kostka ciasto - 1500 przepisów (strona:60/100)

Przepraszamy brak sygnału 308

mleka śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać. Galaretki pokroić w kostkę, pomieszać wszystkie kolory i wyłożyć na dno pojemnika. Zalać mieszanką mleka, kremówki oraz żelatyny tak, aby wszystkie galaretki były zakryte. Wstawić do lodówki do stężenia.  Smacznego!  Drobna podpowiedź: Przepis można również wykorzystać jako jedną z warstw innego ciasta

Garniec Magalie
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 213

posypywania1/2 szklanki mąki gryczanej1 żółtko1/2 szklanki ciepłe wodysólFarsz:1/2 kostki tofu wędzonego3 łyżki puree z dyni 1 ząbek czosnkuprzyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka paprykaSposób przygotowania:Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Do głębokiego

Truskawkowa Fiesta
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 177

wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia.Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu.  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.  W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.  Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni do przyrumienienia i wytopienia się tłuszczu

Grunt to przepis!
Piernik z kremem czekoladowym 291

orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej 1 szklanka powideł śliwkowych ( u mnie domowe bez cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia (u mnie Winiary) 1 łyżeczka sody Krem czekoladowy do przełożenia: 150g śmietany kremówki 30 %, 150g mascarpone, 1 łyżka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady, Polewa : 1/3 kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Orzechy włoskie i cukrowe gwiazdki do dekoracji Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort porzeczkowy 177

składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem z przepisu(...)pochodzącego z Moich Wypieków i nieco go zmodyfikowałem, celem wykonania tortu, ale równie dobrze można go upiec w dużej prostokątnej blasze. Składniki na kakaowe blaty:3/4 kostki margaryny (18-20 dag)1/2 szklanki wody1 szklanka cukru typu kryształ5 łyżek kakao5 jajek1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki drobnego cukru do wypieku1 łyżeczka proszku do pieczeniaMargarynę, wodę, cukier

Food Square
Ciasto 3BIT na kakaowych ciastkach 386

mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero po jakimś czasie ktoś mi powiedział, że robione jest na wzór słynnego ciasteczka. Pierwszy raz to ciasto jadłam u sąsiadki, a kiedy poprosiłam o przepis, sąsiad śmiał się, że jest to pradawna receptura praprapradziadka przekazywana z pokolenia na pokolenie i każdy spoza rodziny, kto ją pozna, będzie musiał(...)sąsiada, żyję ;) Składniki:3 duże paczki kakaowych herbatników (około 400 gramów)1 mleko skondensowane "krówka"2 budynie śmietankowe2 opakowania "Śnieżki"3/4 litra mleka600 ml. śmietany 30%2/3 kostki masła2 wafelki w czekoladzie (np. "Grześki")Budyń ugotować na mleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. Ja robiłam to mikserem, jednak na niewielkich obrotach.Śmietanę ubić ze "Śnieżką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierniczki 162

Jednak obserwujac mojego Meza i Coreczke moge sie domyslac, ze sa naprawde smaczne.Ja moge tylko powiedziec, ze jeszcze przed upieczeniem pierniczki sa niesamowicie dobre. Przez caly ten czas kiedy ciasto dojrzewalo w mojej lodowce prawie codziennie podjadalam z niego odbrobine. Moj Maz martwil sie nawet, ze za chwile nie bedzie z czego tych piernikow piec. Jego troska okazala sie daremna(...)Swiat beda lezaly zapakowane w puszki, a tuz przed Bozym Narodzeniem zabierzemy sie za ich dekorowanie. skladniki: 1 kg maki 1/2 litra miodu 2 szklanki cukru 1 kostka smalcu 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 torebka gotowej przyprawy do piernikow dodatkowo: cynamon, imbir, galka muszkatalowa, mielone gozdziki, kardamon wykonanie:W rondlu rozpuszczamy

Przysmaki Karolki
Wyśmienita surówka na 4 talerze 2606

Bardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie

kgwjanczewo
Słodkie środy - babka herbaciana 158

pudru 3 kostki czekolady gorzkiej cukrowe perełki do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Dwie saszetki herbaty zalewamy szklanką wody i zaparzamy. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Rodzynki mieszamy z łyżką mąki. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masła naprzemiennie wsypując mąkę i wlewając ostudzoną herbatę i cały czas miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierniczki nadziewane 2217

Pyszne, mięciutkie, aromatyczne pierniczki. Z tego samego ciasta wykonałam pierniczki nadziewane powidłami śliwkowymi i tradycyjne, bez nadzienia. Te pierwsze polałam pyszną polewą miodowo-czekoladową, a te drugie - lukrem. Pierniczki są pyszne! Przepyszne w dniu pieczenia i następnego dnia również (nadal pozostają mięciutkie). Nie wiem jak dalej bo na pewno nie dotrwają. ;) Bardzo polecam. Pierniczki nadziewanePRZEPIS {źródło inspiracji: WŻ, polewa(...)łyżeczki sody  1/4 szkl. mleka 100 g cukru 250 g miodu płynnego  20 g zmielonych migdałów skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 100 g kostka masła prawdziwego 15 g przyprawy do piernika (lub wg przepisu poniżej) 1 plaska łyżka kakao  do domowej przyprawy do piernika użyłam: 5 g cynamonu 2 g imbiru

coolinarnastrefa.blogspot.com
Amerykaniec 360

Bardzo proste i szybkie ciasto z jabłkami. Przepis z bloga Domowa cookierenka Agi. Polecam :). Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców, (ja użyłam wiśni i rodzynek) 1 i 1/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 szklanka oleju(...)bakalie i orzechy znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blachę o wymiarach 25x25 cm wysmarować tłuszczem. 2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do miski, skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem, wymieszać. 3. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości. 4. Do drugiego naczynia przesiać mąkę razem

Apetyczna babeczka
Mini tarty z cebulą, antonówką, boczkiem i serem serwowane z pilsnerem :) 170

łyżeczki suszonego tymianku 2-3 łyżeczki lodowatej wody Mąkę wymieszać z solą i tymiankiem. Posiekać z masłem do uzyskania drobnych grudek (można ręcznie lub w malakserze). Zagnieść szybko kruche ciasto dodając po odrobinie wody (tylko tyle, aby składniki się połączyły). Uformować wałek, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 45 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Nadzienie 75 g wędzonego(...)jajo ½ szklanki śmietany 60 g drobno startego żółtego sera ½ łyżeczki tymianku szczypta gałki muszkatałowej sól i pieprz dodatkowo do podania piwo pilsner schłodzone do 8°C Boczek pokroić w kostkę. Cebule obrać, pokroić w piórka. Jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Na patelni wytopić boczek, podsmażać aż się zrumieni ze wszystkich stron. Przełożyć

Pełny talerz
Jesienna zupa jarzynowa 150

dodam do niej ryżu lub pęczak, żeby była treściwsza, wtedy w zupełności wystarczy za cały obiad. Jeśli zamiast bulionu/rosołu, używacie kostek rosołowych, to uwaga, warzywa po dodaniu kostek rosołowych, gotują się dłużej a i sama zupa nie wymaga już dosalania. A ponieważ ja zwykle dodaję rosół, więc nie muszę się tym martwić Drukuj Jesienna zupa jarzynowa window.ajaxurl(...)była duża, kroimy na połówki. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy bulion i kalafiora. Doprawiamy do smaku. Na sam koniec hartujemy śmietanę i dodajemy ją do zupy. Podajemy z koperkiem lub natką. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/jesienna-zupa-jarzynowa/ BosowKuchni   Artykuł Jesienna zupa jarzynowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kompot z rabarbaru 187

Składniki: 6 gałązek rabarbaru 1 garść suszonej żurawiny parę liści świeżej mięty cukier do smaku Wykonanie: Rabarbar obieramy w włókien, kroimy w grubszą kostkę. Do

kgwjanczewo
Niezwykłe pierogi z jabłkiem i ziemniakami :) 149

oczkach na tarce i dodać do ziemniaków. Pora kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie z oliwek, tak aby się zeszklił i dodajemy do farszu. Teraz dodajemy żółtko, płatki owsiane oraz przyprawy i wszystko mieszamy ze sobą. Ubijamy pianę z białka i delikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :) Ciasto: pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka

vegetanie