nich było obłędne ciasto z przepisu , który mama dostała od cioci Basi – o żartobliwie brzmiącej nazwie PIJAK ( niektórym znane pod nazwą Cycki Murzynki ) Kokosowy spód … delikatny krem … czekolada …. no czego chcieć więcej?! SKŁADNIKI: SPÓD: - białka – 6 szt - cukier – 0,5 szklanki - mak – 0,5 szklanki - kokos – 0,5 szklanki MASA: - mleko(...)łyżki - mąka pszenna – 3 łyżki - cukier puder – 3 łyżki - masło – 250 g WIERZCH: - wódka – ok . 200 ml - okrągłe biszkopty – 1,5 op - polewa czekoladowa – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier , kokos i mak. Dokładnie , ale delikatnie mieszamy. Wkładamy do nagrzanego do 160C piekarnika na ok. 25 minut. MASA
Ostra na SłodkoW ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dla mnie najlepszym sposobem na zachowanie letnich smaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by
Cynamonowe szczęściejakieś wskazówki typu jaki miałby być smak albo jakie kolory, usłyszałam całkiem konkretne życzenia: mają być truskawki, czekolada i koniecznie bita śmietana. W ten sposób stworzyliśmy mini serniczki czekoladowe z dodatkiem frużeliny truskawkowej, wykończone bita śmietaną. Smak: wyborny, wygląd: wspaniały, misja: zrealizowana ;) Ilość porcji: 9 mini serniczków Składniki: Na serniczki: 300g twarogu zmielonego na sernik z wiaderka 120g gęstej śmietany(...)gorzkiej czekolady 100g cukru 2 jajka 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii Na frużelinę: 120g truskawek mrożonych 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej Na krem: 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka ekstraktu z wanilii Gorzką czekoladę umieszczam w miseczce i topimy w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej
Kolizje Smakówmasła(1/2 kostki) 100 g czekolady 100 g cukru 30 ml wody 30 g cukru waniliowego(1 opakowanie) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki) 2 jajko krem 200 ml śmietany 30% 150 g masła orzechowego solonego 80 g cukru pudru(1/2 szklanki) 30 g śmietanfixu(1 opakowanie) Czekoladę łamiemy na kawałki. Cukier, cukier waniliowy, masło, wodę. Gotujemy, do uzyskania(...)syropu. Dodajemy czekoladę. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia się czekolady. Studzimy. W głębokiej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko. Ręcznie łączymy ze sobą. Dodajemy sos czekoladowy. Mieszamy, aż składniki się połączą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Nakładamy do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach(do suchego patyczka). Studzimy. Śmietanę mocno chłodzimy. Zimną śmietanę
Ciasta z tradycjamizapalonym miłośnikiem wszystkiego co słodkie - to będziesz zachwycony! Jeśli się odchudzasz - to na chwilkę przestań! A jeśli nie jesz słodkiego - to właśnie dziś zacznij!:D Dwie warstwy przepysznego, mlecznego kremu, przełożone cudowną masą kajmakową, a wszystko to w otoczce masy ciasteczkowej i polewy z mlecznej czekolady, śmietany kremówki oraz orzechów laskowych... Tym ciastem zachwycały się Dzieci nasze i naszych(...)zawieźliśmy to ciasto w prezencie, ale również my dorośli nie mogliśmy się od niego oderwać. Jedna mała uwaga: ciasto po wyjęciu z lodówki jest twarde, głównie spód i polewa czekoladowa, więc żeby łatwiej się je kroiło, najlepiej jeśli postoi z 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Ale nie wiem czy wytrzymacie, aby tyle czekać?:) My zabraliśmy się za degustację
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zwłaszcza te zrywane prosto z krzaczka. Jak już się najadłam i nacieszyłam ich smakiem, przyszła pora na pierwsze w tym roku ciasto. Mój wybór padł na lekko kruche z kremem z kaszy manny. Jest ono dość łatwe, z gatunku tych, które zawsze się udają. Polecam je wszystkim bo jest naprawdę pyszne. Ps. Znów dużo zdjęć ;) ale znów Mój Mężczyzna zrobił(...)gęstej, kwaśnej śmietany 1 opakowanie budyniu waniliowego 12 dag kaszki manny 1/2 kg truskawek szczypta soli ciasto kruche z truskawkami, ciasto z truskawkami, ciasto z truskawkami i kasza manna, czekoladowe ciasto z truskawkami, kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką
Cynamonowe szczęścieWierzch przykrywamy czwartym biszkoptem, który również nasączamy. Tort w rancie chłodzimy kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej całą noc. Z dobrze schłodzonego tortu zdejmujemy rant. Tynkujemy równo i dokładnie kremem waniliowym. Tort ponownie chłodzimy w lodówce. Ganache Czekoladę dzielimy na małe kawałki równej wielkości. Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Polewę studzimy(...)dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy słodyczami i kwiatami. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ Jeśli spodobał Ci się ten przepis, spróbuj koniecznie przepisu na Tort czekoladowo -orzechowy w stylu Drip Cake
Wędrówki po kuchniCentrum" i postanowiłam w ramach małego poczęstunku, zabrać ze sobą takie deserki :) Miny osób, które je jedzą po raz pierwsze są bezcenne. Nikt nie spodziewa się, że krem może być kwaśny! Przecież wygląda jak waniliowy :) I jak to w życiu. Pozory mogą mylić. Idę jeszcze przejrzeć prezentację, wyprasować bluzkę, przygotować posiłki dla rodziny, bo przecież nie będzie mnie(...)jakieś 4 godziny! W tym czasie głód może przecież ich wykończyć! Składniki i przygotowanie: Pokruszone ciasto lub ciasteczka - I warstwa Możemy wykorzystać resztki upieczonej babki, murzynka, piernika, muffinek lub czekoladowych ciasteczek. Można również deser przygotować z kupionych dowolnych ciasteczek (herbatniki petitki, ciasteczka Łakotki, inne ciasteczka czekoladowe). Smacznym akcentem będzie dodanie drobno posiekanej czekolady. Jogurt grecki - II warstwa Jogurt
bistro mamaDzisiaj upiekłam ciasto Paryski Michałek:) Biszkopt z masą z michałków i ciastkami paryskimi pycha;) Biszkopt: - 6 jaj - 0,5 szkl. cukru kryształu -1 szkl. mąki pszennej(tortowej) -1 budyń czekoladowy -1 łyżeczka octu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy będą ubite małymi porcjami dodajemy cukier. Dalej ubijając dodajemy po żołtku i ocet. Na koniec(...)wszystko razem wymieszane. Wylewamy na blaszkę i pieczemy ok 20 min w temp. 180* Gdy ostygnie przekrajamy na pół. DODATKOWO: Potrzebujemy 2 opakowania ciastek Paryskich z Biedronki( podłużne przekładane kremem i marmoladą) Masa Michałkowa: 0,5l śmietany kremówki 30% (najlepsza Rawicka z woreczka dostępna w Dino) 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 12-15 michałków w białej czekoladzie Śmietanę
Moje Słodkie PiekiełkoCzekoladowo-cynamonowa tarta na kruchym spodzie z orzechami i migdałami. Niebo w gębie. Bez glutenu, mleka, cukru ale nie bez smaku! Na przekór złośliwym, którzy twierdzą że "dieta" jako zdrowe odżywianie to pasmo wyrzeczeń i zerowa przyjemność z jedzenia. Składniki (8 porcji): Ciasto: 1 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki kokosowej/drobnych wiórków 75 g oleju kokosowego/masła 3 łyżki miodu(...)duże jajko Krem jaglany: 100 g kaszy jaglanej 250 ml mleka roślinnego (lub wody) 100 g orzechów laskowych 3 łyżki kakao niesłodzonego 3 łyżki mleczka kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki miodu + do posmarowania 3 łyżeczki domowego dżemu niesłodzonego (ewentualnie np. Łowicz 100% owoców) - najlepiej kwaskowatego dla zrównoważenia słodkiego kremu Dekoracja: 2 łyżki migdałów w płatkach 10 pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie
Powiedz dietom nie