Przynajmniej 2-3 razy w tygodniu jadam obiady bez mięsa. Co prawda raczej rzadko przygotowuję posiłki stricte wegańskie (choć i takie się zdarzają), ale mięso staram się trochę ograniczać. Szukam różnych alternatyw, często przygotowuję np. kotlety czy placki z warzyw (niektórymi przepisami dzieliłam się już na blogu), czasem robię zapiekanki czy inne tarty... Raczej nieczęsto sięgam po gotowe produkty
Z notatnika dietetykasolą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy 3 łyżki słodkiej śmietanki i gotujemy jeszcze chwile bez pokrywki, raz po raz mieszając do odparowania płynu. Studzimy. Mięso: Schab kroimy na plastry, przykrywamy woreczkiem śniadaniowym lub folia spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Przyprawiamy z obu stron świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, majerankiem i solą. Na każdy kawałek mięsa
Pyry na Gazcurry ze świeżymi pomidorami i opcjonalnie także ze szpinakiem. Świetny jako dodatek do dań, np. kotletów wegetariańskich lub mięs i ryb z grilla. Najlepiej smakuje podany z ryżem lub orientalnym chlebkiem typu flatbread . Przygotujecie go w 10 minut, na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Najpierw podsmażamy pomidorki z czosnkiem, sosem sojowym i pastą curry (można
cool and mintyOd niedawna jedna z moich ulubionych propozycji na obiadowy posiłek. Myślałam, że te słynne kotlety z czerwonej fasoli nigdy mi nie zasmakują - od zawsze wychodziły mi
Kuchnia ElliePrzepis na nieco odmienne od tradycyjnych schabowych pyszne kotlety z pieczarkami i serem żółtym. Składniki: 4 – 5 kotletów schabowych bez kości 180 g pieczarek
e-PrzepisyKulinarnetego dania. Oczywiście ziemniaczki pieczone lub takie z wody. Pyszny obiadek. Składniki 700 g karkówki wieprzowej bez kości 4 duże cebule 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka papryka ostra Mięso pokroić na grubsze plastry, a następnie je lekko rozbić. Każdy kotlet oprószyć solą, pieprzem i papryką ostrą i słodką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano
O kuchni z uczuciemSkładniki: 800 g schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka. Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej
Aga w kuchnibyły one rewelacyjne, zawierały wszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta
Fabryka pomysłówśrednie piersi kurczaka 4 plastry mozzarelli 4 plastry pomidora sól i pieprz łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki masła Dla osób które chcą zrobić bez tłuszczu kilka łyżek wody łyżeczka słodkiej papryki Mięso rozbijamy na cienkie płaty, należy uważać aby nie narobić dziur, aby nam później ser nie wypłynął. Każdy płat oprószamy bazylią, solą i pieprzem, układamy(...)wygląda jak zmarznięty liść brzozy. I teraz coś dla Pani Kasi.... chciała Pani normalnie, ale bez tłuszczu. A więc tak też można, wszystko przygotowujemy tak samo, ale zamiast masła na patelni rozgrzewamy kilka łyżek wody i wsypujemy połowę papryki. Układamy mięso i wierzch posypujemy resztą proszku. Podduszamy i obracamy, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Na koniec odparowujemy i mamy
Dieta moja pasjabez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy 5 łyżek oleju Sposób wykonania: 1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania. 2. Składniki marynaty dobrze połączyć, dodać do niej mięso
Kuchnia domowa AniKotlety mielone z serem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić(...)plastry i usmażyć na części tłuszczu. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaja, pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, w środek kłaść po trochu sera żółtego, uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia Danusisię z nią kłócić bo i tak przegram :) Dzisiaj mam dla Was kotlety mielone z kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka(...)płuczę przed gotowaniem, nie solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w bułce tartej... ... i smażymy
Szczęśliwa kuchniasię z nią kłócić bo i tak przegram :) Dzisiaj mam dla Was kotlety mielone z kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka(...)płuczę przed gotowaniem, nie solę też wody, ale można to zrobić. Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w bułce tartej... ... i smażymy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjest w warunkach domowych, na wyjeździe najlepsze są gotowe mieszanki. Do mięsa podałam grillowy rarytas z czosnkiem od ETERNO (to taka mieszanka owoców i warzyw w delikatnej octowej marynacie), znacznie podnosi walory smakowe potrawy. Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) Składniki dla 2 osób; 3 kotlety ze schabu, pasek żeberek pokrojonych oliwa, 2 łyżki musztardy Dijon przyprawa do steku(...)marynatę z oliwy, musztardy i przyprawy do dań z grilla. Kotlety i żeberka marynujemy, wstawiamy do lodówki, aby nabrały smaku minimum na 30 minut. Zamarynowane paski żeberek grillujemy w pierwszej kolejności (lub smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu), potem układamy plastry schabu i grillujemy dalej, aż oba gatunki mięsa będą miękkie i soczyste. Do tak przygotowanego mięsa podałam sałatę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię