kostka ciasto - 1500 przepisów (strona:55/100)

Piernik przekładany budyniem dyniowym 212

cukru,wlać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gorącym budyniem przełożyć upieczone ciasto piernikowe. Odstawić do wystygnięcia po czym polać piernik polewą czekoladową i posypać maczkiem o smaku mango Delekta. Piernik odstawić na kilka godzin do schłodzenia by z łatwością pokroić go w kostkę. Przepis dodaję do akcji

Kolorowa kuchnia Elki
Muffinki czekoladowe z bananem 257

użyć miksera - następnie dodać resztę składników mokrych: olej, mleko, pastę waniliową oraz pokrojonego w kostkę banana i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Do miski ze składnikami mokrymi dosypać te suche. Zamieszać lekko łyżką - mieszać tylko na tyle aby wszystko mniej więcej się połączyło, im więcej zostanie w cieście grudek, tym babeczki będą wilgotniejsze i bardziej puszyste . Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nałożyć

Grunt to przepis!
Pyszne grzanki 178

grubych oczkach około 10dag. mały pomidor i ogórek kiszony pokrojony w kostkę lub paski ulubione przyprawy: sól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem   2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek  WYKONANIE: wszystkie składniki oprócz chleba oczywiście mieszamy (ciasto), kromki chleba pojedynczo  moczymy w "cieście", masło rozgrzewamy i wkładamy grzanki, smażymy

Kuchnia Beaty
Kakaowiec zawijany 369

słodkie. To bardziej śniadaniowa bułeczka do mleka, niż ciasto na przyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój, ale tradycyjnie kroi się go na ukos i kromeczki wychodzą wówczas owalne. Składniki na 2 niewielkie kakaowce długości około 30 cm: 500 g mąki pszennej (np. luksusowej) + do podsypania 50 g drożdży (pół małej kostki) 200 ml mleka 4 żółtka ½ szklanki cukru(...)miksera. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, szczyptę soli i utarte żółtka. Wszystko razem wyrabiać przez kilka minut. Na koniec dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miało jednolitą konsystencję. Dno miski, w której wyrabiane było ciasto lekko oprószyć mąką, włożyć do niej kulę z ciasta i ją również oprószyć mąką. Przykryć

Trzeci talerz
Szarlotka w cieście kruszonkowym 164

jabłkoweJabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki, włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki owoców, pod koniec dodać żurawinę, cukier i cynamon.ciasto kruszonkoweMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną margarynę najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami) i szybko wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ciasto będzie sypkie jak kruszonka.Form

Mix smaku
Drożdżówka jak u babci 211

bezwzględnie wszyscy , każdy z mojego kuzynostwa mógł mieć antypatie i sympatie co do innych pozycji jadłospisu , wątróbki , klusek czy twarogu , ale każde z nas łączyła miłość do tego prostego ciasta . Zapach jaki rozchodzi się po kuchni w trakcie pieczenia , to opowieść o wakacjach , ciepłych letnich wieczorach , długich wędrówkach z dziadkiem do lasu po rzęsę dla kaczek , uśmiech babci wyjmującej(...)żółtka niepełna szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 szklanka mleka 1/2 opakowania cukru waniliowego Kruszonka wszystkiego po równo (masła, mąki, cukru ) W pierwszej kolejności musimy przyrządzić rozczyn z drożdży, 1/2 szklanki ciepłego mleka, łyżeczki cukru i 2 łyżeczek mąki. Przykryć czystą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych

Ogrodnik w podróży
Ciasto jogurtowe ze skorupką 259

oleju rzepakowegoZiarna waniliiKilka kostek biała/gorzka czekolady (u mnie biała)Rodzynki (dowolna ilość, można pominąć)Naturalne posypki do wypieków (można pominąć)Masło z obniżoną zawartością tłuszczuMąka do obsypania formyPrzygotowanie:Wymieszać mąkę z proszkiem oraz cukrem. Jajka rozbełtać. Do suchych składników dodać jajka, olej, ziarna wanilii i jogurt. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do ciasta dodać rodzynki. Masę

Czarnawisienka
Proste ciasteczka czekoladowe 241

zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można

Ciastkozercy
Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 174

ciepłe miejsce,by ciasto podwoiło swoją objętość.  Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła.  Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki.  Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce nakładać we wgłębienia drożdżówek. Kruszonka:  120g

Z miłości do słodkości
CUKINIA NA SŁODKO 182

nią zrobić? Ja proponuje taką konfiturkę.Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdzi się do ciast i deserów.Składniki:1 kg cukinii- niekoniecznie młodej, może być ta jesienna przerośnięta1/2 kg cukru1 op cukru waniliowegosok z połowy cytrynyWykonanie:Cukinię obieramy, wydrążamy nasiona, kroimy w kostkę. DO miski przekładamy pokrojoną cukinię, zasypujemy cukrami,dodajemy sok z cytryny odstawiamy na ok. 4 godziny

Z Majeczką w kuchni
Ciasteczka z tahini! Test. 170

Organic.  A teraz przyjemności ;) Składniki na ciasteczka: 2 szklanki mąki tortowej0,5 kostki margaryny1/2 szklanka cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 jajko4 łyżki pasty tahini ciemnej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonegoMożna dodać 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne (ja nie dodawałam)Zagniatamy ciasto, które nie powinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki

Emcia Pichci
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 185

około 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez następne 25 minut.Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu. Mieszamy cały czas, uważając aby nie wykipiała. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej połamaną w kostkę czekoladę.  Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy.  Polewą możemy od razu

Mania Gotowania
Domowy kebab z kurczaka 418

małej cebuli Sól Sos czosnkowy: Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego Mały słoiczek majonezu (ok. 130g) 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Dodatkowo: Chlebek pita – ja kupiłam opakowanie mające 5 sztuk cienkiego ciasta Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pozbyć się skóry. Następnie odczepić je od kości za pomocą noża. Drobno pokroić. Do mięsa dodać olej i przyprawę. Wszystko wymieszać i odstawić na minimum(...)cebulę pokrojoną w kostkę. Posolić. Do miski wlać jogurt naturalny. Połączyć z majonezem. Czosnek posiekać, wymieszać sos. Posolić i popieprzyć do smaku. Pitę można uprzednio podgrzać, choć nie trzeba. Ja kupiłam gotowe cienkie placki, rozcięłam je na pół wzdłuż, tak że powstały mi dwa koła. Możecie także użyć pity grubej, ale my preferujemy kebab na cienkim cieście. Na środek nakładać

Fabryka pomysłów
Wykwintny sernik wg Aleex 444

dwóch innych receptur od Dorotus. Spód ciasta zrobiłam według sernika migdałowego z malinami , zaś wierzch to świąteczny sernik wykwintny . To połączenie sprawdziło się znakomicie. Koniecznie wypróbujcie je podczas świąt. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało. Składniki: Spód: • 150 g mąki pszennej • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę • 1 żółtko • 1 łyżka zimnej wody(...)Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, do którego włożyć cukier, masło i żółtko. 2. Składniki zagnieść razem, wyrabiając między palcami, jak na kruszonkę. 3. Dodać zimną wodę i zagnieść gładkie ciasto. 4. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. 5. Ciasto cieniutko rozwałkować w blaszce o wymiarach 23 x 35 cm wyłożonej papierem

W mojej kuchni
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 187

Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój.  Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii(...)pozbawione gniazd nasiennych jabłka trzeba pokroić w kostkę, nie musi być regularna, używam do ich rozdrobnienia  krateczki do krojenia warzyw do sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy.    Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką. Gotowa masa jest lśniąca i lepka

I tu będę miała takie te