drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Studzimy. Ser mielimy (lub rozdrabniamy widelcem) i dodajemy do niego szpinak - dokładnie mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy
Słodka Stronadalej. Wystudzić.Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje zdjąć z palnika i dodać pokrojone w kostkę masło. Mieszać aż się
Pudełko rozmaitościSłodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta, bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona ! Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika w zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis(...)się prezentuje, czyż nie? ;) Zapraszam - pieczcie ,smakujcie i najbliższych nim obdarowujcie! Sernik chałwowy z solonym karmelem Czego będziemy potrzebować? - 800g twarogu 3-krotnie mielonego (u mnie w kostkach po 200g)- 250g serka homogenizowanego waniliowego (ja uwielbiam Łowicz, bądź Mlekpol).- 250ml mleka 2,0% tłuszczu- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią- 50 gram masła 82% tłuszczu - 350g chałwy waniliowej
Sajkofanka smakujajko0,5 kostki margaryny5 łyżek oleju1-2 paczki cukru waniliowego2 łyżki spirytusu2 szklanki mlekaszczypta soliDrożdże kruszymy, dodajemy łyżkę cukru, 1,5 szklanki mąki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mak i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mąki i spirytus. Wyrabiamy ciasto.Gdy ciasto zaczyna odstawać
Salonik smakówKochani, dzisiaj serwuję Wam odtłuszczoną wersję babcinych blinów. Ja je uwielbiam, jednak uważam, że smażone są za tłuste. Dlatego dzisiaj pieczemy!, Bliny są równie pyszne no
Niezły Młynekziemniaczanej kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Wsypujemy mak, a na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy do blaszki keksowej o wymiarach 36 x 12 cm. Pieczemy ok. 40 min. w 180 C. Gdy ciasto przestygnie
vegetaniekostki masła Przygotowanie: składniki wrzucamy do miksera i ucieramy do momentu powstania konsystencji mokrego piasku wykładamy na dno formy do tarty wstawiamy do lodówki Krem śmietankowy: 1 op serka mascarpone- 250g 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie: Składniki muszą być zimne! Najlepiej gdyby spędziły noc w lodowce i były wyjęte tuż przed przygotowaniem ciasta Serek
Luźna Kuchniazrobię dzieciom ciasto. Miałam bardzo dużo pomysłów. Od szarlotki , po bounty . Został mi jednak podrzucony pomysł przez mojego kolegę na zrobienie ciasteczek, które w jego dzieciństwie robiły furorę - herbatniki pokryte masą kakaową z płatkami kukurydzianymi. Robi sie szybko. W zasadzie po 20 minutach są gotowe gdyby nie fakt, że masa musi w lodówce zastygnąć. Składniki: 1 kostka masła
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDziś chciałbym zachęcić Was do przygotowania zdrowego i odżywczego koktajlu owocowego. Połączenie melona i kiwi to idealna porcja witamin na dzień dobry. Ten wiosenny zastrzyk ze
kulinarnyJaSkładniki:kostka masła 20 dag cukru 2 opakowania cukru waniliowego 5 jajek pól kg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 ml mlekaWykonanie:Jajka ucieramy na pianę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,a następnie dobrze mieszamy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło, proszek do pieczenia, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko na zmianę. Dobrze miksujemy az do gładkości ciasta. Pieczemy na rumiano
Z Majeczką w kuchnibiałek. Gotowe ciasto przelewamy do foremek tak aby zapełnić je do połowy wysokości. Wkładamy foremki do pieca nagrzanego na 180 stopni na 20 minut. Gotowe tartaletki wyjmujemy z pieca i studzimy. W tym czasie Ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy pod koniec ubijania rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę i cukier. Gruszki obieramy i kroimy na dużą kostkę. Gdy biszkopciki będą
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość jabłek albo dużo do roboty i chcemy ładny kolor w międzyczasie możemy wrzucić je do wody z łyżka kwasku cytrynowego przeciwko ciemnieniu. Kroimy jabłka na kostkę. Przekładamy
Lubczyk i WaniliaCIASTO NALEŚNIKOWE Składniki na nadzienie : 1/2 kg pieczarek 1 cebula 15-20 dag sera żółtego typu gołda lub inny sól pieprz do smaku 1 łyżka oleju masło do podsmażenia naleśników WYKONANIE: Pieczarki płuczemy, jeśli świeże i jędrne nie musimy obierać ze skórki, tylko obsuszamy. Kroimy w poprzek. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, Cebulę kroimy w kostkę. Lekko
W kuchennym oknie Ewykostka miękkiego masła 0,5 szkl cukru pudru 0,5 szkl cukru muscovado 2 szkl mąki krupczatki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem muscovado, czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pomalutku dolewamy do masy jajecznej mąkę z proszkiem przesiewamy, dosypujemy kakao Wszystko razem szybko mieszamy Ciasto owijamy folią, wkładamy
Luźna Kuchniadrobną kostkę, wrzucam do rondla z łyżką masła, solą i pieprzem - smażę na lekkim ogniu, kapustę płuczę, gotuję z zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną vegety, wystudzone grzyby i kapustę mielę w maszynce do mięsa o grubych oczkach,dodaję do cebuli, doprawiam solą i pieprzem ( ma być pikantne), smażę około 5-10 min., zostawiam do wystudzenia, przygotowuję ciasto: mąkę, jajko
Kuchnia Beaty