siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki(...)duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami
Smaki Na TalerzuNiektórzy nazywają tę sałatkę carpaccio, bo danie, które kiedyś było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam(...)średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennagęsi (ewentualnie kaczy) smalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania mięsa – np. podsmażając piersi od strony skóry). Po trzecie mąka – gdy jej użyjemy, smalec nie będzie zupełnie spływał i dzięki temu ziemniaki w całości będą złote. Posmarowanie blachy olejem(...)każdy pyta o przepis. Są idealne do kotletów, kurczaka, smażonej ryby i pieczeni. Chrupiące pieczone ziemniaki: 2-3 kg ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki 3-4 łyżki gęsiego smalcu (może być też kaczy) 4 duże ząbki czosnku opcjonalnie: listki świeżego rozmarynu sól – gruboziarnista lub w płatkach świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakuzamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka(...)patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy
CookYourselfzamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka(...)patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy
CookYourselfcałości. Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie. Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna. Niezwykle aromatyczna, odpowiednio doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi(...)gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Karkówkę najlepiej zamarynować dnia poprzedniego, powinna leżeć w przyprawach
Poezja Smaków - blog kulinarnyEmotikon grin Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 5 plastrów schabu (kotlety), 5 plastrów boczku, 10 – 15 szparagów zielonych w zależności od grubości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego, świeży tymianek, olej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: batat, seler, marchew, cukier brązowy, masło. Przygotowanie(...)łyżeczkę igiełek tymianku i mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, ale łatwa do rozsmarowania. W jeśli jest za gęsta dodajemy ajvar, jeśli za rzadka bułki tartej. Na każdy plaster mięsa nakładamy masę z ajvaru, na środku układamy szparagi, dwie, albo trzy szt. w zależności od ich grubości, mięso zwijamy na roladę. Owijamy ją plastrem boczku i oddzielnie każdą roladę zawijamy
Moniki Smakołykinaszą zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającegoJ Meksykańskie burgery Składniki na około 4 burgery: · 400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca) · 1 papryczka chili · ½ łyżeczki soli · ½ łyżeczki papryki czerwonej(...)czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się
Mania Gotowaniasentymentem, kojarzących się z dzieciństwem czy przywołujących miłe wspomnienia. Dla Włocha będzie to spaghetti bolognese , dla Francuza zupa cebulowa, a dla Polaka m.in. rosół, pulpety w sosie pomidorowym czy kotlety mielone . Chciałabym więc dziś przypomnieć, znany zapewne większości z Was, przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które kojarzą mi się z czasami studenckimi. Przygotowywaliśmy je w akademiku w setkach(...)chętnie je przyrządzam. Czy pulpety w sosie pomidorowym znane też jako klopsiki w sosie pomidorowym to także Wasze comfort food? Pulpety w sosie pomidorowym - składniki 1 kg chudego mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowo - wołowe lub wieprzowe) 2 duże cebule (białe lub czerwone) 2 jajka 5-6 łyżek bułki tartej lub duża czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPuszyste i mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki, świetna alternatywa na pozbycie się pozostałych z obiadu ziemniaków, są smaczne i mało pracochłonne, świetnie smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym, pieczarkowym a nawet dipem jogurtowym. Składniki: ½ kg gotowanych ziemniaków ½ szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 3 suszone pomidory(...)natki pietruszki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z łyżką masła do lekko złocistego koloru, zdjąć z ognia, wystudzić. Gotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z posiekaną natką pietruszki, pokrojonym drobno suszonym
Wanilia i Kardamondowolne) Sposób przygotowania Krok 1Mięso mielone włożyć do miski, dodać surowe jajo, przyprawić solą i pieprzem i dodać trochę bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już(...)staną się chrupkie. Krok 3Cebulkę podsmażyć na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Krok 4Podsmażyć plasterki cukinii. Krok 5Podpieczone bułki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na dolnej połówce sałatę, plastry pomidora, kotleta, ser, plasterki cukinii, na to cebulę i kiełki. Podajemy
CoolinarniePLklasyka w naszym domu. Pieczone ziemniaki do obiadu. Tradycyjne, delikatnie przyprawione, ziołowe lub przyrządzone na pikantnie. Pieczone ziemniaki podaję do różnych sałat i mięs, najczęściej pieczonego drobiu lub kotletów z wołowiny. Pieczone ziemniaki piekę także w towarzystwie innych warzyw, aby było bardziej pożywnie i zdrowo. I tak powstają wersje ziemniaków pieczonych z: cukinią, marchewką i bakłażanami, cukinią, cebulą i papryką(...)sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano olej Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia na papierze lub w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam, dobrze mieszam rękoma
Zasmakuj KuchniRzadko robię mielone, ale jak już się za nie zabiorę to lubię coś dodać, np. jak tu pieczarki. Składniki: 500 g mięsa mielonego od szynki lub łopatki 1 cebula kilka pieczarek 1 jajko majeranek sól, pieprz 2 ząbki czosnku kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej kilka łyżek zimnej wody olej do smażenia bułka tarta do panierowania Sposób(...)rozgrzać olej, poddusić cebulkę z pieczarkami. 2. Do mięsa wbić jajko, dodać majeranek, sól, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, dorzucić pieczarki z cebulą, całość zamieszać i dodać tyle suchej kaszy manny i dodać tyle łyżek zimnej wody, aż masa będzie zwarta i nie będzie się rozpadać. 3. Z masy formować małe kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
Kuchnia domowa AniPrzepis wg Agaty Wojdy Składniki 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko pół łyżeczki suszonego oregano 150 g sera feta
R'n'G KitchenWęglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów
Zdrowie i pysznie na talerzuPoziom trudności: łatwy porcja: 5 hamburgerów kaloryczność: średnia czas przygotowania: nie więcej niż 1 godzina Mięso przyprawiamy łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Cebule siekamy w małą kostkę i smażymy na patelni aż się zeszkli. Zeszkloną i lekko przestudzoną cebulę dodajemy do mięsa i całość mieszamy. Formujemy 5 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy tak aby była wielkości naszej dłoni, upewniając się(...)burger nie jest za cienki. Tak przygotowane hamburgery smażymy na 3 łyżkach oleju (bądź na kawałku papieru do pieczenia na suchej patelni - wersja FIT). Kotlety smażymy około 4-5 minuty z każdej strony, w zależności od grubości. Kotlety nie mogą być przesmażone ponieważ staną się twarde. Smażąc je około 10 minut, szacując, że kotlety są wielkości kobiecej dłoni i grubości
Klasyka Gotowaniagram pieczarek 1 papryka czerwona 1 cebulka 200 gram sera żółtego lub sera camembert szczypta słodkiej wędzonej mielonej papryki oraz tymianku sól, świeżo zmielony pieprz Ponadto 1 jajko buła tarta olej Wykonanie: Pierś myjemy obsuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, mięso przecinamy wzdłuż tak aby utworzyła man się kieszeń. Bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem każdą stronę kieszonki. Filety przyprawiamy solą, świeżo(...)myjemy usuwamy nasiona, kroimy w drobną kostkę. Ser żółty lub camembert kroimy w grubsze paski. W kieszonki kładziemy kawałek sera, pokrojoną paprykę oraz uduszone pieczarki, fileta spinamy szpilkami. Gotowe kotlety najpierw moczymy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, smażymy na gorącym oleju. Danie przygotowane przez Alicję Smacznego
kgwjanczewo