dynią, i przed Wami będzie widniała górka startych, pomarańczowych wiórków, zostaje już sama przyjemność. Obrać i pokroić gruszkę, wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do papilotek, zagnieść kruszonkę, posypać nią ciasto i upiec. I już.Zapach jest nieziemski. Nie można się oprzeć, żeby nie spróbować jeszcze ciepłych. Są niesamowicie wilgotne, ale nie zakalcowate, soczyste od gruszek, ze słodką, chrupiącą kruszonką i wyraźnym(...)imbirem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem.Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko odcisnąć.Gruszkę obrać, pokroić w niedużą kostkę.Imbir również zetrzeć.Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem i maślanką. Dodać dynię, skórkę z cytryny i imbir, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pokrojoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubię, kiedy pojawia się jakaś nowość na stole. Kiedy tradycją jest sos tatarski, chrzan i majonez,postanowiłam urozmaicić ten zestaw i zaserwować gościom jajka z sosami.Tegoroczne
W kuchni Karmel-itkipory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka(...)tłuszczu na patelnię.Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk naleśników średniej grubości.Farsz: Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką i pieprzem ziołowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy się zarumieni, przekładamy ją do mięsa. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.Po tym czasie mięso smażymy na patelni, aż się zarumieni. Dodajemy
Czerwona PorzeczkaDziś w "Studenckich Wtorkach" danie kuchni francuskiej o nazwie Hachis Parmentier (czyt. aszi parmątier), co w tłumaczeniu na polski oznacza Ciasto pasterza. Z ciastem ma ono jednak niewiele wspólnego, no może trochę wyglądem przypomina... ale uprzedzam to nic słodkiego! ;) A co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Nic innego jak warstwa mięsa mielonego, przykryta kołderką z puree ziemniaczanego. Myślę(...)podsmażamy na oleju. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat pomidorowy, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Gdy sos mięsny będzie dość gęsty dodajemy mąkę, następnie
Czerwona Porzeczkakopiastych łyżek,- cukier waniliowy domowy,- serek mascarpone. 3-4 łyżki,- mleko w proszku pełne, 3-4 łyżki,- masło orzechowe (najlepiej domowe), 6 dużych łyżek,- Ziarenka "Cynamonowy Raj"- masło, 1/4 kostki- cynamon,TAK - JEST MĄKA OWSIANA BEZGLUTENOWA! :) Poczytasz o niej (i o innych mąkach/produktach wolnych od glutenu) tutaj: Kliknij. * Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- Ziarenkowo - Cynamonowy(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać" dłużej. Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków. Taki wypiek można pasteryzować (o ile to słowo pasuje do ciasta/pieczywa).Wątpię jednak abyście próbowali "pasteryzacji
Wypisz Wymalujmartwi się, żeby spód sernika nie był grubszy niż serce ciasta- ser niech wypróbuje ten przepis. SKŁADNIKI: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1,5kg twarogu półtłustego 8 jajek 1 kostka masła / margaryny 2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 opakowania herbatników Petit Beurre 100g WYKONANIE: Ser, 1,5 szklanki cukru, masło i żółtka
Kuchnia Beatyspecjalnie interesowała się jego upodobaniami... Zazwyczaj bowiem zupy pojawiają się na stole, gdy C. pracuje popołudniami, a ja odczuwam nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś bardziej treściwego niż tost czy kawałek ciasta. Tym razem naszło mnie na cukinię, którą kupiłam bez zastanowienia. Dopiero siedząc przed laptopem zaczęłam się zastanawiać, w co właściwie mogłabym tą cukinię przemienić... Na blogu Alba znalazłam(...)cukinii200 g ziemniaków1 cebula1 l bulionu100 g makaronu garganelli2 łyżki masła100 ml mleka (3,2%)sólpieprzCebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem. Jedną cukinię pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować, aż warzywa zmiękną. Odcedzić cukinię, zmiksować na gładko z mlekiem. Do zupy wrzucić makaron i gotować 10-12 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś rano mimo, że po obejrzeniu wczorajszej prognozy pogody powinnam być przygotowana co zastanę za oknem, to zawsze będzie szok! przecież zaraz wiosna! przecierałam szlak w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTen torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie
głodny alergikPogoda nas rozpieszcza, nie ma co mówić, ale te upały trochę męczą. Dlatego dla ochłody przygotowałam najlepszy sernik na zimno z serkiem waniliowo-morelowym Almette. Puszystość
Magiczne Życie Martymałych, /im dojrzalsze, tym lepsze/- dzika róża utarta z odrobiną cukru - mały słoiczek,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania, /nadaje kremowego smaku/- cukier trzcinowy, pół szklanki, /nadaje karmelowego posmaku/- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki /genialnie zagęszcza i dodaje delikatnego, kremowego(...)Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca),- Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto. Jaki ma być słoik?Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki
Wypisz Wymalujwiem. Pamiętam wszystkie potrawy. Pamiętam zdjęcia, które doprowadzały mnie do szału i opóźniały obiad o godzinę. Pamiętam wielką radość, jak czytałam Wasze komentarze i wiedziałam, że komuś udało się ciasto, albo że pierogi wyszły przepyszne. Wyciągałam wnioski z wszystkich uwag. Nie wspomnę już, że o prowadzeniu bloga ostatnio przypomina mi lustro i te boczki... Tu chciałabym się zarzekać(...)tego truskawki, to już pełnia lata i szczęścia. :) Składniki na 2 porcje: 1 limonka pokrojona wzdłuż na ósemki 1 łyżeczka brązowego cukru kilka gałązek mięty + dodatkowo do dekoracji kostki lodu 6-10 truskawek + dodatkowo do dekoracji 80-100 ml rumu (w wersji bezalkoholowej można zastąpić wodą gazowaną zwykłą, cytrynową lub 7upem) woda gazowana Limonkę rozetrzeć w szklance (o pojemności
Pełny talerzgalaretkę cytrynową Na mus śliwkowy: 1,7 kg renklod sok z 1/2 cytryny 200 g cukru 2 laski wanilii 1 galaretkę cytrynową 2 łyżeczki żelatyny Śliwki pokroić w kostkę se skórką, przełożyć do dużego, szerokiego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić, aż puszczą sok (ja schowałam je na noc do lodówki). Laski wanilii naciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka(...)pianek marshmallow gęstnieje bardzo szybko. Trzeba nawet uważać, by pianka nie zgęstniała za bardzo, ponieważ później nie będzie już możliwości rysowania wzorów z jasnej masy na wierzchu i ciasto pozostanie gładkie, choć równie dobre ;) Smacznego
Ratunku obiadcałej zjeść od razu. Trzeciego dnia zostało jeszcze trochę, ale żadne z nas nie miało już na nią chęci. Postanowiłam więc dać jej nowe życie - żal było wyrzucać ciasto przygotowywane z taką pieczołowitością... Rozwiązaniem idealnym okazały się słodkie tosty francuskie. Kiedy oglądając Masterchefa zobaczyłam, jak jeden z uczestników przygotował rzeczone, w dodatku z truskawkami, stwierdziłam, że pomysł jest(...)łyżki cukrudodatkowo:1/2 ananasa500 g truskawek1 łyżka cukru100 g serka kremowego50 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżeczka cukru waniliowegomasło do smażeniaTruskawki pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić w kostkę, wymieszać z truskawkami i cukrem.Serek utrzeć z kremówką i cukrem waniliowym na puszystą masę.Jajka roztrzepać, wymieszać z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym. Namoczyć każdą kromkę z obu stron
Pożeraczka, czyli raz adobrze