątkowy, pełen ciepłych wspomnień i wzruszeń. Z tej okazji przygotowałam dla solenizanta słodki upominek w postaci pysznego tortu. Pomiędzy delikatnymi blatami biszkoptu kryją się wspaniałe smaki: soczysta malina, czekoladowa słodycz białego Toblerone z prażonymi migdałami oraz egzotyczne mango-marakuja z żelką mango, które okazało się niezwykłą, smakową petardą! Dekoracja typowa dla fana motoryzacji w ulubionej kolorystyce solenizanta, z motywem(...)Czas gotowania 20 min Czas przygotowania 3 hr 20 min Składniki Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem Toblerone białe 300 g czekolady białej Toblerone 300 śmietany kremówki 250 mascarpone 100 g płatków migdałowych Krem malinowy 200 ml śmietany kremówki 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 300 g malin

Wędrówki po kuchni
Deser kokosowo-kajmakowy 729

masy kajmakowej, 1 szklanka wiórków kokosowych, 50 g starkowanej mlecznej czekolady. Nieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi pyszny krem z serkiem mascarpone i koglem-moglem, a dodatki w postaci kajmaku, czekolady i wiórków kokosowych - doskonale uzupełniają całość. Z podanych składników wychodzi 6 porcji deseru. Pokruszone na "piasek" ciasteczka wymieszać(...)mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodać 100 ml śmietany kremówki. Wymieszać razem. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie wlać do pucharków po 2 łyżki masy czekoladowej. Wstawić do lodówki. Do dość dużej miski przełożyć 6 żółtek i 3 łyżki cukru pudru. Ubić kogel-mogel. Następnie do masy z żółtkami dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać mikserem

Świat Domowej Kuchni
Ciasto czekoladowe z truskawkami 228

ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł(...)ciasto z formy i przekrawamy na  dwa placki.  Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie łączymy ją z serkiem mascarpone.  Gotowy krem dzielimy na 2 równe części. Pierwszą warstwę przekładamy kremem i na wierzchu kremu układamy połowę truskawek (pokrojone czy całe - tutaj wasza inwencja), następnie drugi placek przekładamy kremem i układamy resztę

Kolejny blog o gotowaniu
Wieniec bezowy, wielkanocna Pavlova. 163

Uwielbiam domową bezę. Tej ze sklepu natomiast nie lubię. Dlaczego tak jest? Powód jest prosty. Domowa beza nie musi być wysuszona, może być w środku niczym słodziutki krem. Taki słodki wypiek jest moją słabością, ale staram się nie robić jej bardzo często. Jednak Święta do dobry czas na takie wypieki. Beza jest łatwa, przyjemna i świetnie wygląda. Do masy bezowej(...)wspaniałe wrażenie na gościach a do kawy będzie jak znalazł. Składniki: 4 schłodzone białka plus szczypta soli 200 g cukru pudru płaska łyżeczka octu spożywczego płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej czekoladowe jajka - 15 dag 50 g gorzkiej czekolady i łyżka mleka  odrobinka żółtego barwnika, dosłownie tylko tyle by było go widać na czubku łyżeczki. Wykonanie: Na papierze do pieczenia narysować

Poezja Smaków - blog kulinarny
10. Czekoladowe papiloty 133

Czekoladowe papiloty można zrobić samodzielnie. Wystarczą silikonowe foremki i czekolada dobrego gatunku, którą należy rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki. Na jedną tabliczkę ok. 2 łyżek, chodzi o to, aby czekolada po zastygnięciu nie była za miękka. Tak więc po roztopieniu czekolady z kremówką, każdą foremkę układamy dnem do góry, na tacy i smarujemy pędzelkiem czekoladą. Czekolada musi być(...)odpowiedniej konsystencji, aby łatwo się rozprowadzała. Gotowe papiloty schładzamy w lodówce. Po ok. 3 godzinach delikatnie zdejmujemy silikonowe papilotki. Gotowe foremki można nadziewać kremówką, różnymi kremami, owocami, bakaliami … cokolwiek przyjdzie Wam do głowy

Jadło i czytadło
Lekka babka biszkoptowa z owocami 213

dodać gorący tłuszcz. Babka jest delikatna w smaku, nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Pysznie smakuje z owocami, ale jest równie wyborna z kakao, bakaliami czy łezkami czekoladowymi . Powiem Wam, że jest świetną bazą dla wielu kombinacji smakowych. U nas bardzo często gości bez nadzienia, bo jest dostatecznie wilgotna.   Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże  jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku  do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem  na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące  rozpuszczone  masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej

Mia Cucina Sofieta
Ciasto Krówka 110

Ciasto: · jajka 4 szt · mąka pszenna 3/4 szkl · budyń toffi 1 op · kakao 0,5 łyżki · proszek do pieczenia 1 łyżeczka · cukier 3/4 szkl · sól Poncz

przepisy- Milki