botwinki (liście – ok.200 g + buraczki – ok. 60g) 3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia kurczaka 1 czubata łyżka masła do smażenia 1 duży ząbek czosnku 3/5 szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) – ok. 150 ml 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 125 g sera mozzarella(...)stron solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć kotlety z patelni i odstawić na bok. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach
Kulinarne PrzebojeSkładniki: mielone z kurczaka na pulpety 50 dag 1 opakowanie, jajka 1 sztuka, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, pieprz mielony 3/4
W Mojej Kuchni LubięNie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kotleciki Klarnetki Pyszne szybkie kotleciki drobiowe, bardzo łatwe w przyrządzeniu z dodatkiem papryki. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Sól · pieprz · Papryka ostra · Jajko · Papryka czerwona(...)składniki razem wyrabiamy i robimy kotleciki. 6. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 7. W tym czasie, co smażą nam się kotlety, obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na drugiej patelni. 8. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą. 9. Łyżkę mąki pszennej wsypujemy do naczynia
Kulinarna ChwilaJeśli nie macie już pomysłu na obiady, polecam takie proste i szybkie drobiowe roladki:) Nadziewam je płatkami owsianymi i wędliną. Używam wędzonej wędliny, co nadaje roladkom ciekawy smak. Z braku czasu zazwyczaj piekę roladki, jednak można je obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć lub ugotować na parze. Składniki: 500g filetu z kurczaka, 2 łyżki masła(...)mięsa. Ciasno zrolować i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać). Piec około 25 minut w temp. 180-200st. Można również obtoczyć tak jak na kotlety i usmażyć roladki
Z miłości do słodkościKebab i falafel to jedne z najbardziej typowych dań kuchni arabskiej. Chociaż łączy je pochodzenie oraz bogactwo smaków i aromatów, są to dwie różne potrawy. Na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zawiera beta-karoten, potas no i oczywiście jest bardzo nisko kaloryczna a przy tym bardzo sycąca. Możemy zrobić z niej wszystko wykorzystując jej każdy cenny centymetr. Placki, serniki, muffiny, kotlety, przeciery,racuchy i oczywiście Zupę. Dzisiejszy wpis będzie poświęcony zupie, gdyż to właśnie dynia w takiej postaci najczęściej króluję na moim stole. Dynia dynia ale którą wybrać…? Dobrą dynię(...)teraz do rzeczy… Mój przepis na pyszny krem z dyni. Potrzebujesz 1. dynia – 2 kg 2. cebula – 2 szt 3. czosnek – 3 ząbki 4. bulion warzywny lub drobiowy – ok. 500 ml 5. oliwa – 2 łyżki 6. sól, pieprz, 7. ulubione przyprawy np. baylia, oregano, chilli dodatki wg uznania szczypiorekser żółtyśmietanagrzanki Blender i ostry nóż !! I Etap
Wylizany RondelŻółciak siarkowy Laetiporus sulphureus to bardzo pospolity, jadalny i śliczny grzyb. Pojawia się w maju i można go spotkać aż do września, w zależności od pogody
Moje Małe CzarowanieSiostra Anastazja zaskakuje nie tylko ciastami. Również jej pomysły na dania obiadowe godne są uwagi i wykorzystania. Kotleciki te zrobiłam z chęci przygotowania czegoś nowego, a
Smaki Na Talerzujajko i dodaję przyprawy (sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę). Całość wstępnie mieszam, na koniec dodaję bułkę tartą i znów mieszam (ja mieszam wszystko ręcznie). Z masy formuję kotlety (wolę mniejsze, wtedy mam pewność, że gołąbki się nie rozpadną). Podsmażam delikatnie z obu stron (robię to po to, aby nie rozpadły się gdy będę je gotować w sosie). Podsmażone przekładam(...)która udała się w 100% (niestety nie odtworzę jej w 100%, więc polecam Wam tradycyjny sos do gołąbków (w razie potrzeby należy zwiększyć ilość składników): 1,5 l bulionu drobiowego 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić) sól, pieprz, słodka
Słodkie okruszkiFilet drobiowy w kolejnej odsłonie tym razem z pomidorem, cebulką, zapiekany serem żółtym, mozzarellą lub pleśniowym, zależnie od gustu u mnie dziś żółty ser. SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka dojrzały pomidor pokrojony w plastry cebulka pokrojona w krążki twardy starty ser (u mnie parmezan), ale zwykły da grubszą pierzynkę, świeżo i drobno pokrojony tymianek i rozmaryn (po 4 gałązki(...)smarujemy marynatą i nakłuwamy, odstawiamy do lodówki na minimum 2 godz. nadmiar oliwy wycieramy w ręcznik papierowy, jajko rozkłócamy widelcem, przygotowujemy na talerzach : jajko, mąkę, bułkę tartą, kotlet maczamy w mące, jajku, bułce i smażymy na złoty kolor na maśle klarowanym(na małym ogniu), na usmażony kotlet kładziemy plaster pomidora, krążki cebuli, starty ser, wkładamy
Kuchnia BeatyJak wiecie ze mnie to takie „Pomysłowy Dobromir” ( jak to mama mówi ;) ) i zrobienie czegoś z niczego , absolutnie nie stanowi dla mnie problemu! Dziś
Ostra na Słodkopoście przedstawię Wam kolejny pomysł na smaczny obiad. Są to roladki drobiowe z serem w środku oraz masełkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami. Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy do roladek(...)plastry ok. 1,5 cm grubości, a następnie rozbijamy tłuczkiem delikatnie, żeby plastry fileta nie popękały. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Następnie na kotlecie smarujemy cieniutką warstwę musztardy, następnie kładziemy plaster szynki, plaster mozzarelli i mały kawałek masła. lewy i prawy bok zwijamy do środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką
Gotuj z MąkąSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1,5 łyżeczki sól wędzona Royal Brand, 1 łyżeczka papryka chilli suszona Royal Brand, 2 sztuki
W Mojej Kuchni Lubięyoutu.be/c_RBcFARXsk[/embed] Składniki na kaszotto z warzywami (około 3 porcje): 150 g kaszy gryczanej prażonej spora cebula papryka czerwona brokuł około szklanka groszku mrożonego dwie szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego) pęczek natki pietruszki sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa) łyżka oleju Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę(...)całość posypujemy natką pietruszki. [caption id="attachment_7983" align="aligncenter" width="685"] Kaszotto z warzywami[/caption] Zobacz inne przepisy z kaszą gryczaną: Pierogi Po Lwowsku Pieróg Biłgorajski Kotlety Z Kaszy Gryczanej (156 Kcal) Papryka Faszerowana Kaszą Gryczaną (292 Kcal) Sałatka Z Kaszą Gryczaną I Warzywami (Na Fit Lunch -170 Kcal) Artykuł Kaszotto z warzywami (300 kcal) pochodzi z serwisu
e-PrzepisyKulinarneStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!