Kebab i falafel to jedne z najbardziej typowych dań kuchni arabskiej. Chociaż łączy je pochodzenie oraz bogactwo smaków i aromatów, są to dwie różne potrawy. Na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zawiera beta-karoten, potas no i oczywiście jest bardzo nisko kaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole. Dynia dynia ale którą wybrać…? Dobrą dynię(...)teraz do rzeczy… Mój przepis na pyszny krem z dyni. Potrzebujesz 1. dynia – 2 kg 2. cebula – 2 szt 3. czosnek – 3 ząbki 4. bulion warzywny lub drobiowy – ok. 500 ml 5. oliwa – 2 łyżki 6. sól, pieprz, 7. ulubione przyprawy np. baylia, oregano, chilli dodatki wg uznania szczypiorekser żółtyśmietanagrzanki Blender i ostry nóż !! I Etap
Wylizany RondelŻółciak siarkowy Laetiporus sulphureus to bardzo pospolity, jadalny i śliczny grzyb. Pojawia się w maju i można go spotkać aż do września, w zależności od pogody
Moje Małe CzarowanieSiostra Anastazja zaskakuje nie tylko ciastami. Również jej pomysły na dania obiadowe godne są uwagi i wykorzystania. Kotleciki te zrobiłam z chęci przygotowania czegoś nowego, a
Smaki Na Talerzujajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie). Z masy formuję kotlety (wolę mniejsze, wtedy mam pewność, że gołąbki się nie rozpadną). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię to po to, aby nie rozpadły się gdy będę je gotować w sosie). Podsmażone przekładam(...)która udała się w 100% (niestety nie odtworzę jej w 100%, więc polecam Wam tradycyjny sos do gołąbków (w razie potrzeby należy zwiększyć ilość składników): 1,5 l bulionu drobiowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić) sól, pieprz, słodka
Słodkie okruszkiFilet drobiowy w kolejnej odsłonie tym razem z pomidorem, cebulką, zapiekany serem żółtym, mozzarellą lub pleśniowym, zależnie od gustu u mnie dziś żółty ser. SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka dojrzały pomidor pokrojony w plastry cebulka pokrojona w krążki twardy starty ser (u mnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę, świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki(...)smarujemy marynatą i nakłuwamy, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. nadmiar oliwy wycieramy w ręcznik papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę, bułkę tartą, kotlet maczamy w mące, jajku, bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu), na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli, starty ser, wkładamy
Kuchnia BeatyJak wiecie ze mnie to takie „Pomysłowy Dobromir” ( jak to mama mówi ;) ) i zrobienie czegoś z niczego , absolutnie nie stanowi dla mnie problemu! Dziś
Ostra na Słodkopoście przedstawię Wam kolejny pomysł na smaczny obiad. Są to roladki drobiowe z serem w środku oraz masełkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami. Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy do roladek(...)plastry ok. 1,5 cm grubości, a następnie rozbijamy tłuczkiem delikatnie, żeby plastry fileta nie popękały. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Następnie na kotlecie smarujemy cieniutką warstwę musztardy, następnie kładziemy plaster szynki, plaster mozzarelli i mały kawałek masła. lewy i prawy bok zwijamy do środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką
Gotuj z MąkąSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1,5 łyżeczki sól wędzona Royal Brand, 1 łyżeczka papryka chilli suszona Royal Brand, 2 sztuki
W Mojej Kuchni Lubięyoutu.be/c_RBcFARXsk[/embed] Składniki na kaszotto z warzywami (około 3 porcje): 150 g kaszy gryczanej prażonej spora cebula papryka czerwona brokuł około szklanka groszku mrożonego dwie szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa) łyżka oleju Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę(...)całość posypujemy natką pietruszki. [caption id="attachment_7983" align="aligncenter" width="685"] Kaszotto z warzywami[/caption] Zobacz inne przepisy z kaszą gryczaną: Pierogi Po Lwowsku Pieróg Biłgorajski Kotlety Z Kaszy Gryczanej (156 Kcal) Papryka Faszerowana Kaszą Gryczaną (292 Kcal) Sałatka Z Kaszą Gryczaną I Warzywami (Na Fit Lunch -170 Kcal) Artykuł Kaszotto z warzywami (300 kcal) pochodzi z serwisu
e-PrzepisyKulinarneStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!American Home. Poszperałam na YT w poszukiwaniu oryginału KR, aby dowiedzieć się czegoś więcej o serwowanych tam smakołykach. I tak oto zrewolucjonizowałam swój dzisiejszy obiad. 1l bulionu drobiowego 3 kabanosy 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, sok z cytryny do smaku mąka do zagęszczenia kleks śmietany 1 łyżka masła(...)sól, papryka słodka plaster żółtego sera ogórek kiszony cebula papryka czerwona ketchup, musztarda, majonez bułki do burgerów Mięso mielone doprawiłam przyprawami, zalałam zimnym bulionem i dobrze wyrobiłam. Uformowałam okrągłe kotlety, następnie jest spłaszczyłam jak spodki i smażyłam na patelni. Bułki podgrzałam w piekarniku. No to teraz pozostaje złożyć burgera... bułkę przekroiłam na pół. Spód posmarowałam odrobiną majonezu i musztardy
bastalenaZrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości
Kuchnia PokoleńBitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym... Soczyste i kruche plastry fileta z indyka. Kawałki pieczarek i cebuli. A całość zatopiona w śmietanowym sosie. Delikatne i pyszne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g fileta z indyka; 1 średnia cebula; 5 średnich pieczarek; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)dodatkowo przeciąć jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem. Każdy plaster indyka posolić i popieprzyć z każdej strony, a następnie obtoczyć w mące z obu stron. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na lekko złoty kolor. Zarumnienione na patelni kotlety przekładać do garnka. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w pióra
Gospodyni MiejskaSkładniki: mielone mięso z indyka 60 dag, bułka pszenna czerstwa do moczenia 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, cebula młoda 3 sztuki
W Mojej Kuchni Lubię