Kotleciki z kurczaka i pieczarek0,5 kg piersi kurczaka30 dag sera żółtego25 dag pieczarekświeżo skrojony koper2 jajka2 - 3 łyżki mąkibułka tarta2 ząbki czosnkuolej pieprz, sólprzyprawa do kurczakaMyjemy dokładnie mięso, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, ser żółty ścieramy na tarce(...)żółty, pieczarki, pokrojony drobno koper, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mąkę, sól, pieprz.Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy nasza masa będzie już gotowa formujemy kotleciki na wzór kotletów mielonych. (można sobie pomóc mocząc lekko dłonie w zimnej wodzie). Gdy nasz kotlecik będzie gotowy obtaczamy go w bułce tartej i kładziemy go na rozgrzany wcześniej olej. Smacznego
Kuchnia moimi oczamiHej! Lubię eksperymentować w kuchni, łączyć smaki, mieszać. Jednak co pewien czas z wielkim smakiem wracam do typowych, klasycznych potraw. Taką potrawą są mielone, które
Tylko pyszniedużą kostkę 4 średnie cebule 300 g kiełbasy (Twojej ulubionej), pokrój w plasterki - ja użyłam kiełbasek z baraniny 2 ugrillowane kotlety (ok. 200 g) z antrykotu wołowego, pokrój w kostkę - możesz użyć dowolnego innego mięsa pieczonego, które akurat masz w swojej lodówce lub zwiększyć ilość kiełbasy 1 łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki lub wedle smaku 4 pomidory, przekrój(...)każdy na pół w poprzek i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, zatrzyj miąższ pomidorów na tarce o grubych oczkach, skórki odrzuć odrobina cukru lub innej substancji słodzącej sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony 300 ml zimnej wody (200 ml do pierwszego etapu gotowania i 100 ml do drugiego etapu) Uwaga: Możesz użyć papryki dowolnego gatunku
Szybko SzybkowarMicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, robimy kieszeń przy pomocy ostrego noża. Można lekko rozbić. W środek układamy ser i szparagi. Zamykamy kieszeń, mięso oprószamy solą. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Po 5 min z każdej strony. Następnie kroimy na 1 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka(...)mąką (1 łyżka), doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy do blaszki, układamy połówki pomidorków. Całość pieczemy ok. 20 min w temperaturze 180°C. Przed podaniem oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G Kitchenkolejny dzień. Mimo owinięcia folią spożywczą, w całej lodówce śmierdziało cebulą, za to w kotletach była ona prawie niewyczuwalna. Tak więc na drugi dzień smakowały mi o wiele bardziej. Dla tych o podobnym guście polecam smażenie na drugi dzień lub dodanie do mięsa podsmażonej wcześniej cebulki. Składniki na ok 25 kotlecików: 450-460 g filetów z kurczaka(...)sera żółtego 1 łyżka majonezu 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej ok 3/4 łyżeczki soli ziołowej 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Ser żółty w kostce zetrzyj na drobnych oczkach, a jeśli masz w plastrach, pokrój najdrobniej i najcieniej, jak potrafisz. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Możesz zostawić ją surową
Anioszek w kuchnisobie mielonego (spaghetti, kotlety, pulpety) lub kurczaka (pierś w panierce, pierś bez panierki) były jeszcze „naleśniki ze serem” na słodko – za każdym razem umierałam trochę w środku widząc to „ze serem” nabazgrane ręcznie na tablicy, ale nie miałam serca (albo jak kto woli odwagi) na uczenie ortografii dziewczyny która wydawała nam jedzenie. Te kotlety na szczęście nie były(...)selera” – ale były świetnym wyborem jeśli nie miało się ochoty na tłuste mięso, nie zawsze świeże naleśniki czy kurczaka po raz kolejny. Są banalnie proste i zaskakująco sycące. Nawet kotu smakowały! Warunek jest jeden – trzeba naprawdę lubić seler – bo te kotlety to jego kwintesencja. Seler jest zapakowany w chrupiącą panierkę, a po ugryzieniu ciągnie się rozkosznie rozpuszczony żółty
Karo in the Kitchendużą kostkę 4 średnie cebule 300 g kiełbasy (Twojej ulubionej), pokrój w plasterki - ja użyłam kiełbasek z baraniny 2 ugrillowane kotlety (ok. 200 g) z antrykotu wołowego, pokrój w kostkę - możesz użyć dowolnego innego mięsa pieczonego, które akurat masz w swojej lodówce lub zwiększyć ilość kiełbasy 1 łyżeczka czerwonej papryki 2 szczypty ostrej papryki lub wedle smaku 4 pomidory(...)każdy na pół w poprzek i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne, zatrzyj miąższ pomidorów na tarce o grubych oczkach, skórki odrzuć odrobina cukru lub innej substancji słodzącej sól morska drobno mielona czarny pieprz świeżo mielony 300 ml zimnej wody (200 ml do pierwszego etapu gotowania i 100 ml do drugiego etapu) Uwaga: Możesz użyć papryk dowolnego gatunku
Szybko Szybkowarschabu 4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy(...)grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś nie lubi -nie używa ) 3 szklanki wody Mięso rozklepać tłuczkiem do mięs (przez foliowy woreczek by nie poprzecinać włókien ) na szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą . Układać
Buniabaje w kuchniJak nie mam czasu za wiele, powstają takie oto pyszne i szybkie dania. Kotleciki szybko się smaży, pure to tylko obranie ziemniaków a szpinak smaży się
Moje Małe Czarowaniepapryki czerwonej mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka kroję wzdłuż, rozbijam na cienkie kotlety. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do indyka. Cukinię myję i kroję w kostkę. Paprykę również kroję w kostkę. Dymkę myję i kroję drobno. Mozzarelle kroję drobno. Mieszam ze sobą, doprawiam solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta kładę porcję(...)roladki przekładam do garnka o grubym dnie, dolewam dwie szklanki wody, dodaje przyprawy. Pieczarki , drobno posiakany szczypior oraz cebulkę suszoną , smażę na tym samym oleju i patelni co mięso. Przekładam do garnka. Całość przykrywam i duszę ok 35 min. Po tym czasie sprawdzam sos jeśli będzie za mało wyrazisty doprawiam jeszcze przyprawami. Jeśli lubimy bardziej gęste sosy
Gotowanie PatkiGRZYBOWY: 1 cebula ok 200 g grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki) 1 słoik ciemnego sosu uniwersalnego Łowicz 1/3 szklanki przecieru pomidorowego sól i pieprz czarny mielony Plastry karkówki rozbić tłuczkiem jak na kotlety, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju rzepakowego i zeszklić cebulę. Dodać kapustę, liścia laurowego i ziele angielskie. Zalać wodą(...)przecier pomidorowy i doprawić. Dołożyć liścia laurowego wyjętego z kapusty i ziele angielskie. Obsmażone roladki przełożyć do brytfanki, zalać sosem i dusić pod przykryciem ok 1 godziny, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby można sos podlać wodą i doprawić danie do smaku. Mięso można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego :) #lowicz Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE
https:KKuchniaMniamtwardą ręką i uczyła Nas wielu rzeczy. Dziadek był masarzem, choć go nie pamiętam bo zmarł młodo, jak miałam ponad dwa lata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś(...)brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste. Nic w domu się nie marnowało. Czerstwy chleb zbierało się do lnianej torebki, potem wykorzystywało do przygotowywania kotletów mielonych czy pasztetu, pozostałe ziemniaki z obiadu przetwarzało się na kluski śląskie czy kopytka- zresztą prawda jest taka, ze jeśli chcesz, żeby wyszły Ci idealne to musisz je zrobić
SMYKWKUCHNIpłaska łyżka przyprawy – u mnie do sałatek* 1 łyżka oleju czarny mielony pieprz do smaku *skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz czarny, por, bazylia, natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na 4 małe kotlety. Każdy kotlet lekko ubijamy. Do miski przekładamy miód, 2 łyżki tartego chrzanu, dodajemy olej, przyprawę(...)całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowane wcześniej kawałki piersi kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso grillujemy z obu stron na mniejszym ogniu. Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie podajemy z zestawem ulubionych surówek lub świeżych warzyw (pomidorki, sałata
Słodkie okruszkiSkładniki: 1/2 kg mielone mięso, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 2 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 1 mniejsza cebula,1 łyżka soli morskiej, 2 łyżki włoszczyzna, 1/2 szklanki tarta bułka, 4 łyżki olej rzepakowy, 2 sztuki pomidor, 1 łyżka bazylia suszona mielone(...)wieprzowo-wołowe dobrze wyrobić z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, cebulą pokrojoną w kostkę, przyprawą barbecue z solą, zmiksowaną w blenderze włoszczyzną, tartą bułką na oleju smażyć owalne mielone kotlety na rumiano z obu stron dołożyć pomidory pokrojone i bazylię pod przykryciem dusić z 10 minut na małym ogniu smaczne mielone i na ciepło do ziemniaków
W Mojej Kuchni Lubięmałe kanapki z rybnym kotletem z popularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki(...)ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek. Dodajemy majonez, świeżo mielony pieprz i dokładnie mieszamy. Przekrojone na pół bułki układamy na blaszce i podpiekamy przez 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony i czerwoną cebulę kroimy w plastry. Składamy nasze fishburgery w kolejności: bułka-sos-kotlet-dodatki-bułka. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarny