kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/kotlety-mielone-z-jabkiem_11.html Składniki: pół szklanki otrąb orkiszowych(jeśli trzeba więcej to dosypujemy w trakcie mieszania) 1 starte obrane jabłko 1/2 kg mięsa mielonego 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 1 jajko 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego około 50 ml zimnej wody zielona pietruszka otręby do obtaczania olej do podsmażenia masło(...)wkladamy zmielone mięso, starte jabłko, jajko, sól i pieprz oraz otręby. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy do mięsa i wszystko dobrze mieszamy.W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłuższe wyrabianie,, tym lepsze kotlety. Formować kotlety
w mojej kuchnizalewy (osączonych) około 50 g pistacji 5-6 plastrów szynki dojrzewającej ½ cebuli czerwonej Panierka: 1 szklanka płatków owsianych Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Pistację podpiekamy przez chwilę na patelni(...)będzie chrupiąca. Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu. Mięso układamy na lekko wilgotnej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady. Rolady panierujemy w płatkach owsianych. Możemy je usmażyć na patelni
Mania GotowaniaZapraszam po krótkiej przerwie na kolejne pyszne danie. Tym razem upiekłam kotleciki z pieczarkami. Polecam #lowicz Składniki: 500 g pieczarek 200 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 1 jajko pół łyżeczki soli i pieprzu łyżeczka pokrojonych suszonych pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju sos: 1 szkl cukinii(...)Przesmażamy na łyżce oleju, aż woda wyparuje, studzimy. Do miski przekładamy przesmażone pieczarki, kaszę jaglaną, orzechy, jajko, przyprawy i mąkę, mieszamy razem. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy spore kotlety i układamy je na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. W czasie gdy pieką się kotlety robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej
słodkie i nie tylko historie kulinarneniezbyt dużą kostkę. Mieszamy go z drobno posiekanym koperkiem. Solimy i delikatnie pieprzymy Mięso dzielimy na trzy porcje. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie na środku tworzymy spore zagłębienie. Wkładamy w nie buraki oraz rozkruszamy trochę sera pleśniowego. Następnie "zamykamy" kulę, tak aby powstał kotlet. Musimy robić to uważnie, aby nie dać szansy na wycieknięcie sera. Burgery smażymy
Okolice Palnikaczasami farsz zostaje, jedzenia nie wyrzuca się Składniki 1 cebula 100 g wędzonego boczku 300 g karkówki 250 g boczniaków 250 g kapust włoskiej 300 g ryżu 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 jajka 100 g bułki tartej 100 ml oleju SOS: 4 cebule 800 ml bulionu wołowego(...)przysmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy. Mieszamy w misce z ugotowanym ryżem i mięsem, doprawiamy farsz papryką, majerankiem, tymiankiem, cząbrem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tarką i dokładnie wyrabiamy. Z farszu formujemy kotlety, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Posiekaną cebulę szklimy
R'n'G Kitchenczasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne, lekko czuć masełko, nie są przesuszone. Są pyszne, odkroiłam sobie kawałeczek na próbę i z trudem opanowałam się aby nie zjeść całego kotleta (a byłam zaraz po śniadaniu) :). Składniki na dużych 10 kotletów 1,3 kg schabu środkowego(...)jajka rozmącone z 4 łyżkami mleka bułka tarta do panierowania mąka do panierowania 10 łyżeczek masła Przygotować żaroodporne naczynie o wymiarach np. 20 cm na 30 cm, wysmarować masłem. Mięso umyć, pokroić na jedno centymetrowe plastry. Każdy plaster włożyć do foliowej reklamówki, rozbić na grubość około 1/2 cm z każdej strony. Posolić i popieprzyć z dwóch stron. W miseczkę nasypać
moj przepis namnie dzisiaj na obiad sznycelki lub jak kto woli kotlety mielone. Starsza część moich domowników bardzo za nimi przepada- mogliby jeść je na okrągło. Pracy przy nich nie dużo. Sznycelki są bardzo dobre, delikatne, mięciutki i soczyste, wręcz rozpływające się w ustach. Mogą być fajną alternatywą dla wędliny, wystudzone wystarczy położyć na chlebku i pyszna kolacja gotowa(...)czerstwe bułki mleko 50 ml wody 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku domowa wegeta do smaku bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Mięso oczyścić z błon, wymyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek zmielić wraz z mięsem. Bułki namoczyć w mleku, delikatnie odcisnąć, dodać do mięsa. Całość doprawić do smaku
Krakowskie smaki Anizazwyczaj powszechny obiad składa się z ziemniaków, mięsa i może odrobiny surówki. A szkoda :( Rybka powinna znaleźć się w naszym menu przynajmniej raz w tygodniu- i nie mówię tu o pandze czy rybnych paluszkach - chociaż z jednej strony lepsze to niż nic D Fajnie by było, gdyby po obróbce nie przypominała kotleta schabowego :D Wtedy wychodzi więcej panierki aniżeli ryby(...)dobrym rozwiązaniem zarówno dla osób dorosłych jak i dzieci. Nie zawierają ości, a dobrze przyprawione przyćmią dominujący zapach i smak ryby, który nie wszyscy lubią. Składniki (9 kotletów): - 500 g mielonych filetów rybnych (u mnie płotki) - 1 jajko - 1 białko - 1 łyżka siekanej natki pietruszki - przyprawy: sól himalajska , pieprz ziołowy, prawdziwy, cayenne, curry , zioła prowansalskie , kminek, estragon . Przygotowanie: Wszystkie
Zdrowie na języku :PFilety z piersi z kurczaka smażone jako kotlety są zbyt nudne i monotonne. Postanowiłam je przyrządzić w nieco innej formie. Wbrew pozorom niezbyt skomplikowanej. Polecam również inne równie pyszne szaszłyki: GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS SZASZŁYKI Z PIERSI INDYKA Z WARZYWAMI I KASZA(...)ząbki czosnku 2-3 łyżeczki curry czerwona słodka papryka czarny pieprz sól Kurczaka pokroiłam na większe kawałki. Dodałam przyprawy i wymieszałam. Polałam jogurtem,wymieszałam i odstawiłam do lodówki. Nakłuwałam mięso na patyczki do szaszłyków. Smażyłam na grillowej patelni z odrobiną oleju. Po paru chwilach mamy już pyszne szaszłyki. Idealnie pasuje do nich sałatka i sos czosnkowy na bazie jogurtowej
potrawyregionalnewarzyw. Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy połowę startej cebuli i ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy(...)kroimy w słupki a pozostałą cebulę w piórka. Połówki ziemniaków smarujemy roztrzepanym jajkiem, przyprawionym solą i pieprzem ziołowym. Mięso dzielimy na 4 części. Każdą część układamy płasko na dłoni, na niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka i przykrywamy drugą. Po złożeniu wszystkich ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy jajkiem
Maminek kulinarnyPopularne kotlety mielone, u nas po prostu klopsy. A że w wersji mini to klopsiki. Każdy ma swój własny sposób na to danie, u mnie od lat jest jedna wersja , która nam bardzo odpowiada, niekiedy zmienia się tylko ich wielkość ale i to rzadko , bo moja rodzinka uwielbia małe klopsiki. Niekiedy przygotowuję większą ilość , smażę wówczas część większych(...)użyjemy do ich przygotowania część mięsa z łopatki to klopsiki zwiążą nam rewelacyjnie bez mącznych dodatków. Ja kupuję tylko sprawdzone mięso z max.2-dniową ważnością, sprzedawane na tackach, nie zamykane hermetycznie, nigdy nie kupuję mięsa, w którym są jakieś dziwne zagęszczacze a mięsa w mięsie niewiele. Jeżeli nie mamy pewności , to najlepiej kupić kawałek mięsa i zmielić go sobie samemu
Smaczne Zdrowefilety z kurczaka 2 puszki ciecierzycy gotowanej 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 2-3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów ok 3 łyżek suszonych pomidorów w proszku sól pieprz czarny mielony Ciecierzyce wysypać na sitko, przepłukać i zmielić w rozdrabniaczu razem z suszonymi pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem dodając oliwę spod suszonych pomidorów. Wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zwykły i wędzony(...)Wstawić do piekarnik nagrzanego do 190*C na 20 min. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, wyjąć ostrożnie ser z blachy i ściągnąć papier. Filety z kurczaka rozbić jak na kotlety, przyprawić solą i pieprzem. Rozłożyć na całej powierzchni upieczonego sera żółtego i oprószyć suszonymi pomidorami. Na kurczaku rozsmarować pomidorową pastę z ciecierzycy i całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższej krawędzi
https:KKuchniaMniamZapraszam na smaczne kotlety rybne z makreli pieczone w piekarniku. Kotlety pieczone mają dużo mniej kalorii ad takich smażonych tradycyjnie i są lżejsze dla żołądka. Polecam Składniki: 800 g filetu z makreli (bez skóry i ości) 1 cebula pól czerwonej papryki 1 marchewka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego i soli(...)cebulę obieramy i kroimy w sporą kostkę. Z papryki wyjmujemy pestki i kroimy ją w dużą kostkę. Ryby myjemy pod wodą i osuszamy na durszlaku. Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa filety rybne z cebulą, papryką i marchewką (dwa razy). Do masy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy . Formujemy kotleciki i układamy je na blaszce. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnejakieś wow. Pierwsze użycie i oczy miałam jak 5 zeta co on potrafi, wreszcie trafiłam na taki co rozbija i przecina za jednym razem a mięso soczyste i kruche nawet przy grubych kotletach. To była miłość od pierwszego użycia! Czy on ma jakieś wady ? ha… ma, odkręcające się śrubki po którymś tam użyciu, ale to tak nieistotny szczegół(...)sera z przerostem niebieskiej pleśni 1,5 szklanki wody ½ szklanki słodkiej śmietanki 22% Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia Sól himalajska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Kilka ziarenek kolorowego pieprzu Natka pietruszki do dekoracji Jak wykonać ? Schab myjemy dzielimy na 4 równe kotlety, rozbijamy tłuczkiem, układamy w misce, posypujemy pokrojoną na piórka cebulą
Wanilia i KardamonSkładniki na 6 sztuk: 450 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 duże jajko ok. 70 g ze skorupką 1/3 czerwonej papryki ok. 100 g 3 małe ogórki kiszone ok. 150 g 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebulki ok. 50 g Zetrzyj ogórka na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Paprykę i cebulę drobno posiekaj(...)ewentualnie możesz też zetrzeć na tarce). Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki. Mięso nie wymaga dodatku soli ze względu na dodatek ogórków kiszonych. Mięso jest mało zwięzłe, jeśli zupełnie nie da się z nich uformować burgerów można dodać bułki tartej. Po uformowaniu kotletów, włóż je do żaroodpornego naczynia i zapiekaj około
Vroblewska-fitlife