kotlety z jajek - 6082 przepisów (strona:207/406)

Kotlety z fasoli i pieczarek 174

Doskonale pasować  tu będzie także pikantny sos pomidorowy. Składniki   16 sztuk: Na kotlety: 400g białej fasoli ( u mnie fasola jaś z Radix-bis ) 500g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 pęczka pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka lub więcej majeranku Sól pieprz Przygotowanie: Fasolę namoczyć przez(...)odstawić do ostudzenia. Zblendować na jednolitą masę. Pieczarki pokroić, cebulę i czosnek posiekać. Usmażyć na oliwie do miękkości, przełożyć do fasoli. Dodać posiekaną pietruszkę. Zblendować na jednolitą masę. Dodać jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem i dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować olejem lub oliwą. Formować kotleciki, gotowe układać na blaszce. Piec

Fabryka pomysłów
Ruskie kotlety ziemniaczane 299

Ruskie kotlety ziemniaczane Często z obiadu zostają ziemniaki , szkoda się ich pozbywać , a psiak jeść ich podobno nie powinien . Nie ma tego złego …co by na kotlety nie wyszło " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ze wszystkiego można je zrobić , a już na pewno z gotowanych ziemniaków(...)mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Ziemniaki i twaróg, przeciskamy przez praskę , wkładamy do miski . Wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , cukier , pieprz . Na patelni smażymy na złoty kolor cebulkę ( bardzo drobniutko posiekaną ) i również dodajemy do pozostałych składników na kotlety ruskie . Wyrabiamy całość ręką na gładką masę . Formujemy nasze ruskie, kotleciki i obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy

Ogrodnik w podróży
” Kościerskie ” sakiewki drobiowe z lubczykiem i pieczarkami 190

kieszonek , dociskamy . Filety solimy , pieprzymy z wierzchu , obtaczamy w roztrzepanym jajku , następnie w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce . Dociskamy panierkę i formujemy ładny kształt , odstawiamy na 30 minut do lodówki . Ma to na celu zapobiegnięcie rozpadaniu się kotletów . Po upływie tego czasu , wyciągamy nasze sztywniaki z lodówki i smażymy na złoty kolor z obu stron , na średnim

Ogrodnik w podróży
Roladki drobiowe z selerem naciowym, boczkiem i mozzarellą 147

przekroić zboku wzdłuż na pół, ale nie do końca. Rozbić jak na kotlety schabowe. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem. Na brzegu układamy ser, plaster boczku oraz pokrojony w małe słupki seler. Zawijamy po bokach do środka oraz zwijamy roladki. Oprószamy solą ,pieprzem i czosnkiem. Jajko roztrzepać z mlekiem i mieloną papryką. Każdą roladkę zanurzyć najpierw w jajku a potem

Kuchnia Paulettes
WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 309

Zapraszam na pyszne, wegetariańskie i aromatyczne kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej . Idealne do hamburgera, jako główne danie lekkiego obiadu z surówką lub po prostu do zjedzenia na zimno. Nabiorą wyrazistego smaku w zależności od dodanych przypraw. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy szklanka kaszy jaglanej 1 burak 2 marchewki 2 cebule 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego szklanka mielonych(...)zrobię część kotletów z marchwią a część z burakiem. Tak więc do jednej miski starłam buraka a do drugiej marchewkę. Na oleju zeszkliłam pokrojoną cebulę. Dodałam startego buraka i chwilę podsmażyłam aż zmiękł. Tak samo zrobiłam z marchewką. W dwóch miskach wymieszałam kaszę z każdym z warzyw. Dodałam soczewicę i przyprawy. Wbiłam po jednym jajku. Jeśli go nie używacie

potrawyregionalne
Kotlet schabowy marynowany w majonezie i sosie sojowym 125

Cześć! Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda.  Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że rozpływa się w ustach.  Na jakiś czas pozostanę przy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom   Składniki: * 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm * 3 łyżki majonezu(...)godziny.  Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.  Smażyłam na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Podawałam z ziemniakami i surówką.  Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta schabowego. Dzięki majonezowi mięso pięknie kruszeje i rozpływa się w ustach.  Do mieszanki majonezowo – musztardowo

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety z ziemniaków i żółtego sera 178

dokładnie wyrobić, doprawić do smaku Formować małe, podłużne kotleciki, obtaczać w bułce ( można również w rozmąconym jajku) i smażyć na gorącym tłuszczu Obsmażyć z obu stron na rumiano, do przekładania używałam szerokiej łopatki, łatwiej odchodziły od powierzchni patelni. Wyszło mi 7 kotlecików. Takie kotlety można świeżo podać tylko np, z zarumienioną cebulką, ewentualnie  z sosem pomidorowym lub grzybowym

Proste Potrawy
kotlet schabowy marynowany w majonezie i sosie sojowym 156

Cześć! Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda.  Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że rozpływa się w ustach.  Na jakiś czas pozostanę przy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom :)  Składniki: * 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm * 3 łyżki majonezu(...)godziny.  Kiedy mięso naszło smakiem każdy plaster obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i jeszcze raz w bułce tartej.  Smażyłam na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto-brązowego koloru.  Podawałam z ziemniakami i surówką.  Pyszne to! Polecam taką odmianę kotleta schabowego. Dzięki majonezowi mięso pięknie kruszeje i rozpływa się w ustach.  Do mieszanki majonezowo - musztardowo - sojowej

Pieprzyć z Fantazją
Kotlety rybne 176

Podczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej(...)kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor

Kolizje Smaków
Kotlety mielone z czerwoną papryką 185

znudziły się nam tradycyjne mielone to możemy je urozmaicić na różne sposoby. Kotlety można przygotować z dodatkiem pieczarek, sera żółtego, suszonych pomidorów, ogórka kiszonego i wiele wiele innych składników. Panierować kotlety możemy w otrębach, płatkach owsianych i kukurydzianych lub tradycyjnie w bułce tartej. Jeśli mamy zamiar przygotować mielone na obiad to pamiętajmy o wyborze mięsa, które kupujemy. Mięso należy kupić(...)miazgę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Następnie odciskamy z nadmiaru mleka i dodajemy do masy mięsnej. Dodajemy przyprawy. Paprykę kroimy na paski. Z mięsnej masy formujemy w dłoniach kotlety dowolnej wielkości. Do środka każdego kotleta wkładamy pasek czerwonej papryki i zlepiamy

kulinarne odsłony pati
Kotlety z boczniaków nadziewane serem, a’la de volaille 144

boczkiem Kotlety z boczniaków to naprawdę pyszne danie, jest genialnie proste i niebanalnie ciekawe. Uprawiam boczniaki już od pięciu lat, oczywiście amatorsko dla domowych potrzeb. Czasami jest ich taki wysyp, że ciężko je przejeść, właśnie wtedy rodzą się te najbardziej genialne przepisy. Z nudy i przejedzenia oraz z chęci wykorzystania pysznych pachnących grzybów. Uwielbiam grzyby, zaraz po jajkach są podstawą(...)wszystkie pozostałymi kapeluszami boczniaków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dociskając rękami, obtaczaj jak schabowe, najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i tak dwukrotnie. Dość mocno dociskając rękami,żeby podczas smażenia się nie rozpadły. Usmaż na maśle na złoty kolor i serwuj na gorąco, doskonały zamiennik każdego kotleta. Moje boczniaki, udekorowałam smażonymi boczniakami, dlatego ten dziwny kleks na wierzchu kotleta widoczny

Ogrodnik w podróży
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 224

Kotlety o kolorze, który kojarzy się ze złotą polską jesienią :) Dodatkowo ich główny składnik jest źródłem wielu witam, które w okresie mniej słonecznym pomogą nam uniknąć przeziębienia :) Składniki (porcja - zdjęcie): 140 g (1 duża) marchewki 100 g (ok. 9 łyżek) kukurydzy z puszki (80g + 20g) 60 g (1 sztuka) cebuli 30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół(...)Dodajemy cebulę, ugotowaną kaszę i przyprawy według uznania, ew. dodatkowo solimy. 9. Dodajemy jajko i mieszamy, wygniatamy żeby wszystko dobrze się połączyło. 10. Jeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie: Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół) Czas pieczenia

Malowane smakiem
Nadziane ziemniaczane kotlety 151

oraz ziemniaczano - pietruszkowy sos i pyszne danie gotowe. SKŁADNIKI: FARSZ:  4 średniej wielkości ziemniaki  200 g mięsa mielonego (u nas łopatka wieprzowa)  1 mała cebulka  1/2 łyżeczki tymianku  1 jajko  1/2 łyżeczki oregano  1 łyżka mąki ziemniaczanej  1/2 łyżeczki mielonego chilli  1 łyżka mąki pszennej  1/2 łyżeczki papryki słodkiej  1/2 łyżeczki tymianku  1 łyżka oleju  pieprz   sól  sól  pieprz(...)wedle uznania. Odstawiamy na 15 minut w temperaturze pokojowej. Jeżeli kotlety robimy ze świeżych ziemniaków, od razu po ugotowaniu przeciskamy je przez praskę lub tłuczemy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli nasze ziemniaki są wczorajsze, dobrze jest je pognieść, aby nie było twardych grudek. Dodajemy obie mąki, przyprawy i jajko i wyrabiamy ciasto. Ma być nieco luźniejsze niż na kopytka

Kuchnia od dwojga
Kotlety mielone-nieco inaczej. 596

które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są  miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba 2- 3 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 4-6 średnich ząbków czosnku 4  łyżeczki majeranku 2 łyżeczki oregano 1 duże jajko sól,pieprz, papryka ostra olej do smażenia(...)drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dodać wszystkie zioła, Wbić jajko, Doprawić solą i pieprzem, Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu bez przykrycia ok. 15-20 min. od czasu do czasu przewracając każdy kotlet na drugą stronę, aby dobrze się zarumieniły, a w środku

Kuchnia Beaty
soczyste kotlety mielone z indyka... 106

Składniki: mielone mięso z indyka 70 dag, jajka 2 sztuki "M", bułka pszenna 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, sos paprykowy ostry 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, bułka tarta 3-4 łyżki, masło klarowane do smażenia - ile potrzeba Cebulę pokroić w kostkę i na stopionym maśle klarowanym podsmażyć(...)złocisto, wystudzić. Bułkę moczyć w w zimnej wodzie, odcisnąć z wody, dodać do mięsa mielonego z indyka, dodać jajka, kucharka, pieprz mielony czarny, paprykę słodką, wystudzoną cebulę, wsypać tartą bułkę i dobrze ręką wyrobić na kleistą masę, formować kotlety z 2 cm grubości. Kotlety smażyć na gorącym maśle klarowanym na rumiano z każdej strony, potem pod przykryciem na mniejszym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię