Zdrowy obiad o smaku uwielbianego przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych. 500g filetów z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1 duża czerwona papryka 1 jajko L 1/2 pęczka natki pietruszki(...)siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchniŚwietny pomysł na urozmaicenie kotletów z kurczaka... filety z kurczaka pieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - cebulą, pieczarkami, szynką, papryką oraz mozzarellą. Tak przygotowany kurczak smakuje rewelacyjnie, a dzięki pieczeniu w piekarniku nie jest tłusty. Danie jest niezwykle proste oraz dość szybkie w przygotowaniu i już nie raz gościło na moim stole. Świetnie smakuje podane(...)pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Składniki: 2 filety z kurczaka (około 600 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1/2 cebuli 3-4 pieczarki 100 g szynki drobiowej 1/3 czerwonej papryki 125 g mozzarelli (kula) szczypiorek sól, pieprz papryka słodka mielona Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Szynkę kroimy
Kuchnia MagdaLenyŚwietny pomysł na urozmaicenie kotletów z kurczaka... filety z kurczaka pieczone w piekarniku z dodatkami a'la pizza - cebulą, pieczarkami, szynką, papryką oraz mozzarellą. Tak przygotowany kurczak smakuje rewelacyjnie, a dzięki pieczeniu w piekarniku nie jest tłusty. Danie jest niezwykle proste oraz dość szybkie w przygotowaniu i już nie raz gościło na moim stole. Świetnie smakuje podane(...)pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Składniki: 2 filety z kurczaka (około 600 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1/2 cebuli 3-4 pieczarki 100 g szynki drobiowej 1/3 czerwonej papryki 125 g mozzarelli (kula) szczypiorek sól, pieprz papryka słodka mielona Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Szynkę kroimy
Kuchnia MagdaLenyWszelakie zrazy z mięsa goszczą u nas dość często. Wystarczy kilka charakterystycznych dodatków, by urozmaicić klasyczne mięso. Roladki z soczystej karkówki z charakterystycznym kwaśnym posmakiem marynowanych
Zielona Kuchniadłuższego czasu miałam ochotę na roladki drobiowe, tylko zastanawiałam się jaki zrobić do nich farsz. No i wybór padł na kurki :-), dla zaostrzenia smaku tych delikatnych grzybków dodałam słonawą fetę. Bardzo fajna kompozycja smakowa. Składniki: 1kg piersi z kurczaka 0.5kg kurek (ja miałam mrożone) 1 duża cebula ser feta sklarowane masło sól, pieprz przyprawa do kurczaka(...)łyzka mąki do zagęszczenia sosu bulion warzywny liść laurowy ziele angielskie trochę mleka do podduszenia kurek oliwa lub olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka rozbijamy na cienkie kotlety (najlepiej robić to przez folią spożywczą, żeby nie poszarpać mięsa). Posolić i popieprzyć, ew. posypać przyprawą do kurczaka. Kurki odmrażamy. Myjemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dusimy
Walijskie PichceniePorowe kotleciki Drobiowe kotleciki w aromatycznym sosie porowym. Składniki: · 1 filet z kurczaka · 25 dag sera żółtego · 2 jajka · 2 łyżki mąki pszennej · 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)bardzo drobno kroimy, dodajemy starty na tarce o dużych oczach ser, wbijamy jajka, wsypujemy mąki, następnie dodajemy majonez i doprawiamy solą oraz papryką. 2. Dokładnie mieszamy, robimy duże kotlety i rozpłaszczamy. 3. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. 4. Po usmażeniu układamy w naczyniu. 5. Pozostał nam do zrobienia
Kulinarna Chwiladuże jajka 3 łyżki bułki tartej Sól morska lub jarzynka do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do obsmażenia 2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu Dodatkowo: Sos pomidorowy do polania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną i soczewicę ugotować osobno w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić z wody, wystudzić, włożyć do miski. Cebulę obrać, posiekać(...)posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron. Piekarnik rozgrzać do 180*c na grzaniu góra-dół, gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać
Wanilia i KardamonSkładniki 1/2 kg schabu bez kości 1/2 litra bulionu drobiowego 4 plastry szynki gotowanej 3 średnie cebulki 2 ząbki czosnku 2-3 ogórki konserwowe 100 g serka topionego śmietankowego 4 łyżeczki musztardy francuskiej jarzynka do smaku sól pieprz do smaku olej do obsmażenia mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu Dodatek: kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana(...)Sposób przygotowania Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek foliowy tłuczkiem do mięsa,oprószamy jarzynka do smaku i smarujemy każdy kotlet łyżeczką musztardy. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie układamy po plasterku szynki,i kawałku pokrojonego na równe plastry serka topionego oraz ogórka zawijamy w rulony .Możemy
Wanilia i KardamonBurgery z boczniaków, kaszy gryczanej i czerwonej fasoli to danie, obok którego nie można przejść obojętnie. Kto kocha mięsne burgery, pokocha również ich wegetariańską wersję. Zobacz przepis Środa: Polędwiczki drobiowe z brzoskwiniami Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy brzoskwinie, dlatego w tym planie posiłków na tydzień dorzuciliśmy je do klasycznego dania: kurczaka w sosie buffalo. Jest to amerykańska, doskonała(...)cieplnej, tworząc przyjemną skorupkę wokół mięsa. My dodaliśmy do kurczaka brzoskwinie, żeby całości nadać cytrusowej, owocowej nuty. Zobacz przepis Czwartek: Gryczanki w sosie pomidorowym Popularne na Ukrainie i Białorusi kotlety z kaszy gryczanej i mielonego mięsa. W naszej wersji podobne są też do rosyjskich tefteli, kotlecików mięsno-ryżowych. Danie szalenie proste, bardzo smaczne i zdrowe. Zobacz przepis Piątek – Kasza gryczana
Niedzielny kucharzBurgery z boczniaków, kaszy gryczanej i czerwonej fasoli to danie, obok którego nie można przejść obojętnie. Kto kocha mięsne burgery, pokocha również ich wegetariańską wersję. Zobacz przepis Środa: Polędwiczki drobiowe z brzoskwiniami Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy brzoskwinie, dlatego w tym planie posiłków na tydzień dorzuciliśmy je do klasycznego dania: kurczaka w sosie buffalo. Jest to amerykańska, doskonała(...)cieplnej, tworząc przyjemną skorupkę wokół mięsa. My dodaliśmy do kurczaka brzoskwinie, żeby całości nadać cytrusowej, owocowej nuty. Zobacz przepis Czwartek: Gryczanki w sosie pomidorowym Popularne na Ukrainie i Białorusi kotlety z kaszy gryczanej i mielonego mięsa. W naszej wersji podobne są też do rosyjskich tefteli, kotlecików mięsno-ryżowych. Danie szalenie proste, bardzo smaczne i zdrowe. Zobacz przepis Piątek – Kasza gryczana
Niedzielny kucharzZrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapiekanek, sałatek i w sumie wszystkiego na co akurat mamy ochotę. Zapraszam na stronę pani Czesławy SER KORYCIŃSKI. A ja dziś zapraszam na sezamowe kieszonki drobiowe, pyszna propozycja dla drobiożerców. Składniki: 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 szklanka bulionu warzywnego 2 łyżki soku z cytryny sól 3 szklanki sezamu KRESTO 1 jajko 5 plastrów sera korycińskiego swojskiego(...)sosem sojowym i sokiem z cytryny. Wkładam mięso w marynatę, trzymam min dwie godziny. Po tym czasie wyjmuję, do każdej kieszonki wkładam po plastrze sera, spinam wykałaczkami. Każdy kotlet panieruję w rozkłóconym jajku a następnie w sezamie. Wkładam na mocno rozgrzany olej, smażę do zrumienienia. Podaję na ciepło. Do przygotowania kieszonek użyłam sezamu Kresto : Do przygotowania użyłam oleju RAPSO
Z Majeczką w kuchniSkładniki: mielone drobiowe 50 dag, jajka 2 sztuki, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa węgierska 2 łyżeczki, bułka namoczona w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, woda zimna 1/2 szklanki, smalec 1/2 kostki Mięso mielone dobrze wyrobić z pokrojoną cebulą, jajkami, wymoczoną i odciśniętą z wody bułką, kucharkiem, przyprawą węgierską, pieprzem mielonym czarnym, tartą(...)bułką, wodą. Na gorącym smalcu smażyć rumiane kolety mielone z każdej strony. Na koniec pod przykryciem dusić z 5 minut i bez przykrycia na większym ogniu z 3 minuty. Kotlety są delikatne, puszyste, aromatyczna i smakują na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięniedzielny obiad proponuję roladki inspirowane naturą. Połączenie zielonych kiełków brokuła z delikatnym mięsem drobiowym. ROLADKI z INDYKA z KIEŁKAMI BROKUŁA Składniki: 1/2 filetu z piersi indyka mąka do obtoczenia mięsa 1 kostka rosołowa Vegeta Natur rosół z kury ( klik ) 2 szklanki wody kawałek brokuła 1/2 marchewki farsz: 150 g mięsa z piersi indyka 100 g surowego boczku 150 g kiełków(...)filetu z indyka mielimy z surowym boczkiem oraz czosnkiem. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smak, kiełki brokuła i mieszamy delikatnie. Filet piersi z indyka kroimy na płaskie kotlety. Mięso dodatkowo cienko rozbijamy. Posypujemy delikatnie solą, nakładamy część farszu i zwijamy w roladę. Końce rolad spinamy wykałaczkami aby się nie rozpadły podczas smażenia. Rolady obtaczamy w mące i obsmażamy
Bon appetit mon amieinne (najlepsze!), ja robię je też ciut inaczej, nawet moja teściowa ma swój przepis. I nie chodzi mi tu o dodatki, bo i tu można zaszaleć i do tradycyjnych kotletów dodać np. ser czy starte pieczarki, ale po prostu o sam sposób przygotowania i użyte przyprawy. Tak samo jest z pulpetami. Mała zmiana czyni cuda Dziś zapraszam Was na pyszne(...)oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Kamis 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej Kamis 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Kamis 3 łyżki bułki tartej Na sos: 300 ml bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia pulpetów Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Słodkie okruszkiPyszny pomysł na zdrowy, aromatyczny obiad :) SKŁADNIKI (dla 4 osób- 1 porcja - 278 kcal) 2 większe pojedyncze piersi z kurczaka (600 g) 8 suszonych pomidorów
Moje Kuchenne Rewelacjecebula 1 jajko sól, pieprz lubczyk lub pietruszka 3-4 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania olej do smażenia Składniki na sos: 400 g passaty pomidorowej 400 ml bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki cukru 3/4 łyżeczki soli 1/2 kubka śmietany Wykonanie: ugotować kaszę wg tego przepisu zmielić mięso z indyka. Kapustę zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej lub drobno(...)solą i pieprzem. Wymieszać i dodać wg potrzeby bułki tartej tak, by odpowiednio zagęścić masę. Odstawić do lodówki by farsz nieco stężał formować w zwilżonych dłoniach owalne kotlety, obtaczać w mące i obsmażyć na rumiano z podanych składników przygotować sos. W garnku z sosem ulożyć obsmażone gołąbki i gotować około 15 minut podawać z ziemniakami lub bagietką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!