łyżki mąki kluseczki: 1/3 szkl. kaszy manny 2 jajka 30 g masła 1 łyżeczka mąki 1/2 pęczka bazylii sól, pieprz Pomidory kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ok 2 minut cebulę. Dodajemy pomidory i całość dusimy ok 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Całość blendujemy i jeśli(...)mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut. Odcedzamy. Zupę nalewamy
Dzieje kuchennej Wiewiórymiski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na bok. W małym garnuszku rozpuszczamy masło. Gdy będzie już całkiem płynne, zdejmujemy z ognia, wrzucamy podzieloną na kostki czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej czekoladowej masy. 2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach, aż masa uzyska jasny kolor. Cały czas miksując, wlewamy powoli czekoladę(...)uzyskamy jednolitą masę, wyłączamy mikser. Czekoladową masę przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką TYLKO do połączenia składników - im dłużej będziemy mieszać, tym twardsze będzie ciasto po upieczeniu (ot, cały sekret mięciutkich babeczek ;)) 3. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia lub podajemy na wpół ciepłe z gałką
My Culinary ArtSkładniki: 1/2 kostki świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej przegotowanej wody 500 g mąki pszennej 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki wody, połączyć i odstawić do wyrośnięcia. 2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, wyrośnięte drożdże, olej, wodę. Wyrobić i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia(...)Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie wyrobić i uformować. Położyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Lekko obsypać mąką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 4. Na wierzchu wyrośniętego ciasta za pomocą ostrego noża lub żyletki zrobić krzyżyk (niezbyt głęboki). 5. Piec w temp 200 st. C do momentu aż skórka będzie brązowa (tj. na zdjęciu
A Ty Smakuj Mnieciasto wyjdzie za gęste, dodajcie mleka lub wody, gdy za rzadkie - mąki. Sami będziecie wiedzieć.Farsz (wystarcza na około 20 dużych naleśników):500 g pieczarek300 g dobrej szynki lub boczkupół pęczka zielonej pietruszki75 g masła2 czubate łyżki mąkiok. 300-400 ml mlekagałka muszkatołowaświeżo mielony pieprzsólPieczarki obrać i pokroić na plasterki. Usmażyć z odrobiną masła. Szynkę lub boczek pokroić w kostkę
Food SquareSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 4 krople olejek pomarańczowy, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 kartonik mały maliny, - ile potrzeba cukier puder jajka, cukier, tłuszcz miękki, olejek pomarańczowy utrzeć mikserem z 5 minut masa będzie "zważona" ale to ma tak być do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)ucierać z 2 minuty ciasto ma być gęste tortownica 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką ciasto rozsmarować na dnie blaszki i posypać opłukanymi i obsuszonymi na sicie malinami piec w 200C około 40 minut-do suchego patyczka wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem ciasto jest lekkie, puszyste z nutą pomarańczy i kwaskowymi malinami
W Mojej Kuchni Lubięoliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami, ryba wędzona itp. Wykonanie. Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej miseczce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć naleśniczki z obu stron ,nie przypiekając. Z podanych składników wychodzi 4-5 naleśniczków ,czyli razem około 12-15 sztuk. Odłożyć na talerz, a kiedy ostygną nakładać na środek(...)przez nas składniki ,tworząc ciekawą kompozycję smakową i wizualną. Brzegi naleśniczków spiąć wykałaczką, przekłuwając składniki znajdujące się w środku. Naleśnikowe przekąski możemy pojedynczo umieścić na jabłku ,cytrusach czy kostkach chleba. Można też kilka wbić w arbuza albo w małą główkę kapusty. Aby nasza konstrukcja była stabilna ścinamy spód arbuza, czy kapusty. Zdj zbiorcze na chlebie
Kulinarny karnet Christopherasamodzielna praca mojego syna, więc możecie dać przepis dzieciom i pozwolić im kreatywnie tworzyć:) Składniki: 4 szklanki mąki 3/4 szklanki miodu, (pół na pół sztuczny i prawdziwy) 1/2 kostki dobrej margaryny lub masła 2 całe jajka płaska łyżeczka sody 2 przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu (można ale nie trzeba) Do miski wsypujemy 3 z 4 szklanek mąki, 4 szklankę(...)zostawiamy i dosypujemy podczas wyrabiania , w zależności od potrzeby. Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami, ważna jest duża ilość przyprawy do piernika. Miód dobrze aby był w płynnej postaci. Ciasto jest plastyczne i super daje się formować. Wałkujemy na grubość 0,5 mm , grube pierniczki, jak zrobimy za cienkie to nie będą takie smaczne i puszyste kiedy odwilgną. Wykrawać i układać
Apetyczna babeczkaciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczeniaSkładniki:spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk)20g czekolady deserowej30-40g masłamasy truskawkowa i czekoladowa 700g twarogu sernikowego250g truskawek100g czekolady mlecznej 3 łyżki cukru3 łyżki żelatyny6 łyżek wody0,5 opakowania bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego mleka (lub 100ml śmietanki 30% + opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru)dekoracja 100g truskawekkilka kostek czekolady
Smakołyki BerenikiKolejny autorski pomysł Mamy Stasi na sobotni obiad. Naleśnikom, towarzyszy tym razem kasza jęczmiennej, ogórki kiszone i żółty ser. Cała zgraja zapieczona pod jajeczną pierzynką, tworzy
Ania i Marcin gotująmasą kajmakową. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia.Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kajmakową.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. W garnku skarmelizować cukier z sokiem z cytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż większość jabłek się rozpadnie, ale niektóre pozostaną w kawałkach. Dodać pozostałe 3 listki(...)cytryny wymieszać z wódką.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut.W tym czasie przygotować krem maślany.Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki na domowe crunchy: 60 g drobno posiekanych lub zmielonych migdałów 50 g płatków owsianych 60 g mąki 100 g masła 100 g cukru dodatkowo: 7
Domowy Smak Jedzeniapotrzebujemy: - 2 jabłka - 60 g marcepanu - ok 3-4 łyżki mleka wegańskiego - 200g mąki migdałowej - opakowanie proszku do pieczenia - 3 jajka - 150 g masła - 50
Szybko Tanio Smaczniepomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie Domowa Cukiernia Ewy. U mnie – naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, a przepis dopasowałam własnych potrzeb. Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej- 5 dużych jaj- 5 łyżek drobnego cukru- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego- 1,5 szklanki mleka- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej- szczypta soli- olej kokosowy(...)jabłkowy:- 1 kg jabłek- sok z ½ cytryny- cukier do smaku Przygotowanie dania zaczynamy od musu jabłkowego. Z umytych jabłek wydrążamy ogryzki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do szerokiego rondla lub na patelnię, skrapiamy sokiem z cytryny, słodzimy do smaku i dusimy do miękkości (czas zależy od gatunku jabłek, u mnie trwało to może 10 minut). Lekko przestudzone
mojewypiekiinietylkoCoś na jesienne popołudnia.Ciasteczka, które rozpływają się w ustach.Składniki:-kostka margaryny-1,5 szklanki mąki ziemniaczanej-10 łyżek mąki pszennej-0,75 szklanki cukru pudru-kilka kropli aromatu śmietankowego-drylowane wisienki z syropu Miksujemy margarynę, dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i 3 łyżki mąkipszennej oraz aromat.Dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę mąki pszennej(...)ręcznie zagniatamy ciasto.Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Ponownie przegniatamy ciasto, formujemy kuleczki wielkości ok. 1,5 cm.Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odpowiednie odległości,ponieważ pomimo braku proszku do pieczenia ciasteczka i tak urosną.Palcem namoczonym w mące ziemniaczanej robimy zagłębienia. W zagłębieniach umieszczamy połówki wisienek
Maminek kulinarnySkładniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1/4 szklanki cukier,1/2 łyżeczki vegeta, 1 szklanka mleko, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni Lubiępierwszego wolnego dnia te marzenia gasną przytłoczone ogromem przygotowań? Ja każdego dnia przyrzekałam sobie, że "już jutro zajmę się sobą", wstając rano i do późnego wieczora robiąc NIEZBĘDNE ciasta, ciasteczka, porządki na miarę Perfekcyjnej Pani Domu i pakując prezenty. Jednak budząc się następnego dnia, już wiedziałam, że muszę odłożyć swoje plany leniuchowania o kolejną dobę. I tak skończyło się(...)białko jednego jaja z cukrem pudrem, taką ilością, by lukier był dość mocno "ścięty".PROSTE I MIĘCIUTKIE PIERNICZKISkładniki:2 szklanki mąki pszennej tortowej1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki miodu1 jajo1/5 kostki margaryny1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki imbiru1/3 łyżeczki kardamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1/3 szklanki śmietanki kremowej1 białkocukier brązowy do posypania + dowolne posypki (wiórki kokosowe, skórka cytrynowa lub pomarańczowa...)Przygotowanie: Miód
Gotowanie to kochanieCiasto ciekawe. Przepis z Moje Wypieki z moją małą modyfikacją dotyczącą kremu, ja postanowiłam zrobić zwykły budyniowy i wyszło Pysznie! Przy okazji sprawdziłam jak wypadnie w pieczeniu olej słonecznikowy firmy Biooil - super. Dobra jakość oleju robi swoje. Biszkopt: 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka drobnego cukru 80 ml oleju słonecznikowego (użyłam bardzo dobrej jakości(...)przeccinamy wzdłuż na dwa blaty. Krem budyniowy: budyń śmietankowy na 3/4 l gotujemy w 1/2 litrze mleka ( możemy budyń zrobić sami) 1/2 litra mleka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: 1/3 słoika dżemy truskawkowego wiórka kokosowe galaretka truskawkowa rozpuszczona w 250 ml wody Wykonanie: Do rondelka wlewamy mleko, zostawiając 3/4 szklanki, w której rozpuszczamy proszek budyniowy. Do rondelka
Blondynka Gotuje