kostka ciasto - 1500 przepisów (strona:77/100)

Słodkie środy - Ciasteczka dyniowe z czekoladą 150

wysmarowania foremki Zaczynamy od przygotowania musu z dyni, możemy go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Z dyni usuwamy środek z pestkami i obieramy skórę. Następnie dynię kroimy w kostkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 35 minut. Gdy dynia jest miękka miksujemy i przekładamy na sitko i zostawiamy(...)cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaną masę przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Wyrównujemy powierzchnię ciasteczek. Jeśli nie mamy podobnej foremki możemy łyżką układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasteczka pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z łososiem i kurkami 211

serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami1 cebula2 ząbki czosnkupietruszka bazyliagałązka tymiankugałązka rozmarynu3 jajka3 łyżki tartego parmezanusól, pieprz2 łyżki klarowanego masłaPrzygotowanie:Ciasto: Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut w temperaturze(...)pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym spodzie rozkładamy masę grzybową. Łososia kroimy w kostkę i układamy na farszu z grzybów i serka. Zalewamy sosem jajeczno-serowym. Pieczemy około 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka ziemniaczana. 336

Ziemniaki to jeden z głównych składników do sałatek, a przygotowane w poprawny sposób można powiedzieć, że są królami kuchni i sałatek. Sałatka ziemniaczana, to idealna sałatka

Kuchnia Łukasza
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 234

papieru – będziecie mieć z tego zdrową przekąskę. Następnie obieramy dynię, najłatwiej podzielić ją na kawałki i dopiero obierać, gdyż skóra jest dość twarda. Na końcu kroimy ją w średnią kostkę. 2. GOTOWANIE DYNI (25 min) Do garnka wrzucamy cukier, wlewamy mleko, wsypujemy dynię i dodajemy 3 goździki oraz szczyptę soli. Wstawiamy na mocny ogień i zagotowujemy, często mieszając . Zmniejszamy ogień(...)tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię

Nerds Kitchen
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 159

uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet. Doprawiamy do smaku solą(...)wody w razie potrzeby. Kapustę drobno siekamy. Łączymy z grzybami, łyżką masła, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Z maki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu. Zlepić formując uszko. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia

Pyry na Gaz
oszukaniec sernikowy z mieszanką studencką... 144

Składniki: 200 gram herbatniki pomielone, 1/2 kostki masło lub margaryna miękkie, 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 800 ml jogurt naturalny gęsty, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 2 sztuki budynie śmietankowe, 150 gram mieszanka studenckaubić na sztywno pianę żółtka, cukier dobrze ubić mikserem na "kogel mogel" do masy jajecznej dodać jogurty gęste greckie, budynie, olej i dobrze utrzeć mikserem tortownica(...)wyłożyć nimi dno blaszki ubijając lekko do masy jogurtowej dodać pianę, całą mieszankę studencką i delikatnie wymieszać, wlać do blaszki piec w 200C około 40-45 minut i ciasto zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc posypać pudrem cukrem ten pyszny oszukaniec sernikowy ...... polecam......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK NA KORZENNYM SPODZIE 203

Święta coraz bliżej...w związku tym w domu coraz częściej pachnie korzennymi przyprawami, które używamy do dań i wypieków. Ciasteczka korzenne, w tym również te troszkę

Z Majeczką w kuchni
RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM 173

Ravioli to małe włoskie pierożki z ciasta makaronowego z najróżniejszym nadzieniem. Bardzo je lubię, jednak ze względu na pracochłonność nigdy nie robiłam ich  samodzielnie. Są dostępne u nas w każdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :) Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :)) Makaron z ... makaronem(...)mięsem, ale równie dobrze smakują bezmięsne)ząbek czosnku2 łyżki koncentratu pomidorowego1 cebulaszklanka bulionusólpieprzcukierodrobina bazyliikoperekoliwałyżka mąkiWykonanie:Ravioli ugotować wg opisu na opakowaniu. Odcedzić.Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie

Walijskie Pichcenie
Klasyczne babeczki 163

Składniki (na 12 babeczek): 1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z waniliiCZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś 5 minut(...)proszkiem, sodą i solą i przesiewamy. Dodajemy w 3 partiach do miksera na przemian z mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut

My Culinary Art
Penne z wędzonym łososiem z warzywami w kremowym sosie z pistacjami 157

Przyszedł czas na wykorzystanie makaronu z kolorowej przesyłki od omnomnom. Chciałbym zaprezentować Wam mój przepis, który weźmie udział w konkursie Fusion w kolorach #omnomnom w akcji

kulinarnyJa
Zapiekanka/tarta za szpinakiem 157

wiem jak u Was ale u mnie jest dziś śniegu po kostki, zdecydowanie mi się to nie podoba, ale wierzę, że zapowiedzi które słyszałam rano w pogodzie (od przyszłego tygodnia 10 stopni na plusie) się sprawdzą. Dziś naszła mnie ochota na szpinak, moja mama powiedziałaby, że brakuje mi żelaza ;p Nie pozostało mi nic innego jak wyczarować z niego(...)łyżeczki soli na wierzch: 450g mrożonego szpinaku 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku (ewentualnie czosnek) 2 jajka Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut, aż otręby spęcznieją wykładamy ciasto do żaroodpornego naczynia i pieczemy przez około 10-15 minut w temp. 200 stopni w tym czasie rozmrażamy na patelni szpinak

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cytrynowe babeczki 250

kremu drobinek ściętego białka. Babeczki: 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,25 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C.  jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu(...)cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły” z foremek. Do każdej kokilki z ciastem nakładamy po łyżce kremu cytrynowego aby zapadł w głąb biszkoptowego ciasta.  Pieczemy

Luźna Kuchnia
Deser z kremem patissiere, mascarpone i nektarynkami 251

Pyszny deser na bazie kremu pâtissière i serka mascarpone z dodatkiem soczystych nektarynek. Niebo w gębie… Składniki (na 4 porcje):Krem pâtissière:1 szklanka mleka1

Oryginalny smak
Muffiny z rabarbarem 162

Muffiny z rabarbarem...Soczysty rabarbar zatopiony w puszystym cieście.Słodko-kwaśne połączenie smaków.Idealnie miękkie i wilgotne ciasto.Zapraszam!Zajadajcie ze smakiem! Składniki:2 szklanki mąki pszennej;2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;5 łyżek białego cukru;Szczypta soli;250 ml jogurtu greckiego lub gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;100 ml oleju;1 jajo;200 g rabarbaru (waga(...)cukier i sól.Do drugiej miseczki wlać i wymieszać ze sobą składniki mokre tj. jogurt grecki, olej, roztrzepane jajo i aromat śmietankowy.Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką.Do miseczki z suchymi składnikami dodać mokre i wymieszać. Następnie dodać rabarbar i mieszać do połączenia składników.Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem

Gospodyni Miejska
Sałatka bakaliowa 393

Ciąg dalszy sylwestrowych propozycji!, postanowiłem zrezygnować z trudniej dostępnych produktów by każdy mógł się cieszyć smakiem pysznych sałatek. Przed nami bakaliowa dama - sałatka w której znajdziemy

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania