kostka ciasto - 1500 przepisów (strona:72/100)

Kluski białe z pieczarkami 157

cebule do farszu i 1 cebula do polewy tłuszczowej-przyprawa warzywna-sól-pieprz-olej      Pieczarki tarkujemy na grubych oczkach.   Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju lub masła.   Ziemniaki mielimy w maszynce.   Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku.Farsz(...)Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części.   Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków.   Zagniatamy ciasto.   Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.   Kluski układamy na tacy.   W szerokim garnku

Maminek kulinarny
Drobiowa wędlina 159

Delikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2  filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta

kgwjanczewo
Placuszki z mleka w proszku z jabłkiem 117

Delikatne i proste placuszki na śniadanie. Mleko w proszku jak zwykle rozpieszcza swoim niepowtarzalnym smakiem. W połączeniu z jabłkiem tworzy świetną propozycję śniadaniową dla fanów słodkich

Ania i Marcin gotują
Pierogi ze szpinakiem 151

obiad to pierogi ze szpinakiem. Smaczne, sycące i zdrowe. Polecam!     Pierogi z e szpina kiem Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 450 g mrożonego szpinaku, kostka twarogu, łyżka bułki tartej, 2-3 ząbki czosnku, olej,  ły żka masła,   pieprz,  sól . Wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Na patelni roz tapia my masło , d odajemy szpinak, przeciśnięty(...)sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy.     Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.   Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać

paapilotkaa
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 147

ciepłej wodygarść natki pietruszki i bazylii25 g masłaFarsz:100 g łososia wędzonego100 g filetu dorsza1 łyżka serka Almette z chrzanemkolorowy młotkowany pieprzPrzygotowanie:Bulion: Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Pozostawiamy(...)listki bazylii drobno siekamy i umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy ciepłą wodę i miksujemy blenderem. Na stolnicy mieszamy mąkę z żółtkiem, stopniowo dodajemy zieloną wodę i wyrabiamy ciasto aż składniki zaczną się łączyć. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, aż nabierze jednolitej, elastycznej konsystencji. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.Farsz: Dorsza gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczne brownie / Christmas brownie 125

przepisie użyłam mąki Puszystej Krupczatki Lubelli i brownie wyszło idealne. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Świąteczne brownie (16 małych porcji) Składniki: 180 g masła, pokrojonego w kostkę 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka 200 g brązowego cukru 150 g mąki Puszystej Krupczatki Lubelli , przesianej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika(...)czekoladę. Wyłóż masę do przygotowanej blaszki, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż brzegi się zetną a do drewnianego patyczka włożonego w środek ciasta będą przyczepione tylko wilgotne okruchy a nie surowe ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia w blaszce, następnie wyjmij ciasto z blaszki, pokrój na kwadraciki i podawaj. Smacznego! English

karmelowy
Ciasto Jamajka 613

oczekiwałam ale nie było najgorzej a reszta to już poszła. Ciasto jest bardzo pyszne i nie takie pracochłonne, trzeba tylko odczekać swoje przy galaretkach aby stężały. Jak widać ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem(...)dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą 300 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny 1/3 szklanki mleka 4 kostki gorzkiej czekolady masa śmietankowa na wierzch 300 ml śmietanki 1 łyżeczka cukru pudru 1 śmietan-fix starta czekolada do posypania oraz 4 łyżki dżemu, ja dałam wiśniowy ale może

Monia miesza i gotuje
Paluszki krabowe w chlebku 207

średnie marchewki - 1 opakowanie paluszków krabowych - 1 pęczek natki pietruszki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka papryki ostrej - sól i pieprz - 2 łyżki masła Przygotowanie: Marchewki obieramy, kroimy w małą kostkę i smażymy na maśle z liści laurowymi do miękkości. Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i oliwę, mieszamy. Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do masy razem z posiekaną pietruszką(...)smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 masy serowej, układamy połowę pokrojonych paluszków krabowych oraz marchewki. Zalewamy warstwą ciasta i ponownie układamy resztę paluszków i marchewki i znowu zalewamy pozostałością ciasta. Pieczemy w 180 C przez około 90 minut

Zainspirowana w kuchni
Szaszłyki drobiowe z ananasem 185

Wszechobecny ananas króluje w mojej kuchni pod różnymi postaciami.  W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko.  Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np.  w szaszłykach  drobiowych z ananasem.     Składniki:  - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki(...)cytryny- pieprz syczuański- sól wędzona- chilli w płatkachDodatkowo:- dojrzały ananas  Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli.  Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki

mojewypiekiinietylko
fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem 167

składniki: 1000 g fasolki szparagowej 100 g boczku 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka maki 200 ml mleka 3 łyżki masła 2 kromki chleba

Domowy Smak Jedzenia
gulasz cielęcy z pieczarkami i papryką 243

składniki: 750 g mięsa cielęcego (łopatka) 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 3 cebule 300 g pieczarek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 listki

Domowy Smak Jedzenia
Bounty 153

Ciasto na zamówienie:) Miało być proste i mało pracochłonne. Dałam do wyboru trzy, to koleżanka wybrała akurat to, które ładnie wygląda, a jednak trzeba mu trochę czasu poświęcić. No dobrze... Przynajmniej na stole stanie coś słodkiego i efektownego:) Opis jest dosyć długi, ale to dlatego, że wyjaśniam w nim co zrobić, żeby biszkopt nam nie opadł(?) i tłumaczę w kilku(...)gramów) 250 gramów wiórek kokosowych (2,5 opakowania) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 gramów) na polewę 1 tabliczka czekolady mlecznej (100 gramów) 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 gramów) 1/2 kostki margaryny (125 gramów, u mnie Kasia) Najpierw robimy biszkopt : białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli (dzięki soli mamy pewność, że białka będą rzeczywiście ubite jak należy) Dodajemy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem 130

Składniki:1 łyżka nasion kardamonu,pół litra mleka,40 g świeżych drożdży,100 g miękkiego masła,100 g cukru,szczypta soli,1 jajko,700 - 750 g mąki.Nadzienie:2/3 kostki masła,80 g brązowego cukru,2 łyżki cynamonu.Dodatkowo:3 łyżki syropu klonowego + 2 łyżki wody do posmarowania,cukier wymieszany z kardamonem do posypania.Drożdże rozetrzeć lekko z cukrem, po kilku(...)drożdży dosypać przesianą mąkę, dodać sól, rozgnieciony kardamon i jajko. Wszystko razem zagnieść. Na końcu dodać miękkie masło i dokładnie wszystko wyrobić. Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie zbić lekko, żeby ciasto odgazowało i ponownie przykryć na pół godziny. Po drugim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kluseczki z kapustą. 286

zagotować, Kiedy kapusta jest miękka odcedzić i wrzucić ponownie do garnka ale tym razem nie zalewać wodą, Dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i podsmażoną na patelni pokrojoną w kostkę słoninkę, Kapustę często mieszać żeby nie przywarła do garnka, Doprawić pieprzem, solą, vegetą i zasmażką, ZASMAŻKA: Na patelnie włożyć trochę smalcu ze słoniny  łyżkę mąki, mieszać szybko aż mąka stanie(...)jednolitą masę i dodać do kapusty. Przepis na kluseczki: SKŁADNIKI: 2 jajka około 20-30 dag. mąki 1/3 szkl. mleka  WYKONANIE: Połączyć jajka, mleko, mąkę- konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego, łyżkę moczymy w gorącej wodzie i kładziemy kluski do wrzątku z vegetą, kluski gotujemy dwie minuty po wypłynięciu, następnie podsmażamy na odrobinie tłuszczu ze skwarkami (ja posypuję kluseczki jeszcze przyprawą

Kuchnia Beaty
Makowe francuskie koperty. 124

mnie zapanował, dlatego na dzisiejszy wieczór słodka przekąska z moim oryginalnym przepisem na masę makową.  Masa makowa.200 gram suchego, zmielonego maku zalewamy wrzątkiem, odsączamy. Na patelni topimy 1/3 kostki masła i łączymy ze 100 g miodu.150 g dowolnych, posiekanych orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty(...)dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy.Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego. Kształty ciasteczek dowolne.Ciasto smarujemy żółtkiem i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem

BaRepas
Chleb pszenny z sezamem 143

sezamem...Puszysty, delikatny ze złocistą, chrupiącą skórką.Oprószony ziarnami sezamu.Idealny do kanapek!Komu kromeczkę? Zapraszam!Składniki:2 szklanki mąki pszennej;1 łyżeczka soli;62,5 g (tj. 1/4 kostki) margaryny;20 g świeżych drożdży;1 łyżka cukru;200 ml zimnego mleka;1 jajo;2 łyżki sezamu do posypania po wierzchu;Margaryna + bułka tarta do posmarowania keksówki.Sposób przygotowania(...)dodać sól, posiekaną margarynę i wymieszać.Do drugiej miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier, 4 łyżki mleka, dokładnie wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły i dodać do miski z mąką.Ciasto wyrabiać wlewając powoli pozostałe mleko i na koniec dodając jajko. Ciasto jest dość rzadkie, więc najlepiej je wyrabiać tak jak ja - za pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego

Gospodyni Miejska