suche dodajemy odrobinę wody )- wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie dość sprężyste i nie będzie nam się przyklejało do rąkFermentacja wstępna - 2 godziny- po tym czasie ciasto dzielimy na dwa bochenki - delikatnie zaokrąglamy przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 10-20 minut - po tym czasie ponownie formujemy okrągły lub podłużny chleb, wkładamy do koszyków wzrostowych ( złączeniem(...)odstawiamy na kolejną 1-1,5 h Pieczenie - nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wykładamy z koszyków nasze wyrośnięte bochenki, nacinamy- do pieca na dół wkładamy do miseczki 3 kostki lodu- wsuwamy nasze bochenki i pieczemy ok 40 minut - gotowy upieczony chleb gdy popukamy od spodu wydaje nam głuchy dźwięk w razie gdy tak nie jest dopiekamy go.Troch
Basia w kuchnijeść przy ulubionej porannej kawie :)Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :)Składniki:15g drożdży4 łyżki ciepłej wody3/4 szkl. mleka1/2 kostki masła4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek)szczypta soli3 roztrzepane jaja5 szkl mąkiDrożdże rozetrzeć z ciepłą wodą i wymieszać.Mleko podgrzać(...)mąką. Gnieść do czasu aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia, do czasu aż podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na kilka części ,rozwałkować na kształt koła i pociąć na 8 części tak aby wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku
charlotte gotujewody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy i odstawiamy na 30 minut, żeby "odpoczęło". Potem smażymy cienkie naleśniki ma grubej dobrze rozgrzanej patelni. Ja na patelnię nie daję już żadnego tłuszczu. W międzyczasie szpinak moczymy(...)Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodajemy posiekany czosnek. Szpinak powinien być al dente, więc smażymy go dosłownie kilka minut, żeby zmiękł. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, przyprawiamy. Następnie nakładamy łyżką farsz na naleśniki, zwijając je później w ruloniki lub składając na cztery, według gustu
Kulinarne przygody Gatityimprezę Andrzejkową zdążymy jeszcze zrobić takie kruche i proste ciasteczka, zachęcam :) Składniki : 200 g kwaśnej śmietany 2 i 1/2 szklanki mąki 1 kostka masła lub margaryny Przygotowanie : Mąkę wysypać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać Dołożyć śmietanę i zagnieść razem, pozostawić w lodówce na 30 min. Po tym czasie rozwałkować, posmarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem, wykrawać(...)temp. 180 *C do lekkiego zarumienienia. Moje ciasteczka częściowo posypałam makiem :) przepis stąd Ciasteczek przed pieczeniem nie smarowałam białkiem. A jeśli nie pieczemy wszystkich na raz, to zarobione ciasto przechowujmy w lodówce, inaczej zrobi się miękkie i trudno będzie je rozwałkować
Proste Potrawyśrodku. Bądź z niego dumna. Teraz masz czas, żeby siebie pochwalić . Możesz otworzyć butelkę wina lub nalać wody do szklanek. W nagrodę zafunduj sobie po posiłku jakiś deser - 2 kostki czekolady, albo dobry film. Możesz też nałożyć sobie miskę pyszności, które zrobiłaś i zjeść je przed telewizorem. Poświęć im jednak trochę uwagi i doceń siebie. Podelektuj się smakami potrawy(...)jakichś przyczyn nie wszystko wyszło tak jak chciałaś, zastanów się co następnym razem można zrobić inaczej. Nie poddawaj się . Trening czyni mistrza, a uczymy się przez powtarzanie. Moje pierwsze ciasto na tartę to była porażka. Smakowało jak tektura. Teraz tarta to najprostsze danie i pewniak w moim repertuarze. Z czasem poznasz swoje sprzęty i będziesz wiedzieć, z której strony piekarnik
W kuchni wieczoremzaczynam układać klocki na nowo, chociaż póki co kolejne wpisy będą odrobinę rzadsze - obiecuję jednak, że wciąż przepyszne i skłaniające do rzucenia każdej diety! :) Spód: 220 g herbatników 3/4 kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek 2 białe czekolady 3/4 szklanki drobnego cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki pasty z wanilii Glazura porzeczkowa: słoik dżemu porzeczkowego(...)podgrzewamy na wolnym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się. Całość miksujemy ze sobą na gładką masę, którą wrzucamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dużą łyżką wyrównujemy powierzchnię ciasta i odstawiamy na bok. Składniki na sernik wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem
sama złodyczkażdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć na dwa dni, pierwszego dnia upiec biszkopt, następnego przygotować krem i przełożyć nim ciasto a kolejnego dnia podawać i zajadać ze smakiem. :) Tort czekoladowy Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: ok. 40 min.Biszkopt kakaowy (źródło: Moje Wypieki) 5 jajek 3/4 szkl. cukru(...)czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki drobnych wiórków kokosowych 7 łyżek cukru 3-5 łyżek serka waniliowego, gęstego 1 małe masło roślinne (250 g) 1/2 kostki masła 4 łyżki kakao 1 łyżka spirytusu 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i cukru (ma powstać gęsty płyn) Poncz 3/4 szkl. zaparzonej mocnej i dobrej
coolinarnastrefa.blogspot.comłyżka kakao 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżka wódki orzech laskowy niecały słoik konfitury wiśniowej (własnej roboty) łezki z ciemnej czekolady (http://www.slodkiswiat.com.pl) lilie z czekolady duo (http://www.slodkiswiat.com.pl) " document.write(...)dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Krok 2 Odlać pół szklanki mleka. Rozrobić
CoolinarniePLziołami PRZYGOTOWANIE ptysiaków: Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy do niej masło, mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy mąkę z solą i mieszamy aż składniki połączą się w ciasto. Studzimy i przekładamy do miksera. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy każdorazowo aż się składniki połączą. Za pomocą szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe ptyśki (wielkość mniej więcej(...)ptysie nabiorą złotego koloru (trwało to u mnie niespełna 20 minut). Ostudzone ptysiaki przekrawamy na pół i do środka nakładamy serek. PRZYGOTOWANIE kremu: Obraną dynię kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Dolewamy mleko a następnie uzupełniamy bulionem tyle, aby zakryć dynie w garnku. Gotujemy do miękkości dyni czyli ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiProsta przekąska lub przystawka, na nieoczekiwanych gości lub zaskoczenie. Na ostatniej imprezie była hitem, a to dlatego, że skończyło się jedzenie i nikt nie
Niezły MłynekMelba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz(...)litra śmietany kremówki 30% 4 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego 2 łyżki kakao 200 g miękkiego masła (1 kostka) 1 małe opakowanie herbatników 1 galaretka o smaku truskawkowym truskawki lub inne owoce Mleko zagotowujemy. W tym samym czasie jajka ubijamy krótko ze śmietaną, aż dokładnie się połączą. Wlewamy masę na gotujące
Poezja smakuśpiewałam. I pichciłam. Wieloryba. Bo był i wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto na placki nastawiłam przed wykonaniem ragout. szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki kefiru 20dag drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli masło do smażenia Mleko podgrzałam z cukrem(...)wymieszałam na gładką masę. Miskę odstawiłam w ciepłe miejsce na (przynajmniej) 1h. Po tym czasie smażyłam placuszki na maśle, obustronnie do zarumienienia. Cebulę podsmażyłam na złoto. Mięso pokroiłam w kostkę, obtoczyłam w mieszance mąki i czubricy zielonej, i wrzuciłam na cebulę. Podsmażyłam. Zalałam bulionem i pod przykryciem dusiłam 20min. W tym czasie przygotowałam warzywa- marchew pokroiłam w kostkę, paprykę
bastalenaW tą mroźną niedzielę chciałbym Wam zaproponować bardzo zdrowe śniadanie. Jak wiadomo owsianka jest w trójce najzdrowszych potraw na świecie. Można z niej przyrządzić wiele potraw
Ania i Marcin gotująSłoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia
kulinarnyJarodziny jakie byłyśmy grzeczne i... uda nam się zapachem skusić Mikołaja! :)))) /Nie żebyśmy to tak specjalnie sobie wykombinowały. SKŁADNIKI: /CIASTO BEZGLUTENOWE i TRADYCYJNE:- 1/2 kg mąki,- kostka masła i łyżka smalcu- roztopić,- 2 żółtka,- szklanka kwaśnej śmietany,- 5 dkg drożdży,- 2 łyżeczki cukru,- szczypta soli,Zagnieść i do zamrażalnika./CIASTO Bezglutenowe: Genialne wychodzą z mąki chlebowej(...)dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować.Rogale:- Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec roztopić i wlać w zagłębienie mąki cały czas wyrabiając ciasto nożem(kręcimy kółeczka), dodać żółtka i drożdże rozrobione z cukrem i solą.- Wyrobić ciasto i schłodzić kilka godzin w lodówce lub godzinę w zamrażalniku.- Porcje wałkować na koło, wycinać trójkąty
Wypisz Wymaluj