Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim”. Karminadle wyróżnia przede wszystkim to, że do mięsa dodaje się zawsze zrumienioną cebulę i są smażone na dużej ilości smalcu, a nie na oleju. “Gdyby zapytać rodowitego Ślązaka, jakie danie kojarzy mu się ze zwykłym dniem, odpowie bez namysłu – karminadle i parzybroda (…) Niektórzy powiedzą może, że ich częste występowanie w jadłospisie(...)dowodzi braku inwencji śląskiej gospodyni. Będzie to jednak niesprawiedliwe posądzenie, smak bowiem karbinadli jest nieraz tak wyborny, że nie zamieniłoby się ich na kotlety wieprzowe” – w książce Kuchnia Śląska, czyli krupnioki, makówki i moczka pisze Wery Sztabowej. A więc robimy karminadle! Przepis na karminadle – śląskie mielone Składniki: 700 gramów mielonej łopatki lub karkówki wieprzowej, 1 bułka pszenna
Kulinarna Polskamięso z indyka dobrze wyrobić ręką z jajkiem, przyprawą do karkówki, olejem, suszoną cebulą, kucharkiem, tartą bułką, formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości, lekko je spłaszczyć. Patelnię grillową raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, na patelnię kłaść kotlety, grillować na dużym ogniu na rumiano z obu stron, potem pod przykrywką grillować z 10 minut na średnim ogniu, potem bez(...)patelni i grillować na złoto. Na patelnię po bułkach wlać trochę tłuszczu i położyć plastry cebuli, ciut posolić i na złoto grillować - mielone mięso z indyka jak najbardziej nadaje się na kotlety z grilla, szybko są gotowe, mają delikatny, soczysty smak, cukinia, cebula jest smacznym dodatkiem i nie potrzeba nawet sosów............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięGołąbki bez zawijania z młodej kapusty pieczone w sosie pomidorowym to bardzo szybki do zrobienia przepis na smaczny i lekki obiad dla całej rodziny. Są szybsze do zrobienia niż tradycyjne gołąbki, gdyż nie trzeba parzyć kapusty, ani zawijać farszu w jej liście, a jak dla mnie są równie smaczne. Można się na nie pokusić nawet będąc na diecie redukcyjnej(...)czym podawać gołąbki bez zawijania z młodej kapusty? Można jeść je bez żadnych dodatków albo z porcją gotowanych warzyw czy mizerią z ogórków. Ja osobiście lubię je najbardziej z kromką świeżego chleba. Można też je potraktować jak zwykłe kotlety i podać na obiad z ziemniakami i surówką. Składniki na gołąbki bez zawijania z młodej kapusty (około
e-PrzepisyKulinarnewymarzone , na zdrowy obiad w tygodniu lub w weekend . Kotlety mielone z indyka są bardzo łatwe w wykonaniu , jedno tylko, jest niezbyt fajne , mięso , strasznie się lepi do palców podczas formowania , panaceum , na ten problem, stanowią jednorazowe rękawiczki , lekko przetarte olejem Polecam , szczególnie dla dzieci , zjadając mielone , wcinają bez problemu ,także brokuły , więc każdy Tadek niejadek , może zje cały(...)czubate łyżki do mielonego , reszta do obtoczenia ) 1 jajko 1 płaska ,łyżeczka ,czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku masło ( twarde , z lodówki ) Masło ,kroimy w kostki ( tyle kostek ,ile kotletów – około 6 szt ). Mielone , wyrabiamy z jajkiem ( surowym ) , bułką tartą – 2 duże, czubate, łyżki , solą , pieprzem i czosnkiem ,na gładką masę . Łyżką , odrywamy po kawałku mielonego , rozpłaszczamy
Ogrodnik w podróżyAlternatywa dla tradycyjnych kotletów. Do przygotowania tego danie będziemy potrzebowali: schab bez kości lub polędwica wieprzowa filet z indyka szynka długodojrzewająca zielone oliwki papryka w proszku kurkuma mozzarella sól pieprz oliwa z oliwek Mięso myjemy i czyścimy. Z wieprzowiny i indyka przygotowujemy podobnej wielkości kawałki, najlepiej podłużne, by łatwiej było nam je nadziewać. Tak przygotowane mięso polewamy oliwą, dodajemy
MarcinChefbyły dania mięsne. Do dzisiaj pamiętam ich smak. Pycha. Składniki: 700 g karkówki wieprzowej bez kości 2 łyżki mąki 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Karkówkę opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić mięso na kotlety o grubości około 1,5 cm i każdy kotlet rozbić delikatnie nie zbyt cienko. Oprószyć
O kuchni z uczuciemDoprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym rozbitym kotlecie układamy 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Przekładamy mięso do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 25-30 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem czosnkowym
Mania Gotowaniawięc dziś jasne mięso na obiad – sznycle z kurczaka – delikatnie przyprawione, w panierce, smażone na oleju lub maśle klarowanym to coś co od dawna za mną chodziło;) Do przepisu wybrałam kilka przypraw, jeśli chcecie możecie doprawić kotlety solą i pieprzem, klasycznie, będzie równie pysznie. Zdarza się, że kotlety z piersi kurczaka smażę na złoto bez panierki, także(...)pojedyncze piersi z kurczaka sok z połowy cytryny sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, lubczyk, słodka i ostra papryka 2 jajka + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Każdą pojedynczą pierś kroję na pół. Można tę grubszą część przekroić jeszcze wzdłuż na pół, powstaną dwa kotlety. Mięso przyprawiam
Zasmakuj Kuchnipotrzeby doprawiamy solą lub przyprawą do mięsa mielonego. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Formujemy spore kotlety (moje mają zazwyczaj 3 cm grubości i 6-7 cm średnicy), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor, Gdy już się ładnie zarumienią z obu stron wlewamy wodę do połowy wysokości kotletów, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy grzanie i dusimy(...)chcemy mieć kotlety mielone bez sosu, to teraz zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy płynowi odparować, po upływie tego czasu kotlety są gotowe, jeśli chcemy podać je w sosiku to kontynuujemy duszenie pod przykryciem. Gdy już minie wskazany czas zagęszczamy powstały sos mąką rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, zagotowujemy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy przyprawą do mielonego mięsa (lub inną: do mięs
Rozpustne gotowanieJak się mają Wasze brzuchy po wielkanocnym stołowaniu? U nas nareszcie wszystkie resztki się skończyły i można pichcić od nowa :) Tym razem dzielę się przepysznymi i
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeśli nie chcesz smażyć placków ziemniaczanych, ani mielonych kotletów, to jest to rozwiązanie dla Ciebie. Jeśli masz ochotę na placki niebanalne i obiad, który zrobi bez Twojej uwagi, to jest to rozwiązanie dla Ciebie. A jeśli lubisz dobrze zjeść, to jest to danie dla Ciebie. 6 placków: 400 g drobiowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 100 g jarmużu pęczek(...)Jarmuż i natkę pietruszki dokładnie siekamy. Dodajemy pieprz ziołowy i majeranek, dodajemy jajko, mieszamy. Następnie łączymy z mięsem mielonym i z ziemniakami. Jeśli mają dużo soku, dodatkowo odciskamy jego nadmiar. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy masę, formując kotlety. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut, a następnie włączamy funkcję grilla i pieczemy kolejne 10 minut
Kucharzycapołowy filetu. Grubszą część filetu najpierw delikatnie uderzam wiele razy w miejscu, aby delikatnie spulchnić mięso - po tym zabiegu jest ono bardziej elastyczne. Następnie, każdym uderzeniem jakby delikatnie rozciągam mięso, tworząc stopniowo kształt mniej więcej owalno - prostokątny. Identycznie postępuję z dolną częścią. Grubość. Mięso na rolady rozbijam tak, aby było możliwie jak najcieńsze, uważając jednak, aby się nie rwało(...)środek filetu drobiowego. Od tego miejsca rozpoczniesz rozbijanie mięsa. Mięso rozbijaj tłuczkiem drewnianym. Zacznij rozbijanie od środka, kierując się w stronę górnej połowy filetu. Grubszą część filetu najpierw delikatnie uderz wiele razy w miejscu, aby delikatnie spulchnić mięso - po tym zabiegu jest ono bardziej elastyczne. Następnie, każdym uderzeniem jakby delikatnie rozciągaj mięso, tworząc stopniowo kształt mniej więcej owalno - prostokątny. Identycznie
Szybko Szybkowarłyżeczka suszonego tymianku, kaszka kukurydziana do panierowania. WYKONANIE .Cebulę drobno posiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę. Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy mięsnej uformować kotlety. Każdy obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na salacie(...)Jogurtowy sos czosnkowy Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka
w mojej kuchnimielonka z piekarnika nie smakuje jak popularna mielonka w puszce, raczej jak pieczony kotlet lub pieczeń, ale bez jajek i dodatku bułki. Jeśli lubicie mięsną galaretkę jak przy puszkowanej mielonce, nie wylewajcie soków spod pieczeni - zastygnie i stworzy galaretkę. W zależności od użytego rodzaju mięsa taka pieczeń kanapkowa (albo jak wolą niektórzy kiełbasa z foremki ) może być chuda
Lekcje w kuchni