Jestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa. Zawsze przywołują miłe wspomnienia domu rodzinnego. I właśnie stąd narodził się pomysł na dzisiejsze danie. Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych zapieczone z serem mozzarella. Przepis jest banalnie prosty, ale potrafi zaskoczyć smakiem(...)dodatek możecie zaserwować pieczone warzywa, lekką sałatkę ze świeżych warzyw lub ulubioną surówkę. Czas przygotowania: 45 min. Składniki na ok. 12 szt. Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego z indyka 2 gniazda makaronowe 1 mała marchewka 1 jajko 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki startego sera mozzarella 1 ząbek czosnku natka pietruszki majeranek sól, pieprz oliwa
kulinarnyJaKotlety siekane to nic innego jak drobno pokrojone mięso z kurczaka plus różne dodatki. Kombinacje dowolne,każdy daje to co lubi. Moje kotleciki czy też placuszki,bo można nazywać je różnie są z dodatkiem świeżego szpinaku,czerwonej papryki i sera. Możemy podać je na obiad czy też kolację. ok. 260 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki garść(...)liści szpinaku 50 g startego żółtego sera 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę.Paprykę oraz cebulę również pokroić w kostkę. Liście szpinaku posiekać. Wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki,wbić jajka,dodać mączkę,dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni
Kolorowa kuchnia ElkiNiektórym moim bliskim nie mieści się w głowie, że można żyć bez mięsa ponad tydzień. Nie wyobrażają sobie kanapek bez wędliny czy dania głównego bez kotleta czy kawałka mięsa. Przyznaję wtedy, że brak mięsa w diecie powoduje, że przygotowywane potrawy są ciekawsze, rozwijają nasze umiejętności kulinarne i dają większe pole do popisu. Przykładem tego jest pasztet, który upiekłam niedawno(...)małe ugotowane do miękkości marchewki duża pietruszka ugotowana do miękkości kawałek selera ugotowany do miękkości cebula duży ząbek czosnku 50 ml oleju + 2 łyżki łyżeczka cząbru pół łyżeczki mielonej kozieradki szczypta gałki muszkatołowej jajko 4 łyżki mąki owsianej sól pieprz duża pieczarka Soczewicę opłukać i gotować w 700 ml wody do miękkości. Po ugotowaniu przykryć pokrywką i odstawić
Weekendy w domu i ogrodziemielone kotlety , obtoczone w panko i smażone w głębokim tłuszczu. Panko to japońska tarta bułka grubo mielona. W odróżnieniu od tartej bułki, którą uciera się na sucho, panko przyrządza się ze świeżego pieczywa. To nic trudnego zrobić panko samemu. Pszenny chleb pozbawiam skórki, tnę w malakserze, a następnie suszę. W ten sposób otrzymuję grubo mielone panko. Obtoczone(...)panko japońskie hamburgery są z wierzchu chrupiące, a środku mięciutkie. Menchi katsu przyrządziłam z wieprzowiny o dość dużej zawartości tłuszczu. Najlepiej użyć mięsa o około 30% zawartości tłuszczu. Hamburgery będą wtedy soczyste. Menchi katsu podaję w hamburgerowej bułce posmarowanej sosem śliwkowym i musztardą . Można również przyrządzić frytki i surówkę z kapusty. Pierwszy raz przyrządziłam hamburgery z wieprzowiny. Mięso z wieprzowiny
codojedzeniakotlety i opanierować w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z przyprawą do kurczaka. Smażyć na oleju z obu stron, po odwróceniu na drugą stronę na każdego kotleta wyłożyć plasterek sera. Bułki podgrzać zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na każdą bułkę ułożyć liść sałaty, kawałek mięsa, plaster
KuchniaWeDwoje.plMielone z kalafiorem SKŁADNIKI: mięso mielone -800 g bułka czerstwa -1,5 szt sól i pieprz jajko -2 szt cebula -1 szt tłuszcz bułka tarta mleko kalafior -0,5 szt kwasek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Kalafiora ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku(...)ściemniał. Odcedzić na durszlaku,podzielić na różyczki. Cebulę obrać,bułkę namoczyć w mleku,odcisnąć. Bułkę i cebulę zemleć w maszynce,dodać do mięsa. Wbić do masy mięsnej jajka,dodać przyprawy,dokładnie wymieszać. Z masy formować okrągłe kotlety,lekko spłaszczyć,nakładać na środek kotleta po różyczce kalafiora,dokładnie skleić. Smażyć kotlety na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Następnie dosmażyć
Kuchnia Danusismażeniem. Mięso siekamy i wyrabiamy przez chwilę dłońmi. Formujemy kule i spłaszczamy je dłońmi, aby uzyskać okrągłe burgery o grubości ok. 1,5 cm. Na środku każdego kotleta wyciskamy okrągłe wgłębienie – pozwoli ono na utrzymanie równej grubości po usmażeniu. 2. SMAŻENIE KOTLETÓW (8 min) Patelnię grillową lub zwykłą mocno nagrzewamy (smażymy bez dodawania tłuszczu). Umieszczamy na niej kotlety(...)się nie stykały) i smażymy na mocnym ogniu z jednej strony przez ok. 3 minuty, następnie obsypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, odwracamy i smażymy przez kolejne 2-3 min, doprawiając także drugą stronę. Burgery powinny mieć ciemno-brązową barwę i być lekko różowawe po bokach. Jeśli chcecie well done, dosmażcie je po 1 min na każdą stronę, Usmażone
Nerds Kitchensmażeniem. Mięso siekamy i wyrabiamy przez chwilę dłońmi. Formujemy kule i spłaszczamy je dłońmi, aby uzyskać okrągłe burgery o grubości ok. 1,5 cm. Na środku każdego kotleta wyciskamy okrągłe wgłębienie – pozwoli ono na utrzymanie równej grubości po usmażeniu. 2. SMAŻENIE KOTLETÓW (8 min) Patelnię grillową lub zwykłą mocno nagrzewamy (smażymy bez dodawania tłuszczu). Umieszczamy na niej kotlety(...)się nie stykały) i smażymy na mocnym ogniu z jednej strony przez ok. 3 minuty, następnie obsypujemy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, odwracamy i smażymy przez kolejne 2-3 min, doprawiając także drugą stronę. Burgery powinny mieć ciemno-brązową barwę i być lekko różowawe po bokach. Jeśli chcecie well done, dosmażcie je po 1 min na każdą stronę, Usmażone
Nerds KitchenKurczak zawijany w boczek to doskonała alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. W połączeniu z farszem z oliwek, suszonych pomidorów i pestek dyni mięso nabiera niesamowitego smaku. Kurczak w boczku doskonale smakuje z domowymi frytkami z piekarnika . Zarówno frytki, jak i kurczaka, możemy przygotować w piekarniku w tym samym czasie. 1 podwójna pierś kurczaka ok 250 g boczku (surowego(...)bądź parzonego) 75 g suszonych pomidorów w oleju (bez zalewy) 20 oliwek garść pestek dyni Do blendera wrzucamy suszone pomidory, oliwki i pestki dyni i krótko mielimy. Nie powinna nam z tego powstać jednolita masa. Farsz jest najlepszy, gdy czuć poszczególne składniki. Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon. Dociskamy do deski ręką i delikatnie robimy od boku nacięcie
Dieta bez mlekaoregano 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego sól Mięso wkładamy do miski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę startą na drobnych oczkach. Wbijamy jajko oraz wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, aby mięso mniej nam się kleiło do ręki dolewamy trochę zimnej wody. Gdy mięso mamy już uklepane, formujemy kotlety i kładziemy na grilla lub patelnię grillową
Emskie SmakiKto nie lubi klopsików? My lubimy je bardzo! Zawsze robię większą ilość i jemy je przez 2 dni, o ile jeszcze coś zostanie. Tym razem
To co kochammały ogórek kiszony 1 korniszon 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku dodatki: 800 g mielonego mięsa wołowego 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar 1/2 sałaty lodowej 1 cebula 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy(...)lodówki. Sałatę lodową kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki. Cebule płuczemy w zimnej wodzie, żeby trochę straciła na ostrości. Mięso dzielimy na osiem części (po 100g) i formujemy kotlety. Następnie rozgrzewamy dużą patelnie i smażymy mięso (bez tłuszczu) przyciskając je ciężkim garnkiem. Po około 3 minutach obracamy i podobnie smażymy z drugiej strony. Bułki przecinamy
Symfonia smakowatymczasem zapraszamy na burgera. bułki z kurkumą do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) suszona szynka ser owczy Ossau-Iraty (plasterek na osobę) pomidor malinowy sałata lodowa pieprz kajeński majonez (z TEGO przepisu) sól Mięso w misce mieszamy ze szczyptą soli i pieprzem kajeńskim (1/4 łyżeczki na osobę). Formujemy burgery nieco(...)każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz na 3-4 minuty żeby
Marder&Marder ManufactureSkładniki: ziemniaki 1 kg, mięso mielone indycze 1 kg, bułka czerstwa 1 sztuka, papryka czerwona 1 sztuka, kapusta 1/4 małej główki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki mielone z indyka dobrze wyrobić z pokrojoną 1 cebulą, papryką, czosnkiem, jajkiem, drobno pokrojoną(...)odciśniętą z wody, paryką, kucharkiem obrane ziemniaki pokroić na cienkie talarki, rozłozłożyć je na blaszce 30x25 cm z papierem do pieczenia, posypać 2 pokrojonymi cebulami na ziemniakach układać kotlety mielone z 2 cm grubości i spłaszczone piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 60 minut, w połowie pieczenia kotlety obrócić, jeśli
W Mojej Kuchni LubięJeżeli chcemy zrobić trochę inne mielone, możemy do środka dodać jajka gotowane. Pyszne i szybkie danie obiadowe. Mielone z jajkiem Składniki: mięso mielone wieprzowo- wołowe - 0,5 kg jajko - 1 szt cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt sól i pieprz tłuszcz mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia jajka ugotowane na twardo(...)skorupek. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta ugotowane jajko, dobrze zlepiać. Obtaczać kotlety w bułce tartej, smażyć
Kuchnia Danusi