jednego z przepisów, który zawsze będzie mi się kojarzył z moją młodością. Jest to Stefanka, pyszne ciasto z kaszy manny. W tamtych – zamierzchłych – czasach na popularność tego ciasta najbardziej miała wpływ dostępność składników, bo wiadomo, że wtedy za wiele nie można było kupić… Dla większości młodych ludzi, którzy z lekcji historii dowiadują się, że były czasy, gdy różne(...)szklanka kaszy manny3 łyżki kakaoherbatniki (zależy od tego, jaka duża paczka herbatników i którą wersję chcemy zrobić… mi wyszło ok 60 herbatników czyli 2 duże paczki)Polewa:1/2 kostki margaryny (125g)1 szklanka cukru2 łyżki kakao2 łyżki wody 1. Wszystkie składniki – margarynę, mleko, cukier, kaszę mannę i kakao – włożyć do rondelka. Zagotować na małym ogniu
UgotujmyTo.plJajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie moczymy przez około 2 godziny w mleku, po czym odcedzamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i sparzamy wrzącą wodą, odcedzamy. Przekładamy całość do miski. Orzechy włoskie siekamy w mniejsze kawałki i dodajemy do śledzi. Następnie dodajemy majonez doprawiamy do smaku i mieszamy. Podajemy dekorując(...)otrzymałyśmy do testowania. Przejrzysta paczuszka o wadze 150 g kryła w środku dorodne smaczne orzechy, które są świetnym składnikiem wielu sałatek czy dodatków do ciast i deserów. Zresztą jak wiadomo orzechów włoskich nie trzeba nikomu rekomendować- produkt ten jest godny polecenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszynki100 g dobrej jakości żółtego serałyżeczka ziół prowansalskichszczypta suszonej pietruszkiszczypta soliszczypta pieprzuMuffiny z Szynką i Serem - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Szynkę kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Masło roztapiamy. Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym(...)następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szynkę, starty ser oraz zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche). Moje
Słodka Stronamożna jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :)Składniki:1 kg ziemniaków1 jajkomąkasól i pieprzbułka tartaolej do smażeniaWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oleju. Ziemniaki gotujemy lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia, mielimy w maszynce do mięsa,przepuszczamy przez praskę lub tłuczemy zwykłym tłuczkiem do ziemniaków(...)ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie
Walijskie Pichcenieucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec w 190 stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić(...)posypać cukrem pudrem lub polać polewą.Składniki na krem: 0,5 l mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 mały cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła Wykonanie: Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz cukrów ugotować budyń - mieszając cały czas intensywnie, aby nie było grudek. Ostudzić go. Utrzeć masło mikserem a nastepnie
Walijskie PichcenieSkładniki: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 1/2 kostki, masa makowa 30 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mandarynki - ile potrzeba, jabłka - ile potrzeba, śmietana kremówka 150 ml, cukier puder 1 łyżka , skórka pomarańczowa kandyzowana - ile potrzeba z tej ilości wyszło 18 babeczek jajka, cukier, miękką palmę zmiksować mikserem na tzw. rzadką(...)pianę do jajek dodać masę makową, użyłam z puszki, (resztę masy zostawiłam do innego ciasta), przesianą mąkę z proszkiem i mikserem zmiksować na ciasto bez grudek mandarynkipodzielić na cząstki, jabłka ze skórką pokroić na na grubsze kawałeczki foremki silikonowe 4x7cm do foremki nałozyc czubatą łyżkę ciasta - dać po porcji jabłka i mandarynki na owoce dać po łyżce ciasta piec
W Mojej Kuchni Lubiękwiatuszki. Nadają się nie tylko na Tłusty Czwartek ale i na każdy dzień do popołudniowej kawy czy herbaty. A kolorowe lukry będą idealną zabawą dla dzieci. Rozczyn :* 1/5 kostki drożdży * łyżka cukru* łyżka mąki * łyżka ciepłej wody Składniki :* 1,5 szklanki mąki tortowej* 1 jajko* 1 żółtko* łyżka masła* 3 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu * olej(...)Przygotowanie :Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, nie podsypywać za dużo mąką. Wycinać kwiatki większą foremką i mniejszą robić dziurki. Odłożyć ciastka na 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać tłuszcz, smażyć
Magiczne Życie MartyKażde danie smakuje lepiej z sosem! Dziś prezentuję wam własny przepis na sos z cukinii. Sos z cukinii idealnie dopełnia dania mięsne, ale tylko dopełnia
Kuchnia Łukaszanimi ostudzone ciasto. Z pozostałej części odłamać dolną, najtwardszą część pędu. Ser ricotta doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać z jajami i posiekanym czosnkiem, po czym wylać na ciasto wyłożone liśćmi brokuła. Cukinię i awokado pokroić w plastry, dymkę i szczypior posiekać i wszystko wyłożyć na ricottę. Na wierzch położyć rukolę. Warzywa trzeba wcisnąć w ser, tak by się(...)przeciwnym razie wyschną na wiór. Wstawić ponownie do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 180 st. Celsjusza. Piec ok. 10 minut, po czym na wierzch wyłożyć pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Zapiekać dalej, aż gorgonzola się rozpuści. W zielonej tarcie - wszysto, co zielone: cukinia, brokuł gałązkowy, awokado, szczypior i rukola
W SMAKmuszli z przegrzebkiem100 gr bułki tartej 2 ząbki czosnku3 łyżki natki pietruszki½ szklanki oliwy z oliwek ( u mnie Monini)sól/pieprz200 ml wywaru z warzyw( u mnie woda plus kostka)Oczyszczone przegrzebki kładziemy na połówkach muszli. Czosnek przepuszczamy przez praskę, natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski sypiemy bułkę tartą, dodajemy pietruszkę, czosnek, ¼ szklanki oliwy z oliwek, mieszamy. Dodajemy ciepły(...)kremową konsystencję. Mieszanka zbyt płynna po zapieczeniu nie będzie odpowiednio chrupka( przegrzebki i tak puszczą trochę soku), natomiast sucha zbytnio się pokruszy. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowane ciasto nakładamy na przegrzebki w muszlach. Muszle układamy w naczyniu i polewamy nitką oliwy z oliwek. Zapiekamy w nagrzanym do 200° piekarniku przez 15-18 minut. Podajemy natychmiast
Mia Cucina Sofietawyparowania ewentualnej wody. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Studzimy. Masło roztapiamy. Ser żółty ścieramy na tarce o niedużych oczkach. Serek brie kroimy w drobną kostkę.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka razem z mlekiem i roztopionym masłem, a następnie łączymy z mąką i proszkiem. Do całości dodajemy szpinak, starty(...)pokrojony serek brie. Dodatkowo doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Delikatnie mieszamy, tak aby nie uzyskać gładkiej konsystencji tylko zielono-kremowe "zygzaki".Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche
Słodka Stronadolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy mikserem, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną mąką, zagniatamy, dosypujemy czarnuszkę, jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy w wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy(...)się zagrzeje wrzucamy cebulę pokrojoną w półpiórka, następnie dodajemy pieczarki, paprykę i podsmażamy, na koniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki.Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji.Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki
Wypisz WymalujZa oknem przeplata się pogoda jesienna na zmianę z letnią więc jest czarująco. A dzisiaj propozycja ulubionej sałatki mojej mamy, może nie do
Niezły MłynekZa co uwielbiam włoską kuchnię? Za jej prostotę i świeże składniki. Dzisiejszym daniem jest makaron typu gramigna z białą kiełbasą w kremowym sosie. Danie jest pyszne
kulinarnyJajest- pyszny świąteczny makowiec. Spód taki jak na sernik z rosą!Forma 30x25 Masa makowa SKŁADNIKI: 1 kg. maku (2 łyżki masy zabieram na makiełki wigilijne) 3/4 kostki masła 3/4 szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki kakao 3/4 słoika powideł śliwkowych (słoik 200ml) 2-3 łyżki miodu 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy kilka(...)roztopić, dodać miód, zmielony mak, kakao, mąkę ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować
Kuchnia Beaty