kotlety - 11601 przepisów (strona:11/774)

Kotlety w paprykowej panierce po władysławowsku 127

Władysławowie. To były pierwsze wakacje z córcią nad morzem. I były naprawdę udane, aż żal było wracać...Na dole dodaję kilka migawek z wakacji :) Dziś zapraszam na kotlety po władysławowsku (tak je nazwałam, bo jadłam je we Władysławowie). Udało mi się w domu odtworzyć panierkę do mięsa. Taka panierka smakuje też z mięsem drobiowym! Składniki: 4 kotlety schabowe(...)smaku): 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki szczypta chilli Sposób przygotowania: 1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety. 2. Mięso pieprzymy i solimy. 3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku z mlekiem, a na końcu w paprykowej panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju

Kuchnia domowa Ani
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 152

rozmrożonych grzybów leśnych 150 g śmietanki kremowej 30%  biały pieprz i sól (do smaku) Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się doskonały. Kotlety są aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Ze swojej strony dodałam kilka niewielkich zmian w przepisie, absolutnie nie wpływających na smak kotletów. Ugotować(...)podsmażyć ją na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby. Całość jeszcze przesmażyć przez chwilę. Na koniec zaprawić grzyby śmietanką. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Usmażone kotlety można tuż przed podaniem, przełożyć na blaszkę i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C.  Kotlety wyłożyć na talerz i polać sosem grzybowym. Źródło

Świat Domowej Kuchni
Kotlety Mielone 220

Kotlety mielone to tradycyjny,  polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy(...)duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość

Słodka Strona
Kotlety mielone i ćwikła 125

zaczęłam po prostu wmuszać w siebie jedzenie. Przez ten czas mój smakosz spis ywał się wspaniale i gotował dla nas tak jak pilnował czy jem. Nauczyłam mojego smakosza przyrządzać kotlety mielone i ćwikł ę , więc oto danie w jego wykonaniu - moim sposobem :)  Kotlety mielone kojarzą mi się z czasami gimnazjum. Pamiętam jak miałam lekcje do piątej wieczorem(...)czosnek kroję w drobną kostk ę, bułkę moczę w mleku . Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam , a raczej wyrabiam masę na kotlety (robię to ręcznie, ale można łyżką) . Bułka namoczona w mleku sprawia, że kotlety są mi ęciutkie i ważne jest dobre wyrobienie masy szczególnie przy angielskim mięsie mielonym. Formuję kotlety

NA MOIM TALERZU
Kotlety z karkówki w panierce 137

Wyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej. Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym. Składniki: -kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry ) -2 jajka -3 ząbki czosnku -4 łyżki mleka -3 łyżeczki mąki pszennej -przyprawa barbecue i sól -olej -bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki    Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią(...)spożywczą.    Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią.    Kotlety posypujemy z obu stron przyprawą barbecue i solą, na wierzch układamy plasterki czosnku, skrapiamy olejem i odstawiamy na co najmniej godzinę.    Jeśli na panierkę wybierzemy płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić.  Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka.     Roztrzepujemy

Maminek kulinarny
Kotlety de volaille z masłem i koperkiem 403

Jeżeli znudziły Ci się zwykłe kotlety z piersi kurczaka, wypróbuj ten prosty przepis na kotlety de volaille ! Są one świetną alternatywą na smaczny obiad . Mięso jest soczyste, a wypływające, po przekrojeniu kotleta, ze środka masełko z koperkiem wygląda świetnie i jest po prostu pyszne :-) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki masła koperek (1 łyżka posiekanego koperku) pieprz(...)widać gdzieś dziurę, którą mogłoby wypłynąć masło podczas smażenia należy powtórzyć czynność zamoczenia w jajku i bułce tartej.  Do garnuszka wlać kilka centymetrów oleju. Na rozgrzany olej włożyć kotlety de volaille i smażyć na nie za dużym ogniu, żeby mięso się nie spaliło około 20 minut.  Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Kotlety schabowe marynowane w czerwonym winie 113

Jest to wersja schabu dla tych którzy lubią eksperymenty z tym mięsem. Mojej rodzinie tak przyrządzone mięso bardzo smakowało :) składniki : 4 kotlety ze schabu po połowie grejfruta i pomarańczy sól, pieprz około 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina smalec do smażenia ewentualnie bułka tarta, jajko, mąka Przygotowanie: Umyte mięso osuszyć i podzielić na cienkie kotlety Z owoców wycisnąć sok, dodać połowę(...)wina- zmieszać i dodać szczyptę pieprzu. Wlać go najlepiej do płaskiego, ale niewielkiego naczynia, tak by kotlety swobodnie sie mieściły Mięso rozbić tłuczkiem i włożyć je do przygotowanej marynaty- tak by całe było zanurzone, dolać ewentualnie resztę wina Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin w chłodnym miejscu - moje "leżakowało" całą noc Po tym czasie osączyć dokładnie na sicie, posypać solą

Proste Potrawy
Kotlet de volaille 303

mamę i porozmawiać o wszystkim co się działo w ciągu tygodnia. Okazja nie tylko do spożycia smakołyków, ale celebrowania więzów rodzinnych. W ten dzień często gościł na naszym stole kotlet de volaille. Dzisiaj prezentujemy przepis na to danie i mamy nadzieję, że stanie się ona dla Was równie wyjątkowe jak dla nas :) Ilość porcji :4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki(...)bieżącą wodą i delikatnie przez folię rozbijamy tłuczkiem. Z masła formujemy wałeczki. Piersi z kurczaka zawijamy dookoła masła, w razie konieczności spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej. Uformowane kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy złączeniem do dołu na mocno rozgrzanej patelni, delikatnie obracając. Usmażone kotlety wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Podajemy od razu po przygotowaniu

Kolizje Smaków
Kotlety z indyka w kokosowej panierce 104

obiad wcale nie musi być nudny! Wystarczy niewielkie urozmaicenie w panierce by danie nabrało całkiem nowego smaku. Naszą propozycją jest dosypanie do zwykle używanej bułki tartej nieco wiorków kokosowych! Kotlety nabieraja wowczas całkiem nowego, orginalnego smaku. Czas przygotowania: 15minut Składniki: piersi z indyka bułka tarta wiórki kokosowe jajko sól i pieprz 20g margaryny Piersi z indyka rozbijamy tłuczkiem. W miseczce(...)patelni rozgrzewamy nieco margaryny. Piersi  z indyka solimy i posypujemy  pieprzem z obu stron. Następnie maczamy w jajku i panierce, następnie ponownie w jajku i panierce. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni uważając by panierka się nie przypaliła. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami lub ryżem

Kolizje Smaków
Pieczone kotlety z kaszy jaglanej z ziołami i suszonymi pomidorami 161

Ugotowałam więcej kaszy i schowałam w pojemniczku do lodówki, postanowiłam pokombinować z przepisami i odkryć nowe smaki. Na pierwszy ogień poszły kotlety, bardzo dobre i sycące! Przygotowuje się je dość szybko, a dzięki upieczeniu zaoszczędzamy kalorie na bułce tartej i tłuszczu do smażenia. Takie kotleciki sprawdzą się również jako przekąska w pracy, bo łatwo je zapakować i zabrać ze sobą(...)dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, zmoczyć dłonie i formować kulki, kłaść na blaszce i rozgnieść palcami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i włożyć kotlety, piec około 25 minut na złoty kolor. Wartość kaloryczna jednego kotleta: 92 kcal Białko: 4,5 g Tłuszcze: 1,75 g Węglowodany

Feel Eat
Pieczone kotlety z kaszy pęczak z warzywami 294

Kolejna odsłona kotletów z kaszy, tym razem postawiłam na pęczak! Smaczne i dość proste w przygotowaniu, powinny smakować nawet dzieciom! Jedynym moim zastrzeżeniem jest dość wyraźny smak selera, dlatego moim zdaniem powinno się go dać mniej. Z podanych składników wychodzi około 8-10 kotletów, ja robiłam na pół porcji, dlatego na zdjęciach jest mniej :) Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak(...)mokrymi dłońmi kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, kulki spłaszczyć palcami. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25- 30 minut. Wartość kaloryczna jednego kotleta przy założeniu, że wyjdzie ich 10 : 111 kcal Białko : 3,7 g Tłuszcze: 1,7 g Węglowodany

Feel Eat
Kotlety z komosy ryżowej (quinoi) i warzyw 83

zawsze wychodziłam bez niej ;) Po pierwszym eksperymencie jestem bardzo zadowolona, chociaz połowe ugotowanej quinoi zjadłam samą, ugotowaną na sypko, bo tak mi smakowała, a połowę użyłam właśnie do kotletów, które swoją drogą wyszły bardzo smaczne :)  Będę próbować więcej, chciałam zrobić jeszcze jakieś danie jednogarnkowe i jakaś sałatkęwykorzystując właśnie komosę ryżową, jestem pewna, że się nie zawiodę! Z podanych składników(...)powinno wyjść koło 8 kotletów.  Składniki: szklanka ugotowanej komosy ryżowej KLIK jednka marchewka jajko pół sporej cebuli 2 łyżki mąki pełnoziarnistej sól, pieprz opcjonalnie przyprawy np czosnek granulowany, papryka słodka i ostra  Komosę ugotować według wskazówek na opakowaniu ( w proporcji z wodą 1:2) Potem odczekać aż ostygnie.  Cebulę ( najlepiej czerwoną) drobno posiekać i podsmażyć na patelni

Feel Eat
Proteinowe pieczone kotlety z ciecierzycy 146

swojej kuchni ciecierzycy? Naprawdę warto, chyba nie ma osoby, której ona nie smakuje, ciężko jest się jedynie przełamać, żeby kupić pierwsze opakowanie i coś z niej przygotować. Takie kotlety robiłam pierwszy raz, wyszły dość chrupiące, ponieważ upiekłam je w piekarniku, a nie na patelni (musiałabym dodać tłuszcz), dlatego będą dobre do zabrania je ze sobą na szybką przekąskę na wynos(...)twarogu oraz sporą ilość błonnika (to już zasługa jedynie cieciorki). Jedyny problem polega na tym, że ich przygotowanie trzeba zaplanować dzień wcześniej, ponieważ ciecierzyca wymaga wcześniejszego namoczenia, a kotlety przygotowane z tej konserwowej nie będą smakować tak samo. Z podanych składników wyszły mi 3 kotlety.  Składniki: 100g ugotowanej cieciorki (wcześniej przez noc moczonej) 80g półtłustego twarogu małe jajko ząbek

Feel Eat
Kotlety rybne z sosem koperkowym 135

czasu robiła takie kotleciki z ryb słodkowodnych (złowionych przez Tatę) z dodatkiem ryb morskich. Zajmowało jej to pół dnia, z czego najbardziej pracochłonne było filetowanie mniejszych ryb. Ja robię kotlety tylko z ryb morskich – filetowanie małych płotek zostawiam cierpliwym:) Zawsze kupuję kilka gatunków ryb i mieszam je ze sobą. Tym razem był to dorsz, morszczuk i tilapia. Kotlety można zrobić

Gotuj z Misiem
Kotlety wieprzowe w sosie z sera camembert 89

Przygotowuje się je szybko i łatwo, jedyny problem (jak dla mnie) to obranie camemberta ze skórki. Może ktoś zna łatwy sposób i chciałby się podzielić? Składniki:  - 600 g kotletów wieprzowych - łyżka masła - 75 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina - ok. 200 ml słodkiej śmietanki - 2 sery camembert - 2 płaskie łyżeczki musztardy - pół łyżeczki suszonego tymianku (w oryginalnym przepisie listki(...)gałązek świeżego) - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Rozbijamy delikatnie mięso, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy kotlety. Kiedy z obu stron się zarumienią odkładamy w ciepłe miejsce (np. do lekko rozgrzanego piekarnika). 2. Camemberty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. 3. Do pozostałego na patelni masła dolewamy wino, kiedy się zagotuje dodajemy około połowy śmietanki oraz

Kraina Tysiąca Smaków

Proponowane wyszukiwania