Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z
potrawyregionalneschabu wieprzowego, ostra mieszanka przypraw, mielony pieprz kolorowy, oliwa do smażenia, mąka do oprószenia, 14 połówek pomidorów suszonych z zalewy, 2 ząbki czosnku, 5 małych papryczek z zalewy, 200 ml bulionu warzywnego, 300 ml białego wytrawnego wina, 4 ziarna pieprzu czarnego, 3 owoce ziela angielskiego, 300 g mozzarelli Mięso pokroić w kotlety grubości około 2 - 3 cm. Rozbić. Oprószyć
królestwo garówmięsa mielonego suszona natka pietruszki 2 łyżki keczupu 3-4 ogórki konserwowe zielona cebulka Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę. Mięso mielone podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy(...)pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypujemy zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiząbek czosnkuodrobina majerankusól, pieprzjajkobułka tartaWykonanie:Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła sklarowanego). Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przesmażoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą.Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i pieczemy w temp. 170st
Walijskie Pichceniefrytki. Do miski z mięsem mielonym wrzuciłam składniki z listy. Chilli i cebulę posiekałam na drobno, w kostkę. Jeśli chodzi o przyprawy to wsypywałam je bez większego dbania o ilość (nie narzucam, bo każdy wie, jak co doprawione lubi; z resztą papryczka zrobi swoje). Wszystko wymieszałam ręcznie i uformowałam średnio grube kotlety, którym niestety daleko było do ideału
bastalenapiersi kurczaka (ok.550-600g) 1/2 żółtej małej papryki 1/3 opakowania sera typu feta przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka panierka: 1 jajko + bułka tarta Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich rozklepać jak na kotlety. Od strony, która będzie na zewnątrz roladki posypać solą, pieprzem i papryką, a od strony wewnętrznej tylko(...)pieprzem i papryką (feta jest wystarczająco słona). Paprykę umyć, oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Ser pokroić na mniejsze kawałki, plasterki lub półplasterki. Na przyprawiony kawałek mięsa położyć kilka plasterków papryki, trochę sera i zawinąć w rulonik, starając się zawijać boki do środka. Każdą roladkę obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć powoli na rozgrzanym oleju, dokładnie
Simply Foodmięso jest później delikatne, lekko słodkie o wyczuwalnym, choć bardzo odległym posmaku znanego napoju. W coli można zamarynować piersi, udka i skrzydełka z kurczaka. Generalnie przeważają przepisy na smażone mięso, wcześniej zapanierowane w mące z przyprawami, ale kurczska można też spokojnie upiec w piekarniku. Przepis pochodzi z serwisu nytimes.com. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Olej do smażenia Marynata(...)wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie, dla tych którzy lubią ostrzejsze potrawy) Przygotowanie: Krok 1 Przekrój każdy z filetów wzdłuż na płaty. Delikatnie rozbij je tłuczkiem, żeby uformować dość cienkie kotlety. Do głębokiej misy wrzuć posiekana ząbki czosnku, wsyp tymianek, wlej sos chili
Niedzielny kucharzkotletów schabowych najczęściej ze schabu przyrządzam roladę faszerowaną pieczarkami. To bardzo prosty przepis, wręcz banalnie prosty, mięso zaś naprawdę pyszne :) Składniki: 1,5 kg schabu bez kości, 300g pieczarek, cebula, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, łyżka octu jabłkowego, szczypta mielonego
Z miłości do słodkościząbki czosnku 1 średnia cebula 5 średnich pieczarek 500g mielonej wieprzowiny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny kapusta pekińska 4 bułki do hamburgerów Przygotowanie: Cebulę, czosnek i chilli mielimy na pastę w blenderze. Dodajemy pieczarki i szatkujemy jeszcze chwilę. Do mięsa dodajemy sos sojowy i zblendowaną masę. Mieszamy wszystko dokładnie(...)doprawiamy solą i pieprzem do smaku (w razie potrzeby możemy dodać trochę bułki tartej, jeśli masa słabo się klei). Dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni 6-8 minut, odwracając kilkakrotnie. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Smarujemy nim połówki bułek, dodajemy po trochę poszatkowanej kapusty, wkładamy gorące kotlety. Podawać świeżo po przygotowaniu
Gotuj z Rumcajsemłyże czka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka bazylia tymianek 3 łyżeczki oleju mąka, jajka i bułka tarta do panierki Wszystkie przyprawy wymieszać razem z olejem. Mięso rozbić i natrzeć z obu stron marynatą . Skropić sosem sojowym [ ja sos wymieszałam z przyprawami] . Odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety panierować w mące, jajku
Moje domowe kucharzenieosłonki przekręcić przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Z mąki i mleka zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem
kgwjanczewodużo, ale zawsze warto spróbować czegoś nowego. Tak jest z przepisem, który dzisiaj Wam polecamy. Wart jest uwagi ze względu na sposób smażenia. Raz, że mięso należy z jednej strony posmarować musztardą, co dodaje kotletom ognia, a po drugie, na hamburgerach układamy pozostałe składniki już na patelni i razem smażymy. Efekt jest doskonały. Do pełni szczęścia brakuj już tylko dobrych(...)Składniki: 0,5 kg mielonej wołowiny 4 duże łyżki musztardy dijon, albo musztardowej lub deserowej 4 cienkie krążki cebuli 2 duże lub 4 małe ogórki pokrojone w plastry 4 plastry pomidora 4 plastry cienko pokrojonego sera Duża garść sałaty 1 łyżka oleju Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Mięso powinno mieć temperaturę pokojową
Niedzielny kucharzPodczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej(...)miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni na złoty
Kolizje Smakówhamburgerów 5 sztuk kotleciki do hamburgerów: mięso mielone z łopatki 500 g cebula 1/2 sztuki (mała) czosnek 2 ząbki musztarda miodowa 1 łyżka (kopiata) sól pieprz czarny mielony olej do smażenia 3 łyżki (wykorzystałam zalewę z suszonych pomidorów) dodatkowo: sałata lodowa 1/2 główki pomidorki koktajlowe 10 sztuk surówka z białej kapusty ( KLIK ) cebula 1 sztuka ketchup 10 łyżek(...)oliwa z oliwek 2 łyżki WYKONANIE W pierwszej kolejności przygotowujemy surówkę z kapusty. ( KLIK ) Teraz czas na przygotowanie kotlecików. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, cebulę, czosnek i musztardę. Masę bardzo dokładnie wyrabiamy dłonią do momentu połączenia składników. Następnie formujemy okrągłe kotleciki o masie 100 g każdy. Smażymy
Mała w garnku mieszaSKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 por 1 łyżka świeżego drobno posiekanego rozmarynu 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka płatków papryki suszonej 1 łyżeczka chilli Dodatkowo 100 g kaszy manny 1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE: Składniki na kotlety dokładnie ze sobą
Gotowanie Patki