kotlety z mięsa mielonego - 2757 przepisów (strona:137/184)

Roladki z kurczaka z farszem mięsnym i marchewką 259

siekamy. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę, smażymy. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przestudzoną, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tary ser oraz jajko. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną ostrą papryką. Wyrabiamy. W razie potrzeby zagęszczamy mięsną masę 1-2 łyżkami bułki tartej. Marchewkę obieramy. Kroimy na słupki(...)duże płaty (z dwóch piersi otrzymamy 4 roladki, z trzech piersi 6). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Każdy kawałek smarujemy z jednej strony cienką warstwą musztardy, a następnie wykładamy porcję mięsnego nadzienia. Wzdłuż krótszego brzegu kotleta rozkładamy podsmażoną marchewkę (na tym etapie plasterki czosnku można odrzucić). Zawijamy roladkę (można ją spiąć wykałaczkami

Smaki Na Talerzu
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 203

Niektórzy nazywają tę sałatkę carpaccio, bo danie, które kiedyś było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam(...)średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta  sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chrupiące pieczone ziemniaki 410

gęsi (ewentualnie kaczy) smalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania mięsa – np. podsmażając piersi od strony skóry). Po trzecie mąka – gdy jej użyjemy, smalec nie będzie zupełnie spływał i dzięki temu ziemniaki w całości będą złote. Posmarowanie blachy olejem(...)każdy pyta o przepis. Są idealne do kotletów, kurczaka, smażonej ryby i pieczeni. Chrupiące pieczone ziemniaki: 2-3 kg ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki 3-4 łyżki gęsiego smalcu (może być też kaczy) 4 duże ząbki czosnku opcjonalnie: listki świeżego rozmarynu sól – gruboziarnista lub w płatkach świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7

Poezja smaku
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 171

zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka(...)patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy

CookYourself
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 227

zamrażalki*, na awaryjne obiady, a druga na 2 dni obiadów :) Polecam z czystym sumieniem! Kotlety można jeść w postaci burgera lub jako dodatek do mięsa/ryżu/kaszy i surówki. Składniki (na 15 kotletów): - 0,5 surowego kalafiora - 150g kaszy jaglanej (ok. 3/4 szklanki suchej) - 0,5 szklanki pestek słonecznika - 1 cebula - 3 ząbki czosnku (średniej wielkości) - 1 czubata łyżka(...)patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy

CookYourself
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 180

całości. Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie.  Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna. Niezwykle aromatyczna, odpowiednio doprawiona także w środku - a nie tylko przy brzegach. Brzmi(...)gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć ze sobą. Natrzeć nimi mięso. Skropić sokiem z cytryny oraz olejem. Karkówkę najlepiej zamarynować dnia poprzedniego, powinna leżeć w przyprawach

Poezja Smaków - blog kulinarny
Grillowany szparagi w roladzie mięsnej z batatami 188

Emotikon grin  Dziękuję za każdy głos :) Składniki: 5 plastrów schabu (kotlety), 5 plastrów boczku, 10 – 15 szparagów zielonych w zależności od grubości, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 3 -4 łyżki ajvaru łagodnego, świeży tymianek, olej rzepakowy, przyprawa chilli do smaku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: batat, seler, marchew, cukier brązowy, masło. Przygotowanie(...)łyżeczkę igiełek tymianku i mieszamy. Powinna powstać gęsta masa, ale łatwa do rozsmarowania. W jeśli jest za gęsta dodajemy ajvar, jeśli za rzadka bułki tartej. Na każdy plaster mięsa nakładamy masę z ajvaru, na środku układamy szparagi, dwie, albo trzy szt. w zależności od ich grubości, mięso zwijamy na roladę. Owijamy ją plastrem boczku i oddzielnie każdą roladę zawijamy

Moniki Smakołyki
Meksykańskie burgery 166

naszą zimową wiosnę na pewno przyda się coś rozgrzewającegoJ Meksykańskie burgery         Składniki na około 4 burgery: ·       400 g mielonej wołowiny (ja używam udźca) ·       1 papryczka chili ·       ½ łyżeczki soli ·       ½ łyżeczki papryki czerwonej(...)czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej grilowej) przez około 4-5 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak wysmażone mięso lubimy). Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. Opiec w piekarniku w 200 stopniach, aż ser się

Mania Gotowania
Pulpety w sosie pomidorowym 199

sentymentem, kojarzących się z dzieciństwem czy przywołujących miłe wspomnienia. Dla Włocha będzie to spaghetti bolognese , dla Francuza zupa cebulowa, a dla Polaka m.in. rosół, pulpety w sosie pomidorowym czy kotlety mielone . Chciałabym więc dziś przypomnieć, znany zapewne większości z Was, przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które kojarzą mi się z czasami studenckimi. Przygotowywaliśmy je w akademiku w setkach(...)chętnie je przyrządzam. Czy pulpety w sosie pomidorowym znane też jako klopsiki w sosie pomidorowym to także Wasze comfort food? Pulpety w sosie pomidorowym  - składniki 1 kg chudego mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowo - wołowe lub wieprzowe) 2 duże cebule (białe lub czerwone) 2 jajka 5-6 łyżek bułki tartej lub duża czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami 137

Puszyste i mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki, świetna alternatywa na pozbycie się   pozostałych z obiadu ziemniaków, są smaczne i mało pracochłonne, świetnie smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym, pieczarkowym a nawet dipem jogurtowym. Składniki: ½ kg gotowanych ziemniaków   ½ szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 3 suszone pomidory(...)natki pietruszki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z łyżką masła do lekko złocistego koloru, zdjąć z ognia, wystudzić. Gotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z posiekaną natką pietruszki, pokrojonym drobno suszonym

Wanilia i Kardamon
Hamburgery 157

dowolne) Sposób przygotowania Krok 1Mięso mielone włożyć do miski, dodać surowe jajo, przyprawić solą i pieprzem i dodać trochę bułki tartej, aby dało się uformować kształtne kotleciki. Wygnieść, wymieszać i podzielić mięso na 4 porcje. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć i uformować ją w kształt placka. Usmażyć na patelni najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już(...)staną się chrupkie. Krok 3Cebulkę podsmażyć na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Krok 4Podsmażyć plasterki cukinii. Krok 5Podpieczone bułki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na dolnej połówce sałatę, plastry pomidora, kotleta, ser, plasterki cukinii, na to cebulę i kiełki. Podajemy

CoolinarniePL
Pieczone ziemniaki 157

klasyka w naszym domu. Pieczone ziemniaki do obiadu. Tradycyjne, delikatnie przyprawione, ziołowe lub przyrządzone na pikantnie. Pieczone ziemniaki podaję do różnych sałat i mięs, najczęściej pieczonego drobiu lub kotletów z wołowiny. Pieczone ziemniaki piekę także w towarzystwie innych warzyw, aby było bardziej pożywnie i zdrowo. I tak powstają wersje ziemniaków pieczonych z: cukinią, marchewką i bakłażanami, cukinią, cebulą i papryką(...)sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano olej Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia na papierze lub w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam, dobrze mieszam rękoma

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone z pieczarkami 177

Rzadko robię mielone, ale jak już się za nie zabiorę to lubię coś dodać, np. jak tu pieczarki. Składniki: 500 g mięsa mielonego od szynki lub łopatki 1 cebula kilka pieczarek 1 jajko majeranek sól, pieprz 2 ząbki czosnku kasza manna do zagęszczenia masy mięsnej kilka łyżek zimnej wody olej do smażenia bułka tarta do panierowania Sposób(...)rozgrzać olej, poddusić cebulkę z pieczarkami. 2. Do mięsa wbić jajko, dodać majeranek, sól, pieprz, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, dorzucić pieczarki z cebulą, całość zamieszać i dodać tyle suchej kaszy manny i dodać tyle łyżek zimnej wody, aż masa będzie zwarta i nie będzie się rozpadać. 3. Z masy formować małe kotlety, każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym

Kuchnia domowa Ani
Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym 149

Przepis wg Agaty Wojdy  Składniki 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko pół łyżeczki suszonego oregano 150 g sera feta

R'n'G Kitchen
ZAPIEKANE KASZOWE PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 236

Węglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów

Zdrowie i pysznie na talerzu
Domowy hamburger 171

Poziom trudności: łatwy porcja: 5 hamburgerów kaloryczność: średnia czas przygotowania: nie więcej niż 1 godzina Mięso przyprawiamy łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Cebule siekamy w małą kostkę i smażymy na patelni aż się zeszkli. Zeszkloną i lekko przestudzoną cebulę dodajemy do mięsa i całość mieszamy. Formujemy 5 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy tak aby była wielkości naszej dłoni, upewniając się(...)burger nie jest za cienki. Tak przygotowane hamburgery smażymy na 3 łyżkach oleju (bądź na kawałku papieru do pieczenia na suchej patelni - wersja FIT). Kotlety smażymy około 4-5 minuty z każdej strony, w zależności od grubości. Kotlety nie mogą być przesmażone ponieważ staną się twarde. Smażąc je około 10 minut, szacując, że kotlety są wielkości kobiecej dłoni i grubości

Klasyka Gotowania
Nadziewane kieszonki drobiowe 453

gram pieczarek 1 papryka czerwona 1 cebulka 200 gram sera żółtego lub sera camembert szczypta słodkiej wędzonej mielonej papryki oraz tymianku sól, świeżo zmielony pieprz Ponadto 1 jajko buła tarta olej  Wykonanie: Pierś myjemy obsuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym, mięso przecinamy wzdłuż tak aby utworzyła man się kieszeń. Bardzo delikatnie rozbijamy tłuczkiem każdą stronę kieszonki. Filety przyprawiamy solą, świeżo(...)myjemy usuwamy nasiona, kroimy w drobną kostkę. Ser żółty lub camembert kroimy w grubsze paski. W kieszonki kładziemy kawałek sera, pokrojoną paprykę oraz uduszone pieczarki, fileta spinamy szpilkami. Gotowe kotlety najpierw moczymy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej, smażymy na gorącym oleju. Danie przygotowane przez Alicję Smacznego

kgwjanczewo
TOP 10 najpopularniejszych wpisów z 2018 roku oraz blogowa ANKIETA - daj mi znać, jak mogę zmienić bloga dla Ciebie! 142

trafia do mnie właśnie dzięki temu, że ktoś kliknął "Pin it" przy moim zdjęciu. W planie # 6 znajdziecie przepisy z cukinią, papryką i bakłażanem, zarówno wege jak i z mięsem. 2. Proste obiady na 7 dni # 5 - Jedzenie do pracy na zimno Ten plan opublikowałam w lipcu i składa się on z posiłków, które dobrze smakują jedzone na zimno(...)oliwę wybrać i jak prawidłowo smażyć na oliwie. 5. Proste obiady na 7 dni # 1 Pierwszy wpis z cyklu, który opublikowałam w marcu zeszłego roku. Tak więc niedługo będziemy mieli rocznicę tych postów na blogu :) Plan ten zawiera przepisy wegetariańskie oraz z dodatkiem ryby. 6. 3 przepisy na szybkie obiady do pracy na bazie kaszy To był pierwszy wpis

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab pieczony – jak upiec schab w całości 284

mięs, a niewłaściwe pieczenie wysusza go. Zamiast pięknego, soczystego kawałka mięsa na stole ląduje podeszwa. Mimo wszystko uważam, że pieczenie schabu w całości jest o wiele łatwiejsze niż smażenie kotletów bez panierki. Schab można upiec w piekarniku lub na usmażyć na patelni. Tak czy inaczej pierwsze przygotowania są wspólne dla obu sposobów. Schab nacieram czosnkiem i przyprawami, a następnie rumienię(...)minut. Tak upieczony schab jest bardzo soczysty. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości zawijam schab w folię i odstawiam na 10 minut przed pokrojeniem. Schab pieczony z brukselką Składniki: 4-5 porcji 800 g schabu bez kości 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1½ łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 łyżka oleju Brukselka

codojedzenia
Roladki z kurczaka w aromatycznym sosie 984

rozbijamy *** *** Każdy rozbity kotlet smarujemy łyżeczką serka śmietankowego. Następnie na każdym płacie mięsa układamy kilka listków bazylii oraz po jednej łyżce cienko pokrojonego boczku wędzonego *** *** Następnie mięso dość ciasno zwijamy w roladki i oprószamy solą oraz pieprzem z wierzchu *** *** Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach *** *** Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z każdej strony(...)minut *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz łyżeczkę serka śmietankowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i całość zagotować *** *** Roladki podajemy z ziemniakami, kluskami lub kaszą oraz

Blog z Apetytem
Surówka z kiszonej kapusty 214

Buraczki przygotowywane na ciepło bezsprzecznie pasują do kotletów mielonych. Tak samą nieodłączną surówka do pary z ryba jest u mnie kiszona kapusta. Pasuje również do wielu innych dań, ale głównie jest u mnie w domu znakiem rozpoznawczym ryby. Surówka jest prosta w wykonaniu, kwaskowata, aromatyczna i posiada wiele witamin. Jedzmy Kochani kapustę :) Składniki: 30dag kiszonej kapusty marchewka słodkie jabłko(...)Jabłko i marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy i lekko solimy. Wszystkie składniki mieszamy z olejem, cytryną i doprawiamy do smaku. Polecam surówkę do ryb i mięs. Smacznego

ChilliJemy
Domowe burgery 277

szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej misce mieszamy mięso, jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich. Dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego. Gotową masę nakładamy na łyżeczkę i korzystając z zestawu Lekue formujemy mięso. Zachwalam sobie użycie zestawu Lekue. To wygodny i poręczny sposób na formowanie kształtu mięsa bez brudzenia rąk. Dużym plusem są dwie wielkości formy dzięki czemu możemy wykonać(...)małe i duże burgery. Zestaw jest sprytne przemyślany, poszczególne elementy z jednej strony służą do modelowania mięsa z drugiej zaś pozwalają wykreować dziurkę, do której możemy włożyć dodatki: kawałek sera żółtego, suszone owoce lub warzywa. Po uformowaniu kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron. Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym

upichcona

Proponowane wyszukiwania