Wuzetka klasyczne ciasto przez wszystkich znane i uwielbiane. Delikatny kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, przełożony bitą śmietaną, a całość polana polewą czekoladową. W-Z należny
magiczna kuchnia KasiLubicie cukinię ? Ja bardzo! Kiedy tylko zaczyna się sezon zaraz pędzę na targ, by zaraz potem przygotowywać z niej przeróżne smakołyki. Risotto z cukinią , cukinia faszerowana
Ostra na SłodkoNa Święta przygotowuję tradycyjne potrawy oraz ciasta, ale lubię też czymś zaskoczyć bliskich:) Na przykład takimi fantastycznymi babeczkami:) Ciasto jest bardzo aromatyczne, korzenne z dodatkiem czekolady
Z miłości do słodkości26 i 27 sierpnia po raz kolejny miałam niesamowitą przyjemność prowadzić kolejne Szkolenie cukiernicze 2 stopnia w Akademii Sweet Decor w Radzionkowie. To miejsce ma
Ostra na Słodkociasto: - 1,5 szklanki mąki - 3 łyżki ciemnego kakao - 3/4 szklanki cukru pudru - 150 g masła - 2 żółtka - pół tabliczki deserowej czekolady (roztopionej) - 2 łyżki kwaśnej śmietany - sól *Krem: - po 1 tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady - szklanka kremówki (moja okazała się płynna, powinna być gęsta) - kieliszek likieru kokosowego - 1,5 czubatej łyżki wiórek kokosowych - 2 łyżeczki brązowego cukru *Polewa: - czekolada(...)Wylać na wierzch tarty, zamieszać tworząc marmurkowy wzór. Wstawić na noc do lodówki. Smacznego! Przepis znaleziony w "Pani domu", delikatnie zmodyfikowany. W oryginalnej wersji dodajemy orzechy i likier czekoladowy
W poszukiwaniu inspiracjiTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czekoladowo-owocowym nadzieniem Podobno prędzej, czy później dopada nas „pierwszy raz”. Lepiej późno, niż wcale. Pierwsze podejście do mazurka. Smaczne, więc udane. Mistrzynią dekoracji cukierniczych nie jestem, więc pozostaje mi nadrabiać smakiem :) Ciasto: 200 g chudego twarogu 200 g masła 300 g mąki (2 szklanki) 2 żółtka Krem 1: 70 g czekolady gorzkiej lub deserowej 70 g konfitury
Kucharzycaniej przygotować smakowite desery, jagielniki, kremy a także budynie. Bardzo popularne wśród wegan, ale nie tylko. Desery z kaszy jaglanej są bezglutenowe, przygotowane na mleku roślinnym (kokosowym, migdałowym czy ryżowym) będą także bezlaktozowe, można więc podawać je osobom z alergiami pokarmowymi, a przede wszystkim dzieciom. Jednym z ulubionych deserów moich dzieci jest czekoladowy budyń jaglany. Bardzo łatwy
Smakowity Blog Kulinarnydomowych lodów. Tym razem wersja bananowo-czekoladowa czyli po prostu zamrożone banany zmiksowane z kakao. Prawda że proste? składniki: 4 dojrzałe banany 2 łyżki kakao 8 łyżek śmietanki 30 % Banany obrać, pokroić w plasterki. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Gdy banany będą już zamrożone przełożyć do rozdrabniacza. Dodać śmietankę i zmiksować na gładki krem. Następnie dodać kakao, ja daję
Monia miesza i gotujemąki i stopniowo dodawaj masę czekoladową. Masę możesz wymieszać dużą trzepaczką lub łopatką. Powstałe ciasto jest gliniaste. Przełóż je do formy, której dno wyłóż papierem do pieczenia a boki wysmaruj masłem kokosowym lub olejem roślinnym. Piecz w temp. 180 C 25- 30 minut (do suchego patyczka). W między czasie zabierz się za krem kokosowy. Pogrzej w garnku mleko, masło kokosowe
greenscarfwykonać również w wersji z polewą czekoladową. Składniki: 20 dag masła, 3 jajka, 20 dag cukru, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag mąki, skórka z cytryny lub sok z cytryny, aromat cytrynowy (kilka kropel), 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku
Tradycyjna Kuchniaposypania na wierzchu. Krem. Masło utrzeć na puch, dodać gotową masę krówkową, wsypać uprażony słonecznik. Poncz. Składniki wymieszać, ilość alkoholu wedle uznania. Złożenie ciasta. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem, wyłożyć masę (odłożyć trochę na wierzch) położyć drugi nasączony blat biszkoptu, posmarować wierzch biszkoptu i posypać resztą słonecznika. Można zrobić gorzką polewę czekoladową (na zdjęciach w wersji z polewą
coolinarnastrefa.blogspot.comGalaretka krystaliczna rozpuszczona w 05,szklanki wrzątku 3 galaretki truskawkowe rozpuszczone 3 szklankach wrzątku. Galaretki przelać do 3 szklanek (każda po 250 ml), i odstawiamy do zastygnięcia. Polewa czekoladowa SPOSÓB PZRYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać(...)było równe z wysokością boków foremki. Szklanki z zastygniętymi galaretkami głęboko obkrawając je nożykiem po bokach, wyjmujemy. Foremką w kształcie wykrawamy w nich serduszkowe słupki (naciskając stopniowo). Krem śmietanowy. Żelatynę dokładnie rozprowadzamy w gorącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury ciała. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno na najszybszych obrotach miksera. Dodajemy do niej tężejąca galaretkę krystaliczną miksujemy na najszybszych obrotach
RAROSSAnich niebawem dodać rabarbar, bo to najwyższy czas :) Wersja sfotografowana jest z klasycznym dodatkiem czekolady. Druga przyczyna, dla której publikuję ten wpis to pomysł na podanie muffinek. Wszelkiego rodzaju kremy i posypki to już standard. To widzicie na górnej fotografii. Poniżej motylki z czubka muffinki przekrojonego na pół, które usiadły sobie na bitej śmietanie. Chyba muszę jeszcze poćwiczyć ich układanie(...)łyżek mleka 1 łyżka sody oczyszczonej 275g mąki pszennej (u mnie ponad 100g to mąką pszenna chlebowa, bo po prostu skończyła się standardowa :)) 100-200g czekolady lub groszków czekoladowych (ilość wedle uznania i tego co znajdziecie w szafce) 300g śmietany 30% do ubicia łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania: Mikserem utrzeć margarynę z cukrem. Dodać jajka, jogurt i mleko, wymieszać
W kuchni wieczorem