Dziś przedstawiam pomysł na szybki i bardzo smaczny, a jednocześnie efektowny obiad - są to roladki drobiowe ze szparagami. Pyszne, zdrowe i lekkie danie, które z pewnością wszystkim zasmakuje. Ponieważ zbliża się sezon na szparagi pomyślałam, że przyda się taka oto inspiracja. Składniki : 3-4 piersi z kurczaka lub indyka (ładne, zgrabne i równe) pęczek zielonych szparagów 2 łyżki serka(...)Philadelphia zielone pesto sól, pieprz Przygotowanie : Filety z piersi kurczaka lub indyka rozbić na w miarę cienkie kotlety. Kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować serkiem Philadelphia, nałożyć niewielką ilość zielonego pesto, następnie położyć 3 szparagi, mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Codzienne GotowaniePyszne, aromatyczne, zdrowe roladki drobiowe z serem feta, suszonymi pomidorami i bazylią - gotowane na parze. Bardzo proste w wykonaniu, najlepiej podane w towarzystwie warzyw - też ugotowanych na parze. SKŁADNIKI (dla 4 osób) 2 duże piersi kurczaka 140g sera feta kilka suszonych pomidorów z zalewy świeża bazylia sól pieprz suszona bazylia PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy, usuwamy tłuszcz i błony. Każdą(...)pierś przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety (najlepiej kładąc na piersi całą dłoń - równolegle do niej prowadzimy przez środek piersi nóż). Rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Kotlety przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i dość sporą ilością suszonej bazylii. Na każdej piersi kładziemy po kilka listków świeżej bazylii, pokrojoną w kostkę fetę i posiekane suszone pomidory. Zwijamy ciasno roladki
Moje Kuchenne Rewelacjepycha wyszła…przepycha… <3 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 duża cebula 3 jajka 100 g wątróbki drobiowej 1 łyżka masła bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Białka jajek oddzielamy od żółtek (2 szt). Wątróbki płuczemy, oczyszczamy(...)cebulą, bułką tartą solą i pieprzem (do smaku). Mięso dzielimy na 4-5 części, każdą na połowę i cienko rozwałkowujemy. Na każdy placek kładziemy farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitcheninny niż zwykle. Roladki z kurczaka często goszczą w mojej kuchni i chyba nigdy nam się nie znudzą, gdyż można je przygotować na bardzo wiele sposobów. Dziś polecam zawijańce drobiowe wypełnione farszem meksykańskim i zanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Palce lizać! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 300ml bulionu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)Papryki, awokado i cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili oraz pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki mieszamy ze sobą *** *** Filety na kurczaka rozcinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso rozbijamy na cienkie kotlety i przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Na każdym kotlecie rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego oraz układamy pełną łyżkę farszu *** *** Mięso z farszem zwijamy w roladki *** *** Obtaczamy w mące i ponownie formujemy
Blog z ApetytemMiałam kawałek schabu. W lodówce były boczniaki a w spiżarni słoik z chińskimi grzybkami w zalewie. Nie miałam ochoty na kotlety ani żadne skomplikowane dania. Znalazłam przepis który wydawał się prosty. Bardzo polecam bo schab wyszedł bardzo smaczny. Może następnym razem pokroję mięso w paski aby dało się jeść pałeczkami. Z plastrami miałam nieco kłopotu. Podałam z surówką(...)ogórków i marynowanego imbiru. Inspiracją był ten przepis Składniki (3-4 porcje) ok 600 g schabu bez kości 1 i 3/4 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 3 gwiazdki anyżu 4 szalotki 1 marchewka, pokrojona w plasterki pęczek
Stare Garyzasadzie Cordon Bleu robi się z mięsa cielęcego, ale wersja amerykańska, drobiowa jest równie smaczna. Składniki 4 filety z kurczaka (po 150 g) 4 plastry sera żółtego 4 plastry szynki gotowanej 1 jajko mąka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem rozcinamy(...)taki sposób, by powstały kieszonki. Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta kładziemy plaster sera, i plaster szynki. Filet składamy w pół, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchendiecie. Polecam podawać na ciepło tuż po przygotowaniu. U mnie zagościły na obiad. Drobiowe cheeseburgery na sałacie SKŁADNIKI : 500 g filetu drobiowego (piersi z kurczaka) 1 jajko 2 szczypty suszonego tymianku sól, pieprz papryka ostra mielona do smaku 1 biała cebula oliwa z oliwek 1/2 główki sałaty masłowej 2 pomidory sertopiony(...)PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, mielimy w maszynce do mięsa wraz z połową białej cebuli. Dodajemy jajko, sól, pieprz, tymianek i paprykę mieloną - mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kotlety, smażmy po kilka minut z dwóch stron na posmarowanej oliwą patelni teflonowej. Pomidory kroimy w plastry. Cebulę w talarki, szczypiorek siekamy. Na talerzyku układamy sałatę masłową, na niej układamy gorącego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPierwszymi grzybami, które zagościły na moim stole były kurki. Dzisiaj czas przyszedł na grzyby bardziej dostojne a mianowicie , prawdziwki. Filet drobiowy w sosie grzybowym, tak nazwałam moje danie, ponieważ można użyć do przygotowania różnych grzybów . Oczywiście szczerze polecam grzyby z tzw. górnej półki bo smakują wybornie:) Udało się zebrać trochę prawdziwków, bardzo zdrowych, niedużych okazów i powstał pyszny sos:) Dopełnieniem(...)ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz przyprawa Gyros zioła prowansalskie olej 1 szklanka ryżu Filet z kurczaka podzielić na 2 części, każdą przekroić na pół aby powstał cieńszy kotlet. Posypać solą, pieprzem, przyprawą Gyros zawinąć talerz folią spożywczą wstawić na 30 minut do lodówki. Grzyby opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, posypać pieprzem, posolić i wymieszać. Czosnek posiekać, cebulę pokroić
gotuj ze mnąDrobiowe kotleciki z chrupiącej panierce z orzechów włoskich zrobiłam z chęci przygotowania czegoś nowego. Jest to fajna opcja dla wszystkich tych, którzy łapią się na tym, że jedzą w pośpiechu Tutaj, nie ma zmiłuj, jest co gryźć;) Mięsko jest bardzo ciekawe, chrupiące. Najlepiej jest dość cienko je rozbić, by szybko się usmażyło. Warstwa orzechów jest dość gruba, ale nie przejmujcie(...)się, jeśli całe kotlety nie będą obtoczone orzechami. 1 duża pojedyncza pierś kurczaka 150-200 g orzechów włoskich 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej do smażenia Umyte i osuszone mięso dzielimy na mniejsze porcje. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, nadając równą grubość (najlepiej by były dosyć cienkie). Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Na deskę wsypujemy orzechy
Smaki Na TalerzuNadzienie nadaje im charakteru Składniki mięso z kurczaka 1 kg cebula 1 szt czosnek 3 ząbki ser żółty 10 dkg suszone pomidory 5-6 szt sól
czarrna od kuchniOdwiecznym problemem jest wykorzystanie mięsa drobiowego po ugotowaniu rosołu. Kolejna nasza propozycja przypadnie do gustu tym ,którzy lubią cykorię. Składniki 500 g mięsa drobiowego (ugotowanego) 2 szt cykorii łyżka przyprawy do kurczaka 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej 50 ml mleka olej do smażenia sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od kości. Kroimy(...)kostkę razem z cykorią. Następnie wbijamy jajko ,dodajemy przyprawę i bułkę tartą. Masę wyrabiamy dodając odrobinę mleka. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kotlety ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu ,z obu stron na rumiano. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent
R'n'G KitchenNigdy nie lubiłam pokrzywy, kojarzyła mi się tylko z rośliną, która parzy i pozostawia swędzące bąble. Pamiętam jak moja babcia kładła sobie na kromce
Aga w kuchniprzepis odmieni Wasze życie. To jakby zamknąć smak sosu bolognese w jednym kawałku. Fantastycznie komponują się z sosem czosnkowym . DROBIOWE KOTLECIKI BOLOGNESE Z GRILLA LUB OGNISKA Składniki: - 1 kilogram drobiowego mięsa mielonego - 190 gram koncentratu pomidorowego - 300 gram mozzarelli - 1 czerwona cebula - 1 biała cebula - 2-3 ząbki czosnku - bazylia - oregano - tymianek - pieprz - sól Przygotowanie: Cebule obieramy i drobno kroimy(...)oczkach lub rozdrabniamy w blenderze. Tak przygotowane składniki łączymy z mięsem. Dodajemy do całości przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne, w miarę grube kotlety, które następnie zawijamy ściśle w folię aluminiową. Pieczemy nad ogniskiem, grillujemy lub smażymy na patelni. Podajemy z ulubionym sosem, ja polecam czosnkowy. Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakudużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się je obracało podczas smażenia. Dzieci chętniej zjadły na obiad burgery, niż jakieś kotlety mielone. Składniki: mięso mielone – 500 gram ½ suchej bułki ½ szklanki bułki tartej jajko – 1 szt. pieczarki – 5 szt. ½ cebuli olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek Winiary „Pomysł na... Papirus(...)pieczarki wrzucamy na patelnię teflonową i na małym ogniu odparowujemy z nich wodę. Dolewamy odrobinę oleju, dorzucamy posiekaną cebulę, trochę soli i podsmażamy. Mięso mielone (1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą suchą bułką, bułką tartą, pieczarkami z cebulą i przyprawami (ostrożnie z solą, trzeba pamiętać, że pergamin jest z przyprawami). Jeśli masa jest zbyt rzadka
Gotuj z Misiemplastrów schabu (30 dag) 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku 0,5 łyżki masła do szpinaku 4 łyżki śmietany – u mnie 18% 600 ml bulionu drobiowego Liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis lub inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać(...)pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć
Fabryka pomysłów