Osiem jajek ugotować na twardo. Wystudzić obrać ze skorupek i drobno pokroić. Do pokrojonych jajek dodać pozostałe dwa surowe jajka, rozdrobnione kwiaty szczypiorku i bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie z masy uformować kotlety, u mnie wyszło sześć sztuk. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Obiad podany
Monia miesza i gotujejęczmienna łamana-taką użyłam, kaszę ugotować w nie solonej wodzie i odsączyć na sitku - wsypać do miski, dodać posiekane jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę pesto peperoncino i wszystko dobrze wyrobić na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano z każdej strony kotlety są chrupiące dzięki kaszy, smakują na ciepło i na zimno, można je podać
W Mojej Kuchni Lubięponad ich powierzchnią (po 20 minutach wchłoną wodę). Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką
Qlinarnie i Qlinarniemąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego 100 g moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia 1 jajko bułka tarta sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka razy. Za każdym razem kotleciki tak samo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki. Składniki: woreczek ryżu garść kaszy jaglanej garść soczewicy 30 dag pieczarek cebula 2 jajka 3 marchewki szklanka bułki tartej przyprawy: papryka, curry, pieprz olej Wykonanie: 1. Soczewicę moczymy ok. godziny. Odcedzamy. 2. Marchewki obieramy
Pasja Smakuobejść smakiem;) Jednak mam dla Was przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. Właściwie jest to pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Szczególnie lubi je mój synek, który jest wielbicielem pasztetu:) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 100g drobiowego pasztetu, jajko, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, rozkroić na plastry, każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć z obu stron
Z miłości do słodkościsubskrybować mój kanał na Youtube Rolada z kurczaka w cieście serowym jest dość szybka w przygotowaniu. W czasie, gdy pieczemy ciasto serowe, wystarczy rozbić filet z kurczaka na kotlety i podsmażyć warzywa. Do przyprawienia farszu i mięsa możecie wykorzystać swoją ulubioną mieszankę przypraw. Zamiast szpinaku, papryki i selera sprawdzą się też inne warzywa, pasują tu również suszone pomidory albo grzyby(...)piersi z kurczaka, przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy do kurczaka) na ciasto serowe: 3 jajka 250 g żółtego sera 3 łyżki majonezu na farsz do rolady: pół dużej czerwonej papryki, garść świeżego szpinaku, cebula lub mały por, 1-2 ząbki czosnku, gałązka selera naciowego, 1-2 czubate
Lekcje w kuchniKotlety mielone z kaszą gryczaną przygotowałam z mięsa z golonki wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z golonki jest kleiste. 500 g mięsa z golonki wieprzowej, 250 g kaszy gryczanej, 1 cebula, tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej), 1 – 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, sól, cukier(...)tymianek, roztarty czosnek. Dokładnie wymieszać, wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym. Następnie dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Z masy formawać kotleciki. Na patelni położyć (przycięty do kształtu dna patelni) papier do pieczenia, na nim położyć tłuszcz. Dzięki papierowi kotlety będę się lepiej smażyły, nie będą przywierały do dna. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kotlety, smazyć na niewielkim ogniu
królestwo garówfilety z piersi kurczaka 3 jajka 300 g żółtego sera w kostce sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii ząbek czosnku 7 łyżek mąki pszennej cebula olej rzepakowy do smażenia Od dziś kotlety drobiowe z serem, będą jednym z moich ulubionych dań drobiowych :). Są po prostu przepyszne, i to zarówno na zimno
Świat Domowej KuchniKolejny ze sposobów na odchudzenie kotleta - tym razem mielonego:). Zamiast usmażyć, upiekłam je a do mięsa dodałam warzywa - marchew, cukinię i cebulę a do tego natkę pietruszki. Wyszło naprawdę smacznie. 500g mięsa mielonego 1 duża cukinia 2-3 marchewki 2 cebule 1 jajko L 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka slodka, papryka
Szefowa kuchnismaku przypominają i gołąbki i kotlety mielone. Żeby już nie rozpływać się nad niesamowitym smakiem tej potrawy, zapraszam Was do przepisu na moją wersję.... Składniki: 800 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. karczek) 700 g kapusty (włoska, biała) duża cebula 2 ząbki czosnku 165 g (1 szklanka) kaszy manny 2 jajka 50 g białego ryżu 1 łyżeczka soli pieprz świeżo zmielony(...)kapusty odcisnęłam sok i przełożyłam ją miski, dodałam mięso, wbiłam jajka i dodałam 4 łyżki ryżu, następnie wsypałam kaszę mannę. Całość przyprawiłam solą, pieprzem i oregano Teraz już wystarczyło masę mięsno-kapuścianą dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzałam olej. Zwilżonymi dłońmi nabierałam porcję masy, ukształtowałam na wzór kotletów. Układałam je na patelni i smażyłam na średnim ogniu z każdej strony, żeby
Kuchnia u Krysichwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku(...)drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE
bistro mamakurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki(...)trzeciej bułkę tartą. Piersi oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące , jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kotletów) Podajemy z plasterkiem masła na kotlecie. Pierś z kurczaka z masłem ziołowym
O kuchni z uczuciemBardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne kotlety mielone z piersi kaczki. Lekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste. Składniki 2 filety z kaczki ze skórą 3 szalotki natka pietruszki 1 jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mielimy
R'n'G Kitchen