krem czekoladowy - 8005 przepisów (strona:412/534)

Leśny Tort Improwizowany 257

Na ten tort pomysł powstawał w trakcie tworzenia. Nie miałam na niego pomysłu przed pieczeniem. Piekłam biszkopt i myślałam sobie, jakoś to będzie. Jedyne co wiedziałam

Blondynka Gotuje
Petit fours 145

Francji. Są tam serwowane jako deser po głównym posiłku. Petit fours to małe ciasteczka w formie krajanki. Łączą w sobie delikatny, cienki biszkopt, masę marcepanową, marmoladę i polewę czekoladową. Ciasteczka dekoruje się lukrem lub czekoladą.  Najlepiej smakują popijane kawą. Jednak jedno muszę powiedzieć wam na wstępie - są to ciasteczka dla bardzo cierpliwych :) Wymagają sporego nakładu pracy(...)mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia: 1 opakowanie surowego marcepanu (250 g) 1 słoiczek marmolady truskawkowej lub wieloowocowej (280 g) Krem maślany: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 200 g cukru pudru 2-3 łyżki mleka Polewa: 300 g mlecznej (lub gorzkiej) czekolady 2 łyżeczki oliwy Do dekoracji: biała czekolada

Świat Ciasta
Babeczki "Leśny Mech" 208

Słodkie wypieki z dodatkiem warzyw stały się bardzo popularne. Po  cieście marchewkowym  i  buraczanym cieście czekoladowym , które cieszą się dużą popularnością na blogu, przyszedł czas na przemycenie do ciasta szpinaku. Tak powstały te oto zielone babeczki, które są mini wersją popularnego w sieci i nie tylko ciasta zwanego "Leśny Mech". Szpinak może wydawać się dość kontrowersyjnym dodatkiem(...)mrożonego szpinaku 190 g cukru 3 jajka 190 ml oleju rzepakowego 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 100 ml śmietany 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: granat Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną

Smakowity Blog Kulinarny
Czy nieudane ciasto może być dobre? – Fale Dunaju 243

efekt zniknie. Ale nie zniknął. Na ostatnią chwilę ściągałam masę z ciasta i zastąpiłam ją bitą śmietaną, na której z kolei nie chciała się zbytnio trzymać polewa czekoladowa, która dla bitej śmietany okazała się zbyt ciężka. Stąd efekt taki jak na zdjęciach Koniec końców ciasto gościom smakowało, zresztą mi również, ale męczy mnie do dzisiaj dlaczego to masło mi się(...)wierzchu, układamy wiśnie w odstępach około 1 cm, delikatnie je w ciasto wciskając. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Krem: – 4 łyżki cukru – 330 ml mleka – 1 budyń waniliowy bez cukru – 120 g masła w temperaturze pokojowej Budyń możemy szykować już kiedy ciasto jest w piekarniku. Odlewamy

Relaxtime
Kopiec kreta Thermomix 454

Kopiec kreta Thermomix Przepis na kopiec kreta. Przepis na Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 300 g mąki pszennej 30 g kakao bez cukru 1 łyżeczka sody

Themo przepisy
Krem/budyń czekoladowy z kaszy gryczanej | bezglutenowy, bez laktozy, bez cukru | 164

Gładki, mocno czekoladowy krem/budyń z kaszy gryczanej przełamany kwaskowatym smakiem czerwonych porzeczek. Jeżeli nie przepadacie za kaszą gryczaną - spokojnie, jest praktycznie niewyczuwalna, dodatkowo by "zabić jej smak" możecie dodać jednego banana więcej. Mnóstwo wartości odżywczych i bomba magnezowa w jednym!  Składniki na 2 porcje: 100 g kaszy gryczanej prażonej 1 pokrojony banan 1 łyżka kakao naturalnego 3 kostki gorzkiej(...)ksylitolu Przygotowanie: Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do momentu aż kasza będzie miękka. Gdy kasza jest miękka odstawiamy masę do wystygnięcia, a następnie blendujemy na gładki krem. Przekładamy do słoiczków i dekorujemy ulubionymi, najlepiej kwaśnymi owocami

Czarnawisienka
Mazurek wielkanocny 312

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 15 minut na złoty kolor. Po tym czasie wyciągamy do wystudzenia. MASA KAJMAKOWA: Miękkie masło ubijamy na puszysty krem. Następnie dodajemy stopniowo masę kajmakową łyżka po łyżce, cały czas ubijając, a pod koniec możemy dodać szczyptę soli, która złamie słodycz masy, ale jeśli nie chcecie dodawać to nie trzeba. Gotową(...)minut do zamrażarki by czekolada się schłodziła i ponownie wyciągamy i polewamy dalej czekoladą do pożądanej wielkości. Takie gniazdka możemy ułożyć na wierzchu ciasta, możemy dodać jajka czekoladowe, bukszpan co wolicie :) Bazie zrobiłam również z roztopionej czekolady oraz płatków migdałowych

Gotuj z Mąką
#26 Kokosowy krem 161

razem bez zbędnych wstępów - przepyszny krem kokosowy. Krem kokosowy Składniki 100 g wiórków kokosowych 1,5 tabliczki białej czekolady Duży kubek śmietanki 30% (330 g) Przygotowanie Wiórki przełożyć do blendera, miksować kilka minut, do momentu w którym z kokosa zacznie wydzielać się tłuszcz kokosowy (zacznie mieć kremową konsystencje, trwa to od 8 do 15 minut). W tym momencie dodajemy(...)miękkiego, utartego masła.  Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, do roztopionej dodajemy partiami masę kokosową. Zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietankę. Do ubitej śmietany dodajemy partiami zimną masę czekoladowo-kokosową, mieszamy łyżką, tak aby nie zaburzyć puszystej konsystencji śmietany i połączyć dokładnie masy.  My deser podaliśmy z kawałkami ananasa

Kuchnia w szuwarach
91. Tort z okazji I Komunii Św. 187

blisko siebie aby się dotykały. Delikatnie formujemy środek księgi, tak aby był zapadnięty do środka. Boki tortu delikatnie ścinamy, aby nie było „schodów”. Wierzch księgi smarujemy białym jajecznym kremem, a boki różowym (tym z buraczków). Ozdabiamy wg uznania. Literki można zrobić z rozpuszczonej czekolady. Tzn. napisać odpowiedni tekst na kartce papieru, kartkę umieścić w foliowej koszulce. Rozpuszczoną czekoladę wlać(...)mniejszej ilości wody i wylaną na styropianowy talerzyk na którym wcześniej należy narysować kształt kielicha i hostii. Różaniec można zrobić z masy marcepanowej lub też kupić w sklepie czekoladowe groszki (oby były odpowiedniego kształtu

Jadło i czytadło
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 212

ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już  z zachwytu unosząc się nad ziołowym stołem, na którym pojawiły się lody waniliowo-rozmarynowe z białym kremem z octu balsamicznego (czemu wszystko co najlepsze znika tak szybko?!).  Mylicie się sądząc, że to już koniec. Otóż nie. Nadszedł czas na kurczaka ze szczypiorkowym żółtkiem i esencją(...)coś co tygryski lubią najbardziej, czyli trufelki z białej i ciemnej czekolady wypełnione ganache ze stewią i tymiankiem - poezja w czystej postaci (czego nie można było powiedzieć o naszych czekoladowych buziach i palcach;).  Dopieszczeni kawą i świetnym winem, obdarowani pięknymi skrzynkami ziół, byliśmy zdecydowanie w ziołowej ekstazie. Trwa ona u mnie nieprzerwanie za każdym razem, gdy skubnę

KUCHARNIA
BEZGLUTENOWE BROWNIE Z O’S – najlepsze na świecie! 164

Do pokazania Wam przepisu na bezglutenowe brownie zbierałam się już od jakiegoś czasu! Takie bezglutenowe brownie pokazuje moim kursantom na szkoleniach cukierniczych – za każdym razem

Ostra na Słodko
Tarta kremowa z mascarpone, mleczkiem kokosowym pod śmietanową kołderką 130

czegoś wyjątkowego. Jeśli nie mieliście dotąd okazji, by zastosować w swych wypiekach  mleczko kokosowe, skorzystajcie z tego przepisu.  Nawet jeśli nie przepadacie za kokosem. W tym serowym kremie jest zakamuflowany.  Tylko jedna osoba wyczuła jego subtelny aromat.  Składniki: Na formę na tartę o średnicy 23 cm 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 100 ml wody z sokiem(...)masę straciatella: 300 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 % 100 gram białej czekolady -  u mnie Toblerone z migdałami w miodzie 50 gram drobno pokrojonej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych Wykonanie: Biszkoptami wykładamy dno tarty. Nasączamy je obficie przygotowanym ponczem, odkładamy na czas przygotowania mas. Masa z mleczkiem kokosowym: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy, by napęczniała. Do sporej miski

Kronika Piekarnika
Słodko na Walentynki 145

ugotować samemu. Smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja mam zawsze jakiś lemoncurd domowej roboty. Przygotowuję go wcześniej i na zapas. Jak znalazł do deseru, na naleśniki czy do kremu. Niedługo będę piekła torty koleżance na urodziny, więc się powoli przygotowuję do tego przedsięwzięcia. Lemoncurd wyszedł idealny. Czym przystroić jogurtowiec? Oczywiście borówkami i malinami. Dodatkowo posypałam deser białą czekoladą, pokrojonym(...)greckiego jogurtu 500 ml śmietanki, 36% 150 g lemoncurd, tutaj przepis 2 łyżki soku z cytryny 125 g cukru 9 listków żelatyny 100 g borówek kolorowa posypka maliny czekoladowe batoniki 100 g białej czekolady Pokrusz digestive i zmiksuj z rozpuszczonym masłem. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pokryj dno kruszonką, mocno dociskając i wstaw do zamrażalki

codojedzenia
tort czekoladowe cappuccino 189

dużych łyżek cappuccino czekoladowego łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g mlecznej czekolady 100 g deserowej czekolady opakowanie ciasteczek typu delicje z musem czekoladowym dodatkowo: 4 łyżki bitej śmietany łyżka gorzkiego kakao wisienki koktajlowe Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać(...)rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno a następnie połączyć z przestudzoną czekoladą.  Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niego obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu i zatopić w nim ciastka. Przykryć biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, przyłożyć ostatnim blatem ciasta.  Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Kiedy całość stężeje zdjąć obręcz i wygładzić boki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
pyszne ciasto bananowa chmurka 281

Banany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim. Wolne miejsca uzupełniamy pokrojonym ananasem. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. składniki na czekoladową bezę: 3 białka 60 g czekolady gorzkiej 150 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy(...)mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną). składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 500 ml śmietany kremówki, schłodzonej nasionka z 1 laski wanilii 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder i ponownie

Domowy Smak Jedzenia