cytryną Kurczak tikka masala – prosty przepis Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) Kotlety z filetów indyka 300 g filetów z piersi indyka pół szklanki płatków kukurydzianych 1 jajko oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, chili(...)pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 100 ml passaty lub przecieru pomidorowego 70 ml mleczka kokosowego przyprawy: papryka słodka, chili, kolendra, imbir, sól, pieprz INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA KOTLETY 1 Pierś z indyka pokrój na kawałki i przy pomocy tłuczka uformuj kotleciki. W mięso z obu stron wetrzyj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy (sól, pieprz, rozmaryn, papryka, chili
A to pestkau0142y\u017ceczki s\u0142odkiej papryki\r","1 z\u0105bek czosnku\r","s\u00f3l, pieprz\r","1 \u0142y\u017cka mas\u0142a i troch\u0119 oleju do sma\u017cenia."],"name":"Kotlet schabowy z jajkiem i papryk\u0105","cookTime":"PT20M","prepTime":"PT20M","totalTime":"PT40M","recipeInstructions":["Mi\u0119so na kotlety dzielimy na 4 cz\u0119\u015bci. Ka\u017cd\u0105 cz\u0119\u015b\u0107 rozbijamy(...)tradycyjny kotlet schabowy. Solimy i pieprzymy mi\u0119so z obu stron. Roztrzepujemy dwa jajka na g\u0142\u0119bokim talerzu, maczamy w nim kotlety i panierujemy bu\u0142k\u0105 tart\u0105.\r","Sma\u017cymy kotlety na ma\u015ble z olejem na lekko z\u0142oty kolor z obu stron. Zdejmujemy z patelni.\r","Na tej samej patelni przesma\u017camy drobno pokrojon\u0105
Kosą po patelniKotlety z serem i bazylią pieczone w piekarniku, podobnie jak kotlety mielone z prażoną cebulką . Często piekę kotlety w piekarniku, aby ułatwić sobie życie i nie stać w kuchni smażąc np. kotlety mielone. Polecam upiec w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią . Do pieczonych kotletów wystarczy ugotować ziemniaki, zrobić jakąś surówkę. Zimne kotlety można zjeść z pajdą chleba jak wędlinę(...)pokrojone w plastry jeść na kanapkach. Tym razem upiekłam 6 dużych kotletów wieprzowych faszerowanych serem topionym i świeżą bazylią . Polecam pyszne Pieczone kotlety z serem i bazylią. Składniki: 1/2 kg łopatki wieprzowej 1 jajko, sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku, 100 g serka topionego ok. 2 łyżki majeranku, ok. 6 łyżek siekanej bazylii, 1 kajzerka namoczona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLubicie piersi z kurcząt? Znudziły Wam się kotlety mielone? kotlety niby znajome a jednak maja niepozorny smak. składniki na 3 porcje: 2 piersi z kurczaka 1 marchewka - ugotowana sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Piersi siekamy drobno jak na tatar, marchewkę ścieramy na tarce. Mięso mieszamy z surowym jajkiem, solą pieprzem, oraz marchewką(...)dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z sosem pomidorowym. siekane kotlety drobiowo-marchwiowe
Bon Appetit MałgorzatyWładysławowie. To były pierwsze wakacje z córcią nad morzem. I były naprawdę udane, aż żal było wracać...Na dole dodaję kilka migawek z wakacji :) Dziś zapraszam na kotlety po władysławowsku (tak je nazwałam, bo jadłam je we Władysławowie). Udało mi się w domu odtworzyć panierkę do mięsa. Taka panierka smakuje też z mięsem drobiowym! Składniki: 4 kotlety schabowe(...)smaku): 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki szczypta chilli Sposób przygotowania: 1. Mięso płuczemy, osuszamy i rozbijamy delikatnie na kotlety. 2. Mięso pieprzymy i solimy. 3. Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku z mlekiem, a na końcu w paprykowej panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju
Kuchnia domowa Anirozmrożonych grzybów leśnych 150 g śmietanki kremowej 30% biały pieprz i sól (do smaku) Jakiś czas temu znalazłam bardzo ciekawy przepis pozwalający w nietypowy sposób urozmaić zwykłe kotlety mielone. Pomysł okazał się doskonały. Kotlety są aromatyczne i mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Ze swojej strony dodałam kilka niewielkich zmian w przepisie, absolutnie nie wpływających na smak kotletów. Ugotować(...)podsmażyć ją na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone grzyby. Całość jeszcze przesmażyć przez chwilę. Na koniec zaprawić grzyby śmietanką. Sos przyprawić solą i pieprzem do smaku. Usmażone kotlety można tuż przed podaniem, przełożyć na blaszkę i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 170°C. Kotlety wyłożyć na talerz i polać sosem grzybowym. Źródło
Świat Domowej KuchniKotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy(...)duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość
Słodka Stronazaczęłam po prostu wmuszać w siebie jedzenie. Przez ten czas mój smakosz spis ywał się wspaniale i gotował dla nas tak jak pilnował czy jem. Nauczyłam mojego smakosza przyrządzać kotlety mielone i ćwikł ę , więc oto danie w jego wykonaniu - moim sposobem :) Kotlety mielone kojarzą mi się z czasami gimnazjum. Pamiętam jak miałam lekcje do piątej wieczorem(...)czosnek kroję w drobną kostk ę, bułkę moczę w mleku . Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam , a raczej wyrabiam masę na kotlety (robię to ręcznie, ale można łyżką) . Bułka namoczona w mleku sprawia, że kotlety są mi ęciutkie i ważne jest dobre wyrobienie masy szczególnie przy angielskim mięsie mielonym. Formuję kotlety
NA MOIM TALERZUWyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej. Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym. Składniki: -kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry ) -2 jajka -3 ząbki czosnku -4 łyżki mleka -3 łyżeczki mąki pszennej -przyprawa barbecue i sól -olej -bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią(...)spożywczą. Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią. Kotlety posypujemy z obu stron przyprawą barbecue i solą, na wierzch układamy plasterki czosnku, skrapiamy olejem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Jeśli na panierkę wybierzemy płatki kukurydziane musimy je rozdrobnić. Najlepiej wsypać je do woreczka foliowego i użyć wałka. Roztrzepujemy
Maminek kulinarnyJeżeli znudziły Ci się zwykłe kotlety z piersi kurczaka, wypróbuj ten prosty przepis na kotlety de volaille ! Są one świetną alternatywą na smaczny obiad . Mięso jest soczyste, a wypływające, po przekrojeniu kotleta, ze środka masełko z koperkiem wygląda świetnie i jest po prostu pyszne :-) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki masła koperek (1 łyżka posiekanego koperku) pieprz(...)widać gdzieś dziurę, którą mogłoby wypłynąć masło podczas smażenia należy powtórzyć czynność zamoczenia w jajku i bułce tartej. Do garnuszka wlać kilka centymetrów oleju. Na rozgrzany olej włożyć kotlety de volaille i smażyć na nie za dużym ogniu, żeby mięso się nie spaliło około 20 minut. Smacznego
Anielska Kuchnia AniJest to wersja schabu dla tych którzy lubią eksperymenty z tym mięsem. Mojej rodzinie tak przyrządzone mięso bardzo smakowało :) składniki : 4 kotlety ze schabu po połowie grejfruta i pomarańczy sól, pieprz około 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina smalec do smażenia ewentualnie bułka tarta, jajko, mąka Przygotowanie: Umyte mięso osuszyć i podzielić na cienkie kotlety Z owoców wycisnąć sok, dodać połowę(...)wina- zmieszać i dodać szczyptę pieprzu. Wlać go najlepiej do płaskiego, ale niewielkiego naczynia, tak by kotlety swobodnie sie mieściły Mięso rozbić tłuczkiem i włożyć je do przygotowanej marynaty- tak by całe było zanurzone, dolać ewentualnie resztę wina Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin w chłodnym miejscu - moje "leżakowało" całą noc Po tym czasie osączyć dokładnie na sicie, posypać solą
Proste Potrawymamę i porozmawiać o wszystkim co się działo w ciągu tygodnia. Okazja nie tylko do spożycia smakołyków, ale celebrowania więzów rodzinnych. W ten dzień często gościł na naszym stole kotlet de volaille. Dzisiaj prezentujemy przepis na to danie i mamy nadzieję, że stanie się ona dla Was równie wyjątkowe jak dla nas :) Ilość porcji :4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki(...)bieżącą wodą i delikatnie przez folię rozbijamy tłuczkiem. Z masła formujemy wałeczki. Piersi z kurczaka zawijamy dookoła masła, w razie konieczności spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy olej. Uformowane kotlety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy złączeniem do dołu na mocno rozgrzanej patelni, delikatnie obracając. Usmażone kotlety wyciągamy na ręcznik papierowy do odsączenia. Podajemy od razu po przygotowaniu
Kolizje Smakówobiad wcale nie musi być nudny! Wystarczy niewielkie urozmaicenie w panierce by danie nabrało całkiem nowego smaku. Naszą propozycją jest dosypanie do zwykle używanej bułki tartej nieco wiorków kokosowych! Kotlety nabieraja wowczas całkiem nowego, orginalnego smaku. Czas przygotowania: 15minut Składniki: piersi z indyka bułka tarta wiórki kokosowe jajko sól i pieprz 20g margaryny Piersi z indyka rozbijamy tłuczkiem. W miseczce(...)patelni rozgrzewamy nieco margaryny. Piersi z indyka solimy i posypujemy pieprzem z obu stron. Następnie maczamy w jajku i panierce, następnie ponownie w jajku i panierce. Smażymy kotlety na rozgrzanej patelni uważając by panierka się nie przypaliła. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami lub ryżem
Kolizje SmakówUgotowałam więcej kaszy i schowałam w pojemniczku do lodówki, postanowiłam pokombinować z przepisami i odkryć nowe smaki. Na pierwszy ogień poszły kotlety, bardzo dobre i sycące! Przygotowuje się je dość szybko, a dzięki upieczeniu zaoszczędzamy kalorie na bułce tartej i tłuszczu do smażenia. Takie kotleciki sprawdzą się również jako przekąska w pracy, bo łatwo je zapakować i zabrać ze sobą(...)dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, zmoczyć dłonie i formować kulki, kłaść na blaszce i rozgnieść palcami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i włożyć kotlety, piec około 25 minut na złoty kolor. Wartość kaloryczna jednego kotleta: 92 kcal Białko: 4,5 g Tłuszcze: 1,75 g Węglowodany
Feel EatKolejna odsłona kotletów z kaszy, tym razem postawiłam na pęczak! Smaczne i dość proste w przygotowaniu, powinny smakować nawet dzieciom! Jedynym moim zastrzeżeniem jest dość wyraźny smak selera, dlatego moim zdaniem powinno się go dać mniej. Z podanych składników wychodzi około 8-10 kotletów, ja robiłam na pół porcji, dlatego na zdjęciach jest mniej :) Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak(...)mokrymi dłońmi kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, kulki spłaszczyć palcami. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25- 30 minut. Wartość kaloryczna jednego kotleta przy założeniu, że wyjdzie ich 10 : 111 kcal Białko : 3,7 g Tłuszcze: 1,7 g Węglowodany
Feel Eat