durszlaka, wywar będzie do sosu, kapustę wystudzić. Drobno posiekać nożem kapustę z grzybami, wsypać do miski, dodać bułkę tartą, jajka, kucharka, pieprz mielony, ugotowane ziemniaki pogniecione widelcem i wszystko ręka wyrobić. Na gorącym oleju smażyć z każdej strony rumiane kotlety. Do letniego wywaru wsypać mąkę, kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać śmietanę, postawić na ogniu i mieszając cały czas rózgą zagotować
W Mojej Kuchni Lubięprzepis inspirowany maminą kuchnią po zupce z kaszą jaglaną i pieczarkami . Składniki (4 porcje, około 12 kotlecików): Kotlety - 600 g ziemniaków - 1 łyżka oleju - 1 cebula - 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (w wersji wegetariańskiej może być 1 jajko) - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - mały pęczek natki pietruszki - kilka łyżek bułki tartej - olej (do smażenia) Sos z ogórków
Roślinożerni urlopowiczeMój przepis na | Wegański, postny majonez Wegański Postny Majonez zrobiony jest z samych warzyw, bez dodatku tłuszczu, cukru i jajek czy musztardy. Ja tego sosu używam jako dressing do wszystkich postnych sałatek i surówek, do klasycznej sałatki jarzynowej, do kotletów warzywnych. Nawet sałatki, które przygotowuje dla męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują. Składniki
moj przepis naKolejna już odsłona kotleta mielonego. Tym razem wzbogaciłam go o szpinak. Składniki: 5-6 kostek mielonego mrożonego szpinaku 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka + mleko / woda do namoczenia 1-2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 1 mała cebulka suszony majeranek bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Szpinak rozmrozić, udusić na patelni
Kuchnia domowa Anikilkunastu minutach odcisnęłam ją i również dodałam do mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przyprawiłam solą, pieprzem i majerankiem. Wbiłam jajko i dodałam majonez. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolitą masę mięsną. Z masy odrywałam porcje i formowałam z nich kotleciki. Kotlety smażyłam na patelni na gorącym oleju. Po usmażeniu wykładałam na półmisek. Kotlety można podać z ziemniakami, frytkami, lub pieczywem
Waniliowe Improwizacjeodstawić do wystudzenia. Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż,posiekaną kapustę,przesmażoną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,surowe jajko i sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. Dłonie zwilżyć w wodzie i formować zgrabne podłużne kotlety. Na patelni rozgrzać olej i smażyć je na rumiano z każdej strony. Obsmażone gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym,zalać passatą
Kolorowa kuchnia Elkiokoło 2-3 minut. Do czego pasuje młoda kapusta zasmażana Młoda kapusta zasmażana z koperkiem i jabłkami pasuje panierowanych kotletów (schabowych lub mielonych), klusek śląskich i klusek na parze. Można ją też zjeść z chlebem albo z ziemniakami i jajkiem sadzonym. Młoda kapusta zasmażana z koperkiem
Cztery Fajeryzamiennik mięsa do kebaba. Są wyjątkowo smaczne, dobrze doprawione i chrupiące, idealne jako danie obiadowe i nie tylko. Kotlety przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 2 słoiki ciecierzycy po 340 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu kmin rzymski mielony do smaku 1 płaska
Kulinarne Fantazje Mariolioddzielamy od kości. Mielimy razem ze skórą, lekkim przyrostem tłuszczu oraz ugotowanymi warzywami. Tak, wyjdzie papka, do której wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Masę wyrabiamy, dodając nieco rosołu. Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy ulubione dodatki do kotletów. Z masy formujemy kotlety (uprzednio doprawiamy solą i pieprzem), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na gęsim smalcu
R'n'G Kitchenprzestudzenia. Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Piekarnik rozgrzać
Wanilia i Kardamonzalewam wrzącą wodą i lekko solę. Mieszam, nakrywam i czekam aż napęcznieje i będzie miękki. Po wystudzeniu wbić jajka, dodać posiekany koperek, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie. Ręce moczyć w zimnej wodzie i lepić kotlety, a następnie obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety na rumiano. Podawać z ulubionym sosem. placki
O kuchni z uczuciemmiski. Dodajemy odcedzoną i przelaną czystą wodą fasolę oraz uprażone nasiona słonecznika. Rozbijamy blenderem na kremową konsystencję, dodajemy jajko oraz przyprawy. Następnie dorzucamy bułkę tartą tak by burgery się lepiły, ale nie były zbyt związane. Formujemy 4 spore kotlety. Kotlety możemy obsmażyć na patelni z odrobiną oleju z obu stron albo upiec w piekarniku w 180 stopniach przez około
Kolizje SmakówDodajemy do nich pokrojonego kurczaka, cebule, czosnek oraz natkę pietruszki. doprawiamy majerankiem oraz słodką papryką. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodajemy sól i pieprz według uznania. Wszystko razem mieszamy a następnie dłońmi formujemy kotlety. ( mi wyszło 8 większych burgerów). Piekarnik nastawiamy na 180 stopni z termoobiegiem lub na 200 stopni bez termoobiegu. Pieczemy
Kulinarne przygodycały czas mieszając do zarumienienia. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki). Z masy formuj podłużne kotlety. Obsmaż je krótko na gorącym oleju (tylko do zmiany koloru) z wszystkich stron. Przecier pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem
Fiołkowe TalerzeMój przepis na | Wegański, postny majonez Wegański Postny Majonez zrobiony jest z samych warzyw, bez dodatku tłuszczu, cukru i jajek czy musztardy. Ja tego sosu używam jako dressing do wszystkich postnych sałatek i surówek, do klasycznej sałatki jarzynowej, do kotletów warzywnych. Nawet sałatki, które przygotowuje dla męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują. Składniki
moj przepis naPyszne mielone kotleciki z dodatkiem cukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy
Mała w garnku mieszatylko. Kotleciki najczęściej podaję z duszonymi ziemniaczkami oraz buraczkami. Składniki: marchew 4 szt, ser żółty mozzarella 2 garście, jajko 1 szt, mąka pszenna 1 łyżka, sól, pieprz, papryka słodka do smaku, zioła prowansalskie szczypta, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Marchew obieramy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach
kulinarne odsłony patiodmiany polecam kotlety z tofu .Mają specyficzny smak są smaczne . Skład (6 kotlecików): 1 kostka tofu 3 łyżki bułki tartej, 2 średnie jajka 1/2 pora 1 szalotka lub mała cebulka, 2 ząbki czosnku 10 dag wędzonego sera 1 łyżka oliwy sól i pieprz,papryka słodka bułka do obtaczania olej do smażenia wykonanie: Tofu/ umyć
Ugotujmy CośKotlety z kaszy jaglanej i batatów Składniki: Kasza jaglana - 100g Bataty - 2 sztuki Marchew - 1 sztuka Mąka - 3-4 łyżki Jajko - 1 sztuka Olej rzepakowy - 1 łyżka Natka pietruszki - 1/2 pęczka Pestki dyni - 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Bataty i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę a następnie skrapiamy olejem i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach (do miękkości
Kuchnia Bon Appetitsól, pieprz naturalny -papryka słodka i chili -curry -suszona cebula i czosnek granulowany Na ciasto ( porcja na 2 kotlety ): -1/2 dkg drożdży -1/4 łyżeczki cukru -100 ml ciepłego mleka -przyprawy j. w. oraz czosnek niedźwiedzi -2 jajka -mąka pszenna -olej -odrobina masła Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron solą, papryką, curry, czosnkiem, cebulką i odstawiamy
Maminek kulinarnydrobno siekam, marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystko przekładam do miski. Mięso doprawiam, następnie dodaję mąkę i jajka, mieszam do momentu dokładnego połączenia się ze sobą wszystkich składników. Z masy formuję kotleciki, każdy obtaczam w bułce tartej. Kotlety smażę małym ogniu (niezbyt długo, aby mięso było soczyste i żeby się nie spaliły), Osączam na ręcznik u papierowym
JejKuchniaStudzimy. Pora kroimy w kostkę, marchew ścieramy na tarce. Warzywa podsmażamy na patelni i dodajemy do komosy. Dodajemy również jajka i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarneTrochę było z nimi zabawy ale smakowały wszystkim. Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak, proporcje moje własne. Kotlety z kalafiora i ziół, ze śmietaną i czarnuszka kalafior (ok.1 kg) 2 dymki ze szczypiorem garść natki pietruszki 2 jajka 1/4 szkl. parmezanu 1/2 szkl. bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz do podania: kwaśna śmietana czarnuszka Kalafiora myjemy
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne kotlety przygotowane jak schabowe, tyle że z karkówki. Składniki: 4 dość cienkie plastry karkówki 2 cebule szklanka mleka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Cebulę kroimy w piórka. W misce na przemian układamy plastry karkówki i cebulę. Całość zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc. Następnie karkówkę odsączamy
e-PrzepisyKulinarneSposób przygotowania klopsików : Mięso oddzielić od kości, zemleć w maszynce razem z warzywami i zeszkloną wcześniej cebulą. Dodać jajko, ok 2-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, paprykę do smaku oraz natkę pietruszki. Zmoczonymi w wodzie dłońmi formować kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Sos: Cebule podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojone papryki.Podsmażamy
Walijskie PichcenieNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od kości. Kroimy w kostkę razem z cykorią. Następnie wbijamy jajko ,dodajemy przyprawę i bułkę tartą. Masę wyrabiamy dodając odrobinę mleka. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchendodać do nich również swoją. Są pyszne i delikatne, już dawno temu zakochałam się w nich od pierwszego kęsa :) Kotlety pożarskie Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 2 kajzerki szklanka mleka 5 łyżek masła + 1 do smażenia pieczarek 1 jajko 1 żółtko (ocalałe z innej potrawy) bułka tarta do panierowania sól pieprz 40 dag pieczarek olej do smażenia Wykonanie: Kajzerki
Kuchenne zapiski EdytyTowarzyszyły im na talerzu młode ziemniaczki z koperkiem oraz fasolka szparagowa i pomidor. U nas w wersji lekko zmodyfikowanej. Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 2 duże buraki 1,5 szkl. kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 2 duże jajka ząbek czosnku sól, pieprz listki tymianku Buraki myjemy i owijamy folia aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w piecu nagrzanym
Dzieje kuchennej WiewióryOsiem jajek ugotować na twardo. Wystudzić obrać ze skorupek i drobno pokroić. Do pokrojonych jajek dodać pozostałe dwa surowe jajka, rozdrobnione kwiaty szczypiorku i bułkę tartą. Do smaku doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie z masy uformować kotlety, u mnie wyszło sześć sztuk. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Obiad podany
Monia miesza i gotujejęczmienna łamana-taką użyłam, kaszę ugotować w nie solonej wodzie i odsączyć na sitku - wsypać do miski, dodać posiekane jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę pesto peperoncino i wszystko dobrze wyrobić na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano z każdej strony kotlety są chrupiące dzięki kaszy, smakują na ciepło i na zimno, można je podać
W Mojej Kuchni Lubięponad ich powierzchnią (po 20 minutach wchłoną wodę). Podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do płatków podsmażone warzywa, jajko, pieprz, sól, majeranek, zioła prowansalskie. Dokładnie zmiksuj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj trochę bułki tartej. Formuj małe, płaskie kotlety i smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Wychodzi 5-6 sztuk. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i surówką
Qlinarnie i Qlinarniemąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego 100 g moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia 1 jajko bułka tarta sól pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka razy. Za każdym razem kotleciki tak samo dobrze smakują i szybko znikają z talerza. Tym razem dodatkiem do kotletów w celu urozmaicenia jest sos tzatziki. Składniki: woreczek ryżu garść kaszy jaglanej garść soczewicy 30 dag pieczarek cebula 2 jajka 3 marchewki szklanka bułki tartej przyprawy: papryka, curry, pieprz olej Wykonanie: 1. Soczewicę moczymy ok. godziny. Odcedzamy. 2. Marchewki obieramy
Pasja Smakuobejść smakiem;) Jednak mam dla Was przepis na naprawdę szybki i smaczny obiad. Właściwie jest to pyszna odmiana zwykłych kotletów schabowych. Szczególnie lubi je mój synek, który jest wielbicielem pasztetu:) Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 100g drobiowego pasztetu, jajko, 4 łyżki bułki tartej, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, rozkroić na plastry, każdy plaster cienko rozbić. Oprószyć z obu stron
Z miłości do słodkościsubskrybować mój kanał na Youtube Rolada z kurczaka w cieście serowym jest dość szybka w przygotowaniu. W czasie, gdy pieczemy ciasto serowe, wystarczy rozbić filet z kurczaka na kotlety i podsmażyć warzywa. Do przyprawienia farszu i mięsa możecie wykorzystać swoją ulubioną mieszankę przypraw. Zamiast szpinaku, papryki i selera sprawdzą się też inne warzywa, pasują tu również suszone pomidory albo grzyby(...)piersi z kurczaka, przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy do kurczaka) na ciasto serowe: 3 jajka 250 g żółtego sera 3 łyżki majonezu na farsz do rolady: pół dużej czerwonej papryki, garść świeżego szpinaku, cebula lub mały por, 1-2 ząbki czosnku, gałązka selera naciowego, 1-2 czubate
Lekcje w kuchniKotlety mielone z kaszą gryczaną przygotowałam z mięsa z golonki wieprzowej. Jeżeli użyjemy mięsa z golonki, kotlety bedą delikatne, soczyste i będą dobrze się trzymały – mięso z golonki jest kleiste. 500 g mięsa z golonki wieprzowej, 250 g kaszy gryczanej, 1 cebula, tłuszcz (u mnie tłuszcz gęsi, może być masło, olej), 1 – 2 ząbki czosnku, 1 łyżka tymianku, sól, cukier(...)tymianek, roztarty czosnek. Dokładnie wymieszać, wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym. Następnie dodać rozbełtane jajka i wymieszać. Z masy formawać kotleciki. Na patelni położyć (przycięty do kształtu dna patelni) papier do pieczenia, na nim położyć tłuszcz. Dzięki papierowi kotlety będę się lepiej smażyły, nie będą przywierały do dna. Na rozgrzany tłuszcz kłaść kotlety, smazyć na niewielkim ogniu
królestwo garówfilety z piersi kurczaka 3 jajka 300 g żółtego sera w kostce sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii ząbek czosnku 7 łyżek mąki pszennej cebula olej rzepakowy do smażenia Od dziś kotlety drobiowe z serem, będą jednym z moich ulubionych dań drobiowych :). Są po prostu przepyszne, i to zarówno na zimno
Świat Domowej KuchniKolejny ze sposobów na odchudzenie kotleta - tym razem mielonego:). Zamiast usmażyć, upiekłam je a do mięsa dodałam warzywa - marchew, cukinię i cebulę a do tego natkę pietruszki. Wyszło naprawdę smacznie. 500g mięsa mielonego 1 duża cukinia 2-3 marchewki 2 cebule 1 jajko L 5 łyżek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka slodka, papryka
Szefowa kuchnismaku przypominają i gołąbki i kotlety mielone. Żeby już nie rozpływać się nad niesamowitym smakiem tej potrawy, zapraszam Was do przepisu na moją wersję.... Składniki: 800 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. karczek) 700 g kapusty (włoska, biała) duża cebula 2 ząbki czosnku 165 g (1 szklanka) kaszy manny 2 jajka 50 g białego ryżu 1 łyżeczka soli pieprz świeżo zmielony(...)kapusty odcisnęłam sok i przełożyłam ją miski, dodałam mięso, wbiłam jajka i dodałam 4 łyżki ryżu, następnie wsypałam kaszę mannę. Całość przyprawiłam solą, pieprzem i oregano Teraz już wystarczyło masę mięsno-kapuścianą dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzałam olej. Zwilżonymi dłońmi nabierałam porcję masy, ukształtowałam na wzór kotletów. Układałam je na patelni i smażyłam na średnim ogniu z każdej strony, żeby
Kuchnia u Krysichwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku(...)drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE
bistro mamakurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki(...)trzeciej bułkę tartą. Piersi oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące , jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kotletów) Podajemy z plasterkiem masła na kotlecie. Pierś z kurczaka z masłem ziołowym
O kuchni z uczuciemBardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne kotlety mielone z piersi kaczki. Lekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste. Składniki 2 filety z kaczki ze skórą 3 szalotki natka pietruszki 1 jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mielimy
R'n'G Kitchenczosnku 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec + masło słodka czerwona papryka gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam i rozbiłam tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyłam solą, pieprzem oraz słodką papryką. Do miseczki wbiłam jajka i roztrzepałam widelcem. Każdy kawałek mięsa obtoczyłam najpierw w mące, strzepując nadmiar mąki, następnie w jajku(...)patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulę z posiekanym czosnkiem. Następnie dodałam pieczarki, doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dusiłam do miękkości pieczarek. Na patelni rozgrzałam smalec, smażyłam kotlety na średnim ogniu na złoty kolor z jednej strony, następnie obróciłam i nałożyłam pieczarki oraz plaster sera. Smażyłam, aż kotlet się ładnie zarumieniły z drugiej
magiczna kuchnia Kasibyło trudno, dodawało się ją również ze względów oszczędnościowych. Można zrobić kotlety bez bułki, ale to nie to samo. Jej dodatek sprawia, że mielone nabierają odpowiedniej konsystencji. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. A zatem, do dzieła! Składniki: kilogram zmielonej łopatki wieprzowej, szklanka bułki tartej, dwa jajka, duża cebula, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, olej. Zrób(...)pieprzem, dorzuć drobno posiekaną cebulę, wbij jajka wsyp bułkę, dokładnie wyrób i odstaw na około 15 minut do lodówki, następnie ponownie wyrób, uformuj płaskie kotleciki, każdy panieruj w bułce i smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor. Najlepsze są oczywiście w zestawie z gotowanymi ziemniakami i sałatką z tartych buraczków. Artykuł Kotlety mielone jak u mamy. Sprawdzony domowy przepis pochodzi
Kulinarna Polskaskórkę. Mielimy go maszynką, wykorzystując średnie oczka. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą nieco bułkę, jajka, oliwę, pieprze i sól. Dobrze mieszamy, aż konsystencja ryby nieco się zmieni, stanie się gładka. W razie potrzeby podsypujemy nieco tartą bułką. Masa będzie dość luźna. Delikatnie formujemy z niej kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie lub - lepiej - oliwie z odrobiną
Życie zamknięte w smakuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Za inspirowałam się przepisem ze strony: vegeta.pl. Oczywiście kotlety zrobiłam "po swojemu", z własnymi proporcjami składników i dodatkami. (około 8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g twarogu (użyłam z wiaderka, może być w kostce) 1 cebula (posiekana) 1-2 ząbki czosnk 1 jajko 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku lub wodzie (użyłam grahamki) 2 łyżki bułki
Di gotuje