mięso nie oznacza, że ja też mam je jeść. Poniżej znajdziecie przepis na smakowita kapustę, która może być zarówno samodzielnym posiłkiem jak i dodatkiem do kotleta :) Zalewę do kapusty podpatrzyłam w listopadowej KUCHNI, jest autorstwa Marty Dymek. Modra kapusta z jabłkami 500 g czerwonej kapusty po 3 łyżki octu balsamicznego i oleju łyżka syropu klonowego po pół łyżeczki mielonej
Dzieje kuchennej Wiewióryłopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata lodowa cebula sos czosnkowy ketchup Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć. Do dużego garnka włożyć oba mięsa mielone, cebulę, czosnek, odsączoną(...)pieprzem i jeśli ktoś lubi papryczką chilli(my lubimy). Mięso smażyć na grillu elektrycznym do zarumienienia. W tym czasie można pokroić pomidory i cebulę na plasterki oraz umyć sałatę lodową. W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe. Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta, sałatę, pomidora i cebulę. Całość przykryć górą bułki. Gotowe
MarciochaKucharzyZupełnie nie mam pojęcia czemu taki sos nazywa się myśliwskim . Chyba , że chodzi o to , że jest w nim to co się upoluje . Jak go zwał
Buniabaje w kuchniKarkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. Karkówkę podsmażamy z obu stron na bardzo gorącym oleju. Powinna się dość mocno zarumienić. Na patelnię nie kładziemy na raz zbyt dużo mięsa, aby patelnia nie straciła temperatury. Kotlety przekładamy na talerz. Na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę
Smak mojego domustaropolski 1/4 główki kapusty białej cebula kilka suszonych pomidorów olej sól pieprz kminek listek laurowy 2 łyżki mąki Mięso włożyć do miseczki, bułeczkę namoczyć w mleku, po czym lekko wycisnąć. Dodać przyprawy posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać masę, uformować okrągłe kotlety i kłaść prosto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, podlać olejem
Gotowanie jest łatwekotlety. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kotlety z każdej strony po kilka minut. Karkówka jest na tyle tłusta, że nie potrzeba dodawać oleju. W trakcie duszenia dolewamy tylko zimnej wody tak aby mięso się nie przypaliło. Mięso dusimy ok. 1,5-2 godziny. Po godzinie dodajemy poszatkowane cebule i czosnek oraz przyprawy. Sos z mięsa będzie pod koniec duszenia w miarę(...)gesty ale zawsze możemy dodać jeszcze mielonej papryki lub gałki muszkatołowej
prawdziwe jedzeniedomu można zrobić jeszcze lepszego Burgera :)Zaskoczeni? Nie ma czym... Co jest potrzebne na 2 Burgery: - 2 bułki (kupuję w Auchan są na prawdę świetne) - 250g mielonego mięsa wołowego - 2 plastry boczku wędzonego - ogórek kiszony - pomidor - ser żółty - sos I tutaj jest tajna receptura :) 2 łyżki majonezu, następnie wkrajany bardzo drobno cebulę, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy(...)angielskiej (albo bardzo ostrej), jeden ząbek czosnku (wciśnięty), pół małej łyżeczki octu winnego, pół łyżeczki cukru, mały ogórek konserwowy bardzo drobno posiekany. wszystko starannie mieszamy i sos jest gotowy. Kotletów niczym nie doprawiamy, uformowane smażymy na patelni grillowej z plastrami boczku, bułkę obsmażamy ok 1 min. Proponuje następującą Kolejność: bułka, ser, sałata, kotlet, sos, boczek, pomidor, cebula, ogórek, bułka. Smacznego
Niezły Młynekwody, purée lub frytkami – najlepiej zbiorą z talerza ten naprawdę przepyszny, bardzo elegancki sos. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 700g karkówki podzielonej na kotlety grubości ok. 1-1,5cm 2 łyżki mąki pszennej do „upudrowania” mięsa 500g pieczarek, najlepiej brunatnych 300g cebuli 2 średniej wielkości ząbki czosnku 450ml rosołu/bulionu wołowego* 2 liście laurowe 3 czubate łyżeczki musztardy Dijon(...)czubate łyżeczki suszonego estragonu 2 łyżki sosu Worcestershire 5 łyżek rzadkiej śmietany 12%, jogurtu albo maślanki 2 czubate łyżeczki mąki pszennej sól świeżo mielony pieprz dowolny tłuszcz do smażenia – smalec, masło klarowane, olej rzepakowy lub olej ryżowy
Karo in the KitchenSezon na ogórki Proste połączenie ziemniaków z mizerią, którym dotąd towarzyszyło mięso. Od tej pory zapominamy o kotlecie, pieczeni lub innym mięsnym elemencie obiadu. Taki rodzaj sklerozy jest bardzo zdrowy i dzięki temu może ominąć nas prawdziwa skleroza na stare lata. Korzystając z tej świadomej sklerozy proponuje przypomnieć sobie o mięsnym(...)elemencie obiadu po ok. 2 godzinach i zjeść go z drugą połową np. mizerii... :) Składniki: ziemniaki czosnek granulowany papryka kminek mielony sól pieprz tłuszcz (oliwa, olej, masło itp.) Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki zostawiamy na druszlaku aby obciekła woda i się osuszyły. Jeśli są równej wielkości to zostawiamy w całości, a jeśli nie to kroimy na ćwiartki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieLetni obiad bez mięsa to jarskie kotlety. Kalarepka nadaje się wyśmienicie do tego celu. Panierka z płatków migdałowych i orzechów nadaje im egzotycznego charakteru. U nas danie kuchni kobiecej… chłopaki rozglądali się za schabowym. Mnie i Monice bardzo smakowały! Składniki: • 2-3 kalarepki • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru • 2 jajka(...)łyżki sosu sojowego • 100 g płatków migdałowych • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych lub tartej bułki • 4 łyżki mąki • olej do smażenia Wykonanie: • Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. • Wrzucić kalarepkę na wrzącą, posoloną wodę ze szczyptą cukru i gotować 10 minut. • Odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć
To co kochaminnego. SKŁADNIKI: 1kg. mięsa mielonego (ja używa szynki wieprzowej i mielę, myślę że drób też może być) 2 łyżeczki papryki ostrej 1 pęczek posiekanej pietruszki sól, pieprz 3 małe papryki czerwone czerstwa bułka 1 jajko 2- 3 cebule tłuszcz do smażenia opcjonalnie "sos meksykański-Pudliszki"(można zrobić samemu) WYKONANIE: Mięso, paprykę (proszek), sól, pieprz -mieszamy cebulę(...)paprykę krótko dusimy na tłuszczu, aby zmiękły-dodajemy do mięsa formujemy owalne kotlety i smażymy pozostałą paprykę, cebulę kroimy w cienkie paski- dusimy dodajemy gotowy sos, bądź robimy własny wkładamy zrazy i dusimy około 15-20min. pod przykryciem, mieszając aby sos nie przywarł. Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie
Kuchnia Beatymięsa mielonego (tatar)1 łyżeczka musztardy dijon1/2 cebuliOliwa z oliwek do smażeniaDodatki:3 bułki pełnoziarniste kajzerki3 łyżki listków roszponki1 pomidor gruszkowy3 plastry sera topionego1 ogórek kiszonySos:1 łyżka ketchupu1 łyżka majonezuPrzepis: Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy ją do mięsa razem z musztardą. Całość dokładnie mieszamy i przygotowujemy trzy kotlety.Przygotowane kotlety odkładamy
Emcia Pichcitemat kotletów mielonych.Dzisiaj proponuję przepyszne kotleciki mielone z dorsza,świetna alternatywa dla mięsnych wieprzowych.Są mieciutkie ,bardzo delikatne i jestem pewna,ze smakiem zachwycą każdego,bo dzięki dodatkowi zmielonej kolendry i kulek ziela angielskiego zyskały nowy,ciekawy aromat i całkowicie zatraciły swój charakterystyczny"rybi" posmak.Są bardzo szybkie do wykonania,ponieważ zamiast mielić rybę ,wystarczy ją jedynie(...)małą kostkę,następnie posiekaćdo posiekanego mięsa dodać jajko i bułke tartą w takiej ilości,by kotleciki były łatwe do formowania.Najlepiej dodac cześć bulki i pozostawić do napęcznienia, w razie potrzeby dodacć resztę.Do rozmrożonego dorsza na pewno trzeba będzie dodać więcej bułki tartej.w moździerzu zmiażdżyć ziele angielskie i kolendrę lub zmielić w młynkumasę na kotlety wymieszać z solą,pieprzem oraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nazwa potrawy brzmi egzotycznie a danie jest bardzo smaczne. Pljeskavica to danie kuchni bałkańskiej, tutaj wersja chorwacka i jest to grillowany kotlet mielony. Djuvec to
Moje Małe CzarowanieMielone – chyba każdy lubi takie kotleciki. Najczęściej robię je do bułek hamburgerowych. Czasami podaję z buraczkami. Sprawdzą się zawsze:) Pewnie każdy z Was ma
kuchcikowniasmaku bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: Pora umyć i razem z oczyszczonymi pieczarkami drobno posiekać. Połączyć z mięsem, grysikiem, przyprawami do smaku, jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem i dwoma łyżkami ciepłej wody. Dokładnie wymieszać, formować podłużne kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju złociście z obu stron. Podawać z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki z kapusty
Tradycyjna KuchniaBardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od
Zielona Kuchniamłodej kapusty 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 2 jajka 1 łyżka chrzanu WSP "Społem ' 2 -3 łyżki bułki tartej Oleofarm sól ziołowa Rafex 1 l wody wegeta 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany bulionetka do sosu cebulowego Knorr Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę(...)cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia z gotującą się wodą, dodać marchewkę i przyprawy.Gotować do miękkości. .Na koniec dodać śmietanę i mąkę oraz bulionetkę
Moje domowe kucharzeniejeść. Nie tylko suszone i marynowane ale i smażone. Zachęcam do przygotowywania samodzielnie takich grzybów podczas jesiennych zbiorów, bo teraz smakują one równie wyśmienicie. SKŁADNIKI: na klopsy 500 g mięsa mielonego 1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona) 1 szalotka drobno posiekana 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko sól, pieprz ziarenka smaku mąka olej bulion 2 łyżki przecieru(...)mrożonych borowików 1 cebula drobno posiekana 3 łyżki śmietany sól, pieprz olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Uformować mięsne kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały lekko złotego koloru. W garnku zagotować bulion
Kuchnia w opałach